RA Napisano 25 Sierpień 2009 Napisano 25 Sierpień 2009 Tzn. co to dokładnie jest video playback? Bo moje domysły pewnie mijają się z prawdą. :) Mam tę samą kartę graficzną i nie miałem kłopotów z odtwarzaniem video w kmplayerze i z dvd.
NV Napisano 25 Sierpień 2009 Autor Napisano 25 Sierpień 2009 Żebym ja wiedział co to jest .. ale nie pozwala mi dokończyć testu wydajności (tego index experience czy jakoś tak ) Wydaje mi się, że to coś z dekodowanie video nie za pomocą cpu tylko gpu ale nie dam głowy.
Rascal Napisano 25 Sierpień 2009 Napisano 25 Sierpień 2009 Granica pamieci ram w systemach 32 bit to 3.2 GB.
RA Napisano 25 Sierpień 2009 Napisano 25 Sierpień 2009 Żebym ja wiedział co to jest .. ale nie pozwala mi dokończyć testu wydajności (tego index experience czy jakoś tak ) Wydaje mi się, że to coś z dekodowanie video nie za pomocą cpu tylko gpu ale nie dam głowy. No to musi być jakaś indywidualna sprawa, bo u mnie ten test działa bez problemu. :(
NV Napisano 25 Sierpień 2009 Autor Napisano 25 Sierpień 2009 okazało się, że to wina sterownika lub ati ccc. Ra jaki masz sterownik bo ja właśnie ściągam ten dla visty bo coś ten pod 7 mi pachnie fuszerką.
NV Napisano 25 Sierpień 2009 Autor Napisano 25 Sierpień 2009 Zainstalowalem najnowszy ale do visty x64 i wszystko teraz działa :) To chyba wina ccc była ale nie chce mi sie już sprawdzać. Wynik wydajności mam 7,3 ale przez dysk 5,9 ;)
kamil.ochel Napisano 27 Sierpień 2009 Napisano 27 Sierpień 2009 nareszcie ikonki w trayu sa prawie monochromatyczne! czekalem na to od lat kilku! a tak na poważnie to dzisiaj zainstalowalem (w zasadzie 15 minut temu). Stery ładnie weszły nic sie nie plulo. Jak potestuje to napiszę :P
FF Napisano 27 Sierpień 2009 Napisano 27 Sierpień 2009 ja mam od wczoraj i jest ok tyle ze w parametrach systemu jest napisane "Zainstalowana pamieć (RAM): 4,00 GB (dostępne 2,94 GB)" Wie ktoś o co chodzi?
kamil.ochel Napisano 27 Sierpień 2009 Napisano 27 Sierpień 2009 chyba o to ze masz juz w uzyciu 1,06 Gb ja mam zainstalowane 2,00gb a wolne 1,2gb O_o ach już pokochałem przestawianie ikon otwartych okien na pasku! :D
FF Napisano 27 Sierpień 2009 Napisano 27 Sierpień 2009 Faktycznie, w wydajności pokazuje mi ze 1,11 jest wykorzystywane, troche duzo...
NV Napisano 27 Sierpień 2009 Autor Napisano 27 Sierpień 2009 mi zjada 900 :) ale może uda się uciąć jeszcze 100mb, właśnie grzebie w rejestrze, autostarcie, usługach itd.
M4rcus Napisano 27 Sierpień 2009 Napisano 27 Sierpień 2009 (edytowane) postaram sie odpowiednio zadac pytanie - czy mozna ten system przygotowac do instalki tak "jak sie chce":> ? w sumie mniejsza z powyzszym - ale powiedzcie czy x64 jest, oraz czy jest to wersja stabilna i wogole czy warto to instalowac? Edytowane 27 Sierpień 2009 przez M4rcus
Bacry Napisano 28 Sierpień 2009 Napisano 28 Sierpień 2009 z powyższym nie rozumiem, chodzi ci o przygotowanie instalki z własnymi sterownikami itp? pewnie można ale nie oficjalnie. A wersja x64 jest i jest tak samo stabilna jak x86 :) czyli dobrze stabilna :) a czy warto instalować to zależy od ciebie ja mam na laptopie i na stacjonarnym i jest OK.
NV Napisano 28 Sierpień 2009 Autor Napisano 28 Sierpień 2009 (edytowane) pomoże mi ktoś z rtm ? (pw) Edytowane 28 Sierpień 2009 przez NV
Bruneq Napisano 2 Wrzesień 2009 Napisano 2 Wrzesień 2009 szpece, powiedzcie mi cos....jak w windowsie 7 zrobic wlasny toolbar z folderu?! w viscie i xp wystarczy przeciagnac folder na obżeza.....a w win7???
kamil.ochel Napisano 2 Wrzesień 2009 Napisano 2 Wrzesień 2009 też mam z tym problem. jedyne co mi się udało osiągnąć to wrzucić sobie ikonki na taskbar. kliknij prawym > toolbars (paski narzedzi) > new toolbar (nowy...) i wskaz folder
NV Napisano 2 Wrzesień 2009 Autor Napisano 2 Wrzesień 2009 Dlaczego w windowsowej przeglądarce obrazów wszystko jest takie jakby bardziej brązowe ? też tak macie ?? kolory są trochę inne nie wiem czemu. Karta jak w sygnaturce, stery najnowsze.
kamil.ochel Napisano 2 Wrzesień 2009 Napisano 2 Wrzesień 2009 Nvidia masz pewnie zmieniony profil monitora. Też to samo miałem bo mi win zainstalował jakieś "cud" stery w Windows Update. Powinno sie to dac zmienic klikajac prawym na pulpit > screen resolution (rozdzielczosc ekranu) > Advanced settings (ustawienia zaawansowane) > Color management (zarządzanie kolorem) > no i tu sobie mieszasz :P nie jestem w stanie Ci powiedziec co dokladnie zrobilem ale wrocilo :D
Oleksiak Napisano 11 Wrzesień 2009 Napisano 11 Wrzesień 2009 (edytowane) Hey. Mam takie pytanko: jakie wersje max'a będą chodzić pod Windows 7 professional 64 bit ? Próbowałem max 9 to nie chciał się uruchomić. Ok już sobie poradziłem - działa ;) Inne pytanie jak robić żeby zawsze pliki otwierały się jako administrator jak jestem administratorem ? Edytowane 11 Wrzesień 2009 przez Oleksiak
kamil.ochel Napisano 12 Wrzesień 2009 Napisano 12 Wrzesień 2009 W sensie ze pyta Cie o zgode? Wejdz w panel sterowania (control panel) > konta użytkowników (user accounts) > kontrola konta użytkownika (uac) (i to bedzie po lewej) i wylacz to
trosiek Napisano 12 Wrzesień 2009 Napisano 12 Wrzesień 2009 http://www.engadget.com/2009/09/12/upgrading-to-windows-7-set-aside-21-hours-just-in-case/ nie wiem czy było czy nie (nie chce się przeglądać całego topicu) ale to wydaje się ciekawe :D
kamil.ochel Napisano 13 Wrzesień 2009 Napisano 13 Wrzesień 2009 @up ja jak instalowalem win7 to robilem to w formie apgrejdu i zajelo mi to niewiele wiecej niz zainstalowanie czystej visty
ptaszek Napisano 19 Wrzesień 2009 Napisano 19 Wrzesień 2009 jako ciekawostka to 7ka jest w okazyjnej cenie na amazonie uk, ale w wersji ang.
!?! Napisano 21 Wrzesień 2009 Napisano 21 Wrzesień 2009 jak juz wspominałem, nie jest problem spolszczyć w7, można spolszczać każdą wersję.
PLS Napisano 21 Wrzesień 2009 Napisano 21 Wrzesień 2009 Swego czasu wyczytalem, ze win 7 64bit mial byc kompatybilny z 32 bitowym softem. Probowal ktos moze odpalac np. maxa 32 bit na siódemce 64bit? Prawda to?
ptaszek Napisano 22 Wrzesień 2009 Napisano 22 Wrzesień 2009 !?! ponoc licencja zabrania spolszczenia wersji innej niz ultimate
mt Napisano 22 Wrzesień 2009 Napisano 22 Wrzesień 2009 PLS - a od kiedy to na 64bit dzialaja tylko 64bit programy? w kazdym windowsie 64bitowym odpalisz programy 32 bitowe. mi sie dziwna rzecz dzieje na win7 - czasami po resecie zamienia mi miejscami monitory i resetuje rozdzielczosc do bodaj 1280. upierdliwosc. ale poki co nie narzekam. na pewno szybciej operuje na dyskach. jak do visty nie moglem sie przekonac to tutaj jakos tak przyjemniej jest.
NV Napisano 22 Wrzesień 2009 Autor Napisano 22 Wrzesień 2009 Bo windows 7 windows 6.1 czyli dobrze zrobiona vista. Mówi się vista SP3 ;) Trochę irytujące, że MS nie zrealizował nawet 10% planów o jakich była mowa długo przed pojawieniem się jeszcze visty. Projekt bodajże Longhrom czy jakoś tak. Przesiadać się z visty na win 7 i znów płacić to torszkę stracone pieniądze bo zmiany są nieadekwatne do kolejnych kosztów. Przesiadka z xp jak najbardziej.
trosiek Napisano 22 Wrzesień 2009 Napisano 22 Wrzesień 2009 Nvidia - a myślisz o co tu chodzi jak nie o pieniądze?:P poza tym mówisz o Longhornie - którym? Bo to nazwa kodowa visty i server 2008 i zarzuconego następcy xp z 2004 roku:) Poza tym zapowiedzi są zawsze szumne a i tak każdy wie jak jest potem. Takie coś należy przepuścić przez niezłe sitko.
NV Napisano 22 Wrzesień 2009 Autor Napisano 22 Wrzesień 2009 Owszem (szczerze nie wiem, którym Longhornie mówie ;) ) ale miał być system plików (pełny) WINFS i wiele innych, generalnie trochę brakuje mi rewolucji, wciąż powolna ewolucja. Gdyby okienka miały konkurenta dla zwykłego zjadacza chleba, byłoby co innego bo nie oszukujmy się ale linuxy i inne są rzadko używane przez takiego Nowaka. W windowsie wsadzi płytkę z nfs shift instaluje i gra (tak samo z każdym innym softem ) na reszcie systemów choćby jak ich nie chwalić, to nie mają takiej kompatybilności i łatwych rozwiązań jak windows - dla wszystkich, dla Ciebie, dla rodziny ;)
BLADE Napisano 22 Wrzesień 2009 Napisano 22 Wrzesień 2009 każdy używa tego co chce i co jest dla niego wygodniejsze :) z windowsme mam kontakt z przymusu jedynie w pracy :)na codzien linuks u mnie spisuje sie bardzo dobrze. doceniam jego wygode i mozliwości. na gry nie mam za bardzo czasu a te w które gram działają ok na linuxie. np heroes of might and magic V a tak btw tosorry za offtop.
kamil.ochel Napisano 22 Wrzesień 2009 Napisano 22 Wrzesień 2009 ale w pracy masz kontakt z windowsem czy windows me?
rozpruwacz Napisano 30 Wrzesień 2009 Napisano 30 Wrzesień 2009 troszke martwia mnie wasze reakcje, ze Win7 taki super jest? ktos tu pisal ze mu zjada 1,1GB ramu, ktos inny ze z 800mb, a ja sie z tego smieje bo mi stary XP bierze niecale 300mb, co i tak jest duzo moim zdaniem
ptaszek Napisano 30 Wrzesień 2009 Napisano 30 Wrzesień 2009 rozpruwacz nie znam sie na tym i moze sie stalem ofiara marketingu, ale czytalem, ze xp jest juz troche za stary jak na nowe technologie - np cztery jajka. Nie wiem jak jest z pamiecia, ale jak ktos ma 4GB to chyba i tak lepiej bedzie na 7 niz XP nawet tym 64
rozpruwacz Napisano 30 Wrzesień 2009 Napisano 30 Wrzesień 2009 (edytowane) mam quad-a i XP swietnie sobie z nim radzi..... a boxx jeszcze do niedawna sprzedawal swoje maszyny z XP mimo ze vista juz dawno wyszla a HP workstations wychodzily z vista ale z mozliwoscia downgrade to XP.... zgadza sie, XP napewno juz sobie nie radzi na wielu polach nowych technologii ale boli mnie ze trzeba placic tak wielka cene za nowy, lepszy system.... Edytowane 3 Październik 2009 przez rozpruwacz
Gość User190 Napisano 3 Październik 2009 Napisano 3 Październik 2009 Szybkie pytanko do tych, którzy mają doświadczenia z Win7. Mam laptopa, 2GB ramu, procek 64 bit i kartę ATi. Do tej pory była na nim Viśta, ale komputer strasznie zamula - czy po zainstalowaniu Win7 może być trochę lepiej z wydajnością? Mój brat zainstalował 7mkę na starym komputerze i mówi, że śmiga bez problemów, ale on nie jest zbyt zaawansowanym użytkownikiem, więc chciałbym to skonfrontować z waszymi opiniami. Z góry dzięki za pomoc.
danilo2 Napisano 3 Październik 2009 Napisano 3 Październik 2009 M@ti jeżeli już chcesz 7kę instalować to poczekajdo 22 aż wyjdzie finalna wersja. Jak chodzi o wydajnośc to interesowałem się tym faktem i muszę przyznać , że nei spotkałem się z opinią, że 7ka jest gorsza od visty czy xp. Ba , w necie huczy odmnóstwa testów i benchmarków porównujących viste xp i 7ke (RC) i musze przyanć że 7ka jak na razie pobijawszyskti inne systemyna głowę (z rodziny okinkowatych :P )
RA Napisano 3 Październik 2009 Napisano 3 Październik 2009 Szybkie pytanko do tych, którzy mają doświadczenia z Win7. Mam laptopa, 2GB ramu, procek 64 bit i kartę ATi. Do tej pory była na nim Viśta, ale komputer strasznie zamula - czy po zainstalowaniu Win7 może być trochę lepiej z wydajnością? Mój brat zainstalował 7mkę na starym komputerze i mówi, że śmiga bez problemów, ale on nie jest zbyt zaawansowanym użytkownikiem, więc chciałbym to skonfrontować z waszymi opiniami. Z góry dzięki za pomoc. Będziesz miał problemy z ram'em. Jeśli system teraz ma problemy, to zainstaluj win7 i kilka programów na szybko i zrób crashtest. :) W końcu i tak czeka cię pewnie instalacja systemu. ;)
Gość User190 Napisano 3 Październik 2009 Napisano 3 Październik 2009 Ok, dzięki za odpowiedzi - zwłaszcza za tą datę :) Zastanawiam się, czy RAM nie jest walnięty, albo czy Avira nie zapycha go swoim monitorem.
rozpruwacz Napisano 3 Październik 2009 Napisano 3 Październik 2009 Jak chodzi o wydajnośc to interesowałem się tym faktem i muszę przyznać , że nei spotkałem się z opinią, że 7ka jest gorsza od visty czy xp. Ba , w necie huczy odmnóstwa testów i benchmarków porównujących viste xp i 7ke (RC) i musze przyanć że 7ka jak na razie pobijawszyskti inne systemyna głowę (z rodziny okinkowatych :P )tez sie tym interesuje i widzialem testy gdzi XP byl szybszy (test byl wykonany na porzadnym, mocnym kompie) od 7mki
danilo2 Napisano 3 Październik 2009 Napisano 3 Październik 2009 i tak testy jak na razie nic nie dadzą... :) Ja mam viste i czekam niecierpliwie do 22 :P bo nie ma szans zebym został na tym na czym jestem :P
alwayslags Napisano 3 Październik 2009 Napisano 3 Październik 2009 sam uzywam 7 od jakichs 2 tygodni i wszystko smiga jedyna rzecz z jaka mialem problem to deamon tools ktory przestal dzialac po przesiadce z visty. reszta chodzi bardzo fajnie. sam win7 zjada mi 300 ramu z wlaczonymi wszystkimi bajerami jak te widzety aero i takie tam.
trosiek Napisano 21 Październik 2009 Napisano 21 Październik 2009 no to już jutro oficjalna premiera windows 7.
NV Napisano 21 Październik 2009 Autor Napisano 21 Październik 2009 Tak jest trosiek :D Fajnie, że ożywiłeś temat bo akurat mam pytanie jak to jest z licencją OEM gdy np. wymienimy płytę główną ? Bo OEM jest przypisany tylko do 1 stacji roboczej bez możliwości instalacji na innej, czyli przypisany do id komputera czyli konkretnej płyty głównej. Gdy np. zmodernizuje swój zestaw, zadzwonię na infolinie i powiem, że sytuacja wygląda tak i tak, dostanę nowy nie przypisany klucz ? (siłą rzeczy stary musiałby być anulowany) Jest coś takiego możliwe ? Inaczej wersja oem byłaby jakaś bez sensu... zbierałbym na box.
Vehr Napisano 21 Październik 2009 Napisano 21 Październik 2009 Może komuś się przyda Bo już jutro światowa premiera http://www.trochetechniki.pl/Jak-uzywac-Windows-7-przez-rok-za-darmo,t,1054.html
mrkrzysiek Napisano 21 Październik 2009 Napisano 21 Październik 2009 to kto kupuje i jaką wersje wybiera?
NV Napisano 21 Październik 2009 Autor Napisano 21 Październik 2009 (edytowane) Ja myślę o Home Premium x64 a Proffesional x64 OEM. Za pro przemawia do mnie tylko funkcja emulacji xp ('zgodnosci z win xp'). Tylko te warunki licencji OEM mnie zastanawiają jak to jest tak w praktyce. Nie wiem czy warto dopłacać 100zł do Pro... hmm chyba nie. Jednak jeśli dla kogoś to jest wydatek "od tak" to bym dołożył, zawsze pare funkcji więcej. No i jest Proffesional dla profesionalistów ;) Edytowane 21 Październik 2009 przez NV
Rekomendowane odpowiedzi