Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Tak ostatnio zacząłem komentować fotografie innych i uznałem, że bez pokazania kilku swoich to nie wypada :)

Poniższe to różne kombinacje Canona 300d i 50d z szkłami EF-S 18-55 f3.5-5.6, Tamron 17-50 f2.8 i Sigma 50-150 f2.8

1. To jestem ja - zdjęcie zrobione przez brata, nowa Sigma pierwszy raz zapięta do aparatu

01.jpg

2.

02.jpg

3.

03.jpg

4.

04.jpg

5.

05.jpg

6. mimo, że nie wygląda - to jest choinka ;)

06.jpg

7. i seria kilku robionych z nudów przy okazji ślubów

07.jpg

8.

08.jpg

9.

09.jpg

10.

10.jpg

11.

11.jpg

12.

12.jpg

13.

13.jpg

14.

14.jpg

Edytowane przez streaker

• Odpowiedzi 122
  • Wyświetleń 36k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Nikt nie chce skomentować ? No to może tym razem :) 15, 16 - to znowu ZIŁ z numeru 10

[zdezaktualizowane]17,18 to już część pleneru, 19 - z innej imprezy[/zdezaktualizowane]

15.

15.jpg

16.

16.jpg

Edytowane przez streaker

Napisano
bo już jestem przy temacie samochodowy

Raczej weselnym. :) Wszystko ladnie, pieknie, tylko temat sredni :p

A co do kadrowania to 17 mi sie nie podoba bo uciełeś to auto, szerszy kadr z calym przodem byl by lepszy,ale ja to jestem turysta nie artysta wiec ładnie jest. ;)

Napisano
  • Autor

Korzystając z okazji zapraszam na lukaszhachula.com - na razie jest to blog z fotografiami, w przyszłości będzie normalna strona (o fotografii ślubnej) + blog

18. 2.5s f4.5 ISO200

003.jpg

Edytowane przez streaker

Napisano

ostatnie super, może w kwadracie by bardziej pasowało ? albo przynajmniej mniej w pionie bo 2 białe linie od spodu odciągają uwagę

choinka tez bardzo zacna

pozdro

Napisano
  • Autor

ttaaddeekk - racja, poprawię, choć nim napisałeś w ogóle nie zwracałem na to uwagi, teraz męczy za każdym razem jak spojrzę ;)

19. 1/60s F5.6 ISO100

flower01.jpg

Edytowane przez streaker

Napisano
  • Autor

No to delikatniejsza obróbka dziś :)

20. 1/160s f5.6 ISO100

flower02.jpg

A na jutro mam co udało mi się dzisiaj ustrzelić, osobiście bardzo mi się podoba, tylko jeszcze muszę dokończyć :)

Edytowane przez streaker

Napisano

>.> emmm...

Nie powiem dwóch słów bo mnie Tadek zarypie, ale wiecie co sądzę zapewne...

Pozdrawiam,

Naczelny Analogowiec Forum

Sadowski25

Napisano
  • Autor

21. 1/800s f8.0 ISO200 (zapomniało się przestawić ;) )

sky1.jpg

Edytowane przez streaker

Napisano
>.> emmm...

Nie powiem dwóch słów bo mnie Tadek zarypie, ale wiecie co sądzę zapewne...

Pozdrawiam,

Naczelny Analogowiec Forum

Sadowski25

Naczelny analogowiec forum? Hehe... czy to ten sam "analogowiec" który rzucił w kąt analogi i tak zapalił się do "pstrykania" Soniakiem-cyfrakiem?

Ech Panie Sadowski spoważniej Pan trochę i zacznij w końcu robić jakieś porządne zdjęcia. Coś więcej, niż tylko liście na ziemi, groby, pomniki, zabawy z kwiatkami i GO, mgiełki za oknem czy przepalone pochody wojska polskiego.

I tylko fajne....

Panie Naczelny... pomóż Pan autorowi a nie sadź dwuwyrazowy komentarz. Napisz co jest wg Ciebie nie tak. Poproszę coś o kadrach, świetle, kompozycji obrazu.

Pozdrawiam

Ssak z rodzaju naczelnych, z kawałkiem szkła i jakimś pstrykiem w łapie

tweety

Napisano
  • Autor

23. 5s f5.6 ISO100

bielsko1.jpg

24. 1/30s f2.8 ISO1600 sklejane z +/- 2EV

bielsko3.jpg

Edytowane przez streaker

Napisano

Dziwnie pokrzywione to 23.

Wkurza mnie że nie ma w centrach choinek tylko wielkie zielone stożki. :|

Napisano
  • Autor

Nigdy nie myślałem, że to napiszę, ale w tym poście są zdjęcia robione komórką... Na usprawiedliwienie napiszę tylko, że zdjęcia zrobione przy okazji pierwszych wycieczek rowerowych tej wiosny :) A targać lustro na plecach, na rowerze to trochę masochizm, nie wiedząc, czy będzie coś ciekawego - traktuję to bardziej jako 'research' przed powtórną wyprawą w te miejsca z normalnym sprzętem :)

25. Kostuchna - budynki przy hałdzie

kostuchna_01.jpg

26. Kostuchna - panoramka z szczytu hałdy

kostuchna_02.jpg

27. Bieruń - staw przy hałdzie

bierun_01.jpg

28. Bieruń - widok na hałdy

bierun_02.jpg

Edytowane przez streaker

Napisano

fajne zdjęcia... najbardziej podobają mi się kolory na 27... super klimat :) reszta też niczego sobie :) szkoda tylko tego przepalonego nieba na ostatnim

Napisano
  • Autor

29. Z tego wesela mam ciekawą sesję w zamku pszczyńskim, jeśli młodzi nie będę mieli nic przeciwko, to niedługo wrzucę :)

samochod9.jpg

Edytowane przez streaker

Napisano
  • Autor

Trzy strzały z pleneru zorganizowanego przez Muzeum Śląskie w miejscu gdzie ma powstać ich nowa siedziba.

30.

kopalnia_katowice_1.jpg

31.

kopalnia_katowice_2.jpg

32.

kopalnia_katowice_3.jpg

Napisano
  • Autor

Ogólnie rzecz biorąc nie jestem zadowolony z tego pleneru - mało czasu a teren duży, ciekawy i wszystko by się chciało zrobić... Tak się nie da... przynajmniej w moim przypadku ;) Ale mam nauczkę na przyszłość - rezerwować więcej czasu albo nie robić wszystkiego tylko zostać w jednym miejscu i na spokojnie szukać kadrów.

Chociaż akurat z tych trzech jestem zadowolony (muszę oddać trzy pliki organizatorom - to jest wybrana trójka).

I jak wspominałem - plener w zamku pszczyńskim:

33.

pszczyna_zamek_1.jpg

34.

pszczyna_zamek_2.jpg

35.

pszczyna_zamek_3.jpg

Napisano

...dobrze że Zappa już jest po drugiej stronie... ale kto wie moze sie obudzi i znowu powalczy z drobnomieszczaństwem....:))

... niestety życie jest jakie jest, a drobniaki płacą za to grubymi....:)).. więc maja co chcą.

Napisano

zdjęcia są cacy, tylko - bez obrazy - ten podpis taką czcionką lordowską... Pan Fotograf...

Ale zdjęcia na prawdę świetne :)

Napisano
  • Autor

dziadku - a mógłbyś tak napisać, żebym zrozumiał o co ci chodzi ? ;)

Norad - bo swego czasu naczytałem się jak to wchodzący na rynek kradną fotografie z innych stron i wstawiają jako własne, żeby portfolio zbudować... no i tak mnie wzięło, że zacząłem wszystko tagować (jak będę chcieli podpieprzyć, to przynajmniej będą musieli zcropować ;) ) Tym bardziej, że tutki już mi ludzie wstawiali na różnych stronach bez informowania (no niby są darmowe i zgodziłbym się, ale wypadałoby po prostu).

Teraz mi się nie chce ;)

Napisano

Jasne że by wypadało, takie życie. Taguj foty jak się da, o czcionce jedynie mówiłem :)

pozdro

Napisano

Masz w podpisie sentnce, cytat z Zappy.... próbuje odnieść Twoje zdjęcia do tego cytatu... znam buntownika Zappe, dużo słuchałem jego muzyki którą cenię, a jeszcze bardziej jego ośmiesznie drobnomieszczańskiej amerykańskiej głupoty oraz polityki i to już 40 lat temu.... więc szukam tego w Twoich pracach.... no i to nie obraź się wyglada pociesznie... np. w zbitce z tą sesją ślubną.... same zdjęcia są ok i podziwiam trud przy ich tworzenia... wiadomo z czegoś trzeba żyć.... ale Zappa w podpisie tworzy z tym zupełnie nową jakość... i ma to też swoją wartość.

Powodzenia w Zappowaniu świata... nie będzie lekko ale jak przyjemnie próbować...!!!!

Napisano
  • Autor

dziadku - bo ze mnie żaden artysta, tylko rzemieślnik ;) Ale swoją drogą - naprawdę nie wiem czemu chcesz zestawiać te zdjęcia z pleneru z cytatem z podpisu (większości muzyki Zappy nie potrafię zdzierżyć, ale cenię jako osobę za zdrowe podejście do życia) ?

No i jaka sesja twoim zdaniem byłaby adekwatna ?

I drugie - Jaka sesja byłaby adekwatna, gdy młodzi byli zdecydowani, że chcą iść do tego zamku (pewnie u kogoś już widzieli i chcieli coś podobnego - bo tak to najczęściej działa), gdzie przez godzinę jaką mieliśmy razem z operatorem (żeby nie pisać brzydko 'kamerzyście') na zrobienie materiału chodziła z nami pani, której jedynym zadaniem było pilnowanie, czy aby nie dotykamy eksponatów ?

Napisano

...na wszystko ładnie sobie odpowiedziałeś sam....:)). Musisz traktować ze tak powiem poważnie te wszystkie "uśmieszki" w moich tekstach, ja naprawde mało co potrefię potraktować na baczność...:)).

Skoro to rzemiosło to jezeli tylko państwo młodzi są zadowoleni i zapłacili .... to jest najlepiej jak mogło być. Tylko Zappa w Twoim podpisie w starciu z tym "wielkopaństwem" klienta to przednia zabawa... przynajmnie dla mnie...:)). Zdjecia są przepraszam za dobre... wiec się nie zasłaniaj rzemieślnikiem w każdym jest artysta... a w Tobie napewno skoro robisz tyle wysiłku tam gdzie go nie koniecznie trzeba.... gratuluję i czekam na dalsze zmagania .... niech Cię Zappa prowadzi...:)))

Napisano
  • Autor

No to dalszy ciąg słodkiego plenerku :) A później wrzucę jeszcze coś z sali

36.

01.jpg

37.

02.jpg

38.

03.jpg

39.

04.jpg

40.

05.jpg

Napisano

...wszystko pięknie i po Bożemu (no w 39 troche pomogłeś Najwyższemu) ale w słusznej sprawie... niech ida i się rozmnażają.... a Tobie słuszna działkę zostawią... niech i Tobie się szkiełka mnożą...:)))

Napisano
  • Autor

dziadku - trafiłeś w czasie z tymi życzeniami :D

tak dla odmiany z chrztu i malutkiej 'sesji' w domu:

41. z chrzestną

chrzest01.jpg

42.

chrzest02.jpg

43. z mamą

chrzest03.jpg

44. z mamą i tatą

chrzest04.jpg

45.

chrzest05.jpg

Napisano
  • Autor

No to dzisiaj coś innego - Trójkąt trzech cesarzy w Mysłowicach - miejsce gdzie Czarna Przemsza łączy się z Białą Przemszą tworząc... Przemszę. Miejsce gdzie od 1846 do 1915 zbiegały się granice trzech zaborów

46.

trojkat3cesarzy_1.jpg

Edytowane przez streaker

Napisano
  • Autor

Z tym, że to nie jest jeden most, ale trzy :) Na innych ujęciach mam dwa w kadrze, chciałem ujęcie z wszystkimi 3-ma, ale... trzeba by było się było udać między Białą a Czarną Przemszę - a wszystkie mosty są nad Przemszą (tą połączoną już), więc to dalszy spacerek, a już nie miałem więcej czasu wczoraj.

To jeszcze dorzucę kolorowe:

47.

trojkat3cesarzy_3.jpg

48.

trojkat3cesarzy_4.jpg

49.

trojkat3cesarzy_2.jpg

Napisano

Ładne to to. Troszeczke za jaskrawe ale odbior pozytywny.

Napisano

bardzo fajne :) mam kilka podobnych... podobny przekaz :) jak będę miał chwilę to wrzucę :)

Napisano

...totalny bałagan...pełen czarnych dziur...kolor powypalany....kompozycja wali sie na lewo i po co ten drugi plan wyłazi przed pierwszy....:))).... tyle na razie...!!!

Napisano

dobra seria, ciekawy materiał. do pełni szczęścia brakuje mi ładnego portretu górnika. serio. na pierwszym planie twarz górnika w tel wyrobisko. byłoby piknie.

nr 59 szczególnie przez rozjazd ogniskowej wyszedł całkiem nieźle :)

Pozdrawiam

Napisano

Mi się podoba najbardziej 52, na pierwszy rzut oka jakiś bałagan na górze, ale potem fajnie prowadzi wzrok z góry schodkami zygzakiem a potem w głąb tunelu.

Napisano

Już chcialem pytac ktora to kopalnia...ale pierwsza fota wszystko wyjasnia.

Ta seria to jedna z najciekawszych fot jakie ostatnio widzialem.

59'tka najlepsza jak dla mnie...przypomina mi to bardziej tunel akceleratora niz kopalnie,

skojarzenie z tym:

z5677656X,Akcelerator-to-27-kilometrowa-rura--100-m-pod-ziemia-.jpg

Napisano

Mi też się podobają zdjęcia. A co do serii to 53,55,56,57 to prawie identyczne kadry.

Zamiast 53 mogłeś dać ten wagonik. Odejmij 55 i 57, dodaj jakiś portrecik i będziesz miał ładny, prawie że książkowy reportaż.

Napisano
  • Autor

Dzięki panowie za odzew :)

tweety - absolutnie się zgadzam, bo teraz jest tak trochę bezosobowo, tylko na 59 się przewija jedna osoba. Co prawda na umorusanego w węglu i pyle górnika tam szans nie ma, ale przewodnik w kasku, z lampką i ubraniu roboczym też byłby niezły. A tak mogę tylko wrzucić jedne zdjęcie z "backstage'a"

pecet, slowiak - miło mi :)

Ex3 - nawet nie wiesz jak żałuję tego wagonika... Widziałem zdjęcie kolegi z takim pojedynczym wagonikiem, bw, pionowy kadr - idealnie by pasowało.

guido_bs_1.jpg