arturskoczek Napisano 9 Kwiecień 2012 Napisano 9 Kwiecień 2012 (edytowane) Witam serdecznie, Przedstawiam mój najnowszy 'projekt' czyli tytułową palmiarnię. Wzorowałem się bardzo mocno na palmiarni znajdującej się w Wiedniu, natomiast nie chodzi mi o odtworzenie jej w najdrobniejszych szczegółach, raczej chciałem mieć zarys tego budynku. Również z powodów technicznych nie mogłem zrobić tak wielu szczegółów jakbym chciał, staram się mieć jak najwięcej obiektów 'instance', tak aby zbytnio nie obciążać sceny (która i tak jest już mega ciężka). Plany: przede wszystkim na tą chwilę muszę skończyć budynek, posiada on jeszcze jeden gmach, identyczny jak ten najbliżej kamery - więc będzie kopiuj wklej. optymalizacja sceny - aktualnie obiektów jest multum, mam wszystko porozmieszczane na warstwach, ale plik tak czy siak waży swoje a praca na nim staje się mało komfortowała. przede wszystkim to co muszę zrobić to usunąć jak najwięcej obiektów których widać nie będzie - zwłaszcza nity zajmują mnóstwo miejsca. Obiekty lewitujące w górze po prawej stronie pochodzą z ukrytej warstwie, zapomniałem z niej to wykasować :) Zrobienie szkła, aktualnie tylko fragmenty są oszklone, również gdzieniegdzie są niedociągnięcia. Stworzenie otoczenia - pierwszym zamysłem było odtworzenie wiedeńskiego ogrodu, trawnik, drzewa w tle - banał. Aktualnie pomysł jest dużo bardziej karkołomny i zastanawiam się czy sprzęt pozwoli. Planuję ustawienie tego budynku w środku lasu / dżungli / lasu tropikalnego + zniszczenie kawałka budynku (przynajmniej porozbijanie szyb). Klimat coś a'la jurasic park, pierwszy crysis. Poniżej, render (duży) Uploaded with ImageShack.us Edytowane 16 Kwiecień 2012 przez arturskoczek
arev Napisano 9 Kwiecień 2012 Napisano 9 Kwiecień 2012 Mam nadzieję na liczne niedoskonałości w szybkach - wypukłości, zacieki, etc. W połączeniu z fajnym shaderem efekt byłby piorunujący. Nie pozbywaj się tak chętnie nitów. Na tym renderze może części nie widać (chociaż i tak całkiem sporo jest dobrze widocznych), ale na zbliżeniach będą nieocenione. Zrzuć je w jeden lub kilka meshy jeśli sprawiają ci kłopoty z nawigacją po scenie, albo nawet tymczasowo zapisz do osobnego pliku, ale nie zabijaj ich :) Pozdrowienia i powodzenia.
arturskoczek Napisano 9 Kwiecień 2012 Autor Napisano 9 Kwiecień 2012 Może źle to napisałem :) pozbędę się nitów tych których nie będzie widać po ostatecznym ustaleniu kadru, prawdopodobniej zostanie podobny jak ten pierwszy render ;) pozdrawiam.
arturskoczek Napisano 10 Kwiecień 2012 Autor Napisano 10 Kwiecień 2012 (edytowane) Ok, jedziemy dalej. Oszklenia: Uploaded with ImageShack.us Edytowane 12 Kwiecień 2012 przez arturskoczek
KoMic Napisano 10 Kwiecień 2012 Napisano 10 Kwiecień 2012 wypas, jak dla mnie super to wyglada, bardzo fajny detal. bardzo podobaja misie takie konstrukcje kratownicowe
arturskoczek Napisano 10 Kwiecień 2012 Autor Napisano 10 Kwiecień 2012 Ok ustatni update na dzisiaj. Zauważyłem jeszcze kilka błędów, ale zostaną poprawione póżniej. Na tą chwilę uznaję model budynku w 99% ukończony - pora zabierać się powoli za otoczenie. Uploaded with ImageShack.us
mirach Napisano 10 Kwiecień 2012 Napisano 10 Kwiecień 2012 bardzo fajnie ci wyszedl balans miedzy sloncem a cieniem. No i model oczywiscie sie pieknie prezentuje.
Gość pkm77 Napisano 10 Kwiecień 2012 Napisano 10 Kwiecień 2012 chapeau bas! ! jedna z lepszych rzeczy jaka tu widzialem!
arturskoczek Napisano 12 Kwiecień 2012 Autor Napisano 12 Kwiecień 2012 (edytowane) Dziękuję wszystkim za miłe słowa! maly test otoczenia. Trawa moja, krzaki onyxowe: Uploaded with ImageShack.us Ok tak to wygląda w tej chwili :) dzrewa pop prawej muszą być poprawione, za dużo mi zaslaniają. Jest to ogólny zarys koncepcji. Uploaded with ImageShack.us Edytowane 12 Kwiecień 2012 przez arturskoczek
PrzemaSS_POL_1 Napisano 12 Kwiecień 2012 Napisano 12 Kwiecień 2012 Trawa nieco zimowa że się tak wyrażę i mam nadzieje ze więcej zieleni będzie. Ale sam budynek extra.
arturskoczek Napisano 12 Kwiecień 2012 Autor Napisano 12 Kwiecień 2012 będzie jeszcze sporo zieleni. Dużo czasu zajęło mi dzisiaj zoptymalizowanie sceny, ale udało się sporo poly zbić, nowe ustaiwenie światła, testy, modelowanie trawy... i tak sporo godzin minęło. Plan jest taki aby praktycznie zupełnie zakryć 'piaskowe' fragmenty które widać na renderze. Faktycznie zieleń muszę bardziej nasycić.
polka dot Napisano 13 Kwiecień 2012 Napisano 13 Kwiecień 2012 rewelacja. nie wiem tylko czy ta hałda w tle pasuje do leśnego klimatu o którym wspominałeś. super robota przy modelu bydunku. i będzie to widać nawet gdy go jednak trochę przysłonisz drzewami z prawej:)
PrzemaSS_POL_1 Napisano 13 Kwiecień 2012 Napisano 13 Kwiecień 2012 wspomniałeś tez o zieleni mianem z dżungli wiec może bardziej bedzie to pasować do klimatu. lasy deszczowe....
Touch Napisano 13 Kwiecień 2012 Napisano 13 Kwiecień 2012 Wiem, że pokazać chcesz głównie palmiarnię, ale zastanowiłbym się jednak nad poszerzeniem kadru. Nie narzucaj w tym wypadku palmiarni tak nachalnie odbiorcy dając ją w centrum. Roślinność do wymiany, