Napisano 4 Czerwiec 201113 l Witam Zakładam teczkę w której będę zamieszczał rezultaty swoich poczynań w 3D. Będę również wdzięczny za konstruktywne wypowiedzi na temat tworzonych przeze mnie rzeczy. Nie boje się krytyki, także jedziemy... Na dzień dobry model zegarka... Edytowane 27 Czerwiec 201113 l przez Inky
Napisano 4 Czerwiec 201113 l Bardzo ładny i model i materiały. Szczególnie nieregularności paska dodają autentyzmu. Pasek (szczególnie na dole) troszkę za bardzo odcina się od tła, wg mnie powinien ładnie w nim zanikać.
Napisano 4 Czerwiec 201113 l hej, W jakim sofcie to modelowałeś/renderowałeś ? Światło pod napisem Officialy Certified jest ciut za mocne przez co wydaje się trochę nie wyraźny. Skóra wygląda nawet fajnie. Ja bym go lekko obrócił w osi X tak żeby pokazać pasek od góry ;]
Napisano 5 Czerwiec 201113 l Autor Witam Scena modelowana jak i renderowana w 3ds max. Do oświetlenia modelu użyłem 5 świateł photometrycznych. Materiał to w zasadzie standardowe presety Arch & Design lekko zmodyfikowane. Końcowy render trochę podkręcony w ps. (kontrast, aberacja, color balance) Rice -> Masz racje, jest to spowodowane refleksami szybki, aczkolwiek nie raziło mnie to tak bardzo w związku nic z tym nie robiłem Ps. dzięki za komentarze i sugestie... Większa wersja
Napisano 5 Czerwiec 201113 l Materiał stali (chyba) tego na dole (z wkrętem) - bardzo odróznia się od reszty - in minus niestety. To miał być chyba brashed metal, a wygląda jak papier pomalowany ołówkiem. Rzuciło mi się w oczy dopiero na powiększeniu. To pewnie też jakiś wpływ materiału szybki. Zaskoczyłeś mnie że modelowałeś białe kreski sekundnika po obwodzie, pewnie łatwiej dałoby się to załatwić jakąś mapką.
Napisano 5 Czerwiec 201113 l Autor Goran -> Fakt, można by to pewnie machnąć teksturą, aczkolwiek na posiadanych zdjęciach były to, a przynajmniej wydawało mi się, że są to oddzielne obiekty. Jak na razie szadery ciągle stanowią pewną trudność dla mnie. Poniżej zamieszczam źródła referencyjne z których korzystałem. Za wiele nie było więc musiałem trochę improwizować, stąd też to ujęcie kamery. Jeśli macie jakieś sugestie co do szaderów nie obrażę się i z chęcią przyjmne lekcje. Dodam że katuje się mental rey'em... Pozdrawiam
Napisano 5 Czerwiec 201113 l Cześć , bardzo mi się podoba 2 wizualizacja jako wizualizacja produktowa to super.
Napisano 6 Czerwiec 201113 l W sumie na referkach ten element (materiał wokół wkręta na dole tarczy) wygląda podobnie jak u Ciebie, więc efekt oryginału osiągnąłeś. CO nie zmienia faktu że nawet na oryginale wygląda mi to dziwnie, ale to tylko moje marudzenie. ;-)
Napisano 9 Czerwiec 201113 l Autor Witam Kolejny model. Oprócz finalnej wersji zamieszczam również oryginalny render z przed postprodukcji jak i siateczkę... Piszcie jak się wam to widzi, jak by to można było by ulepszyć... ogólnie celuje w fotorealizm... Pozdrawiam
Napisano 9 Czerwiec 201113 l Modele świetne, materiały już troszkę gorzej. Jak by dopieścić tekstury metalowych części można by było więcej wyciągnąć z tej sceny. Na drewnianym elemencie widać drobny błąd mapowania. Na 2 ujęciu moim zdaniem przesadziłeś troszkę z aberracją ;) Ogólnie bardzo pozytywnie.
Napisano 10 Czerwiec 201113 l bemben tez ma zwalone mapowanie. cos mi sie wydaje ze kolega z unvrapem, nie jest na TY
Napisano 10 Czerwiec 201113 l Autor KoMic -> Z lenistwa zastosowałem zwykłe mapowanie cylindryczne. Efekt widoczny na obrazku był zamierzony, no ale po głębszej analizie faktycznie można stwierdzić że są problemy z mapowaniem. ReflectVision -> Tak zdecydowanie przesadziłem z aberracją. Powinienem ją robić na 100% podglądzie a nie w pomniejszeniu. Dzięki za komentarze Pozdrawiam
Napisano 15 Czerwiec 201113 l Autor Witam Tym razem postanowiłem stworzyć jakąś martwą naturę... Poniżej zamieszczam mały progres. Jest to jabłko, niby nic nadzwyczajnego ale tekstura jest w 99% proceduralna... Jak dla mnie całkiem nieźle wyszło, a co wy o tym myślicie? Pozdrawiam
Napisano 15 Czerwiec 201113 l Inky, jeżeli chodzi o jabłuszko, spróbuj dodać nieco żywsze i mocniejsze kolory, bo to co tutaj pokazałeś, jest takie mdłe kolorystycznie ;) Popatrz jak wyglądają na zdjęciach i spróbuj jeszcze raz ;)
Napisano 15 Czerwiec 201113 l Jabłko masz bardzo jasne w stosunku do tła. Zrób tak jak mówi Dobrotek i zmień trło do rendera na jasniejsze
Napisano 16 Czerwiec 201113 l Autor Witam Nie wiem co do tej jasności, u mnie jest wszystko ok. Może to kwestia kalibracji monitora...
Napisano 16 Czerwiec 201113 l hmm możliwe, że to kwestia monitora ale u mnie też kolory sprawiają wrażenie nieco spłukanych. Jak na proceduralną teksturę to efekt naprawdę dobry i realistyczny. Pozwoliłem sobie podciągnąć nieco kolory w photoshopie. Przesadziłem chyba w 2 stronę, ale oceń jak u Ciebie się prezentuje ;)
Napisano 16 Czerwiec 201113 l Autor eXPlosiV -> Może faktycznie trochę za mało kontrastu. Będzie trzeba znaleźć wersję po środku między moją a Twoją, ale to myślę że już w samej postprodukcji.
Napisano 16 Czerwiec 201113 l Autor Maciupenki update... Pomidorki. W zasadzie będę chciał zrobić jeszcze tą samą metodą 3 rodzaje dyni, arbuza oraz winogrona...
Napisano 16 Czerwiec 201113 l cześć, trzaskasz bardzo fajne rendery ale podpisuję się pod ReflectVision - aberracja nie działa na dobre
Napisano 17 Czerwiec 201113 l Autor Pomalutku do celu, może coś z tego będzie. Tym razem arbuz, aczkolwiek nie do końca podoba mi się materiał miąższu... polka dot -> Tak, przesadziłem tam trochę [a nawet dużo z aberracją]
Napisano 21 Czerwiec 201113 l owoce na tle Czarnej Dziury. a może by tak chociaż talerzyk, żeby na czymś leżały?
Napisano 21 Czerwiec 201113 l Autor Hahaha dobre... W przyszłości powinny się znaleźć w koszyku.... Pozdrawiam
Napisano 27 Czerwiec 201113 l Autor Witam Troszkę mnie nie było... Ale teraz zamieszczam rezultat bojów z tematem "martwa natura". Wyszło jak wyszło, do końca nie jestem zadowolony, ale myślę że da się to zaakceptować... Jak macie jakieś sposoby na ujarzmienie tego typu tematyki chętnie poczytam. Pozdro ;)
Napisano 27 Czerwiec 201113 l Całkiem fajnie to wygląda. ;) Z tego co się rzuca w oczy to troszkę za mocne przepalenie prawej strony i winogrona, których materiał na tle innych owoców czy warzyw prezentuje się raczej średnio - dla mnie wygląda to tak jakbyś zapomniał dodać do nich SSS. Pozdr.
Napisano 27 Czerwiec 201113 l Nie wygląda najgorzej, aczkolwiek jak Muppet wspomniał - popraw winogrona i światło, a od siebie dodam, że pomidory wyglądają jakby były dodane w photoshopie :). Czekam na poprawę :).
Napisano 27 Czerwiec 201113 l Autor Pomidorki i winogrona mają sss, pozostałe to zwykłe materiały A&D. Winogrona faktycznie nie wyglądają najlepiej ale nie miałem pomysłu na nie i w sumie dostałem lenia. Przepalenia zrobiłem celowo jako że uznałem że dodają dramaturgi. Dzięki za komentarze Edytowane 27 Czerwiec 201113 l przez Inky