Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

O to takie moje pocz膮tki z rysunkiem, bardzo mi zale偶y na szerej krytyce, dobrej radzie, zebym mogla sie rozwijac :)

Z g贸ry dzi臋kuje

beztytuu1h.jpg

Loomis

beztytuu2qn.jpg

Z natury

beztytuu3.jpg

beztytuu5t.jpg

beztytuu4sx.jpg

beztytuu6d.jpg

Burne Hogarth

beztytuu7s.jpg

beztytuu8l.jpg

i cos tam dziwnego

bvbvbvb.jpg

Prosze o rady :)

Edytowane przez Nata

• Odpowiedzi 292
  • Wy艣wietle艅 68k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Wszystko z natury :)

beztytuukjj.jpg

beztytuuhfghfghf.jpg

Edytowane przez Nata

Napisano
  • Autor

Kilka szkic贸w....

beztytuulk.jpg

beztytuuhfghfghf.jpg

Krytyka mile widziana :)

Edytowane przez Nata

Napisano

jak rysujesz studium oka to rysuj oba wtedy. Przy rysowaniu ca艂ej twarzyczki oczy nie b臋d膮 traci膰 osi, po prostu b臋dziesz to ju偶 umia艂a. Zaoszcz臋dzi ci czasu :)

pozdro i wrzucaj wi臋cej

Napisano
  • Autor

Oooo dzi臋ki super :DDD Kto艣 napisal :D

To wrzucam, zaraz sie wezme za te oczy jak mowisz dzi臋eeeki :D

hjghjg.jpg

Napisano
  • Autor

No to te ooooczyy

Staralam sie robic z lusterka i bardziej juz wykrzywic sie nie moglam :D

I proosze Was o jakie艣 rady, przygotowywuj臋 si臋 pod k膮tem asp dlatego to wazneee :D

oczkas.jpg

Edytowane przez Nata

Napisano

Stawiaj pewniejsze kreski, zaczynaj lu藕no i linearnie no i ju偶 na pocz膮tku: Unikaj sianowatego szkicowania, niech ka偶dy kierunek kreski bedzie umotywowany bry艂膮. No i zaczynaj szybkimi szkicami, kilkosekundowymi a potem to samo pr贸buj rysowa膰 coraz dok艂adniej polegaj膮c na zaobserwowanych punktach charakterystycznych, relacjach, proporcjach. Powodzenia na asp, trzymam kciuki i obserwuje uwa偶nie post臋py. ;)

PS. Co do anatomii to idziesz w dobrym kierunku.

Napisano

we艣 sobie zdj臋cia z trudniejszymi skr贸tami 偶eby opanowa膰 rotacje g艂owy

jesli chodzi o siankowato艣膰 to jednym sposobem aby tego unikn膮膰 to 膰wiczy r臋k臋 na du偶ym formacie

w tym roku chcesz isc na asp czy za rok i jaki kierunek i gdzie ? :)

Napisano
  • Autor

Oooo dzi臋kuje Wam, bardzo cenne rady :D

Zaraz si臋 biore za mazianie, porobie fotki i powrzucam pare prac w wi臋kszym formacie ;d

W nast臋pnym roku bede startowac do Gdanska na architektur臋 wn臋trz ;)

Jeszcze jestem w drugiej liceum

Napisano

jak masz ambicje na wszelakie ASP to zrezygnuj z pracy na zdj臋ciach. Ch艂opy si臋 od razy zorientuj膮 i po ptokach. A c贸偶 mog臋 m膮drego powiedzie膰 : od og贸艂u do szczeg贸艂u

Napisano
  • Autor

Chronologicznie

las1.jpg

las2e.jpg

las44.jpg

las3.jpg

las4u.jpg

Rzeczywi艣cie tworze sianko .... :D

Napisano

Potencjal na pewno widac i zycze sukcesow, ale ja sie nie wypowiadam bo sie 3 razy na asp nie dostalem... i w sumie to dobrze ze tak wyszlo.

Napisano
  • Autor

4 sekund贸wki, nie wiem czy o to chodzilo bo zdecydowanie nie wyszly ;P

fgdfgdfgdg.jpg

Napisano

Co do tych szybkich szkic贸w d艂oni, dobrze to okre艣li艂 Thx:

A c贸偶 mog臋 m膮drego powiedzie膰 : od og贸艂u do szczeg贸艂u

Wyjd藕 od prostych kszta艂t贸w, np budowanych na nieregularnych elipsach, lub innych i buduj szybko forme z zachowaniem proporcji. Teraz niepotrzebnie zacz臋艂a艣 szuka膰 detali. Martwa natura i postaci ciekawie si臋 prezentuj膮.

Edytowane przez Pawe艂 Kaczmarczyk

Napisano
  • Autor

Oczywi艣cie ze z linijka :D To takie zadanko na asp gdanskie ;)

w sumie to nie wiem nawet czy dobrze wykonalam zarraz znajde tresc do niego

I przy okazji to jest na a3 dlatego w niektorych miejscach takie przeklejone.

Od nastepnego roku zapisze si臋 na jakies zaj臋cia przygotowywujace, narazie kombinuje sama :D

hjghjgh.jpg

Szkice dorzuce wieczorem, jak ich na spokojnie natworze duuuzo :D

Napisano
we艣 sobie zdj臋cia z trudniejszymi skr贸tami 偶eby opanowa膰 rotacje g艂owy

epickie :)

nie maluj wszystkiego tak samo. uchwyc wazniejsze elmenty i mniej istotne, inaczej powstanie siatka jak z modelu 3d, bo wszystko bedzie rownie siln膮 kresk膮.

Napisano

... a teraz 艂aduj jeszcze r贸wnocze艣nie plamy, p艂aszczyzny - konstruuj nimi bry艂y, 艣wiat艂o i przestrze艅...

Napisano

skup sie na proporcjach jak rysujesz bo one troche leza...

Napisano

Jest napisane - prosz臋 narysowa膰 co ujrza艂 re偶yser - wi臋c narysowa艂bym aktor贸w graj膮cych w tej scenerii :)

Ale jest oczywiste, 偶e na ASP bym si臋 nie dosta艂, wi臋c mnie nawet nie s艂uchaj :P

Napisano
Jest napisane - prosz臋 narysowa膰 co ujrza艂 re偶yser - wi臋c narysowa艂bym aktor贸w graj膮cych w tej scenerii :)

Ale jest oczywiste, 偶e na ASP bym si臋 nie dosta艂, wi臋c mnie nawet nie s艂uchaj :P

A kto wie, czy tenze rezyser nie byl na dropsach, wtedy poza aktorami moglby widziec jeszce smerfy.

Wiec mzoe twoj pomysl okazal by sie trafem w 10'tke ;)

Napisano
  • Autor

Z tego co wiem na specjalistycznym nawet trzeba u偶ywa膰 linijki ;P

A co do tych aktor贸w czy smerf贸w to do tego zdania nie s膮 chyba potrzebni, tak mi sie wydaje :D

Napisano
  • Autor

Grafika/architektura, to mi si臋 co chwile zmienia, teraz bardziej chcialabym na grafike ale nie wiem jak pod tym katem mam cwiczyc?

Jeszcze mam pytanie jak nalezy cieniowa膰 zeby bylo widac ze to bry艂a? u mnei wszystko jakos plasko wyglada...

Napisano

Yyy, ja cieniuj臋 mocno tam, gdzie trzeba mocno, czasem (cz臋sto ze zdj臋cia) twarz bywa sztucznie/藕le o艣wietlana i wtedy sam odnajduj臋 warto艣ci i zwi臋kszam kontrast o艂贸wkiem. Musisz przestudiowa膰 obiekt zainteresowania.

No ale wracaj膮c do meritum - looknij sobie na to http://gurneyjourney.blogspot.com/2009/03/plane-heads.html

pozdrawiam

Napisano

Jest tez metoda Reilly'ego, z tym ze jesli juz zaczniesz ja stosowac, zachowaj ja dla siebie. "Nasi" sa "wrogo" nastawieni do tego co zachodnie ;)

Edytowane przez ICE

Napisano

Jeszcze mam pytanie jak nalezy cieniowa膰 zeby bylo widac ze to bry艂a? u mnei wszystko jakos plasko wyglada...

艣wiat艂ocie艅 jest modyfikowany:

- przez to czy dana bry艂a jest w twoim focus poincie - bo je艣li nie jest - mo偶esz 艣wiat艂ocie艅 traktowa膰 bardziej p艂asko. Tak samo je艣li dana bry艂a (cz臋艣膰 cia艂a) jest dalej. Popatrz na jakie艣 koncepty - zobacz jak p艂asko s膮 czasami malowane np. nogi odstawione w ty艂 w por贸wnaniu do n贸g z przodu.

Cz臋sto robi si臋 dalsze cz臋艣ci cia艂a ciemniejsze.

Np http://digilander.libero.it/godzillas/Vallejo/1977/Boris%20Vallejo%20-%201977%20-%20Conan%20the%20wanderer.jpg

Cz臋sto powierzchnie kt贸re widzi si臋 pod k膮tem (boki walca np) robi si臋 ciemniejsze - wyobra藕 sobie jakby艣 mia艂a na czole s艂ab膮 lampk臋.

Dodatkowo - refleksy 艣wietlne kt贸re naprawd臋 znakomicie wydobywaj膮 bry艂臋. Dok艂adniej: sk贸ra np nie jest najja艣niejsza w pe艂nym 艣wietle - najja艣niejsze punkty s膮 tam gdzie sk贸ra odbija 艣wiat艂o.

Popatrz tutaj

http://www.showimg.com/ad/Juliette_Aristides_paintging_wallpaper/big/1440_Aristides_012_Mary(1).jpg

Tam s膮 pewne miejsca zrobione bia艂ym pastelem delikatnie - to w艂a艣nie odbicia 艣wiat艂a.

Albo tu - najlepiej to wida膰 na ciemnej sk贸rze

http://www.artrenewal.org/artwork/392/1392/7319/the_boxer-large.jpg

Napisano

Boris Vallejo pikne kobitki malowal :D

http://gurneyjourney.blogspot.com/search/label/Lighting

Swoja droga, ostatnio robilem ciekawe choc troche 偶mudne cwiczonko (z okolo godziny powinno wyjsc, nie wiecej).

Bierzesz kartke A4, przedzielasz na 20 rownych czesci (polecam przy okazji nie uzywac linijki :D) I od prawej do lewej (czy na odwrot. bez roznicy) zamalowujesz 贸w paski od jak najciemniejszego jaki tylko mozesz z olowka wycisnac do komplenie niezamalowanego paska na przeciwnym koncu kartki. Powinna wyjsc pelna skala szarosci ^^

pozdrawiam

Napisano

No ale mia艂o by膰 co ujrza艂 a nie co widzi :-)

ps. s膮 b艂臋dy w tym rysunku, ko艂o 2 s艂upa po prawej stronie.

Edytowane przez PICsell

Napisano

moze jestem tepy ale nie rozumiem xDD

Napisano

ja mam czesto problem z wyrazeniem siebie (xP) wiec spoks mi to nie przeszkadza :D

a .. faktycznie nie zwrocilem uwagi na to ze nie ten punkt widzenia naszkicowal :D

Napisano
  • Autor
Jest tez metoda Reilly'ego, z tym ze jesli juz zaczniesz ja stosowac, zachowaj ja dla siebie. "Nasi" sa "wrogo" nastawieni do tego co zachodnie ;)

Nie moge nic w necie na ten temat znalezc, moze powiesz kilka zdan na ten tamt?

gutekfiutek - wielkei dzieki szczegolnie za przyklady juz zaczynam rozumiec, zaraz sie biore za to :D

Boris Vallejo pikne kobitki malowal :D

http://gurneyjourney.blogspot.com/search/label/Lighting

Swoja droga, ostatnio robilem ciekawe choc troche 偶mudne cwiczonko (z okolo godziny powinno wyjsc, nie wiecej).

Bierzesz kartke A4, przedzielasz na 20 rownych czesci (polecam przy okazji nie uzywac linijki :D) I od prawej do lewej (czy na odwrot. bez roznicy) zamalowujesz 贸w paski od jak najciemniejszego jaki tylko mozesz z olowka wycisnac do komplenie niezamalowanego paska na przeciwnym koncu kartki. Powinna wyjsc pelna skala szarosci ^^

pozdrawiam

Taaak to 膰wiczenie tez zaraz koneicznie wykonam :D

I dzi臋ki za stronk臋

ps. s膮 b艂臋dy w tym rysunku, ko艂o 2 s艂upa po prawej stronie.

Nie rozumiem ale chyba rezygnuje z architektury, b臋d臋 pr贸bwa膰 na grafik臋, ale bardziej mi zale偶y 偶eby si臋 poprostu robi膰 to co lubi臋 :)

I oczywi艣cie ca艂ej reszcie za rady te偶 bardzo dziekuje ;)

Napisano

Przyklady:

Image.aspx?id=200

attachment.php?attachmentid=796824&d=1254893437

attachment.php?attachmentid=796832&d=1254893618

attachment.php?attachmentid=796836&d=1254893717

attachment.php?attachmentid=796856&d=1254894208

attachment.php?attachmentid=796845&d=1254893996

Chyba wystarczy ;)

Napisano
  • Autor

Nooo i bardzo fajnie to wyglada

Jest na to jaki艣 spos贸b?

Napisano

Obawiam sie iz tego cie tylko w stanach naucza. sam staralem sie to rozgryzc ale jakos srednio mi to wychodzilo. Jedyny wniosek do ktorego doszedlem to: do cast shadow uzywaja ostrych krawedzi a core shadow traktuja srednio miekko.

Narzedzie to koniecznie Conte: 2B i 1710B

Napisano
Obawiam sie iz tego cie tylko w stanach naucza. sam staralem sie to rozgryzc ale jakos srednio mi to wychodzilo. Jedyny wniosek do ktorego doszedlem to: do cast shadow uzywaja ostrych krawedzi a core shadow traktuja srednio miekko.

Narzedzie to koniecznie Conte: 2B i 1710B

A wiesz 偶e ta stylizacja daleko bardziej mi si臋 podoba ni偶 babeczka kt贸r膮 wklei艂e艣 swego czasu jako przyk艂ad w swojej teczce ? :) Ma to charakter jaki艣 przynajmniej.

Co do cieni - hmm - no tak na logik臋... Ostrzejsze kraw臋dzie przy du偶ych kontrastach, s艂absze przy mniejszych ? No i pewnie przy 艣wietle punktowym inaczej to b臋dzie wygl膮da膰 ni偶 przy rozproszonym... Nie wiem, tak gdybam :)

Napisano

etam moja taka wszyla z czytego przypadku i nie byla rasowa, wiec nie traktowal bym jej jako przyklad :P

Cwicz Nata cwicz, dobrze ci idzie.

Napisano

Dziwne skojarzenie mam ale przypomina mi to efekt wyostrzania w PS. Generalnie w obszarach gdzie wyst臋puje kontrast ten filtr to jeszcze bardziej podkre艣la - mniej wi臋cej. Tutaj jakby jest to stosowane r臋cznie i tylko w przypadku cieni, oczywi艣cie 艣wiadomie, nie wsz臋dzie.

Napisano

Mnie si臋 te ameryka艅skie szkice bardzo Stana Prokopenko przypominaj膮 :).

Osobi艣cie mnie si臋 to bardzo podoba.

Nata fajnie, tylko 2 palce mi si臋 takie gumowe przy ko艅cach wydaj膮, ale mo偶e tylko mnie si臋 tak zdaje :).

pozdrawiam

Napisano

Joel, bo Stan Prokopenko od ponad 7 lat siedzi u Wattsa i juz tam naucza ;)

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci