Skocz do zawartości

Gitara akustyczna

Godzil

Rekomendowane odpowiedzi

Zatem... załóżmy że modeluje sobie gitarę akustyczną :) Chciałbym zamapować struny aby stworzyć na nich te takie... prążki, tzw. owijkę:

http://www.davewalkermusic.com/page3/GuitarStrings500x375.jpg

Nie chcę tego modelować bo zbliżeń nie będzie, z mapowania jestem noga :( Chcę modelować strony dokładnie owinięte na kluczu i totalnie nie mam pojęcia, jak się za takie mapowanie w ogóle zabrać, proszę o pomoc w tej kwestii! Dotychczasowy postęp poniżej:

41012627.jpg

Bardzo będę wdzięczny za pomoc!

Pozdrawiam

Edytowane przez Godzil

• Odpowiedzi 17
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Bez progowy akustyk? Uuu niezła jazda by była :D

Bardzo fajne drewno, nie zapomnij o żebrowaniu, i o tym że zazwyczaj się wnętrza nie lakieruje.

Co do strun będę je modelował.

Rozpustelnik robię z podłożonego zdjęcia.

A fakt spline maping, jeszcze nie używałem w prawdzie ale potrenuje to. Wiesz to nie jest dla mnie takie oczywiste "zmapuj jak chcesz" bo nie wiem jak sie odpowiednio mapuje obłe kształty, a sprezyne chce owinąć więc model będzie zakręcony. Mam nadzieje ze spline mapping pomoże...

Piszę ze sobą bo chyba nie zainteresowałem wątkiem :) Ale studio sobie skończyłem i chciałem pokazać:

84469190.jpg

Chyba chcę takie. Mógłby ktoś powiedzieć czy fajne? :P Bo mnie się podoba. Zabieram się za jakąś prezentację kilku renderów (i chyba jednak będą zbliżenia)

Pozdrawiam!

Napisano (edytowane)

Dobra chłopaki, stojak zaraz będzie gotowy :) Fakt no możę trochę brakowało kontekstu...

Jedidan12 - mówisz? to spróbuję jutro po pracy :)

gof - Twój podpis to Frontside, prawda? :)

Edytowane przez Godzil

hej bardzo mi się podoba. stojak rzeczywiscie daje na plus. mozesz jasniej napisac jak w ko0ncu zabrałez się do srtun?aha i takie moje pytanie co do zawinięć strun na kluczach(nie wiem czy dobrze pisze)ukladales to ręcznie?

mikeeho - Co do strun, to okazało się że faktycznie spline jest zmapowany po własnej długości od samego początku :| Więc nie mapowałem go w ogóle (niebawem pokarzę zbliżenia) tylko tillingowałem teksturę aby zasymulować owijkę strun. Jeśli chodzi o zawijanie na kluczach strun, tak... ręcznie... :> Ale splinem jakoś to leci.

Dziękuję reszcie za opinie i pomoc! Niebawem zapraszam to działu Finished, tam pojawi się cała kompozycja.

Pozdrawiam!