Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

LINK DO POSTU Z FINALNYM FILMEM I MAKING OF

Witam!

Trzeba ozywic ten dzial zeby byl jak wip stillow:).W zwiazku z tym wrzucam wip krotkiego jingla Studia Bombel;).Ma ono na celu robic animacje 2d i 3d z naciskiem na to pierwsze docelowo razem z kolega narazie sam.Taki filmik promocyjny:).Jak juz pisalem gdzies daje sobie deadline na jakies 3-4 tyg.Wszystko to ma na celu sprawdzenie czy przy wykozystaniu otwartego softu jestem w stanie zrobic film dla siebie/komercyjnie.Docelowo GIMP(mam tez zamiar sprawdzic GAP) Blender Inkscape Audacity.

Na Vimeo Testowe ujecie(sprawdzalem workflow przy skladania:) w tym ujeciu brakuje glownej postaci na pierwszym planie to co jest to tylko tlo) na Vimeo(kliknij):

link.jpg

Dwa rekwizyty samochod i postac glowna(tylko taki testowy szkic opracowania niema nic wspolnego z ostatecznym wygladem)Jedyny gimpowy reszte mam w szkicowniku i na kartkach(postaram sie zamiescic niedlugo).Postac bedzie animowana na light boxie skanowana i wektoryzowana.

sklad_props.jpg

Dwa nowe tla bedzie jeszcze jedno.

sklad_tla.jpg

Zestawienie tel.

skladzik.jpg

Zrzut z blendera jakby kogos interesowalo.Mnie zawsze cieszy takie cos;P

zrzut_01.jpg

pozdrawiam

Kuba

Edited by Scatmax
  • Replies 27
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

serwus :)

no ciekawie . te modele to takie proste bedą ? - bo teraz takie bardziej animatikowe są, ale moze taką konwencję wybraliście. Co to za studio bombel o ktorym piszesz ?

pozdrawiam i zycze powodzenia :)

Posted

Czesc:)

Ne beda to modele wszystko jest malowane.Postac bedzie 2d(cos jak gorillaz powiedzmy;))Robie to sam i taka konwencje wybralem bo to ma byc bardzo krotki szybki jingiel;)

Studio bombel to ja;) kiedy robie animacje(glownie 2d ale i 3d takie plastyczne):D a w przyszlosci chce jeszcze wspolpracowac z kolega z roku ale tylko w przypadku 2d narazie.

pzdr.

Kuba

Posted

Mi sie stylistyka bardzo podoba.

Popracujcie jeszcze nad kolorami. Przy takich prostych stylistkach mega wazne jest swiatlo i kolory. No i juz po tym krociutkim filmiku z ujecia widac jednak srednie kadrowanie, i niedobra dynamike pojazdu - warto brac pod uwage od samego poczatku. Stille fajniejsze.

Znowu, przy tak prostej stylistyce, cala reszta musi byc mega dobrze wykonczona, zeby to zagralo.

t.

Posted

Czesc

ttaaddeekk:Ciagle staram sie znalesc jakis sposob/workflow:) taki moj ulubiony i wlasnie ostatnio sklaniam sie do malowania i camera mappingu:).W tej ostatniej tez zreszta wiekszosc ujec jest tak zrobiona;).Wlasnie co do postaci 2d to z zasady ograniczam sie zeby do nich nie uzyc flasha co by bylo najwygodniejsze(podglad scrub i onion skin) wiem komplikuje sobie...:).w zamian combo pencil2d gimp i olowek;).

Baggins:Ze stylistyka chcialem w tym przypadku isc w zupelna stylizacje i synteze(kolor i forma-kolor nie siedzi jeszcze);).Zdecydowany kolor to moja bolaczka(a studiuje malarstwo:)) przez co to co bardziej rysunkiem i walorem i swiatlocieniem wydobywam przedstwienie niz kolorem co by lepiej budowalo nastroj niz niejedna luna swietlna;)

bartolomeo:true true:)...(ide go robic...;P)

pozdrawiam i dzieki za komentarze

Kuba

Posted

Witam

Maly update.Zajalem sie teraz jeszcze innym projektem rownolegle wiec troche mnie to spowalnia ale moze przyspiesze kiedy w koncu za tydzien(mam nadzieje;P) kupie sobie komputer to nie bede musial sie wyklucac z z moja Ukochana o jej macbooka;).

Test na VIMEO(kliknij obrazek)

link_biuro.jpg

Postac

postac_small.png

Screen z blendera na temat testu biura:).Projekcja na geometrie co daje zdepth i poza tym lepiej sie maluje w gimpie po geometrii;)(perspektywa)

screen_biuro.jpg

pzdr

Kuba

Posted

Fajnie fajnie, tylko postać nie pasuje stylistycznie, takie krągłe kształty a reszta wraz z autkiem bardzo kanciaste, dodałabym postaci kątów. Już ta pierwsza ciut lepsza, ale też jeszcze nie to.

Posted

Witam .

Dzieki Aniu za komentarz postaram sie cos zrobic zeby zgrac te dwie historie postac i tlo;)

Mialem chwile czasu wczoraj wiec zrobilem animatic prosty.(crapy-matic;))

Soft: Pencil , Blender , Audacity , Avidemux

Animatic na VIMEO

pzdr

Kuba

Posted

Hej:)

Kwestja designu postaci mnie wybila z rytmu;) nie jestem pewien w jakim kierunku isc poza tym inne rzeczy...

Chwile znalazlem na scalenie postaci z tlem w celach pogladowych:).

test_comp.png

pzdr

Kuba

Posted

Dzieki:)

Nowe sceny gotowe czekaja tylko na postac;).Idzie jak krew z nosa bo mam duzo spraw i na to brak:).Postac bedzie robiona w zaleznosci od ujecia w Pencilu Synfigu i Gimpie.

Ujecie Biura(Linka Vimeo)

biuro_thumb_small.png

Ujecie Autobusu(Link Vimeo)

bus_thumb_small.png

Zrzuty.

Screenshot_01.png

Screenshot_02.png

pzdr

Kuba

Posted

Dzieki za zainteresowanie:)

Pare postow wyzej jest animatic-jest tam cala "fabyla" ktora troche moze rozczarowac bo to cos w styly "na koncu logo" taka reklama/reel animacji 2d:).mam zamiar od jakiegos czasu jednak zrobic short w podobnej technice mieszanie 2d/3d ktorego szkice mozna zobaczyc w mojej teczce 2d albo na stronce:).Szukam formy;) i to by bylo to.Tematyka troche "insza";) no i jakas fabula.

Animatic na Vimeo

pzdr.

Kuba

Posted (edited)

Witam ja kontynuje:)

Liczylem ze dam rade w Pencilu ale w porownaniu z tym co chce uzyskac Pencil nadaje sie do testow albo blokowania animacji.Na czystu postac zrobiona w Synfig Studio(jakby troche jeszcze rozwineli ten soft byl by genialny.).Kolejne ujecie postac w autobusie.Troche mi powoli idzie ale testowalem rozne podejscia zeby uzyskac to co chce i aktualnie moje workflow wyglada tak pencil>synfig>blender tak draze po to aby uzyskac calkowicie open sourcowy sposob pracy.Bez potrzeby inwestowania;D.Jak juz mam system idzie mi szybko wiadomo nie ukrywajmy ze przy pomocy softu adobe z miejsca da sie zrobic to w 5 minut;P...hmm no dalo by rade - Flash i AE - i wszystko jasne ale kto powiedzial ze trzeba isc na latwizne;).

Obrazek to link do Vimeo.

thumb_bus_char.png

screen_bus.png

pzdr.

