Napisano 10 Luty 201114 l Zatem... załóżmy że modeluje sobie gitarę akustyczną :) Chciałbym zamapować struny aby stworzyć na nich te takie... prążki, tzw. owijkę: http://www.davewalkermusic.com/page3/GuitarStrings500x375.jpg Nie chcę tego modelować bo zbliżeń nie będzie, z mapowania jestem noga :( Chcę modelować strony dokładnie owinięte na kluczu i totalnie nie mam pojęcia, jak się za takie mapowanie w ogóle zabrać, proszę o pomoc w tej kwestii! Dotychczasowy postęp poniżej: Bardzo będę wdzięczny za pomoc! Pozdrawiam Edytowane 13 Luty 201114 l przez Godzil
Napisano 10 Luty 201114 l Przecież jak sobie zrobisz renderable spline to on już jest zmapowany jak trzeba. Ja tam bym to wymodelował kawałek i przepalił dispa dla struny.
Napisano 10 Luty 201114 l Bez progowy akustyk? Uuu niezła jazda by była :D Bardzo fajne drewno, nie zapomnij o żebrowaniu, i o tym że zazwyczaj się wnętrza nie lakieruje. Co do strun będę je modelował.
Napisano 10 Luty 201114 l Autor Lucek - no struny robiłem splinami i nie były zmapowane wcale i nie wiem dlaczego by miały :O Jedidan12 - pamiętam pamiętam ;) dzięki.
Napisano 10 Luty 201114 l Chyba gryf za mały w stosunku do pudła. Mostek jakoś blisko otworu. Zrenderuj kawałek owijki z zdepth, w programie graficznym ustaw dobry kontrast i żeby ładnie się kafelkowało, zamapuj jak chcesz, może być spline mapping.
Napisano 10 Luty 201114 l Autor Rozpustelnik robię z podłożonego zdjęcia. A fakt spline maping, jeszcze nie używałem w prawdzie ale potrenuje to. Wiesz to nie jest dla mnie takie oczywiste "zmapuj jak chcesz" bo nie wiem jak sie odpowiednio mapuje obłe kształty, a sprezyne chce owinąć więc model będzie zakręcony. Mam nadzieje ze spline mapping pomoże...
Napisano 10 Luty 201114 l Jak zbliżeń nie będzie, to nie ma przegrzewki z dokładnym mapowaniem, można oszukać i użyć innych sposobów, ale spline mapping pasuje chyba najbardziej.
Napisano 13 Luty 201114 l Autor Witam, odświeżam wątek :) Model w zasadzie uważałbym za skończony, teraz jakieś ładne studio chciałbym dorzucić i to chyba tyle w tym temacie :)
Napisano 13 Luty 201114 l Autor Piszę ze sobą bo chyba nie zainteresowałem wątkiem :) Ale studio sobie skończyłem i chciałem pokazać: Chyba chcę takie. Mógłby ktoś powiedzieć czy fajne? :P Bo mnie się podoba. Zabieram się za jakąś prezentację kilku renderów (i chyba jednak będą zbliżenia) Pozdrawiam!
Napisano 13 Luty 201114 l Dokładnie, stoik i będzie super :) Ja trzymam kostkę koło mostka pomiędzy trzema strunami. Fajny rodzaj wytłumienia ;)
Napisano 13 Luty 201114 l Autor Dobra chłopaki, stojak zaraz będzie gotowy :) Fakt no możę trochę brakowało kontekstu... Jedidan12 - mówisz? to spróbuję jutro po pracy :) gof - Twój podpis to Frontside, prawda? :) Edytowane 13 Luty 201114 l przez Godzil
Napisano 14 Luty 201114 l Bardzo mi się podoba ale jestem trochę subiektywny :) Co do tego sposobu to działa on tylko w klasykach w elektrycznych prawie tego nie słychać.
Napisano 14 Luty 201114 l hej bardzo mi się podoba. stojak rzeczywiscie daje na plus. mozesz jasniej napisac jak w ko0ncu zabrałez się do srtun?aha i takie moje pytanie co do zawinięć strun na kluczach(nie wiem czy dobrze pisze)ukladales to ręcznie?
Napisano 14 Luty 201114 l Autor mikeeho - Co do strun, to okazało się że faktycznie spline jest zmapowany po własnej długości od samego początku :| Więc nie mapowałem go w ogóle (niebawem pokarzę zbliżenia) tylko tillingowałem teksturę aby zasymulować owijkę strun. Jeśli chodzi o zawijanie na kluczach strun, tak... ręcznie... :> Ale splinem jakoś to leci. Dziękuję reszcie za opinie i pomoc! Niebawem zapraszam to działu Finished, tam pojawi się cała kompozycja. Pozdrawiam!