santo Napisano 5 Sierpień 2010 Napisano 5 Sierpień 2010 Witam... Maxem bawię się jakieś pół roku (możliwe, że dłużej). Na forum też jestem świeżak i przyznam, że zanim trafiłem na odpowiedni dział troche powędrowałem. Trafiłem na temat z pracami rudavki (mam nadzieje że nie przekręciłem loginu) i przyznam, że lekko się podłamałem :/. Moja praca dalece odbiega od tego co ona tam tworzy o_O inawet nie wiem czy to sie w ogóle na to forum nadaje. Interesuję się troszku grafiką (chociaż nie wiąrzę z tym jakoś mocno przyszłości) i chciałem gdziekolwiek się pochwalić, coś pokazać, posłuchać jakiejś krytyki, porad, coś poczytać. Przez pół roku uczyłem się na internetowych tutorialach. Tydzień temu skończyłem mały kurs, który trwał 6 dni. Na obrazku widać szafkę i regał przed którym właśnie siedzę, lampę która wisi nade mną i łóżko, które jest za mną, na podłogę nie patrzeć. Całość jest w 3ds Maxie. Render trwał 15h. Uploaded with ImageShack.us No i właściwie proszę o jakąś konstruktywną krytykę, podpowiedzi, wskazówki, itd.
mkeruj Napisano 5 Sierpień 2010 Napisano 5 Sierpień 2010 Nie napisałeś jakim silnikiem się posługujesz. Podstawa - musisz trzymać skalę - modeluj z miarką w ręku. Redner był długi przez łóżko, na razie daj mu może inny materiał, będziesz miał krótsze czasy. PZDR
santo Napisano 5 Sierpień 2010 Autor Napisano 5 Sierpień 2010 To, że koc jest winny długiemu renderowi to wiem, natomiast chcialem wybadać jak działa i czy się nadaje. Całość jest w mentalray'u. Szafki, łóżko z miarką w ręku, lampa troche bardziej na oko, ale też trzyma się mniej więcej rzeczywistych wymiarów, jedynie okno jest jakieś nie za wspaniałe. Może jeszcze coś kiedyś tu dołoże (fotel, albo kompa na to biurko). Tylko najpierw może troche podrosne w tym MAXie. EDIT: Potrzebujesz seemlesowej tex na podłogę Nie mam zielonego pojęcia co to znaczy... Tzn, domyślam się, ale... Poszukam informacji na ten temat.
Docent Napisano 5 Sierpień 2010 Napisano 5 Sierpień 2010 Potrzebujesz seemlesowej tex na podłogę Nie mam zielonego pojęcia co to znaczy... Tzn, domyślam się, ale... Poszukam informacji na ten temat. Popatrz u siebie na teksturę podłogi, wyszła Ci szachownica i widać "szwy". Tekstura seamlesowa zapobiega takiemu efektowi i pomimo powtarzającego się wzoru wygląda jak jednolita całość. Chyba nie pomieszałem ;) :P
santo Napisano 6 Sierpień 2010 Autor Napisano 6 Sierpień 2010 Kolega mi zwrócił uwagę wczoraj na taki mały fakt, ze "strasznie zielono w tej scenie". I faktycznie, zieleń od ścieny mocno dominuje i przyznam, że nei wiem jak to porpawić. Odpowiedzialny będzie pewnie albo Ambient, albo Specular... czy myle?
Tweester Napisano 6 Sierpień 2010 Napisano 6 Sierpień 2010 Okna zawiasów nie mają :P Wiem że to szczegół ale w takiej scenie rzuca się to w oczy :P
santo Napisano 6 Sierpień 2010 Autor Napisano 6 Sierpień 2010 Bo to okno jest MAXowe i cienki jestem w edycji maxowych okien. Myślę, że zrobie takie wcięcie, żeby okno nie było tak grube jak ta ściana. Zreztą planuje całość zasłonić jakąś firanką to nei będzie może tego w ogole widać. To pofalowanie takiej firanki może być problemem lekkim, chociaż gdzieś tu chyba keidyś widziałem tutoriala do firany, ale teraz za nic nie moge go znaleźć. Do sceny dorabiam pierdółki w stylu, szklanki butelki i pojawił się problem z materiałem szkła. Denko szklanki robi się czarne, pomimo, że reszta szklanki mnie satysfakcjonuje. Nie wiem czy jest to związane z cieniem, czy z przechodzeniem światła przez tyle szkieł, ale jak "przewróciłem" szklanke i patrzyłem przez denko to wszystko było okej, także nie do końca wiem gdzie leży błąd. Skończyłem także fotel. Wypada mu dołożyć jeszcze pare szczegółów, bo pod koniec już mi się troszkę nie chciało i robiłem "po łebkach". Musze natomiast jeszcze otexturować i podobierać materiały... Dziś mi się już chyba nie chce. Na pierwszy rzut oka już widzę, ze na pewno będę miał problem z oparciem, no ale może sobie w takim razie jakoś leciutko uproszczę sprawe. Zobaczymy czy coś się z tego urodzi.
Docent Napisano 6 Sierpień 2010 Napisano 6 Sierpień 2010 Co do czarnego denka zwiększ Max Refractions w zakładce mentala (Render --> Rendering Algorithms pole Reflections/Refractions)
mkeruj Napisano 6 Sierpień 2010 Napisano 6 Sierpień 2010 I max depth w materiale szkła i pod F10 (przynajmniej w v-rayu tak się robi :) )
santo Napisano 8 Sierpień 2010 Autor Napisano 8 Sierpień 2010 Mam poważny problem z fotelem :| Z boku mojego fotelu są takie kółeczka najprawdopodobniej aluminiowe. Tak samo niektóre elementy również są z tego samego materiału. Jest to srebrny metal w którym właściwie można się przeglądać jak w lustrze (ponieważ elementy te są powykrzywiane to otrzymujemy fajny efekt znikształcenia odbijanego obrazu). Próbowałem chyba już wszystkiego. Architectural, Arch&Design, nawet gołego Raytrace, a także połączenia w różnych kombinacjach tych materiałów za pomocą Blenda lub Composite. I nie mogę osiągnać nawet zbliżonego efektu. Jak już mam odbicia takie jak chcę to materiał staje się bardzo ciemny (nie jest to zwiazane z faktem, że go otacza ciemność, bo otoczyłem go kolorywymu boxami). Jak rozjaśnie materiał (chociaż i tak nie mogę osiągnąć koloru, który potrzebuję - srebrnego) w jakiś sposób tracę właściwości lustrzanego odbicia. Pomocy. Pozdrawiam
KoMic Napisano 9 Sierpień 2010 Napisano 9 Sierpień 2010 hmmm za bardzo nie rozumiem, on moze byc ciemny w material editorze, ale juz w samej scenie powinien oddzialywac z innymi objektami, poszukaj moze jakichs predefiniowanych materialow i spr. zbyt wiele pomoc nie moge, poniewaz moja wiedza w tym zakresie jest bardzo skapa pozdr
Camel Napisano 9 Sierpień 2010 Napisano 9 Sierpień 2010 O.o a sety Final Gathering? Praktycznie tu GI masz powyłączane. No i zmuszasz FG do liczenia całego GI bez emisji fotonów. (GI tworzone przez FG a nie emisję fotonów) To dlatego mogłeś mieć długi render. Luknij jakiś tutorial do mentala.
santo Napisano 9 Sierpień 2010 Autor Napisano 9 Sierpień 2010 Zakładke Final Gather znam i wiem +/- co jest do czego. Niestety nikt mnei nigdy nie uświadomił do czego służą pozostałe dwie. Przy fotelu nic w niej na razie nie zmieniałem. W całości ingerowałem tylko w bounces (chciałem nieco doświetlić). Jakby ktoś znał linka do takiego tutka do mentala bardzo proszę. A ja pójde poszukać. Ale te ustawienia jednak chyba nie rozwiazują problemu "ciemnego materiału" przy fotelu. (?) Pozdrawiam.
Docent Napisano 10 Sierpień 2010 Napisano 10 Sierpień 2010 Poczytaj http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=28412
santo Napisano 10 Sierpień 2010 Autor Napisano 10 Sierpień 2010 (edytowane) Przeczytałem tekst, który zapodał mi docent i niestety, chyba tego nie ogarne. Krok po kroku muszę, bo jest za dużo ustawień i nie daję rady tak z tutka się w tym połapać. A popróbować też nie za bardzo mogę, bo komp mi nie wydala z taką ilością prób renderów. Sety FG zaraz będą, mam tylko konkretne pytanie: Czy ustawienia GI i FG mogą rozwiazać problem tego "ciemnego metalu" na moim krześle? EDIT: FG: Edytowane 10 Sierpień 2010 przez santo
santo Napisano 10 Sierpień 2010 Autor Napisano 10 Sierpień 2010 Pobawiłem się i nadałem mu ProMaterial: Metal. I chyba działa. Nie wiem natomiast jak jest ustawiony shader (bo dla poprzedniego metalu ustawiałem anistropie), ale wygląda chyba całkiem realnie. Proszę o waszą opinię, szczególnie na temat metalu na tym krześle. Mógłby mi ktoś tak w 2-3 zdaniach napisać kedy lepiej jest używać ProMaterial'ów, a kiedy Arch & Design (a kiedy jeszcze ewentualnie Architectural). Mam bardzo małe doświadczenie z materiałami. Uploaded with ImageShack.us
santo Napisano 11 Sierpień 2010 Autor Napisano 11 Sierpień 2010 Nikt się nie kwapi? Mały up. Próbuje z tym GI działać i... i kurde sami widzicie efekt :/ Fotonów jest bodajże 50k, o max. rozmiarze 2cm. Uploaded with ImageShack.us
Tweester Napisano 11 Sierpień 2010 Napisano 11 Sierpień 2010 Zakładając wątek swojego projektu zauważyłem że mało jest repostów jak są małe zmiany. Wprowadź jakieś duże to wtedy będzie można komentować i poradzac :)
mkeruj Napisano 12 Sierpień 2010 Napisano 12 Sierpień 2010 Mam to krzesło, masz zwalone proporcje w nim i model mało wierny. Okno do poprawki - zobacz jak wygląda to przy którym fizycznie siedzisz. Kadr nie jest najszczęśliwszy, przekłamuje proporcja a i widać nie za wiele. W ustawieniach mentala nie pomogę Ci niestety.
santo Napisano 14 Sierpień 2010 Autor Napisano 14 Sierpień 2010 Hmmm... Wszyscy się nagadali, ze GI super, super i teraz nikt nie potrafi powiedzieć czemu tak się dzieje a nie inaczej?
Cyanide Napisano 14 Sierpień 2010 Napisano 14 Sierpień 2010 Kurde też miałem kiedyś taki problem i wydaje mi się że jakoś go pokonałem, tylko za nic nie mogę sobie przypomnieć jak to zrobiłem. Sprawdź czy masz dobrze całe pomieszczenie wyskalowane, bo w mentalu jest to dosyć ważne, chodzi mi o to żeby np. biurko miało realną wysokość a nie jakieś wielkości typu 1.5km. Jak to nie pomoże to nie wiem. Spróbuję coś poszperać, ale nic ie obiecuję. Pozdrawiam Kuba.
santo Napisano 14 Wrzesień 2010 Autor Napisano 14 Wrzesień 2010 Mam problem. 3ds MAX. Nie chcę smiecić, więc nie będę zakładał nowego tematu pomimo, ze problem jest nieco ogólnikowy i nie zwiazany bezpośrednio ze sceną z wątku. Do rzeczy: Odejmuję jedną bryłę (nazwijmy ją bryłą A) od drugiej (bryła B) Booldean'em. Następnie odejmuję tę samą bryłę(A) raz jeszcze tylko, że w innym miejscu tej samej bryły (B). I zonk, bo przy drugim "odejmowaniu" otwiera mi się bryła (w miejscu "ucięcia" nie ma ścian). Dzieje się tak zazwyczaj kiedy dokonujemy operacji Boolowskiej na "otwartej" juz wcześniej bryle (tzn, kiedy któraś ściana zostaje usunięta). Tylko dlaczego pierwsze odejmowanie w moim przyadku przebiega poprawnie, ad rugie już nie. Wynikałoby, że pierwsze odejmowanie "otwiera" w którymś miejscu bryłę. Dlaczego? Szukałem tej "luki", ale bezskutecznie. Poweldowałem wszystkie punkty, które były blisko siebie, problem nadal istnieje. Proszę o pomoc.
t0m3k Napisano 14 Wrzesień 2010 Napisano 14 Wrzesień 2010 po pierwsze staraj sie nie uzywac boolean ale jesli juz musisz to uzyj ProBoolean jesli masz w swojej wersji max'a, jesli nie to zanim zaczniesz robic boolean polacz ze soba wsztstkie obiekty ktorymi chcesz wycinac przy pomoc attach i wtedy rob boolean.
lukasjogabonito Napisano 14 Wrzesień 2010 Napisano 14 Wrzesień 2010 True...boolean to zło w czystej postaci, jego młodszy brat z resztą też;)
santo Napisano 20 Wrzesień 2010 Autor Napisano 20 Wrzesień 2010 (edytowane) Witam ponownie. Usiłuję zrobić ten gumowy koszyczek łuzy z tego obrazka: http://www.igralnica-suzana.eu/galerija/kanclerzII%20pomanjšana-jpdt5.jpg Próbuje i próbuje jednak ciągle nie wychodzi i nei mam już pomysłu jak to zrobić, żeby to wyglądało w miare... Proszę o pomoc. Głównie chodzi mi o radę jaką metodą to wykonać. Edytowane 20 Wrzesień 2010 przez santo
santo Napisano 21 Wrzesień 2010 Autor Napisano 21 Wrzesień 2010 Coś jest nei tak. Ucina mi pół wiadomości... :| Końcówka poprzedneigo posta: Próbuje i próbuje jednak ciągle nie wychodzi i nei mam już pomysłu jak to zrobić, żeby to wyglądało w miare... Proszę o pomoc. Głównie chodzi mi o radę jaką metodą to wykonać.
pirx Napisano 21 Wrzesień 2010 Napisano 21 Wrzesień 2010 O, dołączam się do pytania. :) PS. To chyba raczej skóra.
Rekomendowane odpowiedzi