Kuba

Edited by Scatmax
Posted (edited)

Witam

Kolejne dwa ujecia.Tym razem winda 2x.Synfig>Blender

Obrazek to link na Vimeo.

elev_shot.png

screen_elev.png

pzdr.

Kuba

Edited by Scatmax
Posted

szczerze to naprawde super sa te ujecia / pewien dziadek by sie mogl od ciebie nauczyc jak robic ciekawe krotkie ujecia /

mam tylko nadzieje ze calosc bedzie ladnie posklejana i da rade /

powodzenia

Posted

o, coraz przyjemniej to wszystko wyglada. bardzo ladne te ujecia w windzie. przyjemny klimat.

nie wiem w kogo ma celowac ten filmik promocyjny, ale jesli w potencjalnych klientow to nie wiem czy jednak troche nie za ciezko. chociaz mi to akurat sie podoba:)

powodzenia w dalszej pracy

pozdr

mt

Posted

Kusanagi , Dziadek3D: Mam nadzeje ze uda sie skonczyc:)

mt: Jest to demo dla potencialnego klienta(trzeba z czegos zyc;)) a i po prostu pokaz mozliwosci dla wszystkich.I cwiczenie(caly czas sie trzeba uczyc:)) - Docelowo chcialbym takze zrealizowac w nastepnym pod koniec roku szorta w podobnej technice.

Co do ciezkosci to juz widac tak mam niema sielanki;).Egzystencjalne rozterki i saczace sie metafizyczne swiatlo;D.

No Ok w bajce dla dzieci juz bym to zrobil inaczej:).W tym przypadku po prostu juz taka stylistyke wybralem.

pzdr.

Kuba

Posted

Dodalem postac do ujecia na przystanku.Synfig>Blender

Obrazek to link do Vimeo

render_car.png

car_shot.png

standardowo screen - niewiem jak inni ale ja bardzo sobie cenie takie rzeczy;) wiec sam pokazyje.

pzdr.

Kuba

Posted

Wygląda to wszystko plastycznie, sympatycznie :)

Zaglądam, patrzę...

Postać wydaje się trochę wybijać z tła za bardzo poprzez swoją stylistykę. Jest bardziej "owalna", niż otoczenie. Jednak ujęcia, światełko...

Wszystko bardzo dobrze się prezentuje.

Posted

Bardzo fajna stylistyka. Bohater narysowany minimalistycznie, a z charakterem.

Rzeczywiście, ujęcia we wnętrzach wydają się dużo bardziej "scalone". Na przystanku postać wydaje się trochę zbyt twarda przez mocny kontur. Ale może w ruchu wszystko się ładnie połączy.

Taki drobny detal: przez chwilę nie wiedziałem z jakiego powodu animuje się ubranie postaci. Domyślam się, że to podmuch powietrza od przejeżdżającego samochodu. Jeśli tak, to trochę za wcześnie podmuch dociera do bohatera - jeszcze zanim pojazd go minie.

Ale to szczegół. Ogólny odbiór bardzo miły dla mych oczu ;)

Posted

Dzieki:)

Zgadza sie co do postaci.Wlasnie w compositingu glowne problem to te "granice" zatrzec we wnetrzu sie udalo natomiast na ulicy rzeczywiscie sie wybija.

Przepraszam za brak updateow ale jestem w tej chwili troche rozkojazony.Erasmus w Palermo - mozna smialo powiedziec ze jedno z najpiekniejszych miejsc na swiecie:).Staram sie powoli wziasc w garsc i skonczyc prace:).

pzdr.

Kuba

Posted

W takim razie życzę, żeby w Palermo nie spadł śnieg, tak jak u nas i będę wypatrywał update'ów, bo projekt fajny!

Posted

Witam

Aby zamknąć ten temat jakiś czas temu skończyłem - filmik.

Blender , GIMP , Pencil , Synfig Studio , Ardour , jACK.

Linki (w postaci obrazków) na vimeo poniżej:

thumb_ad_bom.png

thumb_bom.png

pzdr.

Kuba