barel Napisano 10 Sierpień 2009 Share Napisano 10 Sierpień 2009 Witam Jak w tytule, mała koncepcja parteru w domu jednorodzinnym pod Krakowem. Około 70 metrów kwadratowych. Nie bijcie zbyt mocno za jakość renderów, bo to moje pierwsze podejście do v-raya ;) Wszelkie Wasze komentarze i odczucia mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gonzo71 Napisano 10 Sierpień 2009 Share Napisano 10 Sierpień 2009 Jak dla mnie bardzo fajnie zrobione. Bardzo realistyczne. Moglbys powiedziec jak oswietliles pomieszczenie? Jakie ustawienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasEK4 Napisano 10 Sierpień 2009 Share Napisano 10 Sierpień 2009 strasznie podoba mi się ta drewniana podłoga, wyszła naprawdę super ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barel Napisano 10 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2009 gonzo71 - dzięki za komentarz, a scena oświetlona za pomocą spota imitującego słońce, w oknach vray lighty, we wnętrzu we wnękach pod sufitem też vray light. A ustawienia niezbyt wysokie, bo zależało mi na czasie. Najogólniej: Primary bounces irradiance map, Secondary Light cache. Color mapping na HSV exponential. michasEK4 - dziękuję, akurat z tym trochę walczyłem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gonzo71 Napisano 10 Sierpień 2009 Share Napisano 10 Sierpień 2009 Hmm. Ja randeruje w Mentalu i nie udalo mi sie osiagnac tak ladnego oswietlenia wnetrza jeszcze jak Twoje w v-ray a nie chce mi sie uczyc vraya:) Moze ktos z doswiadczonych uzytkownikow mentala sie wypowie czy mozna takie ladne doswietlenie metalem uzyskac? I jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barel Napisano 10 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2009 gonzo71, próbowałem też robić to wnętrze w mentalu na początku, i wynikało to głównie z przyzwyczajenia do tego silnika... Oświetlałem to na "podobnej" zasadzie, tzn mr spotem, skylightem z jakąś mapka nieba, mr sky portalami w oknach, a we wnękach fotometrycznymi target area. No i FG + GI. Mam jeszcze małe próbki z testowania: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 10 Sierpień 2009 Share Napisano 10 Sierpień 2009 fajne renderki i wnetrze tez ciekawe ale ten plakat w kuchni do niczego :) Mozna bylo sie pobawic troszke kontrastem i materialem sofy bo plasko wyszla :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gonzo71 Napisano 11 Sierpień 2009 Share Napisano 11 Sierpień 2009 Nie jest zle chyba w tym mentalu rowniez. Mam zawsze broblem z uzyskaniem dobrego doswietlenia w glebi pomieszczenia. Podloga to z sosny zostala uzyta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gonzo71 Napisano 11 Sierpień 2009 Share Napisano 11 Sierpień 2009 fajnie byloby jakbys pokazal tez rzuty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barel Napisano 11 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 11 Sierpień 2009 hcpiter, dzięki za komentarz :) obrazek w kuchni po to tak kolorowy żeby przełamać monotonię bieli i szarości i wnieść trochę życia ;) gonzo71 - podłoga miała być sosnowa, potraktowana lekko lakierem. Do rzutów narazie nie mam dostępu, bo jestem odcięty od kompa... Ale generalnie jest w kształcie litery L z kuchnią w jednym ramieniu i sofą w drugim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drakul Napisano 11 Sierpień 2009 Share Napisano 11 Sierpień 2009 te probne wizki w mentalu wyszly ladniej niz w vrayu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loki Napisano 11 Sierpień 2009 Share Napisano 11 Sierpień 2009 wizki fajne, ale sam projekt - średnio mi się podoba. Wyspa moim zdaniem kompletnie nie trafiona - mozna bylo zaproponowac to albo inaczej (tzn nie w ten sposób wyspę postawić) albo klasycznie zabudować kuchnię - wiecej miejsca, i wygodniej (np marnujesz fajne swiatlo z okna) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barel Napisano 12 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 12 Sierpień 2009 drakul, próby z mentala też dawały radę, ale nie sprostały w efekcie końcowym, heh... Loki - dziękuję za słowa krytyki, ale z tą wyspą to akurat kwestia gustu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gonzo71 Napisano 17 Sierpień 2009 Share Napisano 17 Sierpień 2009 skad brales piekarnik i plyte? moze sam modelowales? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 17 Sierpień 2009 Share Napisano 17 Sierpień 2009 Powiem szczerze, że nie do końca łapie pomysł i funkcje. Zastosowanie wyspy kuchennej i otoczenie jej z 2 stron ścianą jest moim zdaniem pomysłem chybionym i stratą powierzchni. Zaokrąglony blat również wygląda kiepsko, tym bardziej że przy brzegach masz zlew i kuchenkę. Woda pięknie będzie spływała prosto na podłogę ;) Kominek mógłby być ciekawym elementem, ale w takim ustawieniu jest czarną plamą, którą trzeba omijać gdziekolwiek chce się przejść. Jamnikowaty stół jest dla mnie kompletną zagadką, nawet nie wiem co napisać :D Wizki jak wizki - w miarę poprawne, rzeczywiście fragmenty mentalowe wyglądają o klasę ciekawiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czeczen Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 Ktoś w tym domu będzie mieszkał czy to tylko fantazja architektoniczna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barel Napisano 18 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 18 Sierpień 2009 gonzo71 - te sprzęty są electroluxa i na ich stronie można je za darmo pobrać kozioo - chyba trochę przesadzasz ;) tak postawiona wyspa dzieli przestrzeń kuchni na dwie strefy: jedną stricte roboczą, drugą bardziej barową. A dzięki takiemu układowi jest troszkę więcej miejca w i tak już ciasnym pomieszczeniu. Dwie ściany tylko zaznaczają dobitniej ten w/w podział. Co do kształtu wyspy, to powiem Ci, że tak ścięte boki są odskocznią od brutalnej i przesadnej czasami ortogonalności. Co do funkcjonalności to chyba nikt specjalnie nie wylewa na blat garnka grochówy dla byle kaprysu. A przy normalnym użytkowaniu taki profil też się sprawdzi :) Jamnikowaty stół to normalna ława, trochę jednak dłuższa żeby obsłużyć prawie cały pokój dzienny. Co do kominka, to dla mnie powinien być w centrum i stanowić rdzeń domu. Dlatego wręcz wskazane jest obchodzenie go i zwracanie na niego uwagi, aniżeli rzucenie gdzieś w kąt jak jakiś szpetny piec kaflowy nie pierwszej już młodości... Czeczen - ja tutaj nie widzę zbytniej fantazji. Klient po prostu nie chciał mieć rupieciarni, tylko układ w miarę przestronny i możliwie nowoczesny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kepic Napisano 20 Sierpień 2009 Share Napisano 20 Sierpień 2009 render od strony technicznej jest miodzio, ale co do funkcji kuchni trochę się zgadzam z koziem. Moja babeczka od ergonomii wpajała nam o ciągu technologicznym w kuchni: lodówka - blat - zlewozmywak - blat - kuchenka - blat. Wg mnie za mało jest miejsca na przygotowywanie potraw. Na tym miejscu, na wyspie, miedzy kuchenką a zlewem można położyć jeden gar z zupą i tyle. Nie ma miejsca na krojenie, wykładanie i inne pierdoły. Na dodatek do tej wyspy dostawiono krzesełka barowe, ludzie mają na tej wyspie jeszcze jeść? to już w ogóle nie ma miejsca. Co do obłości wyspy, to spoko, mi by to nie przeszkadzało. pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barel Napisano 20 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 20 Sierpień 2009 kepic - również dziękuję za komentarz. I tutaj się z Tobą zgadzam, że wyspa mogłaby być trochę dłuższa, żeby powierzchnia blatu roboczego rzeczywiście była większa. Chociaż w sumie prawda niestety jest taka, że kuchnia, jako pomieszczenie do przyrządzania potraw powoli obumiera... Natomiast hokery przy wyspie nawet o takiej powierzchni na szybką przekąskę powinny się nadać bez większych zgrzytów :) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekbini Napisano 21 Sierpień 2009 Share Napisano 21 Sierpień 2009 super wizki barel , czy mógłbyś pochwalić się ustawieniami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barel Napisano 24 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2009 mirekbini - dziękuję za komentarz, tak jak pisałem wcześniej. Oświetlenie bez większego szału załatwione za pomocą spota imitującego słońce, vray lightów w oknach i we wnękach pod sufitem. A ustawienia niezbyt wysokie, bo zależało mi na czasie. Najogólniej: Primary bounces irradiance map na presecie medium, Secondary bounces Light cache z max 1500 sampli. Color mapping na HSV exponential. Mam nadzieję, że pomoże :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekbini Napisano 24 Sierpień 2009 Share Napisano 24 Sierpień 2009 barel - dzięki :) , a czy mógłbyś zapodać screena z materiałem podłogi, naprawde bardzo podoba mi sie Twoja wizka, może kiedyś mnie ziomuś pouczysz :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość MiecznikKRK Napisano 25 Sierpień 2009 Share Napisano 25 Sierpień 2009 Jeszcze jedna poprawka: sprawdź wysokość użytkową dla zabudowanego piekarnika i mikrofali. Zdecydowanie powiesiłeś je za wysoko ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barel Napisano 29 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 29 Sierpień 2009 Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale miałem lekki nawał innej pracy... mirekbini - materiał podłogi jest bardzo prosto zrobiony: mapka drewna w diffuse, IOR zmieniony na fresnel i na 2,7, no i czarno białe mapki tego samego drewna w slotach: reflection, glossiness, i bump. Z tym, że bump niewielki, naprawdę nieduże wartości. To chyba tyle :) Heheh, ja sam się ciągle uczę i mam wrażenie, że niewystarczająco :D MiecznikKRK - dzięki, że to zauważyłeś, bo szczerze mówiąc ja tego kompletnie nie widziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi