Napisano 16 Grudzie艅 200915 l Witam! 聽 Chcia艂bym korzystaj膮c z Waszej wiedzy i do艣wiadczenia dowiedzie膰 si臋 kilku rzeczy na temat pracy. Zaczn臋 mo偶e od pocz膮tku... 聽 Jestem na 4 roku Grafiki Komputerowej, b臋d臋 mam nadziej臋 wkr贸tce in偶ynierem. Interesuje mnie grafika 3D, a konkretnie aspekt architektoniczny (interriors viz, exterriors), jednak nie mam sko艅czonego budownictwa czy architektury. 聽 Moje pytanie brzmi na jakim stanowisku mog臋 pracowa膰? Czy istnieje co艣 takiego jak Wizualizator? Gdzie takiej pracy szuka膰? Jakie s膮 Wasze stanowiska w pracy? Jakie wymagania maj膮 pracodawcy? 聽 Ja bym po prostu chcia艂 projektowa膰 w 3d wn臋trza... 聽 Drugie pytanie, to czy znacie jakie艣 kursy architektury lub budowlanki, chodzi o li藕ni臋cie chocia偶 podstaw konstrukcji 偶eby wszystko mia艂o r臋ce i nogi (zw艂aszcza w przypadku exterrior贸w)? 聽 My艣l臋 偶e nie tylko mnie si臋 przyda taka dyskusja, prosz臋 o pomocn膮 d艂o艅 ca艂膮 reszt臋 szcz臋艣liwie zarabiaj膮cych grafik贸w :) 聽 Pozdrawiam!
Napisano 16 Grudzie艅 200915 l magiczne s艂owo i klucz do wielu posad: portfolio. nie zawsze komercyjne, ale swiadcz膮ce o bieg艂o艣ci.
Napisano 16 Grudzie艅 200915 l Stanowisko: asystent projektanta Wykszta艂cenie: in偶ynier automatyk Wykonywane zadania: wizualizacje architektury Podstawa zatrudnienia: portfolio i rozmowa 聽 A pracy to chyba na wst臋pie warto poszuka膰 w pracowniach projektowych. Chocia偶 nie do ko艅ca wiem czy chcesz projektowa膰 czy robi膰 wizualizacje.
Napisano 16 Grudzie艅 200915 l Witam!聽 Chcia艂bym korzystaj膮c z Waszej wiedzy i do艣wiadczenia dowiedzie膰 si臋 kilku rzeczy na temat pracy. Zaczn臋 mo偶e od pocz膮tku... 聽 Jestem na 4 roku Grafiki Komputerowej, b臋d臋 mam nadziej臋 wkr贸tce in偶ynierem. Interesuje mnie grafika 3D, a konkretnie aspekt architektoniczny (interriors viz, exterriors), jednak nie mam sko艅czonego budownictwa czy architektury. 聽 Moje pytanie brzmi na jakim stanowisku mog臋 pracowa膰? Czy istnieje co艣 takiego jak Wizualizator? Gdzie takiej pracy szuka膰? Jakie s膮 Wasze stanowiska w pracy? Jakie wymagania maj膮 pracodawcy? 聽 Ja bym po prostu chcia艂 projektowa膰 w 3d wn臋trza... 聽 Drugie pytanie, to czy znacie jakie艣 kursy architektury lub budowlanki, chodzi o li藕ni臋cie chocia偶 podstaw konstrukcji 偶eby wszystko mia艂o r臋ce i nogi (zw艂aszcza w przypadku exterrior贸w)? 聽 My艣l臋 偶e nie tylko mnie si臋 przyda taka dyskusja, prosz臋 o pomocn膮 d艂o艅 ca艂膮 reszt臋 szcz臋艣liwie zarabiaj膮cych grafik贸w :) 聽 Pozdrawiam! 聽 Hmm, projektowa膰 wn臋trza w 3d... to b臋dzie raczej, je艣li ju偶, jaka艣 podstawowa aran偶acja do prezentacji dla jakich艣 deweloper贸w zapewne. 聽 Nie znajdziesz czego艣 takiego jak kurs architektoniczny. Architektura to, wed艂ug UE, jeden z pi臋ciu najwa偶niejszych dla 偶ycia zawod贸w; 偶aden kr贸ciutki kurs nie nauczy Ci臋 tego, czego dowiadujesz si臋 w trakcie sze艣ciu lat studi贸w. 聽 Je艣li chodzi o nauk臋 tego tematu na potrzeby wizek to wszystko mo偶na znale藕膰 w necie: przegl膮da膰 strony producent贸w materia艂贸w budowlanuch, okien, drzi itp itd. Cz臋sto s膮 tam wszelkiego rodzaju przekroje, opisy, sposoby monta偶u... warto. 聽 Pozdrawiam Szymon
Napisano 16 Grudzie艅 200915 l Autor A jak to dzia艂a podczas tworzenia projektu np. domku jednorodzinnego? Bo ja to widz臋 tak: 聽 1. grafik + klient - koncepcja domku 2. architekt - plan architektoniczny (budowlany) na bazie konceptu 3. grafik - domek wed艂ug plan贸w (czyli wszystko prawid艂owo wed艂ug zasad budowlanych) 4. budowa... 聽 czy moje postrzeganie ca艂o艣ci jest jakie艣 wyimaginowane? Czy to w rzeczywisto艣ci tak si臋 dziej臋?
Napisano 16 Grudzie艅 200915 l Z mojego do艣wiadczenia to nie. U mnie to wygl膮da tak: 聽 -spotkanie z klientem [on + ja, architekt(ja, robot xD)], pokazanie mu r贸znych inspiracji, drobny wywiad celem wyczucia jaki styl klient lubi, w czym gustuje, i w czym si臋 dobrze czuje. 聽 -propozycja architekta oraz domawianie/poprawka szczeg贸艂贸w czyli koncepcja klient+architekt 聽 -architekt - pe艂na dokumentacja projektu, rzuty, fasady, materia艂y, instalacje... pierdupierdu... 聽 -architekt + grafik - wizualizacje wed艂ug plan贸w 聽 Je艣li przy wizkach co艣 si臋 nie spodoba klientowi to mo偶na ewentualnie zrobi膰 jakie艣 drobne poprawki, ale grafik ekstremalnie rzadko ma jakikolwiek wp艂yw na rzeczywisty projekt. 聽 -budowa (lub nie :D ) 聽 Grafik jest efektem ko艅cowym ca艂ego procesu, jest teraz na to moda, ale kiedy艣 ludzie radzili sobie bez tego i te偶 by艂o dobrze. W zasadzie jeszcze z 6-10 lat temu nie by艂o teoretycznie czego艣 takiego jak wizualizacje architektoniczne. 聽 Edit:/ Dodam jeszcze, 偶e dla klient贸w prywatnych nadal do艣膰 rzadko wykonuje si臋 wizualizacje zewn臋trza, chyba 偶e klient takowe sobie za偶yczy. Edytowane 16 Grudzie艅 200915 l przez pressenter
Napisano 16 Grudzie艅 200915 l Autor wiesz tak troch臋 nie mam ju偶 czasu na 6 letnie studia znowu :P 偶eby studiowa膰 architektur臋, nie chodzi nawet o rzeczywisty wp艂yw na wygl膮d projektu, ale o tworzenie wszystkiego w 3d czy to z plan贸w czy koncepcyjnie :)
Napisano 16 Grudzie艅 200915 l To nie jest tak, 偶e musisz mie膰 dyplom. Ja na przyk艂ad po I roku architecktury /zaoczenie/ zacz膮艂em pracowa膰 w zawodzie. W tym roku b臋de dyplom in偶 broni艂. Mia艂bym wcze艣niej, lecz zawali艂em rok przez prac臋, za bardzo mie to wci膮gne艂o. Mam architekta, kt贸ry mi opdpisuje projekty za jakie艣 tam grosze, gdy偶 ja ich nie mam. Co do grafik贸w to muszisz mie膰 porfolio - porz膮dne - i nikt nie b臋dzie si臋 Ciebie pyta艂 co sko艅czy艂e艣. Gdy偶 jest wiele samouk贸w grafik贸w i potrafi膮 takie rzeczy zrobi膰 o jakich nie jeden in偶 mo偶e pomarzy膰, w tym ja.
Napisano 16 Grudzie艅 200915 l Grafik jako tako nie ma kontaktu z klientem, poniewa偶 i tak koncepcje tworzy architekt. Ty jako grafik kontakt masz jedynie z architektem. To ca艂kiem zdrowe rozwi膮zanie jest :)
Napisano 16 Grudzie艅 200915 l A jak to dzia艂a podczas tworzenia projektu np. domku jednorodzinnego? Bo ja to widz臋 tak:聽 1. grafik + klient - koncepcja domku 2. architekt - plan architektoniczny (budowlany) na bazie konceptu 3. grafik - domek wed艂ug plan贸w (czyli wszystko prawid艂owo wed艂ug zasad budowlanych) 4. budowa... 聽 czy moje postrzeganie ca艂o艣ci jest jakie艣 wyimaginowane? Czy to w rzeczywisto艣ci tak si臋 dziej臋? 聽 1. architekt + klient - za艂o偶enia og贸lne 2. architekt - koncepcja 3. architekt + grafik - wizualizacja koncepcji 4. architekt/in偶 budownictwa - projekt arch.-bud. na bazie koncepcji 5. bran偶y艣ci: konstruktor, sanitarnik , elektryk - projekty bran偶owe 6. opcjonalnie, je偶eli wizualizacja jest wa偶na w tym przypadku i projekt w trakcie robienia dokumentacji si臋 zmieni艂 to grafik poprawia wizualizacje i robi wersje finaln膮.
Napisano 16 Grudzie艅 200915 l Architektura trwa 5 lat, mo偶esz te偶 studiowa膰 zaocznie i doj艣膰 do in偶yniera trwa to chyba 3,5 roku. 聽 Pytanie co chcesz robi膰, bo zaw贸d architekta ma szeroki zakres. My艣l臋 偶e jest dosy膰 p艂ynne przej艣cie mi臋dzy wizualizacjami a projektowaniem wn臋trz. Te偶 ze wzgl臋du na mniejsze nasycenie "tward膮" technik膮, jest to bardziej kwestia wyczucia i pomys艂owo艣ci. S膮 architekci kt贸rzy projektuj膮 sporo a ich wyczucie typowo artystyczne jest niskie, w przypadku wn臋trz wg mnie to raczej nie przejdzie. Je艣li chcia艂by艣 byc projektantem wn臋trz, te偶 mo偶esz poszuka膰 sobie jakich艣 kr贸tszych studi贸w w tym kierunku i zrobi膰 p艂ynne przej艣cie. Nie wiem czy s膮 trzyletnie wn臋trza na ASP. Wa偶ne 偶eby mie膰 dobrych mistrz贸w, kt贸rzy powa偶nie podchodz膮 do dydaktyki i pod ich okiem zrobi膰 kilka projekt贸w. 聽 Nie wiem, mo偶e da艂oby rad臋 p贸j艣膰 na ASP, czy Politechnik臋 i wykupi膰 np. dopisanie do grupy na projektowanie u jakiego艣 profesora, czy za艂atwi膰 to z nim indywidualnie. Znam osoby kt贸re w ten spos贸b chodzi艂y na fotografi臋 na ASP. Wyk艂ady s膮 z regu艂y otwarte, ale najwa偶niejsze to te cotygodniowe konsultacje projekt贸w.
Napisano 16 Grudzie艅 200915 l Pami臋taj, 偶e w艂a艣ciwie ka偶dy architekt (nie myli膰 z in偶ynierem) ma (lub wydaje si臋 偶e ma lub kiedy艣 mia艂) cho膰by podstawowe poj臋cie o grafice - zazwyczaj bardziej koncepcyjnej/projektowej ni偶 manualnym jej wykonaniu, ale jednak. Grafik s艂u偶y tylko do prze艂o偶enia tego co architekt wymy艣li艂 w efektown膮 wizk臋, wi臋c to co jest Ci najbardziej potrzebne (opr贸cz folio i zdolno艣ci do wizek jako takich) to nauka odczytywania rysunk贸w architektonicznych - a do tego wystarczy cho膰by jeden pe艂ny rok studiowania architektury (mo偶e wn臋trz? niestety nie znam programu, wi臋c nie wiem), nie trzeba jej ko艅czy膰 (chocia偶 nie zaszkodzi ;)). 聽 EDIT: Architektura trwa 5 lat, mo偶esz te偶 studiowa膰 zaocznie i doj艣膰 do in偶yniera trwa to chyba 3,5 roku. To zale偶y od uczelni.
Napisano 16 Grudzie艅 200915 l wi臋c to co jest Ci najbardziej potrzebne (opr贸cz folio i zdolno艣ci do wizek jako takich) to nauka odczytywania rysunk贸w architektonicznych - a do tego wystarczy cho膰by jeden pe艂ny rok studiowania architektury 聽 Szczerze powiedziawszy uwa偶am 偶e to tylko strata czasu. Akurat odczytywania rysunk贸w mo偶na nauczy膰 si臋 bez problemu z literatury, albo z prywatnych lekcji. Ja, znaj膮c podstawy rysunku technicznego nigdy nie mia艂em problemu z czytaniem plan贸w rysowanych przez architekt贸w (czasem nawet znajduje si臋 b艂臋dy, albo nieprawid艂owe wymiarowanie rysunku!!). Wyjdzie taniej i du偶o szybciej. Zreszt膮 mam wra偶enie 偶e coraz wi臋cej jest przedmiot贸w na studiach r贸偶nej ma艣ci (mo偶e wyj膮tkiem s膮 kierunki 艣cis艂e, medycyna, psychologia, gdzie jest sporo warsztat贸w i 膰wicze艅), gdzie cz艂owiek g艂贸wnie traci czas na robienie dobrze kadrze uczelni, a ca艂y niemal "program" to odpowiednie rozdzia艂y ksi膮偶ek.
Napisano 16 Grudzie艅 200915 l Jasne, dlatego nie napisa艂em 偶e jest potrzebny, a wystarczaj膮cy (w sensie: ponad ten jeden rok do wizek raczej niewiele si臋 przyda, a i na tym jednym jest du偶o nieprzydatnych pod tym wzgl臋dem przedmiot贸w). Zreszt膮 nie tylko o czytanie rysunk贸w technicznych tu chodzi bo to jest do艣膰 proste, ale o g艂臋bsze zapoznanie si臋 z tematem (w nawi膮zaniu do projektowania wn臋trz). 聽 Czy wszystkiego mo偶na si臋 dowiedzie膰 z ksi膮偶ek? Nie s膮dz臋 (nie w przypadku archu w ka偶dym b膮d藕 razie), chocia偶 nie trzeba ko艅czy膰 studi贸w by mie膰 o tym jakie艣 poj臋cie.
Napisano 16 Grudzie艅 200915 l jak bedziesz dobry i bedziesz umial to udowodnic, to i podstawowka Ci wystarczy. Oczywiscie, ze lepiej brac kogos, kto ma udokumentowana wiedze z zakresu architektury, ale jak architektowi/klientowi sie spodoba wspolpraca z Toba to nie widze problemu. No nie wiem.. nie robie wizek, ale tak to na zdrowy rozum wyglada :) Tak jak ktos pisal.. dobrze miec podstawowa wiedze z czytania rysunkow, z konstrukcji, z materialow. Wiedziec co to strop, czemu beton, co to za linia przerywana. Pochodz po biurach arch. i powiedz ze mozesz im przez jakis czas robic na miesjcu wizualizacje za free, albo kawe i naucz sie od nich jak najwiecej :)
Napisano 16 Grudzie艅 200915 l Do wizualizacji nie potrzebne jest 偶adne wykszta艂cenie tylko umiej臋tno艣ci, kt贸re przychodz膮 z czasem. Czytanie rysunk贸w arch nie jest a偶 takie straszne, trzeba tylko troszk臋 wyobra藕ni i ch臋ci :D Wiec je偶eli chcesz robi膰 wizki to dobre portfolio i znajomo艣ci wystarcza na pocz膮tek :)
Napisano 16 Grudzie艅 200915 l Autor hehe no to chyba nie jest tak 藕le jak my艣la艂em :) gorzej z tymi znajomo艣ciami :P
Napisano 16 Grudzie艅 200915 l 1 rok studi贸w arch. nie nauczy czytania rysunk贸w. Niekt贸rzy po 5 latach studi贸w maj膮 z tym problem, a niekt贸rzy 艣wietnie sobie z tym sobie radz膮 bez matury. To czyste rzemios艂o i troch臋 wyobra藕ni przestrzennej. Najlepiej rzemios艂o wyrabia praca w biurze projektowym. 聽 A do projektowania wn臋trz teoretycznie nie potrzebujesz 偶adnych studi贸w. Zajmuj膮 si臋 tym ludzie po arch., arch. wn臋trz, asp, wzornictwie itp. S膮 tacy co maj膮 tylko zacz臋te a niesko艅czone a i ludzie bez studi贸w w tej bran偶y si臋 znajd膮. Tu podobnie jak przy wizkach trzeba mie膰 umiej臋tno艣ci i portfolio. Jak si臋 ma kontakt z klientem albo dodatkowo prowadzi nadz贸r nad wykonawcami, je藕dzi po sklepach itp to dobrze jak si臋 jest dodatkowo marketingowcem/mened偶erem.
Napisano 16 Grudzie艅 200915 l Im d艂u偶ej robisz wizualizacje tym wi臋cej os贸b Ciebie zna i pami臋ta W przysz艂o艣ci to zaowocuje je偶eli b臋dziesz robi艂 wizualizacje na dobrym poziomie. Trzeba pami臋ta膰 ze nie od razu Rzym zbudowano ;) Szczeg贸lnie trzeba cierpliwo艣ci, du偶ej ch臋ci i sporo wolnego czasu.
Napisano 8 Kwiecie艅 201114 l 呕eby nie tworzy膰 nowego tematu odkopi臋 trupa. Widzia艂em kiedy艣 w jakim艣 w膮tku dyskusj臋 czy specjalizowa膰 si臋 w konkretnych zagadnieniach/programach czy uczy膰 si臋 wszystkiego. Przegl膮daj膮c og艂oszenia zauwa偶y艂em, 偶e w wi臋kszo艣ci firm preferuj膮 ludzi, kt贸rzy potrafi膮 obs艂ugiwa膰 r贸偶ne programy, czasem do bardzo skrajnych zastosowa艅. Widzia艂em ju偶 og艂oszenia na sekretark臋 ze znajomo艣ci膮 photoshopa, ale to co dzisiaj zobaczy艂em przebi艂o wszystko: 聽 Grupa Wsparcia Projekt贸w Inwestycyjnych Sp. z o.o. poszukuje studenta 3,4 roku ASP (kierunek wzornictwo przemys艂owe) ew. innych uczelni z kierunku grafika komputerowa ze znajomo艣ci膮 HTML, Photoshop, Flash Catalys, Fireworks, Device Central, Illustrator, Flash Professional, Acrobat 9 Pro, InDesign, Dreamweaver, Bridge na stanowisko grafika w naszej firmie. Oferujemy prac臋 na umow臋 o dzie艂o w wymiarze 1/3 etatu w mi艂ym, m艂odym zespole. Prosimy o przesy艂anie ofert wy艂膮cznie przez student贸w. 聽 Nie wiem czy to 偶art, czy ja jestem nie na czasie.
Napisano 8 Kwiecie艅 201114 l Jak dla mnie to ogloszenie jest jeszcze bardzo w normie. Ktos generalnie szuka dezajnera ktory mu bedzie robil rzeczy na strone i do druku. Wypisal pewnie wszystkie programy jakie uzywaj膮 i tyle. Daleko temu do ogloszen w rodzaju "szukamy programisty do zaplecza serverowego strony www z umiejetnoscia designu, animacji, modelowania 3d i robienia kawy" ;)
Napisano 8 Kwiecie艅 201114 l zawsze sie daje na wyrost. Co by艣 nie napisa艂 w og艂oszeniu i tak 80% ludzi to trole z zaawansowan膮 umiejetno艣cia obslugi wszystkiego do wpiszesz nawet jak nie wiedz膮 o co chodzi. A studenta to proste - brak ZUSu. 聽 Ostatnio trafi艂 mi si臋 kole艣 (programista) pracuj膮cy wiele lat przy bazach danych ale przy drugiej rozmowie okazalo sie ze nigdy nie optymalizowa艂 baz danych (to tak jakby do gameartu przyj膮膰 kolesia, kt贸ry nie potrafi zrobi膰 siatki lowpoly), wiec wypisywanie czego sie da i pamietanie o tym podczas rozmowy czasem ma swoje dodatkowe korzy艣ci.
Napisano 9 Kwiecie艅 201114 l Witam, jestem nowy na tym forum. Mam 18 lat, chodz臋 do szko艂y informatyczno-graficznej. Chcia艂bym by膰 grafikiem, w szczeg贸lno艣ci podoba mi si臋 grafika 3d. Niestety jestem w tym totalnie zielony. Zastanawia mnie fakt, jak du偶o trzeba si臋 nauczy膰, 偶eby zacz膮膰 pracowa膰 w 3d's Maxie. Jak du偶o ta nauka zajmuje czasu. S艂ysza艂em 偶e grafikiem 3d bardzo trudno zosta膰, 偶e trzeba uczy膰 si臋 programu latami, 偶eby robi膰 co艣 w nim na poziomie. A 偶e ja obudzi艂em si臋 dopiero teraz, zaczynam si臋 tym martwi膰. 聽 Ile czasu wy, graficy 3d, ogarniali艣cie program przed podj臋ciem pracy?W jakim wieku, zacz臋li艣cie si臋 uczy膰 zawodu? Co s膮dzicie o prywatnych praktykach, co kosztuje, wi臋c zastanawiam si臋 czy jest to op艂acalne.
Napisano 9 Kwiecie艅 201114 l zacznij od przeczytania podobnych w膮tk贸w :) http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=2846
Napisano 9 Kwiecie艅 201114 l Witam, jestem nowy na tym forum. Mam 18 lat, chodz臋 do szko艂y informatyczno-graficznej. Chcia艂bym by膰 grafikiem, w szczeg贸lno艣ci podoba mi si臋 grafika 3d. Niestety jestem w tym totalnie zielony. Zastanawia mnie fakt, jak du偶o trzeba si臋 nauczy膰, 偶eby zacz膮膰 pracowa膰 w 3d's Maxie. Jak du偶o ta nauka zajmuje czasu. S艂ysza艂em 偶e grafikiem 3d bardzo trudno zosta膰, 偶e trzeba uczy膰 si臋 programu latami, 偶eby robi膰 co艣 w nim na poziomie. A 偶e ja obudzi艂em si臋 dopiero teraz, zaczynam si臋 tym martwi膰. 聽 Ile czasu wy, graficy 3d, ogarniali艣cie program przed podj臋ciem pracy?W jakim wieku, zacz臋li艣cie si臋 uczy膰 zawodu? Co s膮dzicie o prywatnych praktykach, co kosztuje, wi臋c zastanawiam si臋 czy jest to op艂acalne. 聽 Temat na 3ds maxsie si臋 nie zamyka. O wszystkim co zwi膮zane z CG m贸g艂by艣 si臋 intensywnie uczy膰 nawet ca艂e 偶ycie, ale ludzie z oczywistych powod贸w zazwyczaj w pewnym momencie zwalniaj膮 (cz艂owiek nie robot). Kwestia tego co chcesz robi膰, umie膰 i ile czasu jeste艣 gotowy po艣wi臋ci膰. Bardzo 艂atwo jest przedobrzy膰 i 藕le wyznaczy膰 sobie granice je艣li niemal wszystko ci臋 interesuje. Okrutnie cz臋sto jest tak, 偶e im wi臋cej wiesz, tym bardziej jeste艣 艣wiadom jak wiele brakuje ci do perfekcji. Wed艂ug mnie najwa偶niejsze jest, 偶eby jak najszybciej mie膰 swoj膮 dziedzin臋 - co艣 w czym jest si臋 naprawd臋 dobrym i na maksa to rozwija膰 偶eby po prostu mie膰 z czym wyj艣膰 do ludzi, a nie od razu ostro grzeba膰 po trochu we wszystkim ale nic nie potrafi膰 naprawd臋 PRO. Jak ju偶 jeden temat si臋 solidnie ogarnie to dopiero wtedy warto przechodzi膰 na kolejny. Oczywi艣cie nie wszystko musi by膰 perfekt - wszystko zale偶y od tego co chcesz robi膰 i trzeba samemu to sobie wywa偶y膰. Wa偶ne 偶eby po prostu nie utkn膮膰 w miejscu - szybko mie膰 co艣 naprawd臋 konkretnego do pokazania i zaoferowania. Generalnie to jak b臋dzie trudno zale偶y tylko od twoich ambicji. Na pocieszenie mog臋 ci powiedzie膰 偶e ja obudzi艂em si臋 p贸藕niej ni偶 ty. Wszystko w twoich r臋kach.
Napisano 12 Kwiecie艅 201114 l 呕eby nie zak艂ada膰 nowego tematu zadam nurtuj膮ce mnie pytanie tutaj; 聽 Tworz膮c wizualizacje wn臋trz tworzycie swoje modele mebli, czy te偶 艣ci膮gacie gotowe z internetu? Zauwa偶y艂em 偶e gotowych modeli jest od groma, ka偶dy znajdzie co艣 dla siebie. No chyba, 偶e co艣 niepowtarzalnego trzeba zaprezentowa膰, czy te偶 wymodelowa膰 takie pierdo艂y jak kieliszki, butelki etc. to wiadoma sprawa. 聽 Zastanawiam si臋, czy dzisiaj wizki wn臋trz ograniczaj膮 si臋 tylko do kompozycji, renderu i o艣wietlenia.
Napisano 12 Kwiecie艅 201114 l Czasem przegrzebywanie sieci trwa dluzej niz wymodelowanie potrzebnej rzeczy jesli ma sie opanowane narzedzia. Oczywiscie ze kozysta sie tez z bibliotek, zwlaszcza kiedy klient nie ma zadnych preferencji co do umeblowania.
Napisano 13 Kwiecie艅 201114 l Nasun臋艂o mi si臋 kolejne pytanie. Klient podaje swoje wymagania odno艣nie wymiar贸w 艣cian/kszta艂tu pokoju czy budynku?
Napisano 13 Kwiecie艅 201114 l Klient podaje swoje wymagania odno艣nie wymiar贸w 艣cian/kszta艂tu pokoju czy budynku? 聽 nie, zwykle mowi "potrzebuje wizualizacji budynku, zrob jakikoliwek ci do glowy wpadnie i bedzie dobrze" :)
Napisano 13 Kwiecie艅 201114 l Czasem przegrzebywanie sieci trwa dluzej niz wymodelowanie potrzebnej rzeczy jesli ma sie opanowane narzedzia. 聽 Nie wspominajmy nawet o ewentualnych poprawkach na modelu zrobionym przez kogo艣 kto nieco inaczej rozumie topologi臋, czy o potrzebie zmapowania czego艣 takiego. Czasem warto nawet wi臋cej czasu po艣wi臋ci膰 i zrobi膰 samemu ni偶 艣ci膮ga膰 model kt贸ry mo偶e nie by膰 najlepszej jako艣ci. Takie jest moje zdanie.
Napisano 14 Kwiecie艅 201114 l Nasun臋艂o mi si臋 kolejne pytanie. Klient podaje swoje wymagania odno艣nie wymiar贸w 艣cian/kszta艂tu pokoju czy budynku? 聽 Zwykle klient przedstawia projekt budynku/wn臋trza w 2d. Jak projektu wn臋trza brak to wtedy opr贸cz robienia wizualizacji w gr臋 wchodzi wymy艣lenie koncepcji/aran偶acji i za to dodatkowo si臋 bierze pieni膮dz.
Napisano 14 Kwiecie艅 201114 l Zwykle klient przedstawia projekt budynku/wn臋trza w 2d. Jak projektu wn臋trza brak to wtedy opr贸cz robienia wizualizacji w gr臋 wchodzi wymy艣lenie koncepcji/aran偶acji i za to dodatkowo si臋 bierze pieni膮dz. 聽 paradoksalnie wymy艣lenie samej koncepcji czasami trwa d艂u偶ej ni偶 sama wizualizacja :P dlatego fajnie si臋 z architektami wn臋trz wsp贸艂pracuje :P
Napisano 14 Kwiecie艅 201114 l O w艂a艣nie, ostatnio to zauwa偶y艂em, chocia偶 jeszcze du偶o mi brakuje do bycia grafikiem.
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto