3d_operator Napisano 6 Styczeń 2010 Napisano 6 Styczeń 2010 Jula, mam pytanie jak się robi/prezentuję taką jak u Ciebie siatkę? Chodzi mi o sposób jej wyświetlenia na modelu. Pozdrawiam.
jula26 Napisano 6 Styczeń 2010 Autor Napisano 6 Styczeń 2010 Do renderingu używam Vray jest to jeden z materiałów nie wiem czy jest taka możliwość przy zwykłym renderingu
3d_operator Napisano 7 Styczeń 2010 Napisano 7 Styczeń 2010 Do renderingu używam Vray jest to jeden z materiałów nie wiem czy jest taka możliwość przy zwykłym renderingu a jaki to materiał, bo nie słyszałem o takim (?)
jula26 Napisano 7 Styczeń 2010 Autor Napisano 7 Styczeń 2010 Sorki moj blad to nie materiał to silnik do renderingu nie wiem czy nazewnictwo jest prawidlowe bo jestem początkująca można ściągnąć demo ze strony http://www.chaosgroup.com/en/2/vray.html i dopiero po jego instalacji w zakładce z materiałami pojawia się Vray edges tex pozdrawiam
Solo Napisano 7 Styczeń 2010 Napisano 7 Styczeń 2010 Jak na początkującą to całkiem dobrze Ci to idzie ^^ :) Pozdrawiam, Solo :)
jula26 Napisano 7 Styczeń 2010 Autor Napisano 7 Styczeń 2010 Witam drzwi mam już skończone jedyna rzecz która prawdopodobnie będzie jeszcze zmieniona to deski samych drzwi coś mi nie leżą poniżej dwa rendery jeden z bliska drugi z daleka coś mi to nie leży nie wiem gdzie jest błąd jeśli macie jakieś sugestie zapraszam
dac77 Napisano 7 Styczeń 2010 Napisano 7 Styczeń 2010 Może zawiasy w drzwiach pomogą. Przydałby się też jakiś betonowy stopień, najlepiej zużyty znacznie.
jula26 Napisano 7 Styczeń 2010 Autor Napisano 7 Styczeń 2010 No masz rację takie istotne detale o o nich zapomniałam zaraz się tym zajmę pozdrawiam
KaeMS Napisano 7 Styczeń 2010 Napisano 7 Styczeń 2010 Być może mylę się, ale belka nad drzwiami nie powinna być gięta a razcej ociosana (celowo użyłem tego słowa) - z widocznymi lekkimi sladami po dlucie. Stopien to raczej kamienny ale sie nie czepiam :)
dac77 Napisano 7 Styczeń 2010 Napisano 7 Styczeń 2010 Tak miałem na myśli stopień z granitu, piaskowca, wapienia itp ale nie potrafię robić dwóch rzeczy naraz (myśleć i pisać).
jula26 Napisano 7 Styczeń 2010 Autor Napisano 7 Styczeń 2010 Zabieram się za stopień i zawiasy co do ciosanej deski myślicie że texturka załatwi sprawę czy trzeba to modelować
Ania Napisano 7 Styczeń 2010 Napisano 7 Styczeń 2010 Ten odstęp między belkami framugi nie powinien być taki duży, chyba że tam jeszcze coś wejdzie.
jula26 Napisano 7 Styczeń 2010 Autor Napisano 7 Styczeń 2010 próbowałam popracować nad drzwiami dodałam stopień i zawiasy troszkę zmniejszyłam ilość desek w samych drzwiach nadal nie wiem jak zrobić ociosaną deskę ale pracuję nad tym pozdrawiam
Kr3tz Napisano 7 Styczeń 2010 Napisano 7 Styczeń 2010 Już lepiej, ale zbyt miękkie to wszystko. Zaostrz krawędzie- drewno tak nie wygląda. Co do "ociosanej" framugi, wystarczy, że trochę poprzesuwasz przekrój (żeby nie było to równy łuk, a tu trochę niżej, tu trochę wyżej) i nadasz chamfer na każdym przekroju.
s_vimes Napisano 7 Styczeń 2010 Napisano 7 Styczeń 2010 (edytowane) Fajna praca, zwłaszcza jak a kogoś poczatkującego przyznam sie ze nie leży mi ten rozcięty łuk we framudze drzwi troszkę za szeroka ta przerwa pośrodku. Musisz brać pod uwagę że wtedy cieśle naprawde znali sie na swojej robocie ;))) Przegladam ten watek od początku i nabieram coraz wiecej pewności że co dla niektórych trzeba by było stworzyć forum " Dla zgryżliwych tetryków", skończyłoby sie zaśmiecanie danego wątku prywatnymi wycieczkami "PANOWIE TROCHĘ KULTURY, CHOCIAŻBY ZE WZGLEDU NA KOBIETY NA FORUM!!!!!!!!!" ;) Edytowane 8 Styczeń 2010 przez s_vimes
jula26 Napisano 9 Styczeń 2010 Autor Napisano 9 Styczeń 2010 Witam ponownie mam prośbę robię texturki nie wiem czy to tobra metoda zabrałam się za drzwi i tu pojawia się problem o ile z bliska tex są zadowalające to z daleka straszna kicha możecie mi podpowiedzieć co robię zle
Chrupek Napisano 10 Styczeń 2010 Napisano 10 Styczeń 2010 może to coś pomoże: http://images.google.pl/images?hl=pl&source=hp&q=medieval+house&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w&gbv=2&aq=f&oq=
dac77 Napisano 10 Styczeń 2010 Napisano 10 Styczeń 2010 Ale z daleka w viewporcie czy po wyrenderowaniu?
jula26 Napisano 10 Styczeń 2010 Autor Napisano 10 Styczeń 2010 zmniejszyłam blur dla textury dalej nic efekt ten sam a co do wyglondu i w viewporcie i po wyrenderowaniu jest taksamu
dac77 Napisano 11 Styczeń 2010 Napisano 11 Styczeń 2010 To na lewym obrazku ma rozciągnięte piksele prawdopodobnie z powodu małej rozdzielczości tekstury lub złego mapowania. Na prawym jest trochę nieostre a to dlatego że teksura ma duży kontrast w wysokiej częstotliwości a mały w średniej małej. Teoria tego jest dosyć trudna do wytłumaczenia. Najprostrze rozwiązanie to nibyfraktal czyli nakładanie na siebie tej samej tekstury w photoshopie w różnej skali (np 1x, 5x, 16x) i mixowanie, ale o tym trzeba poczytać w artykułach o teksturowaniu.
Rekomendowane odpowiedzi