Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

UPDATE 2011.04.09______________________________

Witajcie!

W zwiazku z produkcja serialu na szkoleniach wystartowala bardzo ciekawa inicjatywa.

Na facebooku zamieszczamy krotkie animacje z produkcji - animacje sa poddawane ocenie fan贸w i co trafniejsze komentarze i wskazowki sa uwzgledniane przy poprawkach animacji, ktore pojawiaja sie po kilku dniach ponownie do oceny.

Uzyskujemy ciekawy rodzaj interakcji i tym samym BARDZO motywujemy animatorow do pracy nad projektem!

Zapraszam Was wszystkich abyscie dolaczyli do grona fanow i brali czynny udzial w krytyce naszych prac.

http://www.facebook.com/pages/Jamie-robot/122917934449441

UPDATE 2011.03.19______________________________

TWORZENIE SERIALU TELEWIZYJNEGO W TECHNICE 3D:

Zapraszam wszystkich zainteresowanych szkoleniami do odwiedzenia niedawno powstalej stronki:

http://www.szkolenia.actionheroes.pl

Przy okazji chcialem opisac nowe, kopiace tylek podejscie do animacji jakie przyjalem w nowej serii szkolen!

Dotychczas scenariusz opracowywalismy wraz z uczestnikiem na jednej z pierwszych sesji szkolenia (wymyslany w godzine, by na kolejnej godzinnej sesji ugruntowac go i wzbogacic o nowe rewolucyjne pomysly;)

Teraz metoda jest jeszcze bardziej szalona, dla twardzieli, nie panienek;)

Najpierw powstaja liczne animacje glownej postaci, stojacej w centrum ukladu wspolrzednych, tworzace biblioteke ruchu: gesty, zachowania, reakcje emocjonalne i mniej lub bardziej pojechane ruchy...kreatywni moga sie tu wykazac, niekreatywni musza najpiew napic sie wodki.

POZNIEJ na podstawie tej biblioteki pojedynczych animacji opracowujemy scenariusz, w ktorym kazda animacja musi znalezc swoje wykorzystanie. To przyjemna robota pelna odkrywczych wnioskow, sukcesow i porazek.

ZALETY: wieksze zaangazowanie i zrozumienie animowanej postaci, czego naturalna konsekwencja jest planowanie scenariusza z duza dbaloscia na poziomie uczuc.

WADY: niektorzy uczestnicy mdlej膮 na mysl o spontanicznym podejsciu;)

Ale tak jak mowie, to nie metoda dla "panienek".

Wszystkich, ktorzy chca miec na koncie pelnego, 3-minutowego shorta stanowiacego jednoczesnie jeden odcinek z wiekszego serialu zapraszam na szkolenie.

Chlopcow, ktorzy cale zycie spedzili przy komputerze i chcieliby wyrwac dziewczyne na portfolio zapraszam w szczegolnosci. Tworzymy scenariusze pelne milosci, bliskosci i troski..dziewczyny to lubia;)

---------------------------------------------------------------

Witajcie.

Chcialbym zaprosic wszystkich chetnych na szkolenia ONLINE(sesje skype) z tworzenia filmu animowanego.

Szkolenia dedykowane sa dla poczatkujacych i sredniozaawansowanych, a ich celem jest ogolny rozwoj w w/w temacie, od pomyslu do finiszu, z naciskiem na:

-umiejetnosc swobodnego wymyslania scenariuszy, charakterow postaci i poszerzenie swiadomosci w temacie konstrukcji bajek animowanych

-szybkosc i sprawnosc w animacji postaci

Fundamentem szkolen jest praca nad praktycznym materialem prostego serialu animowanego, dla dzieci w przedziale wiekowym 2-4 lata.

Kazdy uczestnik od poczatku do konca zaangazowany jest w realizacje jednego z odcinkow (odcinki w formacie 3min). Sa to tzw. szybkie pilki o specyficznych zalozeniach technicznych, m.in:

-Postacie nie maja rigow(ik), a jedynie podlinkowane elementy

-Scenografia jest iniwersalnie przygotowana: kazdy odcinek posiada jedna scenografie i cala animacja dzieje sie w obrebie niej i ma miejsce w jednym tylko pliku sceny 3d. Nie ma wiec podzialu na ujecia w roznych plikach 3d co tworzyloby dodatkowe komplikacje organizacyjne.

-Scena jest oswietlona uniwersalnym swiatlem tak by z kazdej strony akcja wygladala mozliwie dobrze i czytelnie. Nie ma opcji na korekty postprodukcyjne czy inne zabiegi rozwarstwiajace proces. Koniec etapu animacji postaci/kamery jest rownoznaczny z wlaczeniem przycisku render i po sprawie.

-Animacja do kazdego odcinka powstaje bardzo szybko. Scenariusz wymyslany jest w godzine, podczas jednej sesji. Nastepnie realizowany w animacji finalnej, bez storyboardu, animatika czy innych layoutow. Od pierwszego do ostatniego ujecia jednym ciagiem. To pozwala na spontaniczna zabawe i wystepienie problemow w trakcie, z ktorych trzeba mozliwie rozsadnie wybrnac. Taka forma animacji jest dodatkowo zaskakujaca i odswiezajaca. Nigdy nie wiemy co bedzie dalej - jak w zyciu:)

Zalaczony przyklad:

Przykladowy odcinek zanimowalem od poczatku do konca w 3 dni, a to ok. 2,5 minuty animacji. Projekt ten ma swoja, bardzo szczegolna specyfike organizacyjna, wiec nie jest wolny od wad, mniejszych lub wiekszych defektow, jednak lekkosc realizacji jaka go cec***e rekompensuje pewne uchybienia. Animacja jest zrobiona na poziomie jakosci i ekspresji jakiego jestem w stanie nauczyc na zajeciach.

Obecnie na moich szkoleniach powstaje wiele podobnych odcinkow, w ktorych produkcji takze biore udzial w mniejszym lub wiekszym stopniu, wspolnie z uczestnikami szkolenia (przypisanymi do danych odcinkow).

http://www.youtube.com/watch?v=NpQo0nm5D2U (kilka kadrow + preview sceny 3d, bez renderingu)

Doswiadczenie i refleksje w szybkiej animacji, ktore nagromadzilem na przestrzeni lat staram sie wdrazac na szkoleniach tak by kazdy w dosc krotkim czasie mogl animowac szybko i sprawnie.Umiejetnosc szybkiej animacji nie lezy, moim zdaniem, w wieloletniej praktyce, lecz doglebnym zrozumieniu i poszerzeniu swiadomosci. Tego tez staram sie uczyc na szkoleniach.

KONTAKT:

Zainteresowane osoby zapraszam na PM lub [email protected]

Edytowane przez Pawel Lipka
update

• Odpowiedzi 38
  • Wy艣wietle艅 7,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ja mam ma艂e pytanko Pawle, uczestnicy tego kursu b臋d膮 si臋 uczy膰 animowa膰 na praktycznym filmie animowanym czyli komercyjnym projekcie, tak? ten serial kto艣 kupi b膮d藕 ju偶 kupi艂?

Napisano
ja mam ma艂e pytanko Pawle, uczestnicy tego kursu b臋d膮 si臋 uczy膰 animowa膰 na praktycznym filmie animowanym czyli komercyjnym projekcie, tak? ten serial kto艣 kupi b膮d藕 ju偶 kupi艂?

Wydaje mi si臋 e=mc^2 ze tak, i to nie Pawe艂 b臋dzie p艂aci艂 ludziom za robot臋 do komercyjnego projektu ale to oni w ten spos贸b b臋d膮 p艂aci膰 jemu za prace kt贸r膮 zrobi膮 dla niego :]

Napisano

To ja mo偶e zadam takie banalne pytanie:

Czy szkolenie jest p艂atne i je艣li tak to czy mo偶na prosi膰 o jego cen臋?

Wydaje mi si臋, 偶e odpowied藕 na to pytanie powinna znale藕膰 si臋 na forum gdy偶 mo偶e ono nurtowa膰 wi臋cej os贸b

Napisano
  • Autor

Ebor, uzywasz na poczatku swojej wypowiedzi okreslenia "Wydaje mi sie"...pozwol, ze sie nim posluze by pokazac jak nietrafny moze byc to sposob analizy wydarzen.

Panowie e=mc^2 i Ebor:) _Wydaje mi sie_ , ze podjeliscie wspolny wysilek aby popracowac na moim watku:)

e=mc^2 napisal:

"ja mam ma艂e pytanko Pawle, uczestnicy tego kursu b臋d膮 si臋 uczy膰 animowa膰 na praktycznym filmie animowanym czyli komercyjnym projekcie, tak? ten serial kto艣 kupi b膮d藕 ju偶 kupi艂?"

Postanowilem na Twoje pytanie zadane tutaj odpowiedziec poprzez prywatna wiadomosc. Zakladalem jednak, ze bylo Ci to bardzo nie na reke, bo w rzeczywistosci w ogole nie jestes ciekaw czy ten projekt jest sprzedany i na jakich zasadach wszystko funkcjonuje.

Chciales jedynie spowodowac tutaj dyskusje, a gdy nie odpowiedzialem na pytanie poprosiles kolege Ebora aby Ci troszke pomogl. Wchodzac na jego profil zobaczylem, ze ma Cie na liscie swoich przyjaciol - zakladam, ze pracujecie w tej samej firmie.

Swietna sprawa. Ebor mogl wiec pociagnac dalej to co Ty zapoczatkowales. Ale przeciez nic nie stalo na przeszkodzie aby dopytac mnie na privie o szczegoly?

Tak dbacie o dobro potencjalnych uczestnikow aby nie ucierpieli czasem na szkoleniach? Wiele dzieci na swiecie bardzo cierpi z powodu braku zycia zastapionego grami komputerowymi, ktore byc moze tworzycie. Wiele osob ciezko przepracowuje swoje zycia aby kupowac bzdurne produkty, ktore za posrednictwem grafikow promoowane sa w piekny i iluzoryczny sposob za pomoca reklam komputerowych, wiele osob pracujacych przy komputerze cierpi z powodu bolu kregoslupa.....mam nadzieje, ze o to wszystko troszczycie sie z rowna dbaloscia co o dobro moich potencjalnych kursantow?

Praktyczny projekt nie oznacza projektu komercyjnego. Jest po prostu praktyczny:) To jednak czy stanie sie komercyjny nie dotyczy Was. Przyszlosc jest tajemnica.

Ebor napisal:

"Wydaje mi si臋 e=mc^2 ze tak, i to nie Pawe艂 b臋dzie p艂aci艂 ludziom za robot臋 do komercyjnego projektu ale to oni w ten spos贸b b臋d膮 p艂aci膰 jemu za prace kt贸r膮 zrobi膮 dla niego :]"

Ebor, w Twojej sygnaturce sa bardzo madre slowa. Cytuje "To co budujesz latami mo偶e run膮膰 jednej nocy, buduj mimo wszystko..."

Ja swoje umiejetnosci i pasje budowalem latami. Mam wrazenie, ze Ty probujesz wlasnie w jednej chwili cos popsuc. Nie mowie, ze "runac", jednak w dalekoidacym przerysowaniu mozna zinterpretowac w ten desen.

Moze wiec zamiast na mnie skup sie na swojej sygnaturce - pomedytuj troche nad nia;) Byc moze ktos kiedys zrujnowal Tobie Twoj wielki plan na piekne zycie w ciagu sekundy i teraz zamiast go odbudowywac wolisz niszczyc plany innych?

Ja w kazdym razie potraktuje z szacunkiem ostatni fragment "buduj mimo wszystko".

Cala ta wypowiedz ma jeden wielki charakter "Wydaje mi sie"..tak wiec nie bierzcie tych zarzutow do siebie. Mi sie wydaje to, Wam wydaje sie co innego....takie zycie.

Pozdrawiam,

Pawel

Napisano

Tylko dlaczego jasno nie odpowiedziales na postawione tezy, tylko zaatakowales pytajacych, przeprowadziwszy wczesniej jakies niezwykle sledztwo na profilach, analizujac grupy przyjaciol? :D

Napisano

Pawe艂, wyluzuj, ch艂opaki si臋 tylko spytali, czy szkolenie b臋dzie darmowe.

Bo je偶eli tak, to ja by膰 mo偶e bym by艂 zainteresowany.

Napisano

to najbardziej fantastyczny w膮tek na jaki do tej pory trafi艂em na tym forum :)

a czy ten praktyczny/komercyjny/szkoleniowy projekt nie jest aby za podobny do Wall-E ? Zdaje si臋 偶e gdzie艣 w innym w膮tku by艂o prezentowane streszczenie scenariusza i tez mocno tr膮ci艂o Pixarem.

Napisano
Wiele dzieci na swiecie bardzo cierpi z powodu braku zycia zastapionego grami komputerowymi, ktore byc moze tworzycie. Wiele osob ciezko przepracowuje swoje zycia aby kupowac bzdurne produkty, ktore za posrednictwem grafikow promoowane sa w piekny i iluzoryczny sposob za pomoca reklam komputerowych, wiele osob pracujacych przy komputerze cierpi z powodu bolu kregoslupa...
w艂a艣nie zda艂em sobie spraw臋 ilu ludzi odar艂em z dzieci艅stwa i zrujnowa艂em im 偶ycie

przepraszam

Edytowane przez Valery

Napisano

-Synek! Synek ! Niema takiego animowania !

-Ale jest projekt

-Ja ci zaraz dam projekt! dzi臋kuje bardzo , do widzenia, koniec imprezy!

:D

Ch艂opaki wyluzujcie suty i do roboty. Przecie偶 dostaniecie od Paw艂a Lipki sceny jakby chcia艂 zarobi膰 to macie go w gar艣ci i sprawa w s膮dzie jak banku wygrana.

Ale jestem przekonany 偶e tak nie jest. Ja bym na jego miejscu z艂o偶y艂 te animacje w kilku telewizjach za zgod膮 autor贸w i pr贸bowa艂 sprzeda膰 gotowe. Jako rad臋 dodam 偶e Telewizory podejm膮 rozmow臋 je艣li b臋dziecie mieli przynajmniej jeden sezon od r臋ki gotowy. A to jest od 12 do 15 odcink贸w powinno by膰 ok. Zamiast dzieli膰 sk贸r臋 na nied藕wiedziu zr贸bcie kilka odcink贸w. Nie wiem czy Pawe艂 w og贸le rozwa偶a sprzedanie tego co powstanie na kursie ale to by艂by zajebisty model biznesowy na pocz膮tek tego typu dzia艂alno艣膰. Nauka z promes膮 zarobku - rewelacja. Jedynie potrzeba troch臋 zaufania ....

Napisano

uwa偶am, 偶e fajny pomys艂. nawet je偶eli faktycznie praca ma by膰 p贸藕niej wykorzystana komercyjnie, to tylko si臋 cieszy膰. Kolejna rzecz do portfolio.

Pawle, ludzie zawsze obawiaj膮 si臋, 偶e b臋d膮 wykorzystani, a strach blokuje im wole do dzia艂ania, nie ma co si臋 z艂o艣ci膰.

