lee666 Napisano 1 Styczeń 2012 Share Napisano 1 Styczeń 2012 (edytowane) Jak w tytule .. moja teczka która będę powoli zapełniał ;) za pomocą Zbrusha ;) (pamiętam tylko że tors w godzine zrobiłem dwoma pędzlami, a twarz jest tak stara że już prawie o niej zapomniałem) [ATTACH=CONFIG]90653[/ATTACH] Edytowane 3 Luty 2015 przez lee666 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 2 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 2 Styczeń 2012 (edytowane) dzisiaj maźnięty ;) Edytowane 23 Kwiecień 2012 przez lee666 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 5 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 5 Styczeń 2012 (edytowane) Prawde mówiąc dopiero uczę się Zbrusha ;) (łapania formy) staram sie robić jedną rzeźbę na dzień ...wszelkie komentarze, konstruktywne krytyki ..mile widziane Edytowane 5 Styczeń 2012 przez lee666 zaproponowanie skomentowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyanide Napisano 5 Styczeń 2012 Share Napisano 5 Styczeń 2012 Co do ostatniej głowy. Sporo błędów jest. Np. ucho zbtynio zlewa się z resztą głowy, usta są płaskie, budowa nosa zła, oczy zbytnio wyłupiaste. Można by długo wymieniać. Proponuję zacząć zapoznawać się z anatomią, bez tego się nie obędzie. Jeżeli nie masz problemów z angielskim to proponuję posłuchać i obejrzeć to -> Do tego przejrzyj darmowe tutki z gnomonworkshow. Mi to trochę rozjaśniło. Przejrzyj tutki/timelapsy odnośnie ZB, znajdujące się na forum ja z nich trochę wyniosłem. Dawaj dalej kolejne główki i nie przejmuj brakiem komentarzy czy coś. Rób swoje powoli do przodu, z czasem pojawi się więcej skilla itd. Jak masz pytania to wal śmało, o ile mnie nie przerosną to postaram się odpowiedzieć i pomóc. Pozdrawiam, Cyanide. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 6 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 6 Styczeń 2012 Cyanide ..dzięki za dobre słowo ;) .. .rzeczywiście .. tamtą głowe robiłem z pamięci .. . .. ta jest robiona na podstawie 2 zdjęć z książki ''Anatomi dla artystów'' .. .przód i bok .. szkoda że niemiałem jeszcze zdjęcia w jakimś żucie aksonometrycznym .. . bo widze w tym problem .. byłem zbyt skkupiony na refkach ;) .. ps: ..możesz mi powiedzieć jak umieścić zdjęcia w zbrushu tak żebym mógł nimi manewrować na planie razem z modelem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyanide Napisano 6 Styczeń 2012 Share Napisano 6 Styczeń 2012 Chwileczka szukania w necie i proszę http://www.pixologic.com/docs/index.php/Tutorial:_Sculpting_A_Skull Mam nadzieję, że pomoże. Jeżeli nie to szukaj używając hasła image plane itp. Co do sculptu to chyba się troszkę minąłeś z refką. Dziś już nie będę robił overpainta, ale z pewnością widzisz nieprawidłowości. Zły kształt czaszki, za mała żuchwa (albo za mało zarysowana), usta w dziubek i sporo innych rzeczy. Poszukaj w necie czegoś po hasłem ecorche, zobacz sobie co i jak na twarzy idzie. Poczytaj o proporcjach całej głowy i co najważniejsze ćwicz. Dawaj następną główkę. Pozdrawiam, Cyanide. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 6 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 6 Styczeń 2012 szkur ... a byłem już kiedyś w tamtym wątku ale mój angielski mi nie dopomógł na tyle żeby mi sie to udało ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyanide Napisano 6 Styczeń 2012 Share Napisano 6 Styczeń 2012 Hmm... No angielski by się przydał bo cała masa dobrych materiałów jest po angielsku, właściwie ja uczyłem się w większości ze źródeł, które były po angielsku. Takie robocze rozwiązanie problemu. Mi w Chromie zawsze jak otwieram coś nie po polsku wyskakuje taki denerwujący pasek na górze, czy nie chce przetłumaczyć strony. Tłumaczenie może nie jest najlepsze, ale przy konfrontacji z wersją angielską powinieneś dać radę. Ja szczerze się przyznam, że w zasadzie nie pracuję w ten sposób, tzn nie importuję refek to ZB, jakoś nigdy tak nie robiłem. Tak na szybko mogę Ci npisać, że mając plane, wczytujesz refkę jak texturę i dodajesz ją do plane'a. Pozdrawiam, Cyanide. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 6 Styczeń 2012 Share Napisano 6 Styczeń 2012 Putin? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 6 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 6 Styczeń 2012 może troche jak putin hehehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shotterex Napisano 6 Styczeń 2012 Share Napisano 6 Styczeń 2012 (edytowane) Mała pomoc co do refek, myślę że się wszystkim przyda pod filmem jest link do programu Edytowane 6 Styczeń 2012 przez Shotterex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 6 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 6 Styczeń 2012 dziś dla odmiany studium ręki ..( niechciało mi sie szukać zdjęć twarzy ;) ) .... . więc postanowiłem dzisiejszego wieczoru stworzyć własną rękę .. . przynajmniej moglem ją zobaczyć ze wszystkich stron .. . zawsze można posiedzieć i dorobić detal zmarszczki ..ale aktualnie jestem umiarkowanie zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 9 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2012 Cyanide ..dzięki za szybką instrukcje .. rzeczywiście nakłada teksture ... tylko że pokrywa mi całego plane zdjęciem przez co obraz mi sie rozszeża i musze ręcznie dopasowywać żeby w miare normalnie wyglądało ... . dużo jeszcze do poprawienia ale miło sie rzeźbiło i jutro o podobnej porze wrzucę poprawioną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 10 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2012 jak powiedziałem tak zrobiłem :) .. . sculpting to jednak ostra walka .. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 20 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2012 Cała postać nastepnym razem, musze dokończyć ręce i nogi żeby skoczyć na wyższy subdiv ;) jak zwykle komentarze mile widziane.. ( jedyną pomocą było użycie miary dziewięciu głów która zrobiłem z paru równo rozmieszczonych plane) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quentin Napisano 20 Styczeń 2012 Share Napisano 20 Styczeń 2012 Na razie nie wygląda to najlepiej, ale dawaj dalej. Jeszcze kilka modeli i będzie dużo lepiej. Co do głów, to najbardziej efekt psują usta. Przypatrz się na refkach jak one wyglądają. I nie chodzi mi o same wargi tylko mięśnie i skórę dookoła. Spróbuj mocno cofnąć kąciki ust wgłąb twarzy, bo tak to są strasznie płaskie bez jakiejkolwiek głębi. Zrobiłem taki paintover ze zdjęcia. Sory że taki chaos na tych poprawkach, ale mam nadzieję, że coś z tego zrozumiesz. :D Czerwone to zagłębienia. A niebieskie to płaszczyzny te bardziej "wypukłe". Oczywiście musisz te miejsca zaznaczać b. subtelnie, żeby wyglądały naturalnie. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 23 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2012 (edytowane) Quentin ..dzięki za słowa krytyki ;) .. . jak sie człowiek napatrzy za długo na model to dopiero musi sie przespać żeby później widzieć co poprawić ... . dziś główka tego mięśniaka wyżej (ciągłe odmierzanie odległości względem wszystkiego).. . już zauważam górną warge z profila do poprawy .. wogule to chyba zrobie retopo bo już mnie denerwuje ten niedobór poligonów na ustach Edytowane 23 Styczeń 2012 przez lee666 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 28 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2012 postanowiłem zagłębić się w anatomie ;) ...( w końcu załapałem jak zamontować te rzuty bez zniekształceń http://www.pixologic.com/docs/index.php/Tutorial:_Sculpting_A_Skull ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mafida Napisano 28 Styczeń 2012 Share Napisano 28 Styczeń 2012 Bardzo dobrze postanowiłeś,od razu o wiele lepiej:).Fajna czacha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olafpozoga Napisano 28 Styczeń 2012 Share Napisano 28 Styczeń 2012 (edytowane) czaszka bardzo fajna, choć zęby niestety - kiszka warto zagarnąć temat protetyki zębów, bo zęby maja duży wpływ na wygląd postaci (choć są małe w stosunku do calej postaci). Poza tym przyda to się przy tworzeniu różnych orków, goblinów itp. jako podstawy: człowiek dorosły ma; górna prawa strona: 2xsiekacze (jedynka, dwójka), 1xkieł (trójki), 2xprzedtrzonowe (czwórki, piątki), 2xtrzonowe (szóstki, siódemki) ; ewentualnie 3x trzonowe jak występuja zęby "mądrości" - ósemki przedtrzonowe z zewnątrz podobne są do kłów; ale są dwu-guzowe. szóstki i siódemki są 4-ro guzowe, ósemki są największe 5-cio guzowe. Naprawdę warto pobawić się w protetykę zębów i wydłubać sobie, górną i dolną szczękę z zębami. przy okazji będziesz miał gotowy zestaw zębów, żeby później pakować go do różnych główek ;) Edytowane 28 Styczeń 2012 przez olafpozoga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 28 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2012 rzeczywiście nie zagłębiałem sie w zęby ..dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 30 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2012 tym razem Anonymous rok 2177 ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 7 Luty 2012 Autor Share Napisano 7 Luty 2012 kolejny pokłon w strone anatomii ..mięśnie twarzy na podstawie wcześniej przedstawionej czaszki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shotterex Napisano 7 Luty 2012 Share Napisano 7 Luty 2012 no no, całkiem nieźle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 12 Luty 2012 Autor Share Napisano 12 Luty 2012 głowa na podstawie czaszki i mięśni wyżej i po retopo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyanide Napisano 12 Luty 2012 Share Napisano 12 Luty 2012 To miejsce między nosem a ustami jest zbyt długie, usta trochę do góry. Pod ustami też jakoś nie trzyma to dobrego kształtu mięśni. Nadal nie ma żwacza, jest dołek pod kością jarzmową sugerujący że twarz jest szczupła wiec żwacz powinien być trochę widoczny. Ten najbardziej widoczny mięsień na szyi o długiej nazwie jest a bardzo wystjący i za cienki, powinien być szerszy i bardziej wpasowywać się w kształt szyi. Górna powieka też źle, popatrz na refki jak to wygląda, tam jest powieka, nad nią bardziej lub mniej widoczny wałeczek tłuszczu i skóry, który przy zewnętrzenej stronie oka jakby zlewa się z łukiem brwoiwym. Ucho ułożone trochę pod złym kątem jest i to miejsce nad uchem gdzie czaszka ma dołek w którym mieści się mięsień szczęki jest za bardzo wypukły, jakaś dziwna jest tam ta powierzchnia. Nad kształtem ust też by się przydało posiedzieć. Pozdrawiam, Cyanide. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 12 Luty 2012 Autor Share Napisano 12 Luty 2012 Cyanide ..dzięki za dobre słowo .. . wszystko zostanie wzięte pod uwagę ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 13 Luty 2012 Autor Share Napisano 13 Luty 2012 (edytowane) Pisz Cyanide co jeszcze bo zacnie rzeczesz .. Edytowane 13 Luty 2012 przez lee666 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyanide Napisano 13 Luty 2012 Share Napisano 13 Luty 2012 No i jest dużo lepiej moim zdaniem. Pokazałbyś też model z boku, możnaby było więcej zobaczyć. Poprawił bym troszkę kształt nosa, mam na myśli kształt jego końca, czyli czubek nosa i te skrzydełka czy jak to się tam nazywa, ale to może bardziej widzi mi się. Wydaje mi się, że ucho jest zbyt małe. Dość mocno zaznaczyłeś mięśnie brwi na czole, tak jakby były napięte a pozycja brwi średnio na to wskazuje. Nadal przyczepił bym się do szyi, popatrz na zdjęcia lub swoją szyję i popróbuj dalej. Pod środkiem dolnej wargi powinien być taki charakterystyczny dołek pomiędzy mięśniami. Zrób te mięśnie troszkę szersze tak aby były bliżej środka, dorób dołek i powinno być lepiej. Pozdrawiam, Cyanide. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 13 Luty 2012 Autor Share Napisano 13 Luty 2012 wszystko sie dorobi ;) .. szyja z profilu wydaje sie gruba ale mysle że w zestawieniu z mięśniami tułowia nie będzie to aż tak widoczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyanide Napisano 13 Luty 2012 Share Napisano 13 Luty 2012 Szybka poprawka przy pomocy skraplania w PS. Może nie jest idealnie, ale sporo błędów poprawione. Poszukaj sobie refek czaszki i popraw co nieco. Ucho popraw, łączenie ucha z resztą twarzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 13 Luty 2012 Autor Share Napisano 13 Luty 2012 aha ..dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mafida Napisano 14 Luty 2012 Share Napisano 14 Luty 2012 No,jest lepiej,idziesz w dobrym kierunku:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 14 Luty 2012 Autor Share Napisano 14 Luty 2012 chyba pora zabrać się za twarz kobiety bo całą teczkę zawali mi progres jednej twarzy .. Cyanide oczywiście czekam na koment ;) ..(dopracowywac można w nieskończonośc) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mafida Napisano 14 Luty 2012 Share Napisano 14 Luty 2012 Powieki popraw,powieki muszą mieć swoją grubość żeby dobrze wyglądały.I gałki oczne masz chyba za duże i przez to nie gra kształt powiek . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 15 Luty 2012 Autor Share Napisano 15 Luty 2012 ''geniusz to wieczna cierpliwość'' więc słucham z pokorą ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mafida Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 Jeszcze grubsze. Popatrz na zdjęcie : http://tutorialfreakz.com/wp-content/uploads/2009/08/Bionic-eye1.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyanide Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 Mi nie pasuje ten kształt pod dolną wargą tam powinno być inaczej. Zobacz na refce jakiejś jak tam idą mięśnie. Teraz masz jakieś dziwne bulwy przy kącikach ust, a to tak raczej nie wygląda. Pozdrawiam, Cyanide. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 15 Luty 2012 Autor Share Napisano 15 Luty 2012 pogrubiłem powieki i zmniejszyłem dołek pod dolna wargą .. starczy ;) .. . zacząłem dzisiaj robić staruszka .. oczy dojdą następnym razem .. mam nadzieje że się spodoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Make My Day Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 Nie jestem specem od anatomii, więc spojrzę na ludka tak jakbym patrzył na zwykłego człowieka. 1. Szyja jest chyba zbyt obeidła. Jakby schudł ze 30 kilo w tydzień :P. 2. Boki nosa są zbyt wgłębione. 3. Stracił brwi od przypalania papierochów przy kuchence :D. Mam nadzieję, że nie pogniewasz się na kilka słów krytyki od laika :P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 15 Luty 2012 Autor Share Napisano 15 Luty 2012 każde słowo się liczy .. . rzeźbienie głowy to jednak wąska dziedzina ..i mało jest osób skorych do pomocy .. ( a to że musiałem jako masażysta uczyć sie mięśni i kości po łacinie nie oznacza że pogardzę kimś kto się jej nie uczył ) .. świeże spojrzenie zawsze w cenie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyanide Napisano 16 Luty 2012 Share Napisano 16 Luty 2012 Troszkę źle zrozumiałeś co miałem na myśli z tym miejscem pod wargą ale co tam, nie jest źle. Dziadek całkiem całkiem, ale popraw nos bo wyraźnie odstaje od reszty. Tak na szybko zauważyłem, że brak mu żuchwy. Zgubiłeś ją gdzieś podczas robienia fałdek skóry tam na boku na początku szyi. Zapodaj więcej obrazków, tzn jakiś front i profil. Pozdrawiam, Cyanide. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 16 Luty 2012 Autor Share Napisano 16 Luty 2012 Prosze bardzo ... profil robiłem z rysunku profilu starca wziętego z pdf,a o rysowaniu twarzy .. . choć podejrzewam że artysta pomylił się nieco z ustawieniem ucha .. . w opisie pisze że postać ma 75 lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bakteria Napisano 17 Luty 2012 Share Napisano 17 Luty 2012 siema, mnie jako pierwsze u dziadka uderzyły zmarszczki w miejscu brwi, jak na tak ekstremalne marszczenie to za płytkie, a nawet jeśli to cała twarz powinna być tak samo pomarszczona tu masz takie ekstremalne przykłady: http://www.wellhappypeaceful.com/wp-content/uploads/2011/11/Kileswar-5751old_man.jpg http://i.pbase.com/u29/sheila/upload/17046881.OldmanincapBWforweb.jpg Widząc twoje poprzednie prace wydaje mi się ze błędy wynikają pewnie z słabej refki a nie umiejętności odtworzenia. Zamiast z rysunku lepiej w google wpisać sobie old man i dłubać z fotek. pozdro :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 17 Luty 2012 Autor Share Napisano 17 Luty 2012 oczywiście że używałem refek z google .. . ale dzięki za to co wysłałeś ..przyda się .. . a tu w między czasie Bobas ;) i refka http://69615.netministry.com/images/Baby_Jesus.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 19 Luty 2012 Autor Share Napisano 19 Luty 2012 Przyszła pora na kobietkę ;) chętnie posłucham świerzego spojrzenia bo moje straciło świerzość.. ..jedna z refek http://niepoprawni.pl/files/images/Angelina-Jolie-balderized.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 19 Luty 2012 Autor Share Napisano 19 Luty 2012 był dziadzio ..przyszła pora na babcie ;) ..jedna z refek http://www.r2010.ewangelizacja.pl/wp-content/uploads/12/2010/09/matka-teresa-cudowne-historie.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemaSS_POL_1 Napisano 20 Luty 2012 Share Napisano 20 Luty 2012 gdy ja zobaczyłem od razu wiedziałem że to ona. Gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 20 Luty 2012 Autor Share Napisano 20 Luty 2012 jedna z refek .. http://farm2.staticflickr.com/1082/862210904_8e0e520b7c.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyanide Napisano 21 Luty 2012 Share Napisano 21 Luty 2012 Podbródek jest nie taki. Twarz robi się przez to zbyt pociągła, skróc go trochę i może troszkę rozszerz. Nos chyba tez zbyt wąski. Brwi przy miejscu gdzie zaczyna się nos chyba troszkę naczej powinny być, ale głowy nie daje. Refka ogolnie nie najlepsza. Cała twarz zlew się praktycznie w jedną plamę i ciężko dostrzec co i jak powinno iść. Lepiej szukać refek, które mają w sobie mnie PS'a, zwyczajnie więcej z nich zaobserwujesz. Więcej mięsa na policzkach. Pozdrawiam, Cyanide. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi