Frycek1994 Napisano 30 Styczeń 2012 Share Napisano 30 Styczeń 2012 Ostatnio zainstalowałem sobie luxrender i chciałem przetestować czas renderowania i ustawiłem wszystko podstawowe nic nie modyfikowałem brył a mimo to czas renderowania jest bardzo długi.Czy tak powinno być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczuro Napisano 30 Styczeń 2012 Share Napisano 30 Styczeń 2012 tak, renderuje sie dopóki nie zatrzymasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 30 Styczeń 2012 Share Napisano 30 Styczeń 2012 Po pierwsze Luxrender to silnik typu unbiased - rendering leci w nieskończoność:). Po drugie - taka jest właśnie specyfika takich rendererów, renderują długo ale fizycznie poprawnie, dzięki czemu można osiągnąć bardzo wysoki realizm. I w końcu po trzecie - Luxrender raczej nie służy do renderowania boxa na plane'ie;), paradoksalnie bardziej skomplikowane sceny z większą liczbą źródeł światła potrafią się liczyć szybciej (w sensie: lepsza jakość po krótszym czasie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frycek1994 Napisano 30 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2012 Model renderuje się długo ale i tak wygląda nieciekawie.Czym to jest spowodowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jamnique Napisano 30 Styczeń 2012 Share Napisano 30 Styczeń 2012 Jeżeli masz kartę graficzną Nvidii, spróbuj Octane Rendera. Też jest unbiasowy, a gotowy render będziesz miał kilka-kilkadziesiąt razy szybciej, w zależności id tego jaką masz kartę. Jak dla mnie to przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mookie Napisano 31 Styczeń 2012 Share Napisano 31 Styczeń 2012 Jeśli model renderuje się długo a i tak wygląda nieciekawie to istnieje prawdopodobieństwo, że wina leży po stronie modelu, a nie silnika renderującego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Chrupek3D Napisano 31 Styczeń 2012 Share Napisano 31 Styczeń 2012 Octane jest... jakby to... sztuczny... lepszy Indigo render, choc jeszcze nie wykorzystuje w pełni GPU. Octane jest szybki ale w trybie Direct light, a ten tryb mozna sobie w buty wsadzic, jesli robisz WIZ'ki, albo cos poważniejszego. Wsadź mu IES'y i zapuść PMC zobaczysz jaki on szybki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frycek1994 Napisano 31 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2012 Na wyrenderowanym obrazie są szumy. Jak to usunąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jamnique Napisano 31 Styczeń 2012 Share Napisano 31 Styczeń 2012 (edytowane) Octane jest... jakby to... sztuczny... lepszy Indigo render, choc jeszcze nie wykorzystuje w pełni GPU. Octane jest szybki ale w trybie Direct light, a ten tryb mozna sobie w buty wsadzic, jesli robisz WIZ'ki, albo cos poważniejszego. Wsadź mu IES'y i zapuść PMC zobaczysz jaki on szybki ;) Cóż, PMC nie używam ale jak dla mnie Pathtracing i direct light w trybie diffuse dają radę. W galerii pełno niezłych wizek od chłopaków z Polski :P EDIT: Ale masz rację, coś sztucznego w większości jest. Może to kwestia tego że ludzie oszczędnie działają z teksturami i ilością poly, polegając zamiast tego na smoothing groups co daje średni efekt. Nie zapominajmy jednak że Octane ma rok ;] Edytowane 31 Styczeń 2012 przez jamnique Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RUNNER18 Napisano 31 Styczeń 2012 Share Napisano 31 Styczeń 2012 Octane ma 2 lata nie rok więc to już staruszek :) Jak komuś sie nie chce kombinować z zewnętrznym renderem ani płacić i kosztem poprawności fizycznej woli większą prędkość to jest jeszcze Cycles choć jest on w fazie mocno rozwojowej to już coś konkretnego na nim można zdziałać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jamnique Napisano 31 Styczeń 2012 Share Napisano 31 Styczeń 2012 Octane ma 2 lata nie rok więc to już staruszek :) Kurde, czas nie stoi w miejscu ;] Ale co w takim razie powiedzieć o Maxwellu który ma... 8 lat? ;] ... Dinozaur? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RUNNER18 Napisano 31 Styczeń 2012 Share Napisano 31 Styczeń 2012 kurde 8 lat to pewnie pierwsze rendery kończą się odszumiać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Chrupek3D Napisano 31 Styczeń 2012 Share Napisano 31 Styczeń 2012 Moim zdaniem, Indigo jest najbardziej fotorealistyczny, chociaż zależy jeszcze kto usiądzie za sterami tych silników. Octane mi sie nie podoba jako 'fotorealistyczny', jest plastikowy, a kamera nie daje takiej głębi, jak w przypadku Indigo... no cos jest z nim nie tak. O Cycles nie wspomnę, bo to juz totalny plastik ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 31 Styczeń 2012 Share Napisano 31 Styczeń 2012 Ładne sample mają na stronie. A jak to indygo jest szybkie? Nie muli czasem za bardzo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RUNNER18 Napisano 31 Styczeń 2012 Share Napisano 31 Styczeń 2012 przy indigo fakt plastikowy troche, ale jest szybki choć indigo dawno nie testowałem może niedługo sprawdze jeśli jest wersja na gpu bo raczej na procku w jedną noc renderka do druku A4 nie wypluje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Chrupek3D Napisano 31 Styczeń 2012 Share Napisano 31 Styczeń 2012 (edytowane) no demonem prędkości nie jest. Na podkręconym procku do 7pkt. w Cinebench i 1 karcie 460GTX, po godzinie mam takie cos: Dopiero sie go ucze, dlatego wrzuciłem HDR'ke i czekam, a na Vray'u (Blender) po kilku minutach mam tak: ad: mnie sie podobają prace tego goscia, ma chyba zablokowana strone (Anonymous ;)) wiec szukam go przez wyszukiwarke forum Indigo: http://www.indigorenderer.com/search/google?cx=007058356588386283954%3Ay4xbp5llgze&cof=FORID%3A11&query=http%3A%2F%2Fwww.michaltimko.com&sitesearch=indigorenderer.com&form_build_id=form-5327fad80273f093c8815d527e909f52&form_id=google_cse_results_searchbox_form Edytowane 31 Styczeń 2012 przez Chrupek3D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Chrupek3D Napisano 31 Styczeń 2012 Share Napisano 31 Styczeń 2012 przy indigo fakt plastikowy troche, ale jest szybki choć indigo dawno nie testowałem może niedługo sprawdze jeśli jest wersja na gpu bo raczej na procku w jedną noc renderka do druku A4 nie wypluje. RUNNER18: zastosuj plugin Blowup :-) http://www.alienskin.com/blowup/index.aspx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frycek1994 Napisano 31 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2012 Jest taka dziwna sytuacja bo renderuje się 1h (najprostsza bryła) a dalej widać szumy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 31 Styczeń 2012 Share Napisano 31 Styczeń 2012 Chrupek: Powiem ci że wcale ładnie tylko powoli. To jest wynik z Indigo czy z IndigoRT? Chodzi mi konkretnie o porównanie do iraya i octana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 31 Styczeń 2012 Share Napisano 31 Styczeń 2012 1 godzina to wcale nie tak dużo w Luxrenderze... 10h traktuję jako normę żeby uzyskać dobrą jakość, czasami wystarczą 4 żeby dawało radę. Szumu można się pozbyć w pierwszym lepszym programie do obróbki zdjęć (ja najczęściej używałem gaussian blur) ale najlepiej po prostu poczekać na rendering:). Dodam jeszcze, że Luxrender obsługuje już GPU, co prawda w wersji 0.9dev i z pewnymi problemami (np. brak instancingu) ale działa nawet z trybem Bidir, i co jest dość istotne - jest wciąż darmowy:). Jeśli jednak dla kogoś cena nie gra specjalnej roli, to Blender + V-ray standalone jest naprawdę dobrym zestawem, renderuje się szybko a koszt wersji standalone to około 1,5k, właśnie przymierzamy się do zakupu w pracowni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Chrupek3D Napisano 31 Styczeń 2012 Share Napisano 31 Styczeń 2012 (edytowane) to jest pełny Indyk 3.2.5 Na dzień dzisiejszy układam sobie w głowie dotacje z unii - mam nadzieje dostać, chociaż wiem, ze to matka głupich. Moim softem jest Blender, wiec stawiam na Indigo, bądź Maxwella, resztę chce przeznaczyć na farmę. Vray byłby dobry na teraz, a z render farmą już niekoniecznie. Indyk jest o tyle dobry, ze renderuje CPU+GPU wiec te karty które mam, mogę jeszcze wykorzystać. Poza tym, Indyk po zatrzymaniu dociąga render, współdzieli pamięć, no i podobają mi sie jego obrazki... cena tez :-) Nie renderuje jeszcze multi GPU i nie wiadomo, kiedy będzie, wiec farmy z 4 x 580gtx składał nie będę. Z Iray'em jest problem, bo trzeba do niego kupić kombajn Mayo-Maxowy i ma jeszcze sporo ograniczeń, jak niektóre tylko materiały - chociaż liczy ładnie (chyba sukinkot jest najszybszy). Octane razi mnie sztucznością, a w przypływie fantazji, kiedy najdzie mnie ochota na animacje, nie ma render farmy. Nie wiadomo tez, kiedy zrobią te physical kamerę, bo to mnie razi najbardziej. Pamiętam jak chrupałem ten obrazek w Octane (5 godz. PMC), a i tak realizmem nie grzeszy, może to zależy od umiejętności... jednak dziękuje, wole Indyka. Przez dwie godziny wyindyczylem sobie obrazek w Bidirectional MLT na samym tylko procku. Bedzie farma, będzie pieczyste :-) jak chcecie sobie potestować to wrzucam: http://www.patart.com.pl/indyk.rar Edytowane 31 Styczeń 2012 przez Chrupek3D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 31 Styczeń 2012 Share Napisano 31 Styczeń 2012 ziarno najlepiej redukuje smart blur w kilku odmianach nałożony na siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frycek1994 Napisano 5 Luty 2012 Autor Share Napisano 5 Luty 2012 (edytowane) Mam moze głupie pytanie ale wolę sie zapytać. Jak texturować w luxrender? Jeżeli znacie strone gdzie s poradniki do luxrendera to prosze o napisanie mi linku. Edytowane 5 Luty 2012 przez Frycek1994 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 5 Luty 2012 Share Napisano 5 Luty 2012 Nie che mi się szukać tutoriali a nie wiem czy ustawianie tekstur jest takie oczywiste w Luxie:). Otóż, Luxrender nie za bardzo łapie tekstury ustawione w Blenderze, musisz w materiale Luxa zamiast "use blender texture" wybrać "Luxrender->imagemap", załadować plik a następnie wybrać, czy ma to być skala szarości czy kolor bo np. do bumpa musi być to pierwsze a do diffuse to drugie, trochę to upierdliwe niestety. Potem już tylko ustawić tę mapę do odpowiedniego kanału w samym materiale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frycek1994 Napisano 11 Luty 2012 Autor Share Napisano 11 Luty 2012 Mam jeszcze pytanie co do ustawienia kamery. Zrobiłem sobie model pokoju ale nie umiem dobrze ustawić kamery tzn. nie wiem jak zrobić aby kamera obejmowała większy obszar a nie chce stosować oddalenia bo chce uniknąć perspektywy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczuro Napisano 12 Luty 2012 Share Napisano 12 Luty 2012 wyciągniej kamere poza pokój, włącz jej w panelu display opcję limits i ustaw w panelu Lens opcje Clipping start tak aby była w pokoju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frycek1994 Napisano 15 Luty 2012 Autor Share Napisano 15 Luty 2012 Z jakich storn można pobierać textury w wysokiej jakość bez potrzeby kupowania konta premium? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczuro Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 http://freetexturesite.blogspot.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frycek1994 Napisano 26 Luty 2012 Autor Share Napisano 26 Luty 2012 Jak położyć texture tylko na jedną ścianę modelu bez potrzeby jego rozbierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 26 Luty 2012 Share Napisano 26 Luty 2012 UV maping na jedną ściankę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mookie Napisano 27 Luty 2012 Share Napisano 27 Luty 2012 Nawet nie trzeba rozpakowywać, wystarczy pewnie wybór mapowania Generated. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frycek1994 Napisano 18 Marzec 2012 Autor Share Napisano 18 Marzec 2012 Mam taki problem że jeżeli przesuwam jakiś element w wybrane miejsce to on nie przesuwa się tylko przeskakuje między jakimiś punktami. Co zrobić aby przesuwał się gładko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rice Napisano 18 Marzec 2012 Share Napisano 18 Marzec 2012 odznaczyc magnes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi