adamakis Napisano 20 Październik 2011 Napisano 20 Październik 2011 Czesc, nowe, troche inne, pomyslalem ze fajnie by bylo tak... :) dzieki. [ATTACH=CONFIG]82533[/ATTACH]
Tores Napisano 20 Październik 2011 Napisano 20 Październik 2011 Podoba mi się oprócz drzew. Sam pomysł przedni:)
mirach Napisano 20 Październik 2011 Napisano 20 Październik 2011 bardzo fajnie wyglada, ladna woda i trawa. Jedyne co mi nie pasi to ta fontanna/zrodelko bijące w gore - zupelnie nie pokrywa sie ze skalą reszty wody, mam wrazenie jakby to bylo wyjęte ze zdiecia-makro kropli wpadajacej do szklanki.
adamakis Napisano 20 Październik 2011 Autor Napisano 20 Październik 2011 wlasie to jest krople co spadaja duze poza skala :) musi zawze byc cos dziwnego... dzieki
FF Napisano 20 Październik 2011 Napisano 20 Październik 2011 Super, popływał bym sie tam, pochodził juz mniej, tak bez zadnych barierek:P
Dmk Napisano 21 Październik 2011 Napisano 21 Październik 2011 Super pomysł! Od razu mi się skojarzyło z odzieleniem brudu który jest na dole tj samochody itd itd, z 'lepszym' swiatem u góry, albo wpław albo łódeczką ;D
szczawik Napisano 21 Październik 2011 Napisano 21 Październik 2011 fajna pracka, ale drzewa odstaja troche od reszty;)
3d_operator Napisano 21 Październik 2011 Napisano 21 Październik 2011 Pomysł przedni. Niestety nierealny do realizacji :(
Mihu Napisano 21 Październik 2011 Napisano 21 Październik 2011 Witam. Domyślałem się monitorując temat, iż znajdzie się ktoś niedowierzający realności konstrukcyjnych rozwiązań w takich wizjach i powiem, że na świecie paręnaście lat temu pokrywano trawą, łąkami domki jednorodzinne, a parę lat temu pokrywano niektóre większe pojedyncze budynki w różnych miejscach na świecie. Dla chcącego nic trudnego i załączam 2 linki [Link1] - przedstawia co "Pani" WiKi mówi na ten temat "Green Roof" [Link2] - najciekawsze wdrożone zastosowanie tego tematu ;] Miłego oglądania. Pozdrawiam
adamakis Napisano 22 Październik 2011 Autor Napisano 22 Październik 2011 Ogrody moga byc zrobione i tak jak Mihu przedstawil juz sa zrealizowane... ale co z woda i ta skala co jest na prawo? W sumie wszysko jest kwestia czasu... Ale moze lepiej zburzyc te szare budynki i na nich miejscu zrobic ogrody? :)
Mihu Napisano 22 Październik 2011 Napisano 22 Październik 2011 Z punktu widzenia konstukcyjnego budynków na których przedstawiono wizję mogę jedynie stwierdzić, iż największy problem byłby z wodą, gdyż nie obciąża budynku jak poszczególne elementy budynku, lecz napiera również na boki i tu powstaje problem - trzeba by liczyć taki dach jak basen ;), poza tym prawdziwa skałą nie mogła by się tam znaleźć z uwagi na jej wagę, za to można by wykonać jej imitację malowanie lub pokrycie zewnętrzne płytkami. Wizja bardzo mi się podoba - zamiast chodzić po brudnych ulicach można by po prostu wyjść na "dach".
Marvin Napisano 22 Październik 2011 Napisano 22 Październik 2011 Specjalistą nie jestem ale jeśli miałbym gdybać co w tym nierealnego to stawiałbym na łączniki pomiędzy budynkami. 1. Duże obciążenia dynamiczne (każdy budynek pracuje osobno). 2. Szczeliny dylatacyjne muszą być zminimalizowane (wymagana szczelność). 3. Parcie wody. A koncept i wizualizacja jak zwykle świetne.
Razer Napisano 24 Październik 2011 Napisano 24 Październik 2011 Zawsze można tam nalać tylko 10cm wody, może od tego nic się nie zawali. A mi się to wszystko z planszą z Quake'a skojarzyło, te przepaście między budynkami tonące we mgle, lepiej tam nie wpaść bo gib i -1 frag ;)
Rekomendowane odpowiedzi