Przyda艂o by si臋 tylko jasno napisane - kosztuje tyle i tyle w dniach takich i takich.

Bo teraz nie wygl膮da "fachowo".

Ja bym z ch臋ci膮 si臋 przy艂膮czy艂, ale musz臋 wiedzie膰 na jakich zasadach.

wysy艂am PM, ale uwa偶am 偶e te rzeczy powinny by膰 podane w po艣cie

Edytowane przez yoozco

Napisano
  • Autor

Alul napisal:

"to by艂by cenzura model biznesowy"

OPIS IDEI:

Pomysl, ktory wprowadzilem nie zostal jeszcze nigdy zastosowany. Jest innowacyjny i nikt wczesniej nie podszedl do szkolen w ten sposob...co z jednej strony czyni go niezwykle ciekawym, z drugiej daje niektorym podstawy by zakladac, ze to przekret:)

Ja mam glebokie przekonanie o jego slusznosci (i zadnym przekretem nie jest) Oto podstawowe zalozenia:

1. Uczestnicy szkolenia realizuja po jednym odcinku serialu, co lacznie daje pelny sezon - 13 lub 26 odcinkow.

2. Po zejsciu z warsztatu wszystkich odcinkow tworzacych caly pakiet KAZDY uczestnik szkolenia otrzymuje ode mnie licencje do pelnego dysponowania CALYM PAKIETEM SERIALU w obrebie ustalonego wczesniej kraju swiata! - uczestnik robi tylko jeden odcinek i to nie sam, tylko z pelnym supportem na szkoleniu, dostaje duza wiedze, poszerza swoja swiadomosc i robi tylko jeden odcinek! - w zamian otrzymuje licencje do wykorzystywania calego sezonu serialu na terytorium jednego z krajow swiata!!

Np niech to bedzie Holandia, Niemcy, Francja (zlosliwych uprzedze, w gre wchodza jedynie dobrze funkcjonujace kraje, i nie jest moim celem wciskanie licencji na Czeczenie)

Posiadacz licencj moze w obrebie terytorium tego kraju:

-wchodzic w porozumienia z telewizjami sprzedajac im pelny, udzwiekowiony i przygotowany do emisji w HDTV material

-przekazywac(sprzedawac) material dystrybutorom filmowym na sieci komorkowe i platformy internetowe

-wchodzic w porozumienia z producentami gier komputerowych, ktorym moze przekazac nie tylko odcinki serialu jako GOTOWE cinematiki do gry. Moze tez udostepnic im modele 3d postaci i scenografii wraz z teksturami.

-wydawac na dvd i innych nosnikach material, dolaczajac go m.in. do czasopism np dzieciecych i rozpowszechniajac w dowolnej sieci dystrybucji

-moze sprzedawac material np firmom produkujacym maskotki. Przykladowe zastosowanie: wytworca materialow dzieciecych prowadzi newsletter wysylany co miesiac do 20 tys klientow. Udostepniamy mu serial aby mogl uatrakcyjnic kazdym odcinkiem mailing wysylany do klientow. Na koncu odcinka domontowujemy logo producenta jako sponsora lub wspolproducenta serialu. To podnosi prestiz firmy, ktora od teraz moze przeslac nie taki juz zwyczajny mailing swoim klientom.

-moze wchodzic w dowolne polaczenia z uzyciem product placementu nie tylko dolaczanego na poczatku lub koncu serialu, ale takze dokonywac modyfikacji wewnatrz materialu umieszczac produkt wybranego producenta dla zwiekszenia atrakcyjnosci

To tylko niektore mozliwosci "zabawy" z serialem...

POKAZY:

Ponadto moim marzeniem jest wykonywanie pokazow na zywo w przedszkolach, zerowkach i szkolach podstawowych i pod te pokazy serial zostal takze zaprojektowany. W jaki sposob?

-dzieki prostym modelom mozliwa jest interaktywna zabawa w czasie rzeczywistym wraz z dziecmi w przedszkolach. Na pokazie mozemy tworzyc nowe postacie..decydowac czy powiekszyc im glowe, zmienic ksztalt oczu, wydluzyc raczki czy ustawic inny kolor, wszystko to na zywo, bez nudy i dlugiego oczekiwania na efekt..by wspolnie kreowac i uczyc kreacji, pobudzac wyobraznie. Nastepnie na biezaco zrigowac postac(drugi prowadzacy - pedagog dzieciecy, skupilby uwage dzieci na czyms innym, na te 10 nudnych minut rigowania), po czym przechodzimy do ozywiania - animowania stworzonego obiektu pokazujac dzieciom pelny proces od pomyslu do ekspresji. W namacalny, rzeczywisty sposob doswiadczamy razem z nimi procesu tworzenia.

-chce aby w kazdym duzym miescie w Polsce 1-2 osobowe zespoly wraz z laptopami, projektorami i tabletami jezdzily po przedszkolach i szkolach robiac pokazy i jesli Panstwo wesprze nas finansowo wtedy takie zajecia mogloby dla zainteresowanych ich prowadzeniem osob(artystow,animatorow + pedagogow dzieciecych) przerodzic sie w pelnowartosciowa prace. Prace podczas ktorej otwieralibysmy dzieci na sztuke i zycie przekazujac istotne z mojego punktu widzenia wartosci.

PRZESLANIE:

Jedna z waznych wartosci, ktora chce przekazywac jest rozwoj jezyka ciala i wyrazania siebie gestami i mimika w pelni harmonizujaca z nastrojem prawdziwych uczuc w naszym sercu....

Chcialbym aby dzieci to pielegnowaly, a nie zatracaly! - a taka jest obecna tendencja. Tak bardzo chcemy aby wszyscy wydorosleli na nasz "genialny" wzor i usztywniamy mlode umysly od samego poczatku. W kierunku doroslych, ktorzy wyrazaja siebie stojac jak ko艂ki i ruszajac jedynie ustami, a wychodzac z psem na spacer nie potrafia nawet wpasc na pomysl, ze mozna z nim pobiegac i rzucac patykiem. Bo przeciez doroslemu nie wypada, jest zablokowany.

Zapominawszy o ruchu ciala tracimy poczucie pelni zycia..a wprowadzenie tego ruchu rozwija to poczucie. Jestesmy wtedy jednoscia ciala, ducha i umyslu i laczymy te trzy elementy w pelni..moze gdyby wiecej bylo w nas jednosci nie doczekalbym sie komentarzy od niektorych osob, ktore ironicznie wyrazaja cos zgola przeciwnego do ich rzeczywistych mysli. Ale rozumiem to, bo sam bylem w takim zachowaniu mistrzem.

Nie bojmy sie powiedziec czasem prawdy. Reanimator pyta mnie dlaczego zaatakowalem Ebora i e=mc2 zamiast odpowiedziec na ich tezy? Bo czulem, ze pochodzily ze zrodla, ktore mi sie nie podoba. Nie chcieli naprawde poznac odpowiedzi. Atak sprawil mi przyjemnosc w tej sytuacji i zrobilem to na co mialem ochote..ot co.

DOMNIEMANY PRZEKRET:

To szkolenie jest wolne od przekretow.

Jedynym naprawde powaznym przekretem jaki w zyciu zrobilem bylo sciemnianie samego siebie, ze chce byc grafikiem. Nie..od poczatku lubilem ruch, dynamike (dlatego zupelnie przy okazji czasem wychodzi mi animacja)...juz od podstawowki pamietam jak zmuszano mnie do przesiadywania w lawce przez pol dnia, a jedyne co wspominam dobrze to zabawa w berka. Jeden potrafi spedzic caly dzien na konserwacji obrazow czy modelowaniu i spelnia sie w tym na maksa, inny nie moze usiedziec w miejscu - ludzie sie czasem roznia;)

Prowadzac szkolenia czuje, ze robie to co lubie..czesto jest mi zarzucane, ze to nie jest powazna, prawdziwa praca..ok,...bede sie o to martwil podsumowujac swoje zycie na lozu smierci.

Zawsze wszyscy wiedza lepiej od nas samych jak powinnismy przezyc swoje zycia, ale naszej nudy, problemow i codziennych frustracji nikt jakos nie chce przejac.

PRZESZKODY:

Szczerze? Powazna przeszkoda jest tylko jedna:)

Alul: niepotrzeba nawet zaufania, o ktorym piszesz. Moi kursanci mi ufaja, poza tym nic nie traca. Ten pakiet odcinkow stanowi jedynie bonus do szkolen..ludzie zglaszaja sie na nie, by zyskac wiedze animacyjna..niektorzy wierza w rozwoj serialu, inni nie..who cares?

To jest tylko bonus, nikogo nie przekonuje do wiary w ten bonus. Fundamentem szkolenia jest samo szkolenie.

Problem lezy na innej plaszczyznie.

Przygladajac sie chociazby nastawieniu niektorych ludzi tutaj nie zaryzykowalbym NIGDY wykonania serialu na nielegalnym oprogramowaniu, przez kursantow, ktorzy prawdopodobnnie jesli uzywaja mayi czy maxa do swoich potrzeb to mam podejrzenia jakoby byly to wersje "trial".

Moglbym oczywiscie po wykonaniu przez nich odcinka odkupic na zasadzie zwyklej umowy ten material, w ktorym zabezpiecze sie nie przyjmujac odpowiedzialnosci ze lamanie praw osob trzecich i cala wina spada na kursanta. To normalna praktyka w pracy, prawda?;)

W razie problemow jestem czysty. Jakos to w koncu musi dzialac skoro polowa reklam w naszej telewizji i wiekszosc freelancerow pracujacych wlasnie w tym momencie dla duzych studiow 3d realizuje dla nich dobre zlecenia za dobra kase na calej gamie nielegalnego softu...czyz nie?

Nie sadze jednak aby przeszkodzilo to niektorym "uczynnym" osobom, ktore tez pewnie nierzadko jada na "trialach" aby w razie sukcesu naszego serialu probowac podkopac projekt takimi zagraniami. Wszyscy moga robic swoje w domowym zaciszu trzepiac mamone regularnymi sposobami, ale Pawel Lipka nie moze pozwolic sobie na takie numery. I tak jest niegodny prowadzac szkolenia!:)

Az takim debilem nie jestem aby wystawiac sie na odstrzal tego formatu. Paradoksalnie wiec problemem nie jest tu ani telewizja, ani organizacja, ani umiejetnosci, checi czy dobry plan na biznes. A jedynie niektorzy ludzie z branzy.

Nie zamierzam ryzykowac ani soba ani tez osobami kursantow, ktorzy mogliby miec przez to nieprzyjemnosci. Dlatego rozpowszechniam jedynie pliki w uniwersalnym formacie, ktore kursant moze sobie wczytac do np Blendera lub oprogramowania, ktore posiada na legalu.

Materialy sa tak proste, ze nie ma zadnych niezgodnosci. Ja z powrotem otrzymuje pliki w uniwersalnym formacie, ktore przekazuje do renderingu i tyle.

Prowadze szkolenia przez skype, bez angazowania jakiegokolwiek innego oprogramowania.

Jestem w stanie nauczyc ludzi swietnie animowac bez oprogramowania. Podobnie jak potrafie nauczyc rysunku przez telefon. Taki mam skill wiec go wykorzystuje. Inni potrafia swietnie modelowac, renderowac,..i niech to robia dalej!

A jesli ktos twierdzi, ze powinienem prowadzic szkolenia za darmo to znaczy, ze skazuje mnie na smierc glodowa:) Nie szanuje mnie, ale ok. Dawno temu bylem bardzo 偶膮dny szacunku innych, w pewnym momencie dostrzeglem, ze tylko dlatego iz sam dla siebie go nie mam...

Teraz jestem za bardzo skupiony na radosci zycia aby ryzykowac glupotami..choc sam element ryzyka akceptuje jak najbardziej. Zbyt wiele juz przeszedlem i nie byly to latwe chwile, aby teraz uginac sie pod byle przeszkoda.

Robmy swoje.

Cale szkolenie to 24 sesje online (2 w tygodniu, lacznie 3 miesiace), w cenie 1200zl za calosc, czyli 50zl za sesje. Moje podejscie polega na kompletnej ekspresji. Dziele sie absolutnie wszystkim co wiem i umiem (tak wiem, to bardzo niewiele).ale jednak..bez zostawiania asow w rekawie, bez cedzenia wiedzy. WSZYSTKO NA FULL.

p.s. w temacie mowy ciala:) http://demotywatory.pl/2530348/W-takiej-pozycji

Edytowane przez CzAk1

Napisano

Uch. 2 Dni czyta艂em odpowied藕.

Wiem czemu jeste艣 rozgoryczony Pawle. Powiem Ci jak by艂o z Ma膰kiem Gliw膮 - animatorem z DreamWorks. Ch艂opak po Animation Mentor szuka艂 roboty w Polsce. By艂 u "du偶ych" firm polskich. rzek艂bym najwi臋kszych :D. W najwi臋kszej powiedziano 偶e "ma nie produkcyjne terminy" - nie pami臋tam ile ale ze 20h na sekund臋 animacji. Znalaz艂 prac臋 w Niemczech gdzie zrobi艂

po czym trafi艂 do DreamWorks.

Jak rozmawia艂em z nim i zapyta艂em jak jest w DW powiedzia艂 mi 偶e siedzi w pokoju z lud藕mi kt贸rzy par臋 lat temu zainspirowali go do pracy! Pyta艂em go o r贸偶ne sprawy ale interesowa艂o mnie jacy Ci ludzie s膮. Odpowiedzia艂:

"Ci kolesie zjedli z臋by na animacji a i tak uwa偶aj膮 偶e nic nie umiej膮 dlatego ca艂y czas ucz膮 si臋 i na wzajem sobie pomagaj膮. To jest kompletna odwrotno艣膰 tego co dozna艂em w Polsce w "du偶ych firmach" oraz od wi臋kszo艣ci ludzi na forach typu max3d"

Mog艂em troch臋 poprzekr臋ca膰 bo rozmawia艂em z nim kilka tygodni temu. Przepraszam z g贸ry Ma膰ka 偶e prywatn膮 rozmow臋 upubliczniam.

Generalizuj膮c zgadzam si臋 z Ma膰kiem. Dla przyk艂adu jestem na tym forum raczej go艣ciem ni偶 bywalcem. Mam tak膮 swoj膮 zasad臋 gdy czytam komentarze "偶yczliwych profesjonalist贸w" kt贸rzy maj膮 tysi膮ce post贸w. Wchodz臋 po prostu w ich profil i sprawdzam co oni umie艣cili jako w艂asn膮 prace. Obraz jest warty 1000 s艂贸w i zazwyczaj mam poczucie 偶e ludzie umiaru nie znaj膮 w swej 偶yczliwo艣ci.

Pawe艂, jak tobie uda si臋 co艣 a'la animation mentor \ po艣redniak animacji to zdejm臋 czapk臋 z g艂owy przed tob膮. Moje pytanie czy chcesz profesjonalnie animowa膰 w Polsce? I poco traci膰 energi臋 na takie pogaduchy?

Jak napisa艂em w innym w膮tku 偶e warto zwr贸ci膰 uwag臋 na z艂odziejstwo to w tej bran偶y to te偶 ciekawych odpowiedzi nie mia艂em. Generalnie moim zdaniem to kwestia "dojrza艂o艣ci" rynku a takie rozwi膮zanie jakie proponujesz mo偶e by膰 dobry testem owej dojrza艂o艣ci.

Edytowane przez Artur Paprocki

Napisano

Hej Alul

Tak troche offtopowo, ale dzieki ze wspomniales kto pracowal nad The Gruffalo. Obejrzalem to rok temu na swieta w UK, i do teraz nie moge wyjsc z podziwu. Jesli nadal masz kontakt z Mackiem to przekaz mu moje spoznione gratulacje projektu.

Napisano
  • Autor

Alul, dzieki za odpowiedz:)

W temacie obserwacji Macka Gliwy - bardzo trafne. Tutaj w Polsce mamy syndrom ofiary, stad to glupie zapotrzebowanie na filmy historyczne i wyciaganie kasy na wszystko co ma z tym zwiazek. To jest jeden z wiekszych debilizmow ostatnich lat, totalna katastrofa (wieksza nawet niz moje szkolenia).

Zamiast skupiac sie na obecnych i przyszlych celach i nastrojach odgrzebujemy nieprzerwanie "stare" przygody.

Stad problem bardzo niskiej wartosci siebie automatycznie stawiajacy nas w roli cwaniakow i krytykow, bo tylko z tej pozycji mozemy bezpiecznie ponizac innych kupujac odrobine poczucia lepszosci.

Zobacz, ze wlasciwie brakuje pasji w komentowaniu prac artystycznych, filmow..nikt tym jakos specjalnie nie zyje. Jak poznamy fajna dziewczyne (jestesmy po kilku randkach) nawijamy znajomym nieprzerwanie jaka jest, jak bylo,itd. Gdy przezyjemy fajna impreze, wyjazd czy inne zdarzenie - podobnie.

A tutaj na forum kozackie filmy w newsach, swietne materialy i nikt tym nie zyje, nie odnajduje zadnej magii..jakby prezentowane rzeczy byly bezwartosciowe.

Powstaja wiec przekonania, ze aby w ogole cos zrobic, cos osiagnac, zaprezentowac nalezy najpierw wspiac sie na gigantyczny poziom i z niego wypowiadac swoje os膮dy.

W warunkach tym nacechowanych niezwykle trudna sztuka jest rozwinac skrzydla i odkryc pasje.

To co lubie osiagac na szkoleniach to pewnego rodzaju fascynacja, przygoda, zabawa, swieze spojrzenie.

Zobaczylem ostatnio na portalu spolecznosciowym jedna dziewczyne, ktora na standardowe pytanie "Jaki masz kolor oczu?" odpowiedziala "zielony, niebieski, czarny, i duuuzo bialego"

Przecietny czlowiek odpowiada jednym kolorem - np niebieski. Widac jak daleko poszly w nas schematy, a to rezonuje z niska wartoscia siebie, ktora budzi l臋k przed nieznanym. Przed tajemnica, ktora opisuje Maciek Gliwa wspominajac o kolegach z pracy. Oni nie boja sie swiadomosci, ze nic nie wiedza - to jest odwaga i prawdziwa pewnosc siebie.

My wolimy znac bezpieczne schematy, nigdy nie mowic "nie wiem", nie przyznawac sie do bledow. Taka jest bolesna prawda. Ja tez tak mam gleboko zakorzenione, ale walczenie z tym nie rozwiazuje problemu. Jest jak jest, im bardziej sie to lubi tym slabsze sie staje.

Grunt aby mimo poczucia, ze takie polskie podejscie mniej lub bardziej nas cec***e nie zrazac sie i nie dawac wpedzic w pulapke pasywnego podejscia do swojego zycia.

To takze ma swoje zalety i ma ich calkiem duzo. Polacy posiadaja motywacje do rozwoju, chca byc bardzo dobrzy, wyrozniaja sie na swiecie, potrafia kierowac ludzmi i sa waleczni.

Naprawde wiele dobrych cech mozna z tego wydobyc i kiedy dajemy sobie na nie przyzwolenie niespodziewanie mija to durne cisnienie i postaw膮 zblizamy sie troche do obecnych kolegow Macka Gliwy;) a nawet jesli nie zblizamy sie za bardzo to jestesmy szczesliwsi, swobodniejsi. Czego chciec wiecej;)?

Dzieki za zrozumienie i chec dyskusji. Naprawde to doceniam!

Napisano
Powstaja wiec przekonania, ze aby w ogole cos zrobic, cos osiagnac, zaprezentowac nalezy najpierw wspiac sie na gigantyczny poziom i z niego wypowiadac swoje os膮dy.

W warunkach tym nacechowanych niezwykle trudna sztuka jest rozwinac skrzydla i odkryc pasje.

ciezko sie nie zgodzic z t膮 wypowiedzi膮.

Z czym sie jednak nie zgodze to to ze to takie polskie i ze to polacy i w ogole. Rozejzyj sie po internecie, polowa (albo i wieksza polowa ;) ) anglojezcznego internetu jedzie na negatywnosci, krytyce, wysmiewaniu sie z najmiejszego bledu.

Napisano
  • Autor

mirach: jest jak mowisz...wolalem sie skupic na polakach, ale te wzorce sa ogolno-swiatowe...w kilku miejscach, m.in. na Okinawie sprawy maja sie inaczej..ale dalej zalezy to bardziej od jednostki niz ogolno-przyjetych zasad.

Jechanie na negatywie jest bardzo dobre, ale takze w stosunku do siebie, a to juz rzadkosc. Tak naprawde problem ma charakter odwrotny..prawie nikt nie jedzie na prawdziwym negatywie, tylko powstaje mylne wrazenie, ze tak jest.

Napisano

"Umiejetnosc szybkiej animacji nie lezy, moim zdaniem, w wieloletniej praktyce, lecz doglebnym zrozumieniu i poszerzeniu swiadomosci. Tego tez staram sie uczyc na szkoleniach"

hmm rozumienie animacji? przecie偶 tutaj chodzi o wy膰wiczenie dajmy na to animacji chodu, biegu itd. dla postaci - o r贸偶nych parametrach gabarytowych.

W jaki spos贸b zamierzasz skr贸ci膰 elementarny czas nauki ? czy偶by jaka艣 magiczna forma przekazania wiedzy? :). Czy po takim szkoleniu zak艂adaj膮c, 偶e startujemy z puapu animatora kt贸ry umie przesun膮膰 box i poruszy膰 na autokey'u 艂ap膮 bipeda stanie si臋 osob膮 warto艣ciow膮 na rynku ?

Widze, ju偶 zrealizowane demko - powiedz jak wygl膮da mniej wi臋cej takie szkolenie - jaka wiedza jest przekazywana ? W takim mentorze jest niby, ze pierwszy semestr to animacja kulki, n'ty wyra偶anie emocji, podnoszenie ci臋偶ar贸w itd.

Pozdrawiam,

Artur.

Napisano

cze艣膰 Pawe艂

czyta艂e艣 Hobbita? pewnie tak, mimo wszystko przypomne Ci jeden cytat

"Dziwna rzecz: o tym, co najlepsze, i o dniach najmilej sp臋dzonych niewiele si臋 ma do opowiadania, a

s艂uchanie o tym nie tak bawi s艂uchacza; za to o rzeczach przykrych, niepokojacych czy wr臋cz gro藕nych

mo偶na opowiada膰 wspania艂e historie i starczy tematu na d艂ugo"

to chyba tyle w off-temacie

pozdro

Napisano

Mam nadzieje 偶e pipeline zmieni艂 si臋 od czasu wystartowania "sali samob贸jc贸w" w Twoim studio ;)

Napisano

hmm rozumienie animacji? przecie偶 tutaj chodzi o wy膰wiczenie dajmy na to animacji chodu, biegu itd. dla postaci - o r贸偶nych parametrach gabarytowych.

Czy wg. Ciebie animacja postaci to odtworzenie jakiego艣 kinematycznego procesu?

Na prawd臋 my艣lisz 偶e to wszystko, czy uwa偶asz 偶e te warsztaty tylko tego mog臋 Ciebie nauczy膰?

Napisano
  • Autor

max_1989 napisal:

"tutaj chodzi o wy膰wiczenie dajmy na to animacji chodu, biegu"

No tak, wszystko trzeba wycwiczyc, ale glebiej za tym stoi zawsze zrozumienie..lepsze lub gorsze. Im lepsze tym swobodniejsza praca i szybszy rozwoj.

Dzieki zrozumieniu czasem potrzeba bardzo niewiele cwiczen, a bez zrozumienia moga ich byc i lata.

witjah: To prawda. Dlatego zycie powinno zawsze byc przygoda wypelniona wszelkimi wydarzeniami z bogatym zakresem doznan. Taki przyklad uczucia "ekscytacji" przy poznawaniu czegos/kogos nowego. Ekscytacja zawiera w sobie zawsze obawe, l臋k przed czyms, ale wlasnie dlatego jest taka elektryzujaca,nie:)?

Zwyczajowo jednak uczy sie ludzi, ze zycie polega na sukcesie, nie na doswiadczaniu. Dlatego tak trudno probowac nowych rzeczy, bo podchodzimy do nich zwykle wtedy, gdy czujemy, ze nie odniesiemy porazki - gdy jestesmy gotowi.

A czasem po prostu sie nie da.

Podaje czasem przyklad rosyjskiego boksera Valueva, ktory miimo swojego gownianego niemieckiego dal wywiad w tym jezyku bez totalnego skrepowania. Wiele osob nigdy nie odwazyloby sie na wywiad nie znajac obcego jezyka bardzo dobrze. Mimo kaleczenia nie widac bylo na jego twarzy zadnego skrepowania.

Kazdy z nas ma na swoim koncie i atuty i wady. Wspomniany Maciek Gliwa skoro animuje jedna sekunde w20 godzin moze byc przekreslony dla wiekszosci studiow.

Ale jak juz trafi na swoje to konkretnie.

mayk: tak, wiele sie nauczylem od tego czasu.

Napisano

Przygl膮daj膮c si臋 tej debacie przyznam racj臋 "Alulowi". Je艣li kto艣 mia艂by mnie uczy膰 czegokolwiek to musz臋 widzie膰 jego dokonania.

Taki showreel nauczyciela musi "powala膰" i sta膰 si臋 inspiracj膮 dla przysz艂ych uczni贸w.

zatem... ?

Napisano
Czy wg. Ciebie animacja postaci to odtworzenie jakiego艣 kinematycznego procesu?

Na prawd臋 my艣lisz 偶e to wszystko, czy uwa偶asz 偶e te warsztaty tylko tego mog臋 Ciebie nauczy膰?

dwa razy nie :).

Napisano

Zniecheci艂em sie do czytania tej dyskusji po paru postach.

Ja nie wiem ch艂opaki ile wy macie lat i w jakiej rzeczywisto艣ci dorastacie czy dorastali艣cie 偶e tyle w was nieufno艣ci i podejrze艅. Mo偶e pare lat prosperity zrobi艂y swojei ka偶demu sie wydaje 偶e jak ma ruszy膰 ty艂ek to tylko za op艂at膮..

Jak by艂em w drugiej po艂owie studiowania architektury i na rynku by艂y naprawde chude lata to sporo moich znajomych siedzia艂o w pracowniach za grosze albo ca艂kiem za darmo 偶eby sie czego艣 nauczy膰 i zostawi膰 sw贸j namiar. Inny przyk艂ad to wszelkiego rodzaju sta偶e i wolontriaty.. podobna bajka. Jak idziesz gdzie艣 do roboty te偶 robisz na swojego szefa i jego szefa. W ameryka艅skich uczelniach studenci siedz膮 przy projektach kt贸re potem s膮 cz臋sto 藕r贸d艂em kasy dla prowadz膮cych naukowc贸w... itd itp

Sk膮d pomys艂 偶e jak tylko kto艣 co艣 robi to musi mie膰 chytry plan jak wyrucha膰 wszystkich innych!? Gdyby nie to 偶e nie mam ju偶 20 lat a do tego mam sterte w艂asnej roboty i szkoda mi to wszystko zostawia膰 a nie mam czasu na nic innego to chetnie posiedzia艂bym w jakiej艣 ciekawej firmie za niewielkie (a w niekt贸rych firmach za 偶adne) pieni膮dze 偶eby popatrzec na r臋ce do艣wiadczonym ludziom i nauczy膰 sie paru rzeczy, bo 艣wiadomo艣c bezmiaru mojej niewiedzy mnie wkur...

Wi臋cej zaufania do 艣wiata panowie. Tylko na tym skorzystacie

Napisano
Sk膮d pomys艂 偶e jak tylko kto艣 co艣 robi to musi mie膰 chytry plan jak wyrucha膰 wszystkich innych!? Gdyby nie to 偶e nie mam ju偶 20 lat a do tego mam sterte w艂asnej roboty i szkoda mi to wszystko zostawia膰 a nie mam czasu na nic innego to chetnie posiedzia艂bym w jakiej艣 ciekawej firmie za niewielkie (a w niekt贸rych firmach za 偶adne) pieni膮dze 偶eby popatrzec na r臋ce do艣wiadczonym ludziom i nauczy膰 sie paru rzeczy, bo 艣wiadomo艣c bezmiaru mojej niewiedzy mnie wkur...

dzi臋ki wyg艂aszaniu publicznie takich opini mamy w艂a艣nie na rynku sporo firm, kt贸re ruchaj膮 ludzi. Skoro s膮 ludzie gotowi pracowa膰 za misk臋 ry偶u to po co im wi臋cej p艂aci膰.

Nie wpad艂e艣 na pomys艂 偶e mo偶na pracowa膰 za przyzwoite pieni膮dze i te偶 "popatrzec na r臋ce do艣wiadczonym ludziom i nauczy膰 sie paru rzeczy"

ale spoko, kiedy艣 ch臋tnie Ci臋 zatrudni臋 za p贸艂darmo ;)

Napisano
dzi臋ki wyg艂aszaniu publicznie takich opini mamy w艂a艣nie na rynku sporo firm, kt贸re ruchaj膮 ludzi. Skoro s膮 ludzie gotowi pracowa膰 za misk臋 ry偶u to po co im wi臋cej p艂aci膰.

Nie wpad艂e艣 na pomys艂 偶e mo偶na pracowa膰 za przyzwoite pieni膮dze i te偶 "popatrzec na r臋ce do艣wiadczonym ludziom i nauczy膰 sie paru rzeczy"

ale spoko, kiedy艣 ch臋tnie Ci臋 zatrudni臋 za p贸艂darmo ;)

Firmy nie musza czytac tego forum 偶eby wiedzie膰 ze w tej bran偶y jest zbyt du偶o entuzjat贸w co lubi膮 sie pochyla膰 i s膮 ch臋tni do pracy za miske ry偶u .Ka偶dy orze jak mo偶e jak to m贸wia m膮drzy ludzie u mnie w mie艣cie.

A co do pomys艂u Paw艂a no co艣 kojarze kolege ale w sumie tez nie wiem co on dok艂adnie prezentuje samym sob膮. Mo偶e i by艂bym zainteresowany ale jak dla mnie , to jako艣 nie widz臋 偶e ten poziom kurs贸w by mnie zadawala艂.

pozdro.

Napisano
  • Autor

Zapraszam do odwiedzenia strony szkolen:

http://www.szkolenia.actionheroes.pl

Przy okazji chcialem opisac nowe, kopiace tylek podejscie do animacji jakie przyjalem w nowej serii szkolen!

Dotychczas scenariusz opracowywalismy wraz z uczestnikiem na jednej z pierwszych sesji szkolenia (wymyslany w godzine, by na kolejnej godzinnej sesji ugruntowac go i wzbogacic o nowe rewolucyjne pomysly;)

Teraz metoda jest jeszcze bardziej szalona, dla twardzieli, nie panienek;)

Najpierw powstaja liczne animacje glownej postaci, stojacej w centrum ukladu wspolrzednych, tworzace biblioteke ruchu: gesty, zachowania, reakcje emocjonalne i mniej lub bardziej pojechane ruchy...kreatywni moga sie tu wykazac, niekreatywni musza najpierw napic sie wodki.

POZNIEJ na podstawie tej biblioteki pojedynczych animacji opracowujemy scenariusz, w ktorym kazda animacja musi znalezc swoje wykorzystanie. To przyjemna robota pelna odkrywczych wnioskow, sukcesow i porazek.

ZALETY: wieksze zaangazowanie i zrozumienie animowanej postaci, czego naturalna konsekwencja jest planowanie scenariusza z duza dbaloscia na poziomie uczuc.

WADY: niektorzy uczestnicy mdlej膮 na mysl o spontanicznym podejsciu;)

Ale tak jak mowie, to nie metoda dla "panienek".

Wszystkich, ktorzy chca miec na koncie pelnego, 3-minutowego shorta stanowiacego jednoczesnie jeden odcinek z wiekszego serialu zapraszam na szkolenie.

Chlopcow, ktorzy cale zycie spedzili przy komputerze i chcieliby wyrwac dziewczyne na portfolio zapraszam w szczegolnosci. Tworzymy scenariusze pelne milosci, bliskosci i troski..dziewczyny to lubia;)

Pozdrawiam!

Edytowane przez Pawel Lipka

Napisano

Witam

Cytat Paw艂a

OPIS IDEI:

Pomysl, ktory wprowadzilem nie zostal jeszcze nigdy zastosowany. Jest innowacyjny i nikt wczesniej nie podszedl

do szkolen w ten sposob...co z jednej strony czyni go niezwykle ciekawym, z drugiej daje niektorym podstawy by zakladac, ze to przekret:)

Zupe艂nie bez 偶adnych z艂o艣liwo艣ci, jako "dinozaur" w temacie 3d i vfx wszelkich histori i anegdot pomi臋dzy 1989-2011 rokiem pragn臋 tylko zauwarzy膰 i偶 w latach dawno, dawno temu by艂a ju偶 taka akcja i sko艅czy艂a si臋 sporym sukcesem. Niestety nie jeste艣 pierwszy Pawle ( na 艣wiecie) ale masz ogromne szanse aby "dopi膮膰" swego czego Ci 偶ycz臋 serdecznie.

W dawnych latach 90tych by艂a pewna firma chyba we francji o nazwie Fantom animation http://www.awn.com/fantome/ . Firma ta zrobi艂a ca艂膮 seri臋 animowanych historyjek pt. "Insektors"

wymy艣lonych przez student贸w z belgijskiej uczelni informatycznej (jeszcze na sofcie takim jak Wavefront czy Alias).

Zrobili to w ramach jakiej艣 pomocy rozwoju badan nad dzie膰mi autystycznymi chyba jak pami臋tam.

Tak czy inaczej najpierw powsta艂y animacje w komputerach na uczelni zrobione przez student贸w gotowych bohater贸w itd. Nie by艂o scenariusza 偶adnego. Dopiero p贸藕niej zapieli to w calo艣膰 odcink贸w. Licencje od nich kupi艂 Canal+. Nast臋pnie powsta艂a spora grupa/firma kt贸ra zrobi艂a ile艣 tam odcink贸w.

Tak wi臋c my艣l臋 偶e mo偶na wdra偶a膰 nowe pomys艂y. Zawsze jest jeden warunek kt贸ry jest najwa偶niejszy... Trzeba chcie膰.

Jeszcze raz 偶ycz臋 powodzenia.

no i malutki OFFtop poni偶ej jak zwykle :)

cytat:Pabulo

Wi臋cej zaufania do 艣wiata panowie. Tylko na tym skorzystacie

Takie s膮 czasy. Straszne...

Kiedy艣 jara艂em si臋 jak mia艂em now膮 p艂yt臋 CD z USA od jakiej艣 gazetki z jakim艣 czym艣 do Lightwave'a albo jak mog艂em popracowa膰

w nowej wtedy telewizji POLSAT na Amidze 4000 z ca艂膮 seri膮 soft贸w i innych kart kt贸re kosztowa艂y tyle co dobry nowy samoch贸d.

Moment kiedy zobaczy艂em i pierwszy raz siedzia艂em przy Silicon Graphics Indigo Extreme, zaczo艂em klika膰 na jakim艣 wydawa艂o by si臋 posranym sofcie jak Alias czy Softimage za jakie艣 chore pieni膮dze niedost臋pne dla normalnych ludzi (wtedy kr贸lowa艂 lightwve na amidze). Kiedy je藕dzi艂em na wszystkie targi ProTV do pa艂acu kultury na pokazy, na te wszystkie wystawy o kt贸rych dowiadywa艂o si臋 tylko za po艣rednictwem kumpli albo znajomo艣ci w firmach kt贸re sprzedawa艂y soft i kompy (wtedy internet by艂 oznak膮 mega luksusu, a w polsce go nie by艂o praktycznie wcale). Przesiadywa艂em tysi膮ce godzin po nocach w firmach przy kompach, tam gdzie by艂 sprz臋t 偶eby si臋 tylko uczy膰 i uczy膰...

To wszystko robi艂em za darmo przez wiele, wiele lat.

Dzi艣 ju偶 tak nie jest. Tutoriale s膮 wsz臋dzie do wszystkiego. Co wi臋cej. Za free! Dzi艣 tylko naprawd臋 trzeba chcie膰. To wszystko.

Niestety 80 procent m艂odych ludzi nie ma czego艣 co si臋 nazywa "POKORA" wobec siebie i swoich umiej臋tno艣ci.

To bardzo wa偶ne s艂owo. W tej bran偶y uwierzcie mi daje 99% sukcesu.

Dzi艣 sytuacja wygl膮da tak. Daje og艂oszenie. Przychodzi m艂ody sympatyczny cz艂owiek. Podobno specjalista od modelowania. Gadam z nim. Super. Jest git, sympatyczny, fajny.

Zadaje mu pytanie: "U nas jest specjalizacja. Czyli co dok艂adnie chcia艂by艣 robi膰, bo m贸wisz 偶e robisz wszystko?".

Koleszka odpowiada: "mog臋 robi膰 wszystko co chcesz, wa偶ne tylko 偶ebym zarabia艂 12 ko艂a miesi臋cznie...".

Odpowiadam: "ok, rozumiem" - m贸wi臋: "to do艣膰 sporo jak na warunki warszawskie i nie wielu jest ludzi w tej bran偶y kt贸rzy tyle zarabiaj膮, ale ok. To w takim razie zobaczmy jakie艣 twoje prace."

Koleszka pokazuje 3 obrazki obrzydliwych, nieudolnych zrobionych samych siatek modeli nissana 350Z z jakiego艣 tutoriala, kt贸ry jest bardzo znany w intenecie. Same obiekty tylko swoim wygl膮dem przypominaj膮 model nissana 350z jak bardzo mocno przymru偶臋 oczy.

T艂umacz臋 mu 偶e to niestety nie wystarczy abym mu zaufa艂 偶eby wog贸le podjo艂 prace w naszym zespole nawet za darmo jako starzysta

bo my艣l臋 偶e nic jeszcze nie umie nawet na poziomie podstawowym...

Koleszka si臋 pod艣miewuje i z szyder膮 wychodzi z mojej firmy. Taka sytuacja jest notoryczna i w艂a艣ciwie powtarza si臋 za ka偶dym razem werbowania kogo艣 nowego. 呕adko zda偶aj膮 si臋 rozs膮dni ludzi z "POKOR膭" w swoim "personalnym portfolio".

Wi臋cej pokory, wi臋cej ch臋ci, wi臋cej pracy, a kiedy艣 艣wiat b臋dzie lepszy.

Napisano
  • Autor

olaf3de: dzieki za swietny wpis! Nie wiedzialem o tej inicjatywie studia Fantom.

Co prawda, gdy czytam teraz moj post, ktorego fragment zacytowales to..heh..troche napompowany, chyba bylem wtedy delikatnie wkurzony reakcja kilku osob;)

To co piszesz w offtopic (uwielbiam te poboczne dyskusje, zwykle sa ciekawsze niz bazowe watki:)....jest wypelnione duza madroscia i doswiadczeniem.

Rzeczywiscie teraz potrzeba jedynie checi, bo wszystko jest pod nosem. Paradoksalnie jednak im czlowiek ma wygodniej tym mniejsze te checi sa.

Rzeczywiscie wierze w swoj projekt, i ta wiara jest bardzo, bardzo gleboka. Teraz jeszcze ugruntowaly j膮 liczne materialy z odcinkow, ktore powstaja ciagle i naprawde duzo rzeczy omawiamy jednoczesnie. Jest na co popatrzec, ciagle jakies nowe ujecia.

To jest prosty material, ale wiedzialem, ze tylko tak przejdziemy przez to bez wiekszych m臋k. Dotychczas jednak spelnia sie moj nadrzedny cel: mozliwie plastyczna, czytelna i ciekawa animacja postaci. Tak by calosc nie wygladala jak amatorka tylko robota ze smakiem i sensem, na tyle na ile to mozliwe podczas jednoczesnej nauki warsztatu.

Dzieki i pozdrawiam!

Napisano

Dzi艣 sytuacja wygl膮da tak. Daje og艂oszenie. Przychodzi m艂ody sympatyczny cz艂owiek. Podobno specjalista od modelowania. Gadam z nim. Super. Jest git, sympatyczny, fajny.

Zadaje mu pytanie: "U nas jest specjalizacja. Czyli co dok艂adnie chcia艂by艣 robi膰, bo m贸wisz 偶e robisz wszystko?".

Koleszka odpowiada: "mog臋 robi膰 wszystko co chcesz, wa偶ne tylko 偶ebym zarabia艂 12 ko艂a miesi臋cznie...".

Odpowiadam: "ok, rozumiem" - m贸wi臋: "to do艣膰 sporo jak na warunki warszawskie i nie wielu jest ludzi w tej bran偶y kt贸rzy tyle zarabiaj膮, ale ok. To w takim razie zobaczmy jakie艣 twoje prace."

Koleszka pokazuje 3 obrazki obrzydliwych, nieudolnych zrobionych samych siatek modeli nissana 350Z z jakiego艣 tutoriala, kt贸ry jest bardzo znany w intenecie. Same obiekty tylko swoim wygl膮dem przypominaj膮 model nissana 350z jak bardzo mocno przymru偶臋 oczy.

T艂umacz臋 mu 偶e to niestety nie wystarczy abym mu zaufa艂 偶eby wog贸le podjo艂 prace w naszym zespole nawet za darmo jako starzysta

bo my艣l臋 偶e nic jeszcze nie umie nawet na poziomie podstawowym...

Koleszka si臋 pod艣miewuje i z szyder膮 wychodzi z mojej firmy. Taka sytuacja jest notoryczna i w艂a艣ciwie powtarza si臋 za ka偶dym razem werbowania kogo艣 nowego. 呕adko zda偶aj膮 si臋 rozs膮dni ludzi z "POKOR膭" w swoim "personalnym portfolio".

Wi臋cej pokory, wi臋cej ch臋ci, wi臋cej pracy, a kiedy艣 艣wiat b臋dzie lepszy.

olaf3de serio to jest z 偶ycia wzi臋te? kurcze ci臋偶ko mi uwierzy膰, 偶e s膮 tacy "profesjonali艣ci", ale pewnie s膮 ;)

Napisano

cyt" Tworzymy scenariusze pelne milosci, bliskosci i troski..dziewczyny to lubia;)"

Moja lubi zabijanie, matrixy, i nadzwyczaj brutalne morderstwa:):)

Napisano
olaf3de serio to jest z 偶ycia wzi臋te? kurcze ci臋偶ko mi uwierzy膰, 偶e s膮 tacy "profesjonali艣ci", ale pewnie s膮 ;)

Przez siec s膮 jeszcze "fajniejsze" motywy. Odkad mam strone po angielsku gdzie pisze ze wspolpracuje z freelancerami zdarzaja mi sie ciekawe oferty. Poczynaj膮c od ludzi ktorzy chcieli by pracy, ale za nic w swiecie nie chca powiedziec za ile pracuj膮 a portfolio sklada sie z paru efektow tutoriali. Koncz膮c na zgloszeniach z przecietnymi folio gdzie wymagania finansowe zaczynaj膮 sie od 10.000$ miesiecznie.

Moim ulubionym jak do teraz, jest showreel ktory dostal (wraz z prosba o prace) inny freelnacer z ktorym wspolpracuje. Tylko dla ludzi o mocnych nerwach:

Moja lubi zabijanie, matrixy, i nadzwyczaj brutalne morderstwa:):)

podobnie :)

Napisano
  • Autor

Traitor napisal:

"Moja lubi zabijanie, matrixy, i nadzwyczaj brutalne morderstwa:):)"

mirach napisal:

"podobnie :)"

W takim razie mam tylko nadzieje, ze to nie Wy jestescie dziewczynami w tych zwiazkach;)

:)

Napisano

Moim ulubionym jak do teraz, jest showreel ktory dostal (wraz z prosba o prace) inny freelnacer z ktorym wspolpracuje. Tylko dla ludzi o mocnych nerwach:

aaaaaaaaaaaaaa siet, ostro

Napisano
  • Autor

Witajcie!

W zwiazku z produkcja serialu na szkoleniach wystartowala bardzo ciekawa inicjatywa.

Na facebooku zamieszczamy krotkie animacje z produkcji - animacje sa poddawane ocenie fan贸w i co trafniejsze komentarze i wskazowki sa uwzgledniane przy poprawkach animacji, ktore pojawiaja sie po kilku dniach ponownie do oceny.

Uzyskujemy ciekawy rodzaj interakcji i tym samym BARDZO motywujemy animatorow do pracy nad projektem!

Zapraszam Was wszystkich abyscie dolaczyli do grona fanow i brali czynny udzial w krytyce naszych prac.

http://www.facebook.com/pages/Jamie-robot/122917934449441

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci