Napisano 15 Czerwiec 201113 l Witam Mam wymodelować panel ścienny http://www.vitrum.com.pl/bin/img/space%20wall/p_srebrny.jpg.html w 3dmax 2010. Jest to płyta 200/90 cm i są na niej co 10 cm rowki o szer. 1 cm. Jak można to najszybciej wykonać? Nie mogę poradzić sobie z równomiernym podziałem edge na boxie, aby zaznaczając polyglony cofnąć je do środka płyty poleceniem extrude. pozdrawiam i czekam na podpowiedzi z góry dzięki
Napisano 15 Czerwiec 201113 l Autor ... ale po kolei. Rysuję boxa, zmieniam na poly i connect, chamfer, extrude? Rowki są w osiach co 10 cm, każdy ma szerokość 1 cm i taką samą głębokość. Z rowkowaniem sobie poradzę, tylko to rozmieszczenie.
Napisano 15 Czerwiec 201113 l W sumie to nic prostszego. 1. robisz boxa 2000x900x20 2. prawy i konwerujesz do Editable Poly 3. Przechodzisz do edge selection i zaznaczasz te 4 krawędzie 4. Robisz Connect z 8-mioma segmentami 5. Nowo powstałe krawędzie są zaznaczone, dajesz Chamfer z wartością 5mm (10mm/2 !!!) Dalej w następnym poście - 5 załączników to maksimum na forum
Napisano 15 Czerwiec 201113 l 6. Zaznaczasz nowe polygony (tylko na frontowej ściance) i dajesz Extrude -10mm 7. I tu masz prosty problem usunięcia nakładających się poly - pokombinuj :-) 8. Możesz ułatwić sprawę tworząc od razu boxa z podziałem. Potem pomijasz punkty 3 i 4 Jeżeli nie dasz rady z pkt. 7 też coś pomożemy
Napisano 16 Czerwiec 201113 l Autor ... dzięki. Kilka cennych uwag i tydzień szukania w kieszeni. pozdr. Tylko z tym punktem 7 jest problem. Ginie mi cała krawędź itd. Edytowane 16 Czerwiec 201113 l przez Yarek68
Napisano 16 Czerwiec 201113 l Jak będę w domu (ok. pólnocy) to napiszę co z tym zrobić - generalnie musisz watwić na górenj ściance jeszcze jedną krawędź, usunąć nakładające się poly (czyli też boczną ściankę) a potem wstawić CAPem nową ściankę i dorobić brakujące krawędzie siatki CUTem. EDIT: na szybko: 1. Usuwasz polygony bocznych ścianek razem z nakładającymi się polygonamy powstałymi pon EXTRUDE 2. Zaznaczasz narożne krawędzie i dajesz CONNECT z wartością 1 3. W trybie BORDER (editable poly) zaznaczasz loopy bocznych ścianek i dajesz CAP 4. Polecenie CUT prowadzisz nową siatkę na nowym polygonie między vertexami Rysunek na szybko z cada bo nie mam maxia pod ręką.... Edytowane 16 Czerwiec 201113 l przez goran
Napisano 16 Czerwiec 201113 l mafida, goran ZLE! :) jesli wymodeluje to w sposob ktory sugerujecie to skrajne pasy (gora, dol) beda mniejsze niz reszta (roznica wartosci chamfer). Dotatkowo goran sugeruje extrudowanie mniejszych polygonow do srodka ale lepiej extrudowac duze polygony do przodu i dzieki temu uniknac nakladajacych sie polygonow. Osobiscie zrobilbym to rysujac przekroj linia a pozniej extrude...
Napisano 16 Czerwiec 201113 l Masz rację t0m3k - umknęło mi to że skrajne będą mniejsze... A co do extrude - kwestia gustu, można tak, można tak. Rysując linią też dobry pomysł, będziesz miał na pewno idealne wymiary, ale potem i tak musisz dać CAP i dorobić siatkę.
Napisano 16 Czerwiec 201113 l lol, hehe chyba najprosciej to zrobic jeden deske panelu box+1 extrude i go skopiowac ile sie tam chce: ]
Napisano 17 Czerwiec 201113 l Ale potem musisz to połączyć w jędną bryłę - ATTACH i WELD - w sumie tyle samo roboty.
Napisano 17 Czerwiec 201113 l Ja pierdykam to jest poważny prawdziwy wątek :) Jak wymodelować deskę z rowkiem. A w następnym zapytaniu, jak wymodelować boxa.
Napisano 17 Czerwiec 201113 l Widzisz, diabeł tkwi w szczegółach. Jak widać nawet tak prostą rzecz można zrobić na wiele sposobów, lepszych lub gorszych. Dzięki takiej dyskusji mozna podpatrzeć jakieś praktyczne sztuczki stosowane przez osoby z dużym doświadczeniem - nie ma co się obruszać że to tylko deska z rowkiem - jak to zrobisz dobrze i minimalnym nakładem pracy, to przy dużym projekcie zyskasz proporcjonalnie więcej. A to subforum jest chyba najlepszym miejscem na takie dyskusje...
Napisano 17 Czerwiec 201113 l Autor Ja pozbyłem się tych poliglonów poprzez skopiowanie całej płyty, przesunięciu jej o np. 1 cm a następnie zrobiłem część wspólną \\w Boolean\intersection\\ i niechciane poliglony zniknęły. 15 sekund i po problemie. Tutaj takie rozwiązanie zadziałało. pozdr. i dziękuję za pomoc
Napisano 17 Czerwiec 201113 l Przy tak prostym modelu Boolean pewnie zadziałał prawidłowo, ale przy bardziaj skomplikowanych zwykle miesza w siatce, co może skutkować nieprawidłowościami. Dla pewności sprawdź miejsce łączenia czy nie ma pokrywających się vertexów i krawędzi i czy nie namieszało ze SmoothGrupami, bo przy renderingu może Ci źle wyjść
Napisano 17 Czerwiec 201113 l wydaje mi sie ze Loki mial na mysli zrobienie obrysu calosci, wtedy nic nie bedzie trzeba laczyc tylko calosc bedzie extrudowana. ja bym tak wlasnie zrobil. spline>snap do siatki i "i" i do dziela :)
Napisano 17 Czerwiec 201113 l Zamiast "wyciskać" rowki lepiej extrude wypukłości. Nie ma problemu usuwania niepotrzebnych ścianek itd.