peter_f Posted March 30, 2009 Posted March 30, 2009 (edited) Ostatnio miałem przyjemność pomóc przyjacielowi uzyskać w miarę realistyczny efekt malowania farbą. Nie chodzi jednak o efekt uzyskany poprzez jedno z mieszań warstw jakie oferuje Photoshop, ale efekt pokrycia gęstą farbą. Z moich doświadczeń, mieszania warstw dają jedynie efekt pokrycia lakierem lub bejcą. Poniżej zamieszczam tutorial uzyskania innego efektu. Pewnie dla wielu to banał, ale dla niektórych może to okazać się pomocne ;) Na początek przykłady zastosowania: I jedziemy step by step: Na koniec dla zwiększenia efektu możemy dodać mazy z pędzla, z zastosowaniem odcięcia warstwy: 1. Robimy teksturę mazów: np. w programie artrage (najlepiej białą farbą), 2. Wrzucamy teksturę do photoshopa i do naszego dokumentu nad warstwę z farbą 3. Robimy odcięcie do wartswy z farbą: klikamy z wciśniętym Alt-em pomiędzy tymi dwoma warstwami w stosie warstw 4. Jak już tekstura jest odcięta dajemy mieszanie multiply albo inne lub dajemy apply mask dla wartwy z farbą, robimy myk z Ctrl + Shift + Alt + ~ na warstwie z mazami i znowu dodajemy maskę do warstwy z farbą i odpowiednio manewrujemy levelsami. Edited March 30, 2009 by peter_f 10
prrrszalony Posted March 30, 2009 Posted March 30, 2009 Bardzo fajnie. Ode mnie + A tu paczuszka z udającymi tradycyjne pędzlami do Photoshopa. Mogą się przydać przy "dodawaniu mazów z pędzla" ;) http://www.sendspace.com/file/2avd0h (13 mb)
mirach Posted March 30, 2009 Posted March 30, 2009 Dzieki, zwlaszcza za skrot na zaznaczanie luminancji :)
kliment woroszyłow Posted March 31, 2009 Posted March 31, 2009 Podziękuje ci i ja...czytelny i prosty..w sam raz dla takiego debila jak ja ;) Bardzo dobry tutek Piotrze .
peter_f Posted April 1, 2009 Author Posted April 1, 2009 Dzięki bardzo prrrszalony (Za tą paczuszkę :) ), Krzychu, Mirach, Piter i drugi Piter i Klimciu za komentarze i dzięki hcPiter, Junior, Mirach, Siwy, mrKrzychu, THX i Sebek O. za rep-y :) Cieszę się jak się przydało. :) 1
Jonasz_Real Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 (edited) wielkie dzieki Piter... właśnie go przerobiłem. :) fajna sprawa z tym lakierem. Plus leci do Ciebie :) Edit: takie coś mi wyszlo Edited April 1, 2009 by Jonasz_Real
peter_f Posted April 1, 2009 Author Posted April 1, 2009 Ślicznie wyszło Tomek :) Bardzo cienka warstewka, ale git! Dzięki Tomciu za rep-a :)
Recommended Posts