indian Napisano 4 Kwiecień 2011 Share Napisano 4 Kwiecień 2011 (edytowane) Witam w tym tutorialu postaram się opisać proces powstawania studia w programie 3ds max, więc zaczynajmy: Pracę rozpoczynamy od prostego plane'a ze standardowymi ustawieniami, klikamy na niego prawym przyciskiem myszy Convert to -> Convert to Editable Poly... Zaznaczamy krawędzie z wciśniętym SHIFT'em przeciągamy, jak na obrazku poniżej... Nadajemy meshowi modyfikator MeshSmooth albo Turbosmooth, aby wygładzić nieco krawędzie. Proces modelowania mamy za sobą, teraz zajmiemy się ustawieniem świateł, ale zanim to zrobimy musimy wejść w render setup( F10 ), w zakładce common zjerzdżamy na sa dół, Assign Renderer i jako production wybieramy V-Ray'a. W panelu Create klikamy Lights, zmieniamy na Vray i klikamy VrayLight, ustawiamy jak na rysunku... Dodajemy kolejne światła i ustawiamy jak poniżej... Klikamy "M" aby pojawiło się okienko Material Editor i nadajemy podstawowy materiał zaszemu powyginanemy plane'owi, narazie zmieniając tylko kolor, jak na rysunku... Przyszedł czas na ustawienia kamery, tak więc, w panelu Create, klikamy zakłądkę Cameras, zmieniamy na Vray i klikamy w VRayPhysicalCamera, ustawiamy jak na rysunku poniżej... Ok prawie koniec, teraz przyszło na ustawianie vraya, wszystkie potrzebne informacje możecie znajeść na http://www.spot3d.com/ ... Pamiętajcie jeżeli chcecie pozbyć się szumu z rendera ustawiajcie troszkę wyższą wartość Subdivs w materiałach... OK to by było na tyle, mam nadzieję że tutorial jest jasny i przejrzysty dla każdego i nie zawiera straszliwych błędów. Miłego renderowania w nowym studio :) Komentarze pożądane :) salut. Edytowane 27 Marzec 2012 przez indian 3 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 4 Kwiecień 2011 Share Napisano 4 Kwiecień 2011 (edytowane) plus za skierowanie do tutka vray, ogólnie tutorial jest bardzo przejrzysty, krok po kroku, podpadnie początkującym i innym. Rep za inicjatif. Tylko czepnę się - max rate 1 to jakieś nieporozumienie, w tym studio tak naśrubowany irradiance oraz dołożony detail enhancement jest niepotrzebny :( bo zaprezentowany model jest wystawiony na odbiór ogólny, nie widać i tak GI wodotrysków. Edytowane 4 Kwiecień 2011 przez Camel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 5 Kwiecień 2011 Share Napisano 5 Kwiecień 2011 Jeszcze raz dzięki! Jestem mantalowcem ale upewniłeś mnie że dobrze zrozumiałem i jeszcze coś nowego Pamiętajcie jeżeli chcecie pozbyć się szumu z rendera ustawiajcie troszkę wyższą wartość Subdivs w materiałach... Chociaż ja po prostu zwiększałem sample światła. //Nie mogę ci dać kolejnego repa :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smoku Napisano 5 Kwiecień 2011 Share Napisano 5 Kwiecień 2011 Fajny tutek. Szkoda, że repy mozna rozdawać raz na pół roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 5 Kwiecień 2011 Share Napisano 5 Kwiecień 2011 A, nie prościej użyć bend'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paveu69 Napisano 21 Kwiecień 2011 Share Napisano 21 Kwiecień 2011 Dzięki! Nawet bym nie pomyślał, żeby renderować w studiu! Do tej pory renderowałem pod gołym niebem, a tu proszę :D Efekt jest świetny, co prawda trwa to 5x dłużej, ale efekt też jest dużo lepszy! Świetna pomoc, dziękuję z całego serca ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamrejare9 Napisano 2 Sierpień 2011 Share Napisano 2 Sierpień 2011 witam, dzieki za tutka ale napotkalem juz na samym poczatku problem z przeciagniem, gdy przeciagam z shiftem nie robi takiego ladnego ukosu lecz poprostu kopiuje i pozwala mi to przeciagnac kopie w dowolne miejsce co robie nie tak? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 2 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2011 musisz mieć skonwertowany obiekt do editable poly, czy innego.... zaznaczasz krawędzie i z shiftem przeciągasz, dalej masz opisane w tutku :) salut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamrejare9 Napisano 2 Sierpień 2011 Share Napisano 2 Sierpień 2011 tak tez robilem i nic z tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 2 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2011 jakie softu używasz, jeżeli maxa to ta metoda... znaczy metoda hehe... powinna zadziałać... salut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamrejare9 Napisano 2 Sierpień 2011 Share Napisano 2 Sierpień 2011 3DS max 2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 2 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2011 ok no to napisz dokładnie step by step co ty robisz... salut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamrejare9 Napisano 2 Sierpień 2011 Share Napisano 2 Sierpień 2011 daje zeby zrobilo plane, na oko daje prostokat nastepnie prawym na to i daje editable poly, potem jak sa te osie x y z klikam na y i z wciskam SHIFT i przeciagam do gory i w jedna strone , puszczam pojawia sie okienko : copy instance reference zadne z nich nie daje efektu jak w tutorialu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 2 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2011 może to pomoże ... klikasz na klawiaturze "W"(MoveTool) i przeciągasz strzałkami, jeżeli nie wiszisz strzalek a masz aktywny moveTool to kliknij "X" . salut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamrejare9 Napisano 2 Sierpień 2011 Share Napisano 2 Sierpień 2011 tak robie niestety nie dziala , acha i nie mam takiej siatki jak u ciebie jest widoczna poprostu mam caly prostkat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 2 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2011 a pokaż jak CI to wychodzi salut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loki Napisano 2 Sierpień 2011 Share Napisano 2 Sierpień 2011 tak robie niestety nie dziala , acha i nie mam takiej siatki jak u ciebie jest widoczna poprostu mam caly prostkat wciśnij F4 albo F3, będziesz miał podgląd siatki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamrejare9 Napisano 2 Sierpień 2011 Share Napisano 2 Sierpień 2011 Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 2 Sierpień 2011 Share Napisano 2 Sierpień 2011 nie wlaczyles edycji krawedzi, tylko przesuwasz caly obiekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 2 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2011 kliknij w Selection na krawędzie i wtedy przeciagaj a nie cały obiekt... salut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamrejare9 Napisano 2 Sierpień 2011 Share Napisano 2 Sierpień 2011 ok dzieki bardzo pomoglo !:) a jeszcze pytanie musze ze tak powiem po kazdym kwadraciku jechac czy moge odrazu po calym boku jakos ? zaznaczyc odrazu zeby rowno szly :)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 2 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2011 zaznaczasz kilka krawędzi z wciśniętym CTRL salut. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamrejare9 Napisano 2 Sierpień 2011 Share Napisano 2 Sierpień 2011 mam pytanie doszedlem do vraya lecz nie mam tam takowego co robc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 2 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2011 najlepiej kupić np tutaj: http://chaosgroup.com/en/2/index.html ,ale niektóry wolą ominąć ten krok :) salut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamrejare9 Napisano 2 Sierpień 2011 Share Napisano 2 Sierpień 2011 tylko jak to ominac a zrobic dalej studio ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 2 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2011 chodziło mi o kontekst kupowania hihih:) studio możesz też zrobić w darmowym silniku renderującym np w mentalu :) salut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamrejare9 Napisano 4 Sierpień 2011 Share Napisano 4 Sierpień 2011 jakas instrukcja jak to zrobic ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 4 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2011 to juz nie ten watek :) salut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groidea Napisano 4 Wrzesień 2011 Share Napisano 4 Wrzesień 2011 (edytowane) hmm, tutek bardzo fajny ale mam pytanie; chodzi o cienie, użyte w powyższym tutku światła nie maja możliwości manipulacji ostrością cieni, tz na pokazanym przykładzie cienie rozkładają się dość miękko (może dlatego że przedstawiony model ma miękkie kształty) lecz jeśli wrzucimy do sceny jakieś elementy kwadratowe np. kostkę to cień tej kostki bedzie ostry, mimo że źródło światła jest z 4 stron. Dobrze rozumiem że w oświetleniu typu v-ray nie ma ustawień miękkości cienia - odpowiednika "area shadow" w mentalu? (oczywiście pomijam tu manipulację ostrością cieni za pomocą wielkości żródła światła) peace Edytowane 4 Wrzesień 2011 przez groidea Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
player51 Napisano 14 Luty 2014 Share Napisano 14 Luty 2014 Sory ale dla początkujących ten opis jest do d..y, niezrozumiały. Piszesz " Zaznaczamy krawędzie z wciśniętym SHIFT'em przeciągamy, jak na obrazku poniżej" Ani nie pokazałeś jakie krawędzie ani jak je przeciągać. Pozatym nawet jak początkujący rozkmini które to krawędzie to i tak wyjdzie mu z tego kąt prosty a nie jak u ciebie fajny łuk. Niestety powstanie łuku jest przemilczane. itp itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 14 Luty 2014 Share Napisano 14 Luty 2014 odznaczenie górnika roku, z dodatkowym orderem "wielka pretensja" ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drezdeck Napisano 13 Styczeń 2015 Share Napisano 13 Styczeń 2015 Witam. Sorki że odświeżam ale nie wiem gdzie tego szukać. Zrobiłem całe studio wedle wskazań i wszystko jest ok jeżeli nie ma w scenie obiektów "lustrzanych. Jeżeli dam na obiekt nap lakier samochodowy który cokolwiek odbija, to niestety krawędzie mojego wirtualnego studia są na nim widoczne. Wsadzenie obiektu w kule było złym pomysłem... Jak się tego pozbyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dynamico Napisano 13 Styczeń 2015 Share Napisano 13 Styczeń 2015 W ustawieniach V-ray , w panelu environment masz miejsce: Reflection/refraction environment, w które możesz wstawić materiał z mapą, która ma być widoczna w odbiciach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi