peter_f Napisano 30 Marzec 2009 Share Napisano 30 Marzec 2009 (edytowane) Ostatnio miałem przyjemność pomóc przyjacielowi uzyskać w miarę realistyczny efekt malowania farbą. Nie chodzi jednak o efekt uzyskany poprzez jedno z mieszań warstw jakie oferuje Photoshop, ale efekt pokrycia gęstą farbą. Z moich doświadczeń, mieszania warstw dają jedynie efekt pokrycia lakierem lub bejcą. Poniżej zamieszczam tutorial uzyskania innego efektu. Pewnie dla wielu to banał, ale dla niektórych może to okazać się pomocne ;) Na początek przykłady zastosowania: I jedziemy step by step: Na koniec dla zwiększenia efektu możemy dodać mazy z pędzla, z zastosowaniem odcięcia warstwy: 1. Robimy teksturę mazów: np. w programie artrage (najlepiej białą farbą), 2. Wrzucamy teksturę do photoshopa i do naszego dokumentu nad warstwę z farbą 3. Robimy odcięcie do wartswy z farbą: klikamy z wciśniętym Alt-em pomiędzy tymi dwoma warstwami w stosie warstw 4. Jak już tekstura jest odcięta dajemy mieszanie multiply albo inne lub dajemy apply mask dla wartwy z farbą, robimy myk z Ctrl + Shift + Alt + ~ na warstwie z mazami i znowu dodajemy maskę do warstwy z farbą i odpowiednio manewrujemy levelsami. Edytowane 30 Marzec 2009 przez peter_f 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prrrszalony Napisano 30 Marzec 2009 Share Napisano 30 Marzec 2009 Bardzo fajnie. Ode mnie + A tu paczuszka z udającymi tradycyjne pędzlami do Photoshopa. Mogą się przydać przy "dodawaniu mazów z pędzla" ;) http://www.sendspace.com/file/2avd0h (13 mb) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkrzysiek Napisano 30 Marzec 2009 Share Napisano 30 Marzec 2009 Wielkie dzięki napewno się przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 30 Marzec 2009 Share Napisano 30 Marzec 2009 Dzieki, zwlaszcza za skrot na zaznaczanie luminancji :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionix Napisano 30 Marzec 2009 Share Napisano 30 Marzec 2009 Bardzo fajny tutek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 30 Marzec 2009 Share Napisano 30 Marzec 2009 Bardzo fajna sprawa z ta farba ! :) dzieki ! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 31 Marzec 2009 Share Napisano 31 Marzec 2009 Podziękuje ci i ja...czytelny i prosty..w sam raz dla takiego debila jak ja ;) Bardzo dobry tutek Piotrze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter_f Napisano 1 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 1 Kwiecień 2009 Dzięki bardzo prrrszalony (Za tą paczuszkę :) ), Krzychu, Mirach, Piter i drugi Piter i Klimciu za komentarze i dzięki hcPiter, Junior, Mirach, Siwy, mrKrzychu, THX i Sebek O. za rep-y :) Cieszę się jak się przydało. :) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonasz_Real Napisano 1 Kwiecień 2009 Share Napisano 1 Kwiecień 2009 (edytowane) wielkie dzieki Piter... właśnie go przerobiłem. :) fajna sprawa z tym lakierem. Plus leci do Ciebie :) Edit: takie coś mi wyszlo Edytowane 1 Kwiecień 2009 przez Jonasz_Real Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter_f Napisano 1 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 1 Kwiecień 2009 Ślicznie wyszło Tomek :) Bardzo cienka warstewka, ale git! Dzięki Tomciu za rep-a :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sicksicksick Napisano 27 Maj 2009 Share Napisano 27 Maj 2009 no ciekawe ciekawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi