Napisano 24 Lipiec 201014 l Cześć, modeluję (sculptingu nie umiem póki co :P) od niedawna podobiznę Mansona. Garść obrazków z różnych etapów tworzenia: Teksturka do dokończenia, potem pozbywanie się baboli (użyłem swoich zdjęć do stworzenia jej, a trochę się różnię od niego :D). Włosy tylko z grubsza ułożone, też wymagają wielu poprawek jeszcze (patrz: szyja i czoło; ich grubość). Oczy dopasuję do końcowej sceny, bo zależnie od oświetlenia różnie wyglądają (na ostatnim akurat jasno, ale wystarczy trochę ruszyć światło i się wszystko zmienia, wiec je zostawię na sam koniec). Waham się pomiędzy ręcznym 'wypozowaniem' twarzy a zriggowaniem jej (czego nigdy nie robiłem z twarzą). Najpierw zrobię portret, potem, jak starczy zapału przyczepię głowę do ciała (kiedyś modelowałem, ale w sumie nigdy nie użyłem do niczego, po kilku poprawkach będzie pasowało idealnie :) i pokuszę się na coś 'większego'. Pomysłu na to, jak portret będzie wyglądać póki co sprecyzowanego nie mam, ale myślałem nad czymś w tym stylu: Edytowane 28 Lipiec 201014 l przez KMiklas
Napisano 25 Lipiec 201014 l Manson i antychryst? Ehehe... Proszę... Już lepiej trzeba było Glenna Bentona wymodelować zamiast tego pajaca. Co do samej pracy to mimika nie pasuje zupełnie, gość wygląda jakby był wystraszony. I może włosy zrobiłbym cieńsze trochę.
Napisano 25 Lipiec 201014 l Autor ehe, teraz pytanie czy ona jest obrzydliwa jak on czy mi wyszedł aż tak kobieco. ^^ @halset: eee, mimika nawet nie ruszona, dopiero się tym zajmę (przeczytaj co napisałem w pierwszym poście - nawet jeszcze nie zdecydowalem w jaki sposob ją zrobię). i z dwojga jakoś bardziej mnie Manson przekonuje niż tamten pajac, zresztą prezentuje się o niebo lepiej. ;)
Napisano 25 Lipiec 201014 l Hehe, Chylińska (z całym szacunkiem) faktycznie jest paskudna. Mimikę najlepiej zrób shape keysami - osobno różne partie twarzy, powieki, brwi, usta (tutaj nawet kilka keysów możesz dać do różnych grymasów) - i potem łącz je do uzyskania pożądanego efektu. W tworzeniu możesz sobie pomóc edycją proporcjonalną.
Napisano 26 Lipiec 201014 l Manson jest teraz trochę grubszy :P Nie do końca jest to tak jak być powinno, nie zazdroszczę Ci, że modelujesz to w ten sposób, ja jakoś nie mogę takich rzeczy w polimodelingu robić, Ja bym włączył ZB, ale jak chcesz. Obojczyki dziwnie się kończą albo zaczynają bo nie wiem gdzie mają początek, chodzi mi o ten koniec, który schodzi do mostka. W lewej ręce jakoś dziwnie ten mięsień z ramienia wchodzi na biceps. Mięśnie klatki piersiowej też dziwnie wyglądają, chodzi mi o tę krawędź dolną. To tyle ode mnie na razie. Pozdrawiam Kuba.
Napisano 26 Lipiec 201014 l W meshu dłubiąc łatwiej zrobić człowieka niż w Zbrushu, zwłaszcza jak ma się to animować. Widać że kciuki to skopiowane palce więc trzeba je pogrubić. Noc trochę zbyt wystający. Taki miał w "Cudownych Latach", teraz ma raczej długi z przegięciem. Do pary przydałoby się zrobić Savagea, albo Monroe i Mansona - ale wtedy to już nie będzie para.
Napisano 26 Lipiec 201014 l To czy się go będzie animować czy nie to raczej nie ma dużego wpływu na to jak łatwo lub trudno się go będzie modelowało, modelowanie w poli może jedynie skrócić ewentualnie czas o retopo. Mi łatwiej zrobić ciało w ZB niż za pomocą polimodelingu, ale to chyba tyklo przez to, że w ZB siedzę dłużuba.ej (a i tak krótko), a na polimodeling jakoś nigdy nie miałem cierpliwości, albo coś. Ciałko w każdym razie jest jeszcze do poprawy, bardziej lub mniej, ale do poprawy. A tak btw. to był może ktoś z was na koncercie Mansona w Warszawie ostatnio?(tzn. już jakiś czas temu:p) Pozdrawiam Kuba.
Napisano 26 Lipiec 201014 l Autor Poprawiłem co nieco i dodałem to i owo:) Edytowane 28 Lipiec 201014 l przez KMiklas
Napisano 28 Lipiec 201014 l Praca może być ciekawa ;) Zobaczymy jak wyjdzie ostateczny kadr. Powodzenia.
Napisano 28 Lipiec 201014 l Taki miał w "Cudownych Latach" To, że niby on grał za dzieciaka w tym serialu to największe kłamstwo od czasów Mili Vanili. Urban Legend po prostu, to nie był on. Ten mały jest teraz prawnikiem bodajże.
Napisano 29 Lipiec 201014 l przyznam, ze objekt rozwazan wybrales sobie oblesny: ], osobiscie nie trawie image tego czegos. tak czy inaczej zapowiada sie kawalek ciekawej pracy. jedna uwaga jaka moge dac, to pozdr i powodzenia