Napisano 2 Sierpień 201014 l Super zaczynają wyglądać obydwa modele. Coś czuję, że ciężko będzie wybrać zwycięzcę. Nie wiem czy w takich bitwach nie lepiej modelować tego samego auta - łatwiej by było ocenić, który model lepszy.... Ale ja tam się nie znam ;) Życzę powodzenia!
Napisano 4 Sierpień 201014 l @blinq wsumie chyba lepiej 2 takie same ale cortes sie uparl tak i co poradzisz heh:P Wzucam mala aktualizacje przodu, juz nie ma bombelkowatych slupkow :)
Napisano 4 Sierpień 201014 l Nie moglem juz patrzec na ta moja opone.. z jakimis stalowkami mi sie to kojazylo :] no i zrobilem inna wzorowana na orginalnej goodyear'a
Napisano 6 Sierpień 201014 l Nie moglem sie powstrzymac i troche nadalem mu kolorkow :) http://img194.imageshack.us/img194/39/jepal.jpg
Napisano 6 Sierpień 201014 l maciek.m - autko super, ale to ZBRODNIA taki fajny woz pomalowac na kolor kocich odpluwek ;) Daj mu jakis kolor z jajem. Chcialbym zeby mnie bylo stac kiedys na taki wozek. Ladnie idzie,
Napisano 6 Sierpień 201014 l Może moje pytanie wyda się trochę głupie, ale mimo to zapytam... xD maciek.m jak się robi taki fotomontaż? Chodzi mi o to jak sprawić, żeby autko 'USIADŁO' w takim zdjątku i jak sprawić żeby pojawił się tam cień... Wiem, że to nie miejsce na takie pytania, ale może jednak się zlitujecie? :p
Napisano 7 Sierpień 201014 l O dobre pytanie :) odrazu ja o cos zapytam :) w maxsie w enviroment jako bitmape wzucasz sobie jakies zdjecie zwykle potem w view- viewports backgrund jak pojawi Ci sie okno zaznaczasz ptaszka use environment background i w jakims z zutow w lewym gornym rogu ciskasz prawym myszka i zaznaczaszshow background. teraz robisz sobie plana i myszka z wcisnietym altem dopasuwujesz tego plana do perspektywy zdjecia tak aby sie wydawalo ze ten plan lezy naprawde w tym zdjeciu. Teraz musisz nadac planowi material jesli w mental ray to matte/shadow a jak w vray to vray mtlwrapper i zaznaczyc mate surface i shadow a w base material vraymtl i w tym materiale jako kolor ja daje jakas texturke zblizona kolorem i konstystecja do podloza ze zdjecia zeby w lakierze nie odbijal sie plan siwy tylko ta texturka i wlasnie u mam pytanie czy to tak sie robi czy jest jakas opcja zeby mozna bylo wylaczyc te odbicia?? Prosze mati-bor :) mam nadzieje ze nie zapomnialem o niczym i sorki za jakies przejezyczenia angielskie :) ps. aha jesli chcesz zeby na uacie byly refleksy i oswietlenie hdrki to musisz w materialach wybrac nie ze standart tylko z tej kolki ze strzalka po lewej vrayhdri i dac mu hdrke najlepeij ta od zdjecia albo pdobna i zaznaczyc spherical environment i skopowiowac material (jeden bedzie do swiatla 2 do refleksow) teraz wchodzisz do render setup v-ray - vray environment i przenosisz materialy do 1 i 2 okienka jeszcze w zakladce idirect ilumination wlaczyc pierwsza pozycje :) uf koniec Edytowane 7 Sierpień 201014 l przez maciek.m
Napisano 7 Sierpień 201014 l Nieźle maciek.m =) Fajnie CI się wkomponował ten samochód, ale popieram zdanie Nezumi że grzechem jest nadawanie mu takiego koloru :P
Napisano 7 Sierpień 201014 l @ Tweester, Nezumi obiecuje zmienie kolor :) Chcialem wziasc zdjecie z jeepem i dopasowac perspektywe i uozenie modelu idealnie jak na zdjeciu wyrenderowac go bez tla i wzucic w zdjecie, ale jak dla mnie nie wykonalne nie da sie dopasowac idealnie zeby sie wpasowa.. a w takich fajnych terenach sa zdjecia aut, a samych terenow nie ma. Probowalem zrobic samemu kawalek ziemi jakies gory w tle ale to byla totalna porazka wiec zostane przy zdjeciu pustym :]
Napisano 7 Sierpień 201014 l Nie wiem dlaczego, ale zrobiłem wszystko tak jak pisałeś (z użyciem vrayowskich materiałów) i plane jest czarny.... myślałem że będzie przezroczysty... :( I w ogóle jest straszna lipa z dobrymi tłami + hdri. Nigdzie tego nie ma ;(
Napisano 8 Sierpień 201014 l Wiesz hdrek jest bardzo duzo i super jakosc ale platne:P Ja musze poczytac moze samemu sie uda zrobic taka hdrke.. :] a co do czarnego plana hmm nie wiem czemu tak sie robi niby wszystko napisalem...moze sprobuj jeszcze raz zrobic moze cos zle wlaczyles
Napisano 10 Sierpień 201014 l Dodaje mały postęp prac. Na lakier lepiej nie patrzcie:P w ciemno ustawialem sobie. Wycieraczki przednie oczywiscie beda troche ladniejsze chociaz jakos sie nie moge zabrac do nich... Wnetrza juz raczej nie bede bardziej szczegolowego robil. A co do podwozia zrobilem z cylindrow i boxow mniejwiecej ksztalty i zarys zeby cos wsytawalo przy jakis nizszych ujeciach.
Napisano 10 Sierpień 201014 l Chcialbym Thunder ale ni cholery nie moge znalesc odpowiednich skalek w moim mniemaniu ... :]
Napisano 12 Sierpień 201014 l Witam. probowalem cos z otoczeniem wymyslic i posklejalem kilka zdjec. Co o tym sadzicie ? Edytowane 12 Sierpień 201014 l przez maciek.m
Napisano 12 Sierpień 201014 l Cześć, modelik fajny, fajnie wkomponowałeś, tylko materiały.... Dodaj zabrudzenia ryski błotko na bieżniku i będzie miodzio :) pozdrawiam.
Napisano 13 Sierpień 201014 l opony są za czyste jak na scenerię Górską. Model Wygląda jak Wklejony i faktycznie taki jest :)Poprawki w PS i będzie dobrze;)
Napisano 13 Sierpień 201014 l Wiem ze texturki leza bo ich nie ma :P chodzilo o scene czy wogole moze taka byc, czy postawic go rowno gdzies na ziemi. bo w tej scenie cos mi nie pasuje jakos tak sztucznie. a jak bedzie sobie stal to i cien bedzie i latwiej go wpasowac
Napisano 13 Sierpień 201014 l mi sie podoba twoj model :) ale kamere umiescilbym bardziej na prawo... choc tez tak pod gorke. Zeby wiecej pokazac co jest z boku bo tam sie sporo fajnego dzieje :D
Napisano 14 Sierpień 201014 l @goat91 znalazlem juz inne zdjecia i tam postaram sie z karzdej strony wzucic auto. Posluchalem sie was i probuje go brudzic nigdy wsumie nie texturowalem ale kiedys trzeba :) taka pierwsza probna. wsumie nie wiem jak to sie robi. ale kolor blota i lakieru jako jedna textura w diffuse reflec to zeby tylko lakier sie blyszczal i lekki bump na bloto. ps. jak widac sa juz lusterka i przednie wycieraczki :)
Napisano 14 Sierpień 201014 l Szybko wam to idzie :) Oby tak dalej. Ten brud wygląda trochę nie wyraźnie :)
Napisano 14 Sierpień 201014 l Błoto chyba troszkę zły kolor ma, powinien być chyba ciemniejszy i jakieś bardziej nierówne być powinno, mam na myśli to, że teraz jest zbyt gładkie, takie mało brudne :P. Pozdrawiam Kuba.
Napisano 15 Sierpień 201014 l Błotko poprawilem troche inaczej wyglada i dale mu grubosc. co do koloru to ma byc wyschniete bloto z terenow lekko pustynnych badz kamienilomow. No i tak wyglada nastepna moja wypocina blotna :)
Napisano 15 Sierpień 201014 l bez dopowiadania historii po prostu zmień kolor na ciemniejszy, lepiej będzie pasował nawet do tej czerwieni;), i nie może on być jeden, jak teraz, chociażby jakiegoś ładnego noisa włóż w diffuse. potem polecam ps-ie pozaklejać miejscami szczeliny pomiędzy blachami błotem. pozdrawiam
Napisano 16 Sierpień 201014 l Dobra dodalem kolorku troche, przyciemnilem i zmniejszylem ilosc blota, ale cos czuje ze beda nici z blota bo komp nie daje sobie rady...
Napisano 16 Sierpień 201014 l Hmm pamietaj ze zawiasy (brud na nich) musza byc jakos zgrane z tym blotem co masz na karocy juz... Pomysl niezly choc na ostatnim screenie mam wrazenie jakby to byla rdza...
Napisano 16 Sierpień 201014 l Autor poobozowy updejt :) nie miałem dostepu do komputera przez 2 tygodnie, dopiero wczoraj pare minut spedzilem nad samochodzikiem musze teraz troche podgonić bo zostaje w tyle :(
Napisano 16 Sierpień 201014 l Eh juz ladnie wyglada ta honda, a co dopiero pozniej :) Ja narazie odstapilem od blota i pobawilem sie w studio, nie wiem czemu jak wzucam na kola texture to odrazu max mi sie wychacza :/ na kole daje texture dispa 4000x4000 pix
Napisano 16 Sierpień 201014 l Naprawdę całkiem fajne :D Widze że pojedynek jest naprawdę na poziomie ;)
Napisano 18 Sierpień 201014 l Udało mi sie wyrenderowac opone :) wiec wzucam, narazie musicie jakos w myslach nalozyc sobie ja na render auta :P
Napisano 18 Sierpień 201014 l Autor up przód + lusterka :) EDIT: to dodam kółko EDIT 2: grill stary test render jeszcze na probnych kołach: nowy test: Edytowane 21 Sierpień 201014 l przez cortes
Napisano 28 Sierpień 201014 l Autor up: bardziej pokazanie pomysłu niż updejt, ale malowanie prawdopodobnie takie zostanie :) model musi jeszcze ruszyć :( myślę ze dam rade do końca września model dokończyć i wyrenderować :) C&C
Napisano 29 Sierpień 201014 l Bardzo fajny samochód wybrałeś, no i fajnie ci to idzie. Bardzo podoba mi się malowanie:D Oby tak dalej.
Napisano 29 Sierpień 201014 l No widze cortes malowanie za nas 2 zrobiles i akcety rajdowe i takie jak by blotko tylko ze czerwone :P Ta czaszka wyglada świetnie :) A ja daje moje wielkie zmagania ze studiem i po częsci materiałami ktore jeszcze nie są skonczone.. Edytowane 29 Sierpień 201014 l przez maciek.m
Napisano 30 Sierpień 201014 l Fajnie idzie, co do studia to polecam: http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=50487 http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=69574 http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=43264 salut.
Napisano 30 Sierpień 201014 l @indian widzialem oczywiscie te pracki i co z tego jak nie wiem jak oni to ustawili, tez mam jako oswietlenie hdrke, no ale niestety nie ten poziom :(
Napisano 30 Sierpień 201014 l Probowalem nawiazac studiem do prac ktore podeslal indian. No ale wyszlo takie cus...: Edit. Po malych zmianach wyglada to tak: Edit. No i jeszcze tyl, to jest starsza wersja bez baku i innych malych oprawek nie ma tez wszystkich materialow jak zdezaka kol czy rury wydechowej, ale beda :) oo no i tylnia boczna szyba troche wyskoczyla :P Edytowane 30 Sierpień 201014 l przez maciek.m
Napisano 30 Sierpień 201014 l Autor to chyba nie kwestia studia a pojazdu :P z sensie nie model a bryła jest poprostu kwadratowa :)
Napisano 31 Sierpień 201014 l Autor Testy Rhino na maczku :D najbardziej sie zdziwiłem jak skończyła się licencja beta ostatniej wersji i zostałem odesłany do strony aby ściągnąć nowszą wersje i najwazniejsze info o zmianach względem poprzediej wesji - none :) Edytowane 5 Wrzesień 201014 l przez cortes
Napisano 1 Wrzesień 201014 l Felga wyglada fajnie ale mysle zeby zostawic standardowa felge a nie jakas tuningowa..hmm chociaz wsumie malowanie auta nie jest zwykle :P wiec wsumie nowa bedzie fajniej pasowac :) Pomoglem ?:P Ja wzucam kolejny up, poprawione lekko materialy i zrobione oponki. Kola mi sie nie chcialy wogole renderowac wykrzaczal sie max, ale cortes mi podpowiedzial i bierznik wzucilem jako proxy no i dziala super http://img824.imageshack.us/img824/4171/j5copy.jpg
Napisano 1 Wrzesień 201014 l Autor ogolnie łatwiej jest znalezc sidewalle do opon sportowych :) chyba się wezmę za naukę rhino bardziej i pojdzie pod ostrzał felga, ale od civica type r tego najnowszego :) Edytowane 3 Wrzesień 201014 l przez cortes
Napisano 3 Wrzesień 201014 l Autor wrzucam o czym mówiłem mam nadzieje ze sie podoba EDIT poprawiona wersja :) Edytowane 3 Wrzesień 201014 l przez cortes