Napisano 7 Grudzie艅 200915 l Witam, 聽 Nazywam si臋 Marcin Przyby艂ek, jestem pisarzem s-f, tworz臋 do艣膰 ambitn膮, futurystyczn膮 sag臋 o gierczanym detektywie, Torkilu Aymore, gamedeku. Wiele os贸b o mojej prozie m贸wi: "si臋gn膮艂em po gamedeka w sumie przypadkiem, z prze艣wiadczeniem, 偶e przeczytam kolejn膮 s艂ab膮 polsk膮 fantastyk臋. Okaza艂o si臋, 偶e jest zupe艂nie inaczej...". Napisa艂em 4 tomy: "Gamedec: Granica rzeczywisto艣ci", "Gamedec: Sprzedawcy lokomotyw", "Gamedec: Zabaweczki. B艂yski", "Gamedec: Zabaweczki. Sztorm" (wyjdzie w lutym 2010). Pisz臋 obecnie tom V: "Gamedec: Czas silnych istot". Je艣li kto艣 jest ciekawy, tu s膮 linki do recenzji: 聽 http://www.gamedeczone.com/ksiazki.html 聽 W jakim stylu utrzymana jest moja proza? Najbli偶ej jej do cyberpunku, ale de facto, trzeba gamedeka przeczyta膰, 偶eby wiedzie膰, jaki jest :). 聽 Gor膮co wierz臋 w multimodalno艣膰 zmys艂ow膮, czyli w "atakowanie" odbiorcy s艂owem, d藕wi臋kiem i obrazem. Dlatego od jakiego艣 czasu wsp贸艂pracuj臋 z bardzo dobrymi kompozytorami, kt贸rzy robi膮 p艂yt臋 do moich ksi膮偶ek, wsp贸艂pracuj臋 te偶 z grafikami. Znacie na pewno prace Tomka Maro艅skiego, Marcina Jakubowskiego (Morbida Karbida), Marka Okonia (Omena), te poni偶ej: 聽 聽 聽 聽 聽 To naprawd臋 wyj膮tkowe obrazy i jestem z nich bardzo zadowolony. Podziwiaj膮 je moi czytelnicy na licznych konwentach mi艂o艣nik贸w fantastyki: s膮 wielkie rollupy (2 metry na metr), u偶ywam ich do prezentacji multimedialnych, na podstawie obrazu Warsaw City Tomka zrobili艣my wsp贸lnie z Jarkiem Handrysikiem, Marcinem Klickim, Markiem Gajowskim, Krzysztofem Rusinkiem, Paw艂em Lipk膮, Robertem Letkiewiczem (muzyka) i Jarkiem Bralskim (d藕wi臋k), oraz aktorami Robertem 艁uchniakiem (Radio Dla Ciebie) i Johnem Edmondsonem bardzo dobry spot (na razie nie mog臋 go Wam pokaza膰, b臋dzie "uwolniony do sieci" po premierze IV gamedeka, czyli w lutym). 聽 Zawsze wymieniam nazwiska "swoich grafik贸w", zar贸wno podczas wyst膮pie艅, jak i gdy pisz臋 o swojej dzia艂alno艣ci. Nie jestem niewdzi臋czny i pami臋tam o przyjacio艂ach. 聽 Mam przygotowane materia艂y na zach贸d i dzie艂a tych os贸b ju偶 obejrza艂o troch臋 agent贸w w USA (szykuj臋 si臋 do wysy艂ki do GB). 聽 Planuj臋 stworzenie gry planszowej na podstawie sagi, my艣l臋 o grze komputerowej, kiedy艣 - filmie. 聽 A teraz do rzeczy: 聽 Szukam grafika / grafik贸w, kt贸rzy poznali gamedeka, polubili go i maj膮 ochot臋 wsp贸艂tworzy膰 wizj臋 艣wiata przysz艂o艣ci. Ja maluj臋 j膮 s艂owami, przyda si臋 kto艣 maluj膮cy sensu stricte. Zapytacie pewnie, dlaczego nie zaproponouj臋 tego Marcinowi, Markowi, Tomkowi. Ba. Oni maj膮 tyle zlece艅, 偶e taka wsp贸艂praca jest praktycznie niemo偶liwa. 聽 Poza tym, i to jest do艣膰 wa偶ne, nie szukam kogo艣, komu b臋d臋 p艂aci艂 za ka偶d膮 prac臋. Szukam kogo艣, kto chce zainwestowa膰 w 艣wiat gamedecverse sw贸j talent, tak jak zrobi艂em to ja i kilku innych ludzi (np. kompozytorzy Robert Letkiewicz i Zbigniew Szatkowski). 聽 Podstawowe pytanie, jakie cz艂owiek zadaje sobie w takiej sytuacji, brzmi "co b臋d臋 z tego mia艂 / mia艂a?" Opr贸cz tego, 偶e by膰 mo偶e za jaki艣 czas wsp贸lny sukces gamedecverse nie tylko w Polsce, co艣, czego do艣wiadczyli Tomek Maro艅ski, Marek Oko艅 i Marcin Jakubowski: mojej bardzo intensywnej "redakcji" prac. Podczas wsp贸艂pracy z nimi bardzo mocno ich stymulowa艂em, zach臋ca艂em do poprawiania wielu fragment贸w, nie zgadza艂em si臋 na rozwi膮zania gorsze, mam nadziej臋, 偶e za艣wiadcz膮 :). Po prostu dbam o rozw贸j grafika, z kt贸rym pracuj臋. Tak jak pisarz potrzebuje redaktora, kt贸ry poka偶e mu, co nie gra, tak i plastyk potrzebuje kogo艣 z zewn膮trz, kto zobaczy, co nie pasuje. A ja mam oko. I wiem, czego chc臋. Poza tym gwarantuj臋 du偶膮 liczb臋 pomys艂贸w i temat贸w. Mam dobr膮 wyobra藕ni臋 plastyczn膮 i potrafi臋 opisa膰, o co mi chodzi. 聽 Oczywi艣cie taka "inwestycja" jest niemo偶liwa bez poznania mojej prozy. Je艣li wi臋c jest w艣r贸d Was kto艣, kto zna sag臋 o gamedeku, ma ochot臋 si臋gn膮膰 bardzo daleko i nie liczy膰 na natychmiastowe gratyfikacje, niech da g艂os ;). Je艣li kto艣 jej nie zna, ale chce pozna膰, niech to zrobi :). 聽 Moja strona: 聽 www.GamedecZone.com 聽 Pozdrawiam 聽 Marcin Przyby艂ek Edytowane 7 Grudzie艅 200915 l przez Marcin Przyby艂ek
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l Moze to niekulturalne, nie jestem d艂ugo na forum i jesli kogos uraze, to przepraszam, ale zapytam. Dlaczego szukasz ludzi robi膮cych za darmo cos na czym zarabiasz i bedziesz zarabia艂? I dlaczego mieliby rozwijac Twoje pomysly w ramach wolnego czasu a nie np. zajmowac sie rodzin膮 lub pomoc膮 bezdomnym whatever? O co budujesz swoj膮 wypowiedzi膮 to zach臋ta by tworzy膰 co艣 Twojego na Twoj膮 chwa艂臋. I b艂agam nie nazywaj przyjaci贸艂mi ludzi, ktorym nie oferujesz r贸wnie wiele jak oni Tobie, bo w istocie oferujesz prac臋 za darmo. Wiem, pojawi sie zaraz framgnet o mozliwych gratyfikacjach. ale rownie dobrze mozna sie naciera膰 ka艂em co rano w oczekiwaniu az naukowcy og艂osz膮, ze jest to sposob na niesmiertelno艣膰.
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l Autor Dlaczego szukasz ludzi robi膮cych za darmo cos na czym zarabiasz i bedziesz zarabia艂? I dlaczego mieliby rozwijac Twoje pomysly w ramach wolnego czasu a nie np. zajmowac sie rodzin膮 lub pomoc膮 bezdomnym whatever? O co budujesz swoj膮 wypowiedzi膮 to zach臋ta by tworzy膰 co艣 Twojego na Twoj膮 chwa艂臋. 聽 Ba, dobre pytanie. Troch臋 ofensywne, zadane nie za bardzo dobrym tonem, ale rozumiem intencje. 聽 Ad rem. 聽 Mocno przesadzone s膮 mniemania o zarobkach pisarzy. Na prace, kt贸re widzisz powy偶ej wyda艂em prawie dwa razy tyle ile zarobi艂em na swoich ksi膮偶kach. Tu zostawi臋 trzy kropki, 偶eby dotar艂o do Ciebie znaczenie ostatniego zdania: 聽 ... 聽 W Polsce trudno jest utrzyma膰 si臋 z pisania. Moja tw贸rczo艣膰 jest w zasadzie wci膮偶 non-profit. I jest tak w przypadku znakomitej wi臋kszo艣ci pisarzy s-f w naszym pi臋knym kraju. Moim g艂贸wnym 藕r贸d艂em dochodu jest dzia艂alno艣膰 szkoleniowa. Dlatego sta膰 mnie na luksus tworzenia wizji, w kt贸r膮 wierz臋 i kt贸r膮 kocham. 聽 Ale nawet dochody ze szkole艅 s膮 ograniczone. Nie sta膰 mnie na sta艂e op艂acanie grafika. Szukam kogo艣, kto przeczyta gamedeka i powie: "cholera, to jest to. To jest 艣wiat, kt贸ry chc臋 wsp贸艂tworzy膰." George Lucas na pocz膮tku swojej kariery by艂 biednym cz艂owiekiem pa艂臋taj膮cym si臋 po Hollywood i prosz膮cym o sfinansowanie filmu o d偶edajach, a opowiada艂 o swoich wizjach j膮kaj膮c si臋 i poc膮c. 聽 Ja nie szukam na razie sponsor贸w (chocia偶 to te偶). Szukam kogo艣, kto... przepraszam, ale ju偶 napisa艂em, kogo szukam. 聽 I b艂agam nie nazywaj przyjaci贸艂mi ludzi, ktorym nie oferujesz r贸wnie wiele jak oni Tobie, bo w istocie oferujesz prac臋 za darmo. 聽 No, tutaj, kolego, przesadzi艂e艣. Jak czego艣 nie rozumiesz, taka jest zasada komunikacyjna - to si臋 DOPYTUJESZ. W tym przypadku powniene艣 zapyta膰: "kogo nazywasz przyjaci贸艂mi, bo nie zrozumia艂em?", i ja bym Ci 艂adnie odpowiedzia艂. Ale Ty nie zapyta艂e艣, tylko za艂o偶y艂e艣, 偶e wiesz. M贸wi膮c o przyjacio艂ach mia艂em na my艣li np. Tomka Maro艅skiego, kt贸ry zrobi艂 dla mnie dwie prace, z kt贸rym przegadali艣my hektogodziny przez telefon, dla kt贸rego zrobi艂em na Festiwalu Fantastyki w Nidzicy prezentacj臋 multimedialn膮 o jego malarstwie (nie o swoim pisarstwie) i zrobi臋 to ch臋tnie jeszcze nie raz. Pisz膮c o tym, 偶e pami臋tam o przyjacio艂ach mia艂em na my艣li, 偶e ilekro膰 pokazuj臋 jego prace, czy prace Marka, czy Marcina, zawsze wymieniam ich nazwiska i podkre艣lam ich umiej臋tno艣ci, chwal臋 ich. Gdy pokazuj臋 spot, a potem robi臋 prezentacj臋 o tym, jak by艂 robiony, wielokrotnie podkre艣lam, co kto robi艂. Nie robi臋 za gwiazd臋. (Za spot zap艂aci艂em pi臋膰 razy tyle ile zarobi艂em na ksi膮偶kach). 聽 To mia艂em na my艣li. 聽 Wiem, pojawi sie zaraz framgnet o mozliwych gratyfikacjach. ale rownie dobrze mozna sie naciera膰 ka艂em co rano w oczekiwaniu az naukowcy og艂osz膮, ze jest to sposob na niesmiertelno艣膰. 聽 Tak, to na pewno 艣wietny spos贸b na nie艣miertelno艣膰. 聽 Dot膮d p艂aci艂em za prace i my艣l臋, 偶e zlec臋 jeszcze mo偶e dwie (na jedn膮 ju偶 si臋 um贸wi艂em z Marcinem), ale to nie ma przysz艂o艣ci. Nie dam rady stworzy膰 graficznej reprezentacji gamedecverse wy艂膮cznie p艂ac膮c za dzie艂o. 聽 Dlatego pytam: czy jest kto艣, kto zna gamedecverse i chcia艂by rysowa膰 / malowa膰 ten 艣wiat? Do diab艂a, je艣li ja mog臋 go tworzy膰 wci膮偶 do niego dok艂adaj膮c, czy to znaczy, 偶e jestem nienormalny, czy 偶e mam odwag臋 patrze膰 troch臋 dalej ni偶 na natychmiastow膮 zap艂at臋? 聽 Ola-f, prosz臋, nie odzywaj si臋 ju偶 w tym w膮tku. Po pierwsze nie znasz gamedeka, bo gdyby艣 zna艂, nie rozmawia艂by艣 ze mn膮 w ten spos贸b. Po drugie nie chc臋 traci膰 czasu ani humoru na dyskusje, kt贸re 艣ci膮gaj膮 wszystko w substancj臋, o kt贸rej zastosowaniu w celu osi膮gni臋cia nie艣miertelno艣ci tak barwnie napisa艂e艣.
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l nie chodzi o to ile sie zarabia na pisarstwie, tylko ile zarobisz jak wypromujesz siebie i swoja tw贸rczo艣膰. Napiszesz grafikom maila, elo chlopaki dostalem 200k za wykorzystanie prozy w grze i reklamowce firmy X, to wychodzi po rowno 50k dla ka偶dego z nas. howgh. 聽 je偶eli moja obecno艣膰 w tym w膮tku jest ra偶膮ca, to moderator to usunie. nie ma nic w 偶yciu za darmo, kosztem niedrogiej promocji swojej tw贸rczo艣ci jestem ja - upierdliwy kontestator prywatnych wizji artyst贸w.
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l elo chlopaki dostalem 200k za wykorzystanie prozy w grze i reklamowce firmy X Oj to chyba nie w PL :D
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l Autor ola-f, okej, zaczynasz m贸wi膰 jak cz艂owiek. 聽 Ze trzy lata temu napisa艂em ksi膮偶k臋 "Sprzeda偶 albo 艣mier膰. Antyporadnik". Tu jest strona: 聽 http://www.sprzedazalbosmierc.pl 聽 Ksi膮偶ka jest niebezpieczna, ostra, wydawca musia艂 si臋 wykaza膰 odwag膮, 偶eby j膮 opublikowa膰. To byli moi dwaj dobrzy znajomi. 艢wietni faceci, inteligentni, otwarci. Darek Olszewski i Micha艂 Kunikowski z firmy, nomen omen, Olszewski & Kunikowski. Widzia艂em, jakie biznesy robi膮, wiedzia艂em, na co ich sta膰, zaproponowa艂em wydanie ksi膮偶ki, a oni to zrobili z klas膮. 聽 Ale przedtem ustali艂em z nimi co nast臋puje: 聽 Dzielimy si臋 fifty - fifty. Dla Was po艂owa, dla mnie po艂owa z ZYSK脫W, to znaczy, 偶e zaczniecie mi p艂aci膰 DOPIERO WTEDY, GDY WYJDZIECIE NA ZERO - zwr贸c膮 si臋 wam koszty promocji, wydania ksi膮偶ki, wszystko. Gadali艣my przy piwie, na imprezie dla pewnej firmy, gdzie mia艂em wyk艂ad, a oni za艂atwiali inny biznes. Micha艂 dopyta艂 si臋 dwa razy, czy wiem, co m贸wi臋, a potem dopyta艂 si臋 jeszcze raz, czy tego chc臋. I tak膮 umow臋 podpisali艣my. Takie uk艂ady lubi臋 i takie proponuj臋. 聽 S臋k w tym, 偶e ludzi jak Darek i Micha艂 jest ma艂o na 艣wiecie. Nieufno艣膰 w narodzie, oj, nieufno艣膰. 聽 ola-f, mo偶esz zosta膰 w w膮tku :). 聽 Wi臋c, reasumuj膮c, zawsze rozmawiam tak, 偶eby wszyscy byli zadowoleni. Mo偶esz by膰 pewien, 偶e gdyby znalaz艂 si臋 taki szalony grafik, kt贸ry chcia艂by ze mn膮 wsp贸艂pracowa膰, ustali艂by razem ze mn膮 sw贸j wk艂ad i okre艣li艂 najzwyczajniej w 艣wiecie procent od szalonych zysk贸w. 聽 Amen.
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l Ciekawa inicjatywa :D Gdybym mia艂 wi臋cej czasu i znacznie wi臋cej umiej臋tno艣ci to bym si臋 przy艂膮czy艂 :) Powodzenia w projekcie, mo偶e kiedys us艂yszymy o grze albo filmie opartym na Gamedec :)
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l ola-f nie obawiaj si臋, mia艂em okazj臋 pracowa膰 przy ostatnim spocie Gamedeka i powiem Ci 偶e jak si臋 z Marcinem Przyby艂kiem na co艣 um贸wisz to mozesz byc spokojny - jest uczciwym i rzetelnym cz艂owiekiem (na dodatek o stalowych nerwach)
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l drogi Marcinie m贸wisz-piszesz jak handlowiec(troszk臋 jak akwizytor),czuj臋 si臋 osaczony... jak klient, kt贸ry ma nieodparte wra偶enie,偶e to co mu w艂a艣nie proponuj膮 jest tym czego tak naprawd臋 potrzebuje...mo偶e t臋dy droga...pozdr, PS Drogi Marcinie nie nadu偶ywaj historii. Papa D偶ord偶 nie by艂 tak biednym ch艂optasiem przed nakr臋ceniem starwars贸w. Mia艂 juz swoje milowe dokonania jak THX 1138 :) i Ameryka艅skie Grafitii...i kocha艂 go juz Skorseze papa i papa Copolla...no a prawd膮 tez jest ze komercyjnymi starwarsami zrobi艂 im karate 聽 ...kurcze tak jak ty zachwalasz si臋 swoim okiem...to ja jestem przeczulony na tekst. po ostatnim moim rajdzie z literatur膮 nabawi艂em si臋 traumy . A tu prosz臋 niespodzianka...zerkn膮艂em na te twoje fragmenty literkowe z linka...szacunek Edytowane 8 Grudzie艅 200915 l przez Thx
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l Autor Thx, ja po prostu wierz臋 w to, co m贸wi臋, a 偶e czasy mamy akwizycyjne, to 艂atwo mog臋 zosta膰 pomylony z handlowcem, psiakrew. 聽 Swoj膮 drog膮, ale Wy jeste艣cie :). Cz艂owiek zamieszcza og艂oszenie na w艂asnej stronie, ale bez odzewu, bo kto z Was zagl膮da na http://www.GamedecZone.com? (za chwil臋 us艂ysz臋, 偶e zamieszczam sw贸j adres tak偶e w ramach promocji ;)). 聽 To idzie g贸ra do Mahometa i m贸wi, w czym rzecz. Czyli pisze post na Waszym forum, chyba w odpowiednim miejscu, na samym dole, w dyskusjach, gdzie pewnie ma艂o kto zagl膮da. A tu od razu, 偶e handel. Ju偶, ju偶, o zobaczcie, ju偶 widz臋 te t艂umy, kt贸re lec膮 do ksi臋garni, 偶eby kupowa膰 moje ksi膮偶ki, 偶eby ze mn膮 wsp贸艂pracowa膰, ma艂o framug nie wyrw膮, za chwil臋 mnie z entuzjazmu rozszarpi膮. 聽 Z p贸艂tora roku temu, mo偶e dwa lata temu to by艂o, og艂osi艂em konkurs plastyczny. Na prace zwi膮zane z gamedecverse. Pierwsz膮 nagrod膮 mia艂 by膰 tablet Iquos co艣tam. Taki profesjonalny, z tego, co wiem. Drug膮 - profesjonalny aerograf, trzeci膮 zestaw "Battle for Mc'Rage" z Wh 40k, czwarta - koszulki, kubki, takie tam, plus ksi膮偶ki. 聽 Odzew grafik贸w by艂 taki mniej wi臋cej: (na digarcie): "o, ale wymy艣li艂. B臋dzie mia艂 ze trzydzie艣ci fajnych prac, a nagroda p贸jdzie nie wiadomo gdzie".' 聽 Rezultat by艂 zaskakuj膮cy: do konkursu przyst膮pi艂 JEDEN grafik. Jeden. Zrobi艂 cztery prace, powiedzmy, na bardzo przyzwoitym amatorskim poziomie. Takie, kt贸rych nie wstyd pokaza膰. I co? I dosta艂 pierwsz膮 nagrod臋. Reszta zosta艂a rozdana na konkursie wiedzy o gamedeku na Falkonie (to lubelski konwent mi艂o艣nik贸w fantastyki). Rozdana za to, 偶e kilku czytelnik贸w wiedzia艂o co nieco o moich ksi膮偶kach. A wystarczy艂o skrobn膮膰 cokolwiek. Czarno bia艂y sztych dynamiczny i charakteryzuj膮cy si臋 dojrza艂膮 kresk膮 te偶 by mnie zadowoli艂. 聽 Thx, ja nie jestem akwizytorem. Po prostu si臋 nie rozerw臋, a pomys艂贸w mam tysi膮c. Pisz臋 ksi膮偶ki, dogada艂em si臋 z Ku藕ni膮 Gier, przeczytaj膮 gamedeka, od lutego zaczniemy my艣le膰, jak zrobi膰 plansz贸wk臋, by膰 mo偶e RPG (ostatnio zakocha艂em si臋 w plansz贸wkach z Fantasy Flight Games). Sam mam zdolno艣ci plastyczne, ba, muzyczne te偶. Ale musia艂em co艣 wybra膰. Wybra艂em pisanie. Ale ja nie chc臋 tworzy膰 jedynie s艂贸w. Chc臋 tworzy膰 wizj臋. Nie mia艂e艣 czasami odczu膰: "rany, gdyby mia艂 obok siebie kilku takich go艣ci jak ja, g贸ry bym przenosi艂"? 聽 Przepraszam, je艣li to, co tu pisz臋, brzmi handlowo. (Z mojej zawodowej wiedzy wiem, 偶e nie, bo gdyby tak by艂o, najpierw bym zagai艂, potem wysondowa艂 Wasze potrzeby, nast臋pnie zaprezentowa艂 gamedecverse dopasowuj膮c 艣wiat do tego, czego pragniecie, wreszcie zamkn膮艂bym rozmow臋 prze艂amuj膮c op贸r wobec ceny / op贸r wobec produktu ;)). 聽 Co ma zrobi膰 kto艣, kto czego艣 chce? No musi to wyartyku艂owa膰, nie czeka膰 na 艂ut szcz臋艣cia, na telefon: "s艂uchaj, Marcin, chcia艂bym zrobi膰 film / plansze do Twojego 艣wiata". Tak, zdarzy艂o si臋 to raz: Bagi艅ski zadzwoni艂 do Dukaja, tak przynajmniej brzmi oficjalna wersja. Ja nie mam czasu na czekanie. Wi臋c wychodz臋 z inicjatyw膮.
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l Autor Odpowied藕 na PS. Thx'a: 聽 Ha, ju偶 nie pami臋tam dobrze historii George'a. Pewnie by艂o tak, jak m贸wisz. 聽 Po偶era艂em Thx'a jeszcze na takim papierze toaletowym, wydanego w PRL'u chyba podziemnie jako艣. 聽 Ale pami臋tam, gdzie艣 s艂ysza艂em / czyta艂em, jak Lucas j膮ka艂 si臋 opowiadaj膮c o jedi, no nie wymy艣li艂em tego. Tak czy owak, pr贸bowa艂, tak jak ja pr贸buj臋. 聽 Aa, czyli masz oko do literek. No to szacunek za szacunek :). 聽 Edit: 聽 Jaras, dzi臋kuj臋 za podsumowanie. Tak mnie jeszcze nikt nie okre艣li艂 (zw艂aszcza moja 偶ona ;)).
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l Ja tam spos贸b, w kt贸rym si臋 reklamujesz kupuj臋. Szkoda tylko, ze ani ksi膮偶ki nie przeczyta艂em, ani umiej臋tno艣ci na razie nie te. W艂a艣nie by艂em w trakcie kr臋cenia nosem czytaj膮c Twojego bloga gdy znalaz艂em ten temat. Nawet m贸j jaki艣 komentarz tam wpad艂. 呕ycz臋 powodzenia :)
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l Zapowiada si臋 i tak lepiej ni偶 ka偶dy amatorski projekt. By艂bym zainteresowany ale niestety raz 偶e matura a dwa 偶e nie czyta艂em niczego z tych ksi膮偶ek.
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l Autor S艂uchajcie, je艣li chodzi o przeczytanie, to nic straconego, zawsze mo偶na to nadrobi膰, nes pa? 聽 Nie wyobra偶am sobie wsp贸艂pracy z grafikiem, kt贸ry nie zna opowie艣ci. Zanim Robert Letkiewicz zacza艂 komponowa膰, przeczyta艂 wszystko, co wysz艂o, i teraz do poszczeg贸lnych scen robi muzyk臋. 聽 Warhammer i Warhammer 40 000 maj膮 swojego Adriana Smitha, Paula Daintona, Davida Galaghera, Kevina Walkera... Ja chc臋 mie膰 swojego Daintona / Smitha ;). 聽 Popatrzcie: Games Workshop poszed艂 w trzech kierunkach (ostatnio w czterech): gry figurkowe, ksi膮偶ki, obrazy, gry komputerowe (teraz robi膮 film Ultramarines). 艢wiat Wh i Wh 40k jest tak wspania艂y dzi臋ki grafikom. Pisarz inspiruje grafika, grafik inspiruje pisarza. 聽 Clint Langley namalowa艂 ok艂adk臋 do Nightbringera Grahama Mc'Neilla. Mia艂 do dyspozycji gruby zarys, streszczenie powie艣ci. Na ok艂adce umie艣ci艂 space marine'a z miotaczem p艂omieni. Gdy zobaczy艂 to Graham, stwierdzi艂, 偶e doda t臋 posta膰 i uczyni z niej przyjaciela g艂贸wnego bohatera, Pasaniusa, dowcipnisia. Inny autor, gdy nie wie, co ma zrobi膰 jego bohater, Malus Darkblade, patrzy na wielki plakat Langleya, przedstawiaj膮cy t臋 posta膰, my艣li i ju偶 wie, co ma napisa膰. Jeszcze inny autor, widz膮c ok艂adk臋 tego samego grafika do swojej ksi膮偶ki (przedstawia艂a takich jakich艣 technozombie), stwierdzi艂, 偶e koniecznie opisze taki gang. Przyk艂ad贸w jest wiele. 聽 Z naszego podw贸rka: gdy Brian Alldiss zobaczy艂 ok艂adk臋 do polskiego wydania Non Stop (autorstwa Tomka Maro艅skiego), napisa艂, 偶e by艂 to najwa偶niejszy moment w jego 偶yciu, 偶e co艣 si臋 w jego psychice otworzy艂o, a przedstawienie Tomka by艂o zupe艂nie czym艣 innym od ok艂adek tej ksi膮偶ki w innych krajach. 聽 Ot, co. 聽 Edit. 聽 I zupe艂nie osobista sprawa: gdy brakuje mi "torkilowego" nastroju, patrz臋 na prac臋 Morbida Karbida, na twarz gamedeka i 艂z臋, kt贸ra sp艂ywa po policzku. I nastr贸j wraca. 聽 Edit 2: 聽 Prrrszalony, obejrza艂em ca艂膮 Twoj膮 teczk臋 2D. Du偶e wra偶enie robi Twoja pasja do 膰wicze艅 anatomicznych. Brawo. Brawo. To jest naprawd臋 co艣. (mamy takie same zestawy g艂o艣nikowe ;)). Edytowane 8 Grudzie艅 200915 l przez Marcin Przyby艂ek
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l Heh, mam Twoje dwie ksi膮zki kt贸re w艂asnor臋cznie mi podarowa艂e艣 (festiwal w nidzicy 2 lata temu, przy browarze z Tomkiem i Klickiem) ale wstyd si臋 przyzna膰 ze do tej pory nie zapozna艂em si臋 z tre艣ci膮 ;)..takie wtr膮cenie z mojej strony ;)
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l Autor OszTy. Pami臋tam. Tak to jest z darowanymi rzeczami. A Klicek wtedy pyta艂, dlaczego on nie dosta艂 (dosta艂 wcze艣niej z ca艂ym spotowym zespo艂em). A mo偶e mi si臋 pomyli艂o i kto inny pyta艂? 聽 Mayk, jak masz, to przeczytaj przecie偶.
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l Niestety nie czyta艂em - id臋 nadrabia膰, bo po stronie widz臋, 偶e mnie temat zainteresuje :)
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l Drogi Marcinie ale艣 ty kokieteryjny, dobrze wiesz co mia艂em na my艣li pisz膮c o handlu. Ja sobie doskonale zdaje spraw臋 jakie mamy czasy. W艂a艣ciwie z dobrotliwo艣ci tych czas贸w jako艣 tam funkcjonuj臋. W digitalu jestem ideowy bardziej wole si臋 przyk艂ada膰 za free ni偶 si臋 spina膰 po marne grosze mo偶e tez i stad moja dysputa na H44) . My艣l臋, 偶e wielu tuta jest za tob膮 i mo偶e potrzebuj膮 tylko troch臋 czasu do zastanowienia si臋, pozdro PS co do dyskursu,kt贸ry nie wychodzi... tylko tyle ,ze uderzy艂e艣 ostro ...a ja tylko lekko posprz膮ta艂em 偶eby jako艣 na wi臋kszej prostej si臋 gaworzy艂o. Sam szybko zaproponowa艂e艣 przej艣膰 na wolne dyskusje he he Edytowane 8 Grudzie艅 200915 l przez Thx
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l Autor BTW, ogl膮da艂em Twoj膮 teczk臋, od A do Z, Thx. Hardkorowo, 偶e tak powiem :). Ty tworzysz do H44 oficjalnie, czy bawisz si臋 tematem? 聽 Bardzo zdecydowany styl i dojrza艂y, nie mam nic do powiedzenia. 聽 Aspenboy, dobra postawa, trzymam kciuk ;).
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l nie nie ja si臋 tylko bawi臋, poniewa偶 to co ch艂opcy pokazali wygl膮da艂o jak karcianki...ale oni znaj膮 moje zdanie, 偶ycz臋 im jak najlepiej 聽 A powiedz mi Marcin jakiemu odbiorcy dedykujesz ksi膮偶ki swoje? Wiem, wiem na pewno takiemu co kocha SF.... Edytowane 8 Grudzie艅 200915 l przez Thx
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l hmm... ciekawa inicjatywa. Jak 艂apn臋 ksi膮偶k臋 w swoje r臋ce to zobacz臋 czy mi si臋 podoba. Zawsze lubi艂em klimaty oko艂o CP :)
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l Autor O, cholera! A widzisz, to Ci teraz powiem, co sobie pomy艣la艂em, jak ogl膮da艂em Twoje propozycje do H44: "O, to jest naprawd臋 ambitne! A mnie si臋 wydawa艂o, 偶e graficznie temat jest skopany i niedojrza艂y. Musia艂em si臋 myli膰!" 聽 Ciekawe. 聽 Edit: 聽 Bartolomeo, te偶 trzymam kciuk :). 聽 Edit 2: 聽 Thx: komu dedykuj臋 ksi膮偶ki: w zasadzie plan jest ambitny, bo wcale niekoniecznie mi艂o艣nikom s-f. My艣la艂em o 3 grupach, 偶e si臋 tak wyra偶臋, docelowych: 聽 1. Mi艂o艣nicy s-f, futurologii, cyberpunku i niebanalnych, pog艂臋bionych przemy艣le艅, oczywi艣cie dynamicznej akcji i 偶ywego (nie papierowego), prawdopodobnego bohatera (o ile s膮 tacy mi艂o艣nicy: "mi艂o艣nik 偶ywych bohater贸w" - w przeciwie艅stwie do "mi艂o艣nika martwych bohater贸w") 聽 2. Gracze komputerowi, kt贸rzy wreszcie mieliby swojego idola 聽 3. Kompletni ignoranci je艣li chodzi o s-f, tak偶e, przepraszam za seksizm, kobiety (ze wzgl臋du na liczne w膮tki romantyczne i erotyczne). Specjalnie tak skonstruowa艂em I tom, 偶eby cz艂owiek, kt贸ry nigdy nie czyta艂 fantastyki m贸g艂 wej艣膰 w 艣wiat bez trudno艣ci. Neologizmy pojawiaj膮 si臋 powoli, z opowiadania na opowiadanie dodawane s膮 postacie, firmy, zale偶no艣ci, wszystko krok po kroku. Pewien emerytowany dziennikarz prowadz膮cy ze mn膮 spotkanie autorskie, powiedzia艂: "gdybym wiedzia艂, 偶e fantastyka jest taka fajna, to bym od dawna j膮 czyta艂". Prawie emerytowana aktorka z mojej wsi, tak偶e zielona je艣li chodzi o fantastyk臋, zaczytuje si臋. M贸j przyjaciel, chirurg dzieci臋cy, te偶 czytaj膮cy wy艂膮cznie ambitn膮 proz臋, g艂贸wnie niemieck膮, te偶 (o dziwo) doceni艂 gamedeka, nawet go poleca swoim znajomym. 聽 My艣la艂em nawet o ha艣le reklamowym: "Nie umiem 艣piewa膰, nie umiem rysowa膰, nie czytam fantastyki. B艂膮d w za艂o偶eniu. Gamedec - fantastyka dla ka偶dego (my艣l膮cego) cz艂owieka" :). 聽 Kiedy艣 mo偶e zrobi臋 tak膮 kampani臋. Edytowane 8 Grudzie艅 200915 l przez Marcin Przyby艂ek
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l O jaaaa... My艣la艂em nawet o ha艣le reklamowym: "Nie umiem 艣piewa膰, nie umiem rysowa膰, nie czytam fantastyki. B艂膮d w za艂o偶eniu. Gamedec - fantastyka dla ka偶dego (my艣l膮cego) cz艂owieka" :). Absolut. 聽 聽 Czyli ksi膮偶ki o wszystkim i dla wszystkich. 聽 Jest takie powiedzenie, 偶e jak co艣 jest do wszystkiego to jest do dupy. 聽 EDIT: a tak poza tym to nie wiem czy autor siebie lansuje czy swoje ksi膮偶ki. Jego strona nie daje jednoznacznej odpowiedzi. 聽 Anyway co do Gamedec'a (co za nazwa). Przeczyta艂em notk臋 od wydawcy(autora?) i to niestety kolejne post matrixowe pop艂uczyny. Za grosz oryginalno艣ci. Taka sa艂atka z cudzych pomys艂贸w. Nie dziwie si臋, 偶e ksi膮偶ki si臋 ma艂o sprzedaj膮. Edytowane 8 Grudzie艅 200915 l przez mamoulian
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l Autor Dla ka偶dego my艣l膮cego. O, mamoulian, masz idealistyczne widzenie populacji ;). 聽 Ka偶dy my艣l膮cy = 0,01% narodu i jestem tu optymist膮 :).
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l O jaaaa... My艣la艂em nawet o ha艣le reklamowym: "Nie umiem 艣piewa膰, nie umiem rysowa膰, nie czytam fantastyki. B艂膮d w za艂o偶eniu. Gamedec - fantastyka dla ka偶dego (my艣l膮cego) cz艂owieka" :). Absolut. 聽 聽 Czyli ksi膮偶ki o wszystkim i dla wszystkich. 聽 Jest takie powiedzenie, 偶e jak co艣 jest do wszystkiego to jest do dupy. 聽 EDIT: a tak poza tym to nie wiem czy autor siebie lansuje czy swoje ksi膮偶ki. Jego strona nie daje jednoznacznej odpowiedzi. 聽 Anyway co do Gamedec'a (co za nazwa). Przeczyta艂em notk臋 od wydawcy(autora?) i to niestety kolejne post matrixowe pop艂uczyny. Za grosz oryginalno艣ci. Taka sa艂atka z cudzych pomys艂贸w. Nie dziwie si臋, 偶e ksi膮偶ki si臋 ma艂o sprzedaj膮. 聽 Powiedzia艂bym raczej 偶e post eXistenZ'owo post Irrehaare'owe.
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l Powodzenia skoro my艣lisz, 偶e ludzie "mysl膮cy"(nie wiem co oznacza dla Ciebie ten epitety) b臋d膮 si臋 fascynowa膰 post matrixowymi pop艂uczynami.
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l Powiedzia艂bym raczej 偶e post eXistenZ'owo post Irrehaare'owe. 聽 I tak pierwszy by艂 polski prawdziwy tw贸rca s/f 艣p. Adam Wi艣niewski Snerg :). Podobno rodzina mia艂a si臋 s膮dzi膰 z wytw贸rni膮 o to, 偶e Matrix to plagiat.
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l Autor mamoulian, czekaj. Nie wiadomo, od czego zacz膮膰. Po kolei zatem. 聽 Po pierwsze wpad艂e艣 (i ja z Tob膮) w mem wyprodukowany przez babci臋 z reklamy "Ace wybielacz nad wybielacze". 聽 Czy nie powiemy o Mannie (Thomasie), 偶e jest lektur膮 dla ka偶dego my艣l膮cego cz艂owieka? Czy nie powiemy tak o Prou艣cie? Lemie? Wymienionym przez Ciebie Snergu? Tak. Tu nie ma sprzeciwu. 聽 Czy nie powiemy, 偶e dobry samoch贸d to taki, kt贸ry poradzi sobie z ka偶dym terenem, a dobry aparat fotograficzny to ten, kt贸ry zrobi zdj臋cie nawet na ksi臋偶ycu (tam robiono fotografie specjalnie przystosowanymi Hasselbladami)? Oczywi艣cie powiemy. 聽 Od dawna w kr臋gach intelektualist贸w podnosi si臋 uniwersalno艣膰 dzie艂a, a nie jego hermetyczno艣膰. Wi臋c "ka偶dy my艣l膮cy" jest akurat okej. Uniwersalne dzie艂a to te, kt贸re opieraj膮 si臋 pr贸bie czasu, s膮 w pewnym sensie "dla ka偶dego", ale "my艣l膮cego". 聽 Po drugie zwracasz uwag臋, drogi mammoulianie, na szczeg贸艂, na dygresj臋 o hipotetycznej kampanii reklamowej, kt贸ra, je艣li do niej dojdzie za lat X, b臋dzie z pewno艣ci膮 mia艂a inne has艂a, a to, co przytoczy艂em powy偶ej, zosta艂o u偶yte w kontek艣cie tego, 偶e ksi膮偶k臋 mog膮 czyta膰 ludzie nieobeznani z fantastyk膮, a ta teza, te偶 Ci przypomn臋, zosta艂a postawiona w odpowiedzi na pytanie Thx'a. 聽 Po trzecie, mammoulianie pozw贸l, 偶e zwr贸c臋 Ci uwag臋, 偶e oceniasz trzy-, a w lutym czterotomow膮 sag臋 w oparciu o tak zwany "blurb", czyli kr贸tki tekst reklamowy, kt贸ry mnie si臋 r贸wnie偶 bardzo nie podoba, a zosta艂 u艂o偶ony, owszem w oparciu o moje propozycje, ale mocno przebrane i potem przekszta艂cone. 聽 Gdybym mia艂 ocenia膰 moje ksi膮偶ki na podstawie blurb贸w, tak偶e by mi si臋 nie podoba艂y. Na szcz臋艣cie nie jestem kretynem i tego nie robi臋. Gdy co艣 oceniam, to po fakcie zapoznania si臋 z ocenianym obiektem, nie przed nim. 聽 Kroopsonie, a piece od advice: uwa偶aj, komu przytakujesz, bo ani si臋 obejrzysz, wpadniesz w lekarstwo na nie艣miertelno艣膰 (wymy艣lone przez ola-fa ;)).
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l hehe - nie zedytowa艂em cytatu bo powinienem przyci膮膰 do ostatniego akapitu. Sam przyznasz 偶e na pierwszy rzut oka tematyka jest mocno ju偶 ograna chocia偶 pomys艂 z "bytami" kt贸re z cyberprzestrzeni odwiedzaj膮 realny 艣wiat jest do艣膰 ciekawy, to jednak nieod艂膮cznie kojarzy mnie si臋 z phoebu z Perfekcyjnej niedoskona艂o艣ci (kt贸ra to wg mnie jest najlepsz膮 "matrixopodobn膮" powie艣ci膮 jak膮 czyta艂em). No i nale偶y te偶 odda膰 honory Simmondsowi kt贸ry w Hyperionie przedstawi艂 "cybrydy". 聽 No dobra a co do por贸wnania z autem kt贸re "poradzi sobie w ka偶dym terenie" to nie, nie nazw臋 tego dobrym autem. To tak jak teraz wysypa艂o si臋 mn贸stwo SUV'贸w kt贸re tak nie wiadomo po co s膮 (opr贸cz 艂echtania ego posiadaczy wysokimi siedzeniami). Ani tego nie we藕miesz w teren bo owszem poradzi sobie ale co z tego je艣li przy tym si臋 zniszczy lakier za miliard baks贸w ani po mie艣cie specjalnie fajne nie jest bo pije benzyn臋 jak smok. 聽 Ci膮gle jednak oceniamy tu ksi膮偶k臋 po ok艂adce wszyscy. Obiecuj臋 偶e jak znajd臋 w empiku to kupi臋 i przeczytam przynajmniej jeden tom, wtedy si臋 wypowiem.
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l Autor Kroopson, zgadzam si臋 absolutnie - na pierwszy rzut oka tematyka jest ograna. Pewnie, 偶e tak. Na pierwszy rzut oka niemal ka偶da tematyka jest ograna. Ostatnio dyskutowali艣my o tym z Jarkiem Grz臋dowiczem - o tym konkretnie, 偶e powinno si臋 zwraca膰 uwag臋 na to, jak co艣 jest napisane, a nie co. 聽 Jest k艂opot z tymi blurbami i tekstami na skrzyde艂kach. Piszesz co艣 wielopoziomowego, subtelnego, potem to idzie w r臋ce redakcji i raptem czytasz, 偶e, prosz臋 Ciebie, "Torkil walczy ze z艂em" i flaki si臋 przewracaj膮. Je艣li chodzi o samo produkowanie ksi膮偶ki: to, co jest na ok艂adce i w blurbie, autor ma naprawd臋 ograniczone pole manewru. W ko艅cu to wydawca wyk艂ada pieni膮dze, a on chce umie艣ci膰 tam co艣 "chwytliwego". Zgni艂y kompromis. 聽 Teraz samochody :). Te suvy NIE s膮 dobrymi samochodami :). W艂a艣nie dlatego, 偶e lakier i w og贸le ze wzgl臋du na nasz dziwny i szkodliwy konsumpcyjny 艣wiat. Dobry samoch贸d jeszcze nie powsta艂 ;). Chyba, 偶e o czym艣 nie wiem, albo nie pami臋tam. Hummer? Nie, on pali jak smok. 聽 I znowu si臋 zgadzam, oceniacie ksi膮偶k臋 po ok艂adce :). Pami臋taj, 偶e I tom by艂 debiutem, miej na to wzgl膮d. Je艣li czytasz Dukaja, nie spodziewaj si臋 od razu takiej z艂o偶ono艣ci. Jak m贸wi艂em Thx'owi - krok po kroku. 聽 Tak teraz mi si臋 skojarzy艂o: w zasadzie nie ma rzeczy "pomatrixowych". Przed Matrixem by艂 Lem (skrzynie profesora Corcorana, czy jak mu tam by艂o), przed Lemem by艂 Platon, przed Platonem byli presokratycy, kt贸rzy twierdzili, 偶e wszystko, co widzimy zmys艂ami jest u艂ud膮, 偶e prawdziwe poznanie jest jedynie rozumowe. To tak, gwoli sprawiedliwo艣ci dziejowej ;). Edytowane 8 Grudzie艅 200915 l przez Marcin Przyby艂ek
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l Ale Marcin masz energi臋, szacunek. Ch艂opaki dotkn臋li ciekawego problemu : pisarz- czytelnik. Ja nie si臋gam po wsp贸艂czesn膮 fantastyk臋 ,poniewa偶 bana艂 krzykliwo艣ci wsp贸艂czesnych ok艂adek napycha mnie boja藕ni膮 znalezienia wewn膮trz kniszki niebotycznych eskalacji jeszcze wi臋kszych pok艂ad贸w jarmarcznych emocji. Dzi臋ki za wyrozumia艂o艣膰 Edytowane 8 Grudzie艅 200915 l przez Thx
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l Nie rozumiem problemu. Je艣li kto艣 czuje si臋 na si艂ach, niechaj napisze co艣 bardziej oryginalnego i l偶ejszym pi贸rem - kolejna nagroda nobla z literatury przyda naszemu krajowi nale偶ytego splendoru :) 聽 Musz臋 powiedzie膰, 偶e lektura tego tematu sprawi艂a 偶e poczu艂em niema艂e przygn臋bienie a zarazem rado艣膰. Dotar艂o bowiem do mnie, 偶e za powstaniem kilku z najlepszych ilustracji jakie widzia艂em na tym forum stoi nie jaki艣 wyimaginowany przemys艂 rozrywkowy, a jeden autor przedstawiaj膮cy si臋 jako tw贸rca pasjonat, z determinacj膮 usi艂uj膮cy skruszy膰 mur oboj臋tno艣ci rosn膮cy wok贸艂 nas jak s艂ynne marchewkowe pola i zarazi膰 czytelnik贸w swoj膮 wizj膮... Z jednej strony to dobrze, 偶e s膮 tego typu ludzie, ale z drugiej strony - smutno 偶e jest ich tak ma艂o. Powiem szczerze - odar艂e艣 mnie ze z艂udze艅, szanowny Panie Marcinie Przyby艂ku... A jednocze艣nie nape艂ni艂e艣 jak膮艣 perwersyjn膮 rado艣ci膮... Liczy艂em, 偶e zleceniodawcami takich ilustracji s膮 jakie艣 bezimienne korporacje, tymczasem wida膰 偶e do rozmachu potrzebna jest wizja i pasja... Czasem wystarczy, 偶e jest to pasja jednego cz艂owieka... Nie chc臋 w 偶aden spos贸b umniejsza膰 grafikom - oni wykonali pot臋偶n膮 prac臋. Ale pomys艂, sam pomys艂 by wyk艂ada膰 艣rodki na sfinansowanie bogatej kolekcji multimedi贸w b臋d膮cej uzupe艂nieniem w艂asnej tw贸rczo艣ci wydaje mi si臋 jaki艣 niedzisiejszy i niedorzecznie pi臋kny. Pozdrawiam i trzymam kciuki.
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l Cholera, mi dyskusja owa szalona co najmniej si臋 wydaje. Ju偶 odpowied藕 pierwsza, gdzie ola-f pisze o jakim艣TamWyimaginowanymNieZarabianiu. 'Kay, niech nawet grafik i nic nie zarobi - 艣wiat na serio sta艂 si臋 ju偶 takim miejscem gdzie radochy nie ma z samej pracy przy projektach naprawd臋 warto艣ciowych - znaczy, du偶ych, znanych, daj膮cych pole do popisu i mo偶liwo艣膰 wypromowania si臋? Zobaczy膰 Sw膮 grafik臋 na konwencie gdzie - na i arkuszu du偶ym - bajer. 聽 By nie by艂o - zaznajomiony ja z Gamedec'kiem. Ukazywa艂o si臋 toto w magazynie ("Science Fiction", "Nowa Fantastyka" ?, o偶 pewno艣ci nie mam w kt贸rym toto by艂o). P贸藕niej i jako艣 z ksi膮偶k膮 sam膮 - Granica rzeczywisto艣ci. Sprawa przyjemna, wie艣膰 i偶 teraz z tego projekt wi臋kszy i wychodzi raduje. 聽 O偶, 偶e poziom m贸j, jak i klimaty pracek nijak nie pokrywaj膮 si臋 z za艂o偶eniami - cho膰 czort wie, przysi膮d臋 kiedy艣 - co艣 stworz臋,. zaprezentuj臋 - pr贸bowa膰 trzeba. I tak do tego podchodzi膰 trzeba. 聽 Cho膰 czytaj膮c co nie kt贸re tu posty i przeczucie mam i偶 wi臋kszo艣膰 wola艂a by siedzie膰 w jakiej艣 wielkiej firmie - tworzy膰 co艣 co i tak robi膮 tysi膮ce grafik贸w na 艣wiecie - odtw贸rcze grafiki przycisk贸w na przysz艂e strony www - ale za kas臋, ni偶 pracowa膰 przy projekcie jakim艣 wi臋kszym, kreatywniejszym, za darmo. Z艂o. 聽 聽 'Kay, rozp臋dzi艂em si臋, jednak og贸lnie - brak wi臋kszej pozytywnej odpowiedzi dziwi mnie. Streszczaj膮c - Marcinie, fajowa sprawa, tak trzymaj - zamys艂 genialny, nadziej臋 wielk膮 mam, i偶 znajdziesz persony odpowiednie, i偶 si臋 i rozkr臋ci to. 聽 Pozdrawiam
Napisano 8 Grudzie艅 200915 l 1. 5% dla mnie za rozkr臋cenie w膮tku :P 2. @heavy no po prostu zajmuje sie promocj膮 m贸wi膮c ogl臋dnie i wiem, ze predzej czy p贸藕niej pasja przek艂ada sie na konkretne sumy i st膮d moj sceptycyzm. 3. autor uwiarygadnia si臋 sam, trzeba da膰 mu czas, nikt pojawiajacy sie nagle i chc膮cy cos za darmo nie dostanie tak po prostu tego w prezencie - wyj膮tkowo jokerwader ma szcz臋艣cie :D ile to zajmie zobaczymy. 4. ja nie twierdze, ze nie ma radochy w darmowych pracach, zwykle wlasnie tam ona sie znajduje, ale wiesz ludzie robiacy cos na odpowiednim poziome nie chc膮 by ich tworczosc trafila byle gdzie, bo kochaja to co robi膮 (tak mniemam). Ja kontestuje, bo tak mam, nie przyjmuje z otwartymi ramionami kazdej wiadomosci, ze ktos ma plan. Plan dojrzewa i kazdy moze go ocenic w stosownym czasie. tyle. nie promuje zarabiania na wszystkim.
Napisano 9 Grudzie艅 200915 l Problem widz臋 jeden. Ci kt贸rzy mogliby pom贸c zwykle maj膮 za ma艂e umiej臋tno艣ci by sprosta膰 takiemu zadaniu, jako 偶e poprzeczka jest zawieszona niezwykle wysoko. Ci za艣 kt贸rzy daliby rad臋 - zazwyczaj nie maj膮 czasu na niekomercyjne przedsi臋wzi臋cia, bo trzeba co艣 do garnka w艂o偶y膰. Jednak robienie takich ilustracji zabiera sporo czasu, a to dla wielu ludzi towar deficytowy...
Napisano 9 Grudzie艅 200915 l Autor Ale Marcin masz energi臋, szacunek. Ch艂opaki dotkn臋li ciekawego problemu : pisarz- czytelnik. Ja nie si臋gam po wsp贸艂czesn膮 fantastyk臋 ,poniewa偶 bana艂 krzykliwo艣ci wsp贸艂czesnych ok艂adek [...] 聽 Thx, ja to nawet rozumiem. Lizn膮艂em nieco polsk膮 fantastyk臋. Nie powiem, 偶e przeczyta艂em ka偶dego autora, nie, ale troch臋 pow膮cha艂em tego i tamtego / tamt膮 i nie mam najlepszego zdania, nie mam. 聽 W sumie si臋 nie dziwi臋, 偶e zosta艂em wrzucony do tego samego worka, co... no, nie wypada wymienia膰 nazwisk. Nie dziwi臋 si臋 te偶, 偶e jest grupa os贸b, kt贸re widz膮c ok艂adk臋 polskiej ksi膮偶ki s-f, nie daj b贸g, czytaj膮c blurba, m贸wi: "e, pop艂uczyny po gigantach". Gdybym nie zna艂 swojej prozy, pewnie sam bym tak sarka艂 (po czym poszed艂bym po rozum do g艂owy, mam nadziej臋 ;)). 聽 [...] Musz臋 powiedzie膰, 偶e lektura tego tematu sprawi艂a 偶e poczu艂em niema艂e przygn臋bienie a zarazem rado艣膰. Dotar艂o bowiem do mnie, 偶e za powstaniem kilku z najlepszych ilustracji jakie widzia艂em na tym forum stoi nie jaki艣 wyimaginowany przemys艂 rozrywkowy, a jeden autor przedstawiaj膮cy si臋 jako tw贸rca pasjonat, z determinacj膮 usi艂uj膮cy skruszy膰 mur oboj臋tno艣ci rosn膮cy wok贸艂 nas jak s艂ynne marchewkowe pola i zarazi膰 czytelnik贸w swoj膮 wizj膮... [...] 聽 SBT77, gdy czyta艂em ten post wczoraj wieczorem... 艂zy pop艂yn臋艂y mi po policzkach. Jeszcze nigdy nie s艂ysza艂em takiego uj臋cia swoich wysi艂k贸w. Zrobi艂e艣 tak膮 niezwyk艂膮 syntez臋, 偶e zobaczy艂em siebie z boku i, mia艂em wra偶enie, po raz pierwszy ujrza艂em, co tak naprawd臋 robi臋. 聽 Chyba sobie Tw贸j post wydrukuj臋, nie wiem, opublikuj臋 go gdzie艣, na 艣cianie powiesz臋. Bardzo Ci dzi臋kuj臋. B臋dzie mi przypomina艂, co w 偶yciu jest wa偶ne. 聽 By nie by艂o - zaznajomiony ja z Gamedec'kiem. Ukazywa艂o si臋 toto w magazynie ("Science Fiction", "Nowa Fantastyka" ?, o偶 pewno艣ci nie mam w kt贸rym toto by艂o). P贸藕niej i jako艣 z ksi膮偶k膮 sam膮 - Granica rzeczywisto艣ci. Sprawa przyjemna, wie艣膰 i偶 teraz z tego projekt wi臋kszy i wychodzi raduje. 聽 Wydrukowa艂em 5 opowiada艅 w NF i jedno w SFFiH (ale to nie by艂o w 艣wiecie gamedeka). "Granica rzeczywisto艣ci" zawiera 12 opowiada艅. Trzynaste opowiadanie ("Pro艣ba") by艂o w Wydaniu Specjalnym NF, a potem to ju偶 powie艣ci :). 聽 O偶, 偶e poziom m贸j, jak i klimaty pracek nijak nie pokrywaj膮 si臋 z za艂o偶eniami - cho膰 czort wie, przysi膮d臋 kiedy艣 - co艣 stworz臋,. zaprezentuj臋 - pr贸bowa膰 trzeba. I tak do tego podchodzi膰 trzeba. 聽 Ha. W sumie sam nie wiem, jak to najlepiej rozwi膮za膰. Dobra praca czarno bia艂a te偶 mo偶e by膰 pi臋kna. "The last stand" na przyk艂ad Keva Walkera czy sztychy Paula Daintona (to niby "komercja", ale taka patetyczna i bogato inkrustowana, poza tym mam s艂abo艣膰 do Wh40k ;)). 聽 Mam wra偶enie, 偶e mo偶e by膰 dla Was problemem pytanie: "no dobra, zg艂osz臋 si臋 do niego, a on powie: sorry, za niski poziom, chyba nam nie wyjdzie, i wstyd i jak si臋 wtedy zachowa膰?" No bo ja wiem, wi臋kszo艣膰 z Was prezentuje, tam gdzie si臋 przy艂o偶y, ca艂kiem sensowny poziom, jak mi si臋 wydaje... 聽 Zreszt膮, wszyscy ludzie, kt贸rzy mi kiedy艣 odm贸wili, zrobili mi prezent, bo potem nadarza艂y si臋 lepsze okazje. Je艣li zatem si臋 oka偶e, 偶e powiem: przepraszam, nie ten styl, to nijakiej obrazy w tym nie b臋dzie (tylko prezent :)), bo nie b臋dziemy si臋 razem m臋czy膰 w przysz艂o艣ci. Jeden lubi rysunki Starowieyskiego, inny obrazy Linkego, jeszcze inny wizje Malczewskiego. 聽 'Kay, rozp臋dzi艂em si臋, jednak og贸lnie - brak wi臋kszej pozytywnej odpowiedzi dziwi mnie. Streszczaj膮c - Marcinie, fajowa sprawa, tak trzymaj - zamys艂 genialny, nadziej臋 wielk膮 mam, i偶 znajdziesz persony odpowiednie, i偶 si臋 i rozkr臋ci to. 聽 Te偶 mam tak膮 nadziej臋, dzi臋ki :). 聽 1. 5% dla mnie za rozkr臋cenie w膮tku :P 2. @heavy no po prostu zajmuje sie promocj膮 m贸wi膮c ogl臋dnie i wiem, ze predzej czy p贸藕niej pasja przek艂ada sie na konkretne sumy i st膮d moj sceptycyzm. 聽 5% granted ;) 聽 ola-f, masz racj臋. Pr臋dzej czy p贸藕niej si臋 przek艂ada. Mam tego 艣wiadomo艣膰 i troch臋 si臋 tego boj臋, ale z drugiej strony zawsze wchodzi艂em w dobre uk艂ady, kt贸rych klarowno艣膰 gwarantowa艂a szczero艣膰 i zadowolenie obu stron przed i po wsp贸艂pracy. Nie powiem, ile razy ch艂opaki od spotu podwy偶szali stawk臋, ale powiem, 偶e ani razu si臋 nie skrzywi艂em, bo rozumia艂em, sk膮d takie stanowisko i si臋 z nim zgadza艂em. 聽 3. autor uwiarygadnia si臋 sam, trzeba da膰 mu czas, nikt pojawiajacy sie nagle i chc膮cy cos za darmo nie dostanie tak po prostu tego w prezencie - wyj膮tkowo jokerwader ma szcz臋艣cie :D ile to zajmie zobaczymy. 聽 Ba, to prawda. Fakt faktem, wola艂bym chwilami (chwilkami) milsz膮 atmosfer臋 "uwiarygadniania", ale, jak m贸wi膮 za kana艂em, let bygones be bygones. :) 聽 Problem widz臋 jeden. Ci kt贸rzy mogliby pom贸c zwykle maj膮 za ma艂e umiej臋tno艣ci by sprosta膰 takiemu zadaniu, jako 偶e poprzeczka jest zawieszona niezwykle wysoko. Ci za艣 kt贸rzy daliby rad臋 - zazwyczaj nie maj膮 czasu na niekomercyjne przedsi臋wzi臋cia, bo trzeba co艣 do garnka w艂o偶y膰. Jednak robienie takich ilustracji zabiera sporo czasu, a to dla wielu ludzi towar deficytowy... 聽 Prawda. Je艣li kto艣 si臋 "wstydzi" swoich prac, ale mia艂by ochot臋 spr贸bowa膰, jest priw. 聽 Wiecie, ja te偶 my艣l臋 (to ju偶 pisa艂em, ale powt贸rz臋) o rzeczach czarno bia艂ych (chocia偶 przy dzisiejszej technice ch臋tniej o kolorowych)... 聽 Marzy mi si臋 (kiedy艣) album z pracami, taki, kt贸ry przebije wszystkie inne z prostego powodu - dopilnuj臋 katowskim okiem ka偶d膮 prac臋, ksi膮偶ka poka偶e jeden 艣wiat, i b臋dzie w nim tekst - zar贸wno o powstawaniu prac, jak i o tym, co przedstawiaj膮. Mnie o wiele lepiej ogl膮da si臋 albumy, w kt贸rych mog臋 poczyta膰 zar贸wno tekst artysty o tym, jak malowa艂 dan膮 rzecz i co si臋 wtedy dzia艂o, jak i komentarz osoby, dla kt贸rej praca zosta艂a wykonana (dlatego lubi臋 albumy Achilleosa i ostatni Langleya) 聽 trzeba cz艂owiekowi pom贸c 聽 No w艂a艣nie. Ostatnie s艂owo: kto艣 si臋 do mnie zg艂osi艂!!! :D 聽 Nie wiem, czy mog臋 m贸wi膰, kto, bo wiadomo艣膰 dosta艂em na priwa. Kto艣, kto umie malowa膰, nie ma co do tego 偶adnych w膮tpliwo艣ci... Jeszcze si臋 nie znamy, ale mo偶e si臋 poznamy :). 聽 Czyli pierwsze lody zosta艂y prze艂amane. 聽 Zobaczymy, co dalej... Bo to chyba nie koniec?
Napisano 9 Grudzie艅 200915 l Autor No, jest dw贸ch! Co do drugiego, prace s膮 utrzymane w zupe艂nie innych klimatach, wi臋c zobaczymy... :)
Napisano 9 Grudzie艅 200915 l Autor S艂uchajcie, jest Was... czterech :). A偶 mi si臋 wierzy膰 nie chce. Ze wszystkimi ch臋tnymi b臋d臋 si臋 kontaktowa艂 mailowo. Dajcie mi chwil臋 czasu na pomy艣lenie i zebranie do tak zwanej kupy temat贸w... Nie spodziewa艂em si臋 tak wspania艂ego odzewu! 聽 Mocno pozdrawiam :).
Napisano 10 Grudzie艅 200915 l Autor Czterech grafik贸w, jeden animator. To a偶 niemo偶liwe. Ju偶 wys艂a艂em do Was maila, jak b臋dziemy si臋 kontaktowa膰 i co dalej :).
Napisano 22 Grudzie艅 200915 l Marcin, jestes tak wspaniala osoba, ze dla samej mozliwosci blizszego poznania Ciebie warto rozpoczac taka wspolprace. Moja narzeczona przeczesala ksiazki o gamedecku jak zahipnotyzowana. Ja jestem pod wrazeniem Twojej wyobrazni i pelnego spojrzenia na temat. 聽 Apropos nurtow filozoficznych, to zmysly i umysl stanowia czesc jednego mechanizmu poznania i interpretacji. Prawda lezy glebiej niz zmysly i umysl lecz mozemy nasza swiadomoscia + umyslem zasmakowac jej po czesci. Czlowiek zyje po srodku prawdy, miedzy cieniem, a sloncem. Gdy spojrzysz w samo slonce oslepi Cie i przekonasz sie, ze cala prawda jest nie do zniesienia dla istoty ludzkiej. My zyjemy raczej w sferze przekonan umyslu, a bliskosc prawdy wyczuwamy po spokoju ducha. Czlowiek zestresowany, zyjacy szybko i w nurcie obecnych "wymagan" ma dluga droge do przebycia by osiagnac spokoj. Choc paradoksalnie nie ma zadnej drogi, ktora trzeba przebyc:) 聽 Ciesze sie, ze graficy zaczynaja sie zglaszac. Dajesz czytelnikom cos bardzo interesujacego i z pelnym przekonaniem podchodz do szukania pomocy na tym forum. Znajdziesz tu mega gosci, ktorzy z pewnoscia ubogaca graficznie Twoje pisanie:) 聽 Pozdrawiam!
Napisano 23 Grudzie艅 200915 l Autor O! Pawe艂! Witaj! Nie czyta艂em / s艂ysza艂em / widzia艂em Ci臋 ju偶 bardzo d艂ugo! Odk膮d zrobi艂e艣 ze swoimi wsp贸艂pracownikami animatik do naszego spotu, 艣lad si臋 urwa艂. Ciesz臋 si臋, 偶e znowu Ci臋... no, nie widz臋, tylko czytam ;). 聽 Marcin, jestes tak wspaniala osoba, ze dla samej mozliwosci blizszego poznania Ciebie warto rozpoczac taka wspolprace. Moja narzeczona przeczesala ksiazki o gamedecku jak zahipnotyzowana. Ja jestem pod wrazeniem Twojej wyobrazni i pelnego spojrzenia na temat. 聽 Kobiety. Zawsze mog艂em na nie liczy膰 :). Ciesz臋 si臋, 偶e Twoja 偶ona zagustowa艂a w gamedecverse, ciesz臋 si臋, 偶e Ty tak偶e :). Czyli jest na tym forum kto艣, kto pozna艂 t臋 lektur臋! 聽 Apropos nurtow filozoficznych, to zmysly i umysl stanowia czesc jednego mechanizmu poznania i interpretacji. Prawda lezy glebiej niz zmysly i umysl lecz mozemy nasza swiadomoscia + umyslem zasmakowac jej po czesci. Czlowiek zyje po srodku prawdy, miedzy cieniem, a sloncem. 聽 Bardzo 艂adne por贸wnanie. Ja ostatnio dochodz臋 do takich prostych wniosk贸w: przesz艂o艣膰 jest wspomnieniem. Nie mo偶na jej dotkn膮膰, pow膮cha膰, zatrzyma膰. To idea, nazwa czego艣, co przechowujemy wy艂膮cznie w tak zwanej pami臋ci. Przysz艂o艣膰 to wyobra偶enie, wizja. Tak偶e nie mo偶na jej dotkn膮膰, zasmakowa膰. Przewidujemy j膮, nieprzewidujemy, tak czy owak znowu jest to nazwa, idea czego艣, co reistycznie nie istnieje. Tera藕niejszo艣膰 z samej definicji nie istnieje, bo jest to niesko艅czenie cienka granica, tak偶e idea tego, co dzieje si臋 mi臋dzy przysz艂o艣ci膮 i przesz艂o艣ci膮. Skoro Tera藕niejszo艣膰 nie istnieje, bo jest niesko艅czenie cienka, a nie istnieje ona mi臋dzy przysz艂osci膮, kt贸ra jest wyobra偶eniem i przesz艂o艣ci膮, kt贸ra jest wspomnieniem, to wychodzi na to, 偶e 偶adna z tych rzeczy nie istnieje. Ani przesz艂o艣膰, ani przysz艂o艣膰, ani tera藕niejszo艣膰. Nie istnieje w sensie reistycznym. Istniej膮 te rzeczy jako idee, informacje, ale nie "rzeczy". 聽 Druga cz膮stka: przestrze艅. Wszystko w przestrzeni si臋 rusza, nawet ona sama. O 偶adnym obiekcie nie mo偶na powiedzie膰, 偶e jest "tu", bo on "tu" to mo偶e by艂, ale ju偶 nie jest, bo teraz jest "tam", a za chwil臋 b臋dzie "owam". Pomijam fakt, 偶e to co by艂o przed chwil膮 "tu" ju偶 jest "tam", nawet Ziemia rotuj膮ca i mkn膮ca po orbicie uniemo偶liwia przyszpilenie czegokolwiek "tu". Istnienie obiekt贸w w przestrzeni, kt贸ra jest w wiecznym ruchu jest nieustannie zale偶ne od czasu: "co艣 BY艁O "tu", JEST "tam", B臉DZIE "owam". Skoro jednak czas jest stricte ide膮, przestrze艅 musi by膰 ni膮 tak偶e. Je艣li co艣 jest ide膮, nie powinno by膰 wyobra偶ane jako przestrze艅, p艂aszczyzna, o艣, tylko jako punkt. Ale punkt jest tak偶e gdzie艣 w przestrzeni, wi臋c to nie tyle pukt ile idea punktu, kt贸ry jest wsz臋dzie i zawsze. Zatem ostatecznie przechodzimy do wieczno艣ci i niesko艅czono艣ci, kt贸re s膮 jedynym sensownym istnieniem na tym 艣wiecie, przy czym nasze cia艂a i ca艂a reistyczna "realno艣膰" jest jedynie u艂ud膮 zawieszon膮 w iluzorycznym czasie i przestrzeni, za艣 nasza my艣l, tak偶e ideistyczna, 偶e si臋 tak wyra偶臋, informacyjna, ma siedzib臋 w wieczno艣ci i niesko艅czono艣ci, w kt贸rych by膰 mo偶e zanurzony jest iluzoryczny czas i przestrze艅. 聽 Dochodz臋 jednym s艂owem do wniosku, 偶e 艣wiat idei, informacji, jest o wiele bardziej realny od 艣wiata "dotykalnego". My艣l nie jest chemi膮, nie jest neuroprzeka藕nictwem, podobnie jak proporcje ludzkiego cia艂a nie s膮 kom贸rkami to cia艂o tworz膮cymi. Proporcje to relacje mi臋dzy d艂ugo艣ciami, odleg艂o艣ciami, proporcje te s膮 informacyjne, nie kom贸rkowe. My艣l podobnie. A skoro tak, to witajcie w 艣wiecie idei, niby Plato艅skim, a tak dziwnie wsp贸艂czesnym ;). 聽 Gdy spojrzysz w samo slonce oslepi Cie i przekonasz sie, ze cala prawda jest nie do zniesienia dla istoty ludzkiej. My zyjemy raczej w sferze przekonan umyslu, a bliskosc prawdy wyczuwamy po spokoju ducha. 聽 Te偶 艂adne :). Cz臋sto mam wra偶enie, 偶e nasze m贸zgi to takie "he艂my wirtualne", kt贸re za艂o偶yli艣my sobie na nasze "艣wiadomo艣ci" (mo偶na powiedzie膰 "dusze"), przez co ograniczyli艣my nasze wielowymiarowe i wieczno艣ciowe postrzeganie. Dlatego mo偶emy teraz pozna膰 rzeczy niedost臋pne isotom boskim, kt贸re poprzez swoj膮 doskona艂o艣膰 nie rozumiej膮 b贸lu, samotno艣ci, przemijania itd. 聽 Czlowiek zestresowany, zyjacy szybko i w nurcie obecnych "wymagan" ma dluga droge do przebycia by osiagnac spokoj. Choc paradoksalnie nie ma zadnej drogi, ktora trzeba przebyc:) 聽 Ot贸偶 w艂a艣nie. Bo prawda jest by膰 mo偶e TU i TERAZ, kt贸re s膮 synonimami WSZ臉DZIE i ZAWSZE, czyli niesko艅czono艣ci i wieczno艣ci ;). 聽 Ciesze sie, ze graficy zaczynaja sie zglaszac. Dajesz czytelnikom cos bardzo interesujacego i z pelnym przekonaniem podchodz do szukania pomocy na tym forum. Znajdziesz tu mega gosci, ktorzy z pewnoscia ubogaca graficznie Twoje pisanie:) 聽 Podchodz臋 z pe艂nym przekonaniem, Pawle :). Zg艂osi艂 si臋 wczoraj animator. Poniewa偶 nie ujawniacie si臋 w tym topiku, nie b臋d臋 wskazywa艂, kt贸ry. Fantastyczny go艣膰 z bardzo konkretnymi pomys艂ami. 聽 Oczywi艣cie nikt nie m贸wi, 偶e to wszystko przetrwa w ca艂o艣ci. Ale nawet je艣li zostanie dw贸ch - trzech ludzi, i tak b臋dzie pi臋knie. Mam nadziej臋, 偶e zbudujemy co艣, o czym za kilka lat b臋dzie m贸wi艂 ca艂y 艣wiat (to s膮 marzenia, ale marzenia czasami si臋 spe艂niaj膮 ;)). 聽 S艂uchajcie, pierwszych pi臋ciu grafik贸w / animator贸w, z okazji 艢wi膮t i z tej, 偶e byli po prostu pierwsi, dosta艂o w prezencie moje ksi膮偶ki - dzi臋ki staraniom SuperNOWEJ i moim :). 聽 Teraz pozostaje mie膰 nadziej臋, 偶e spodoba im si臋 to, co przeczytaj膮... 聽 Aha. Weso艂ych 艢wi膮t i Dobrego Nowego Roku :).
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto