Napisano 20 Stycze艅 201015 l O to takie moje pocz膮tki z rysunkiem, bardzo mi zale偶y na szerej krytyce, dobrej radzie, zebym mogla sie rozwijac :) 聽 Z g贸ry dzi臋kuje 聽 聽 聽 Loomis 聽 聽 Z natury 聽 聽 聽 聽 聽 Burne Hogarth 聽 聽 聽 i cos tam dziwnego 聽 Prosze o rady :) Edytowane 14 Czerwiec 201114 l przez Nata
Napisano 22 Stycze艅 201015 l Autor Kilka szkic贸w.... 聽 聽 聽 Krytyka mile widziana :) Edytowane 22 Stycze艅 201015 l przez Nata
Napisano 22 Stycze艅 201015 l jak rysujesz studium oka to rysuj oba wtedy. Przy rysowaniu ca艂ej twarzyczki oczy nie b臋d膮 traci膰 osi, po prostu b臋dziesz to ju偶 umia艂a. Zaoszcz臋dzi ci czasu :) pozdro i wrzucaj wi臋cej
Napisano 22 Stycze艅 201015 l Autor Oooo dzi臋ki super :DDD Kto艣 napisal :D 聽 To wrzucam, zaraz sie wezme za te oczy jak mowisz dzi臋eeeki :D 聽
Napisano 22 Stycze艅 201015 l Autor No to te ooooczyy Staralam sie robic z lusterka i bardziej juz wykrzywic sie nie moglam :D 聽 I proosze Was o jakie艣 rady, przygotowywuj臋 si臋 pod k膮tem asp dlatego to wazneee :D 聽 Edytowane 22 Stycze艅 201015 l przez Nata
Napisano 23 Stycze艅 201015 l Stawiaj pewniejsze kreski, zaczynaj lu藕no i linearnie no i ju偶 na pocz膮tku: Unikaj sianowatego szkicowania, niech ka偶dy kierunek kreski bedzie umotywowany bry艂膮. No i zaczynaj szybkimi szkicami, kilkosekundowymi a potem to samo pr贸buj rysowa膰 coraz dok艂adniej polegaj膮c na zaobserwowanych punktach charakterystycznych, relacjach, proporcjach. Powodzenia na asp, trzymam kciuki i obserwuje uwa偶nie post臋py. ;) 聽 PS. Co do anatomii to idziesz w dobrym kierunku.
Napisano 23 Stycze艅 201015 l we艣 sobie zdj臋cia z trudniejszymi skr贸tami 偶eby opanowa膰 rotacje g艂owy jesli chodzi o siankowato艣膰 to jednym sposobem aby tego unikn膮膰 to 膰wiczy r臋k臋 na du偶ym formacie 聽 w tym roku chcesz isc na asp czy za rok i jaki kierunek i gdzie ? :)
Napisano 23 Stycze艅 201015 l Autor Oooo dzi臋kuje Wam, bardzo cenne rady :D 聽 Zaraz si臋 biore za mazianie, porobie fotki i powrzucam pare prac w wi臋kszym formacie ;d W nast臋pnym roku bede startowac do Gdanska na architektur臋 wn臋trz ;) Jeszcze jestem w drugiej liceum
Napisano 23 Stycze艅 201015 l jak masz ambicje na wszelakie ASP to zrezygnuj z pracy na zdj臋ciach. Ch艂opy si臋 od razy zorientuj膮 i po ptokach. A c贸偶 mog臋 m膮drego powiedzie膰 : od og贸艂u do szczeg贸艂u
Napisano 23 Stycze艅 201015 l Potencjal na pewno widac i zycze sukcesow, ale ja sie nie wypowiadam bo sie 3 razy na asp nie dostalem... i w sumie to dobrze ze tak wyszlo.
Napisano 23 Stycze艅 201015 l Autor 4 sekund贸wki, nie wiem czy o to chodzilo bo zdecydowanie nie wyszly ;P 聽
Napisano 23 Stycze艅 201015 l Co do tych szybkich szkic贸w d艂oni, dobrze to okre艣li艂 Thx: A c贸偶 mog臋 m膮drego powiedzie膰 : od og贸艂u do szczeg贸艂u 聽 Wyjd藕 od prostych kszta艂t贸w, np budowanych na nieregularnych elipsach, lub innych i buduj szybko forme z zachowaniem proporcji. Teraz niepotrzebnie zacz臋艂a艣 szuka膰 detali. Martwa natura i postaci ciekawie si臋 prezentuj膮. Edytowane 23 Stycze艅 201015 l przez Pawe艂 Kaczmarczyk
Napisano 23 Stycze艅 201015 l Autor Oczywi艣cie ze z linijka :D To takie zadanko na asp gdanskie ;) w sumie to nie wiem nawet czy dobrze wykonalam zarraz znajde tresc do niego I przy okazji to jest na a3 dlatego w niektorych miejscach takie przeklejone. Od nastepnego roku zapisze si臋 na jakies zaj臋cia przygotowywujace, narazie kombinuje sama :D 聽 聽 Szkice dorzuce wieczorem, jak ich na spokojnie natworze duuuzo :D
Napisano 23 Stycze艅 201015 l we艣 sobie zdj臋cia z trudniejszymi skr贸tami 偶eby opanowa膰 rotacje g艂owy epickie :) 聽 nie maluj wszystkiego tak samo. uchwyc wazniejsze elmenty i mniej istotne, inaczej powstanie siatka jak z modelu 3d, bo wszystko bedzie rownie siln膮 kresk膮.
Napisano 24 Stycze艅 201015 l ... a teraz 艂aduj jeszcze r贸wnocze艣nie plamy, p艂aszczyzny - konstruuj nimi bry艂y, 艣wiat艂o i przestrze艅...
Napisano 27 Stycze艅 201015 l Oczywi艣cie ze z linijka :D To takie zadanko na asp gdanskie ;) w sumie to nie wiem nawet czy dobrze wykonalam zarraz znajde tresc do niego 聽 Jest napisane - prosz臋 narysowa膰 co ujrza艂 re偶yser - wi臋c narysowa艂bym aktor贸w graj膮cych w tej scenerii :) Ale jest oczywiste, 偶e na ASP bym si臋 nie dosta艂, wi臋c mnie nawet nie s艂uchaj :P
Napisano 27 Stycze艅 201015 l Jest napisane - prosz臋 narysowa膰 co ujrza艂 re偶yser - wi臋c narysowa艂bym aktor贸w graj膮cych w tej scenerii :) Ale jest oczywiste, 偶e na ASP bym si臋 nie dosta艂, wi臋c mnie nawet nie s艂uchaj :P 聽 A kto wie, czy tenze rezyser nie byl na dropsach, wtedy poza aktorami moglby widziec jeszce smerfy. 聽 Wiec mzoe twoj pomysl okazal by sie trafem w 10'tke ;)
Napisano 27 Stycze艅 201015 l Autor Z tego co wiem na specjalistycznym nawet trzeba u偶ywa膰 linijki ;P 聽 A co do tych aktor贸w czy smerf贸w to do tego zdania nie s膮 chyba potrzebni, tak mi sie wydaje :D
Napisano 11 Luty 201015 l Autor Grafika/architektura, to mi si臋 co chwile zmienia, teraz bardziej chcialabym na grafike ale nie wiem jak pod tym katem mam cwiczyc? 聽 Jeszcze mam pytanie jak nalezy cieniowa膰 zeby bylo widac ze to bry艂a? u mnei wszystko jakos plasko wyglada...
Napisano 11 Luty 201015 l Yyy, ja cieniuj臋 mocno tam, gdzie trzeba mocno, czasem (cz臋sto ze zdj臋cia) twarz bywa sztucznie/藕le o艣wietlana i wtedy sam odnajduj臋 warto艣ci i zwi臋kszam kontrast o艂贸wkiem. Musisz przestudiowa膰 obiekt zainteresowania. No ale wracaj膮c do meritum - looknij sobie na to http://gurneyjourney.blogspot.com/2009/03/plane-heads.html 聽 pozdrawiam
Napisano 11 Luty 201015 l Jest tez metoda Reilly'ego, z tym ze jesli juz zaczniesz ja stosowac, zachowaj ja dla siebie. "Nasi" sa "wrogo" nastawieni do tego co zachodnie ;) Edytowane 11 Luty 201015 l przez ICE
Napisano 12 Luty 201015 l Jeszcze mam pytanie jak nalezy cieniowa膰 zeby bylo widac ze to bry艂a? u mnei wszystko jakos plasko wyglada... 聽 聽 艣wiat艂ocie艅 jest modyfikowany: - przez to czy dana bry艂a jest w twoim focus poincie - bo je艣li nie jest - mo偶esz 艣wiat艂ocie艅 traktowa膰 bardziej p艂asko. Tak samo je艣li dana bry艂a (cz臋艣膰 cia艂a) jest dalej. Popatrz na jakie艣 koncepty - zobacz jak p艂asko s膮 czasami malowane np. nogi odstawione w ty艂 w por贸wnaniu do n贸g z przodu. Cz臋sto robi si臋 dalsze cz臋艣ci cia艂a ciemniejsze. Np http://digilander.libero.it/godzillas/Vallejo/1977/Boris%20Vallejo%20-%201977%20-%20Conan%20the%20wanderer.jpg 聽 Cz臋sto powierzchnie kt贸re widzi si臋 pod k膮tem (boki walca np) robi si臋 ciemniejsze - wyobra藕 sobie jakby艣 mia艂a na czole s艂ab膮 lampk臋. 聽 Dodatkowo - refleksy 艣wietlne kt贸re naprawd臋 znakomicie wydobywaj膮 bry艂臋. Dok艂adniej: sk贸ra np nie jest najja艣niejsza w pe艂nym 艣wietle - najja艣niejsze punkty s膮 tam gdzie sk贸ra odbija 艣wiat艂o. Popatrz tutaj http://www.showimg.com/ad/Juliette_Aristides_paintging_wallpaper/big/1440_Aristides_012_Mary(1).jpg Tam s膮 pewne miejsca zrobione bia艂ym pastelem delikatnie - to w艂a艣nie odbicia 艣wiat艂a. Albo tu - najlepiej to wida膰 na ciemnej sk贸rze http://www.artrenewal.org/artwork/392/1392/7319/the_boxer-large.jpg
Napisano 12 Luty 201015 l Boris Vallejo pikne kobitki malowal :D 聽 http://gurneyjourney.blogspot.com/search/label/Lighting 聽 Swoja droga, ostatnio robilem ciekawe choc troche 偶mudne cwiczonko (z okolo godziny powinno wyjsc, nie wiecej). Bierzesz kartke A4, przedzielasz na 20 rownych czesci (polecam przy okazji nie uzywac linijki :D) I od prawej do lewej (czy na odwrot. bez roznicy) zamalowujesz 贸w paski od jak najciemniejszego jaki tylko mozesz z olowka wycisnac do komplenie niezamalowanego paska na przeciwnym koncu kartki. Powinna wyjsc pelna skala szarosci ^^ 聽 pozdrawiam
Napisano 12 Luty 201015 l Oczywi艣cie ze z linijka :D To takie zadanko na asp gdanskie ;) w sumie to nie wiem nawet czy dobrze wykonalam zarraz znajde tresc do niego 聽 No ale mia艂o by膰 co ujrza艂 a nie co widzi :-) 聽 ps. s膮 b艂臋dy w tym rysunku, ko艂o 2 s艂upa po prawej stronie. Edytowane 12 Luty 201015 l przez PICsell
Napisano 12 Luty 201015 l No ale mia艂o by膰 co ujrza艂 a nie co widzi :-) 聽 moze jestem tepy ale nie rozumiem xDD
Napisano 12 Luty 201015 l Znaczy co ujrza艂 po przesiadce w punkt B. J臋zyk plata figle :D. http://img138.imageshack.us/img138/9854/beztytuu1h.jpg http://img37.imageshack.us/img37/9867/hjghjgh.jpg Edytowane 12 Luty 201015 l przez PICsell
Napisano 12 Luty 201015 l ja mam czesto problem z wyrazeniem siebie (xP) wiec spoks mi to nie przeszkadza :D 聽 a .. faktycznie nie zwrocilem uwagi na to ze nie ten punkt widzenia naszkicowal :D
Napisano 12 Luty 201015 l Autor Jest tez metoda Reilly'ego, z tym ze jesli juz zaczniesz ja stosowac, zachowaj ja dla siebie. "Nasi" sa "wrogo" nastawieni do tego co zachodnie ;) 聽 Nie moge nic w necie na ten temat znalezc, moze powiesz kilka zdan na ten tamt? 聽 gutekfiutek - wielkei dzieki szczegolnie za przyklady juz zaczynam rozumiec, zaraz sie biore za to :D 聽 Boris Vallejo pikne kobitki malowal :D聽 http://gurneyjourney.blogspot.com/search/label/Lighting 聽 Swoja droga, ostatnio robilem ciekawe choc troche 偶mudne cwiczonko (z okolo godziny powinno wyjsc, nie wiecej). Bierzesz kartke A4, przedzielasz na 20 rownych czesci (polecam przy okazji nie uzywac linijki :D) I od prawej do lewej (czy na odwrot. bez roznicy) zamalowujesz 贸w paski od jak najciemniejszego jaki tylko mozesz z olowka wycisnac do komplenie niezamalowanego paska na przeciwnym koncu kartki. Powinna wyjsc pelna skala szarosci ^^ 聽 pozdrawiam 聽 Taaak to 膰wiczenie tez zaraz koneicznie wykonam :D I dzi臋ki za stronk臋 聽 No ale mia艂o by膰 co ujrza艂 a nie co widzi :-)聽 ps. s膮 b艂臋dy w tym rysunku, ko艂o 2 s艂upa po prawej stronie. 聽 Nie rozumiem ale chyba rezygnuje z architektury, b臋d臋 pr贸bwa膰 na grafik臋, ale bardziej mi zale偶y 偶eby si臋 poprostu robi膰 to co lubi臋 :) 聽 聽 I oczywi艣cie ca艂ej reszcie za rady te偶 bardzo dziekuje ;)
Napisano 12 Luty 201015 l Obawiam sie iz tego cie tylko w stanach naucza. sam staralem sie to rozgryzc ale jakos srednio mi to wychodzilo. Jedyny wniosek do ktorego doszedlem to: do cast shadow uzywaja ostrych krawedzi a core shadow traktuja srednio miekko. Narzedzie to koniecznie Conte: 2B i 1710B
Napisano 12 Luty 201015 l http://conceptart.org/forums/showthread.php?t=14035 mo偶e kto艣 wcze艣niej ju偶 to wklei艂?
Napisano 13 Luty 201015 l Obawiam sie iz tego cie tylko w stanach naucza. sam staralem sie to rozgryzc ale jakos srednio mi to wychodzilo. Jedyny wniosek do ktorego doszedlem to: do cast shadow uzywaja ostrych krawedzi a core shadow traktuja srednio miekko. Narzedzie to koniecznie Conte: 2B i 1710B 聽 A wiesz 偶e ta stylizacja daleko bardziej mi si臋 podoba ni偶 babeczka kt贸r膮 wklei艂e艣 swego czasu jako przyk艂ad w swojej teczce ? :) Ma to charakter jaki艣 przynajmniej. Co do cieni - hmm - no tak na logik臋... Ostrzejsze kraw臋dzie przy du偶ych kontrastach, s艂absze przy mniejszych ? No i pewnie przy 艣wietle punktowym inaczej to b臋dzie wygl膮da膰 ni偶 przy rozproszonym... Nie wiem, tak gdybam :)
Napisano 13 Luty 201015 l etam moja taka wszyla z czytego przypadku i nie byla rasowa, wiec nie traktowal bym jej jako przyklad :P 聽 Cwicz Nata cwicz, dobrze ci idzie.
Napisano 13 Luty 201015 l Dziwne skojarzenie mam ale przypomina mi to efekt wyostrzania w PS. Generalnie w obszarach gdzie wyst臋puje kontrast ten filtr to jeszcze bardziej podkre艣la - mniej wi臋cej. Tutaj jakby jest to stosowane r臋cznie i tylko w przypadku cieni, oczywi艣cie 艣wiadomie, nie wsz臋dzie.
Napisano 13 Luty 201015 l Mnie si臋 te ameryka艅skie szkice bardzo Stana Prokopenko przypominaj膮 :). Osobi艣cie mnie si臋 to bardzo podoba. Nata fajnie, tylko 2 palce mi si臋 takie gumowe przy ko艅cach wydaj膮, ale mo偶e tylko mnie si臋 tak zdaje :). 聽 pozdrawiam
Napisano 14 Luty 201015 l Joel, bo Stan Prokopenko od ponad 7 lat siedzi u Wattsa i juz tam naucza ;)
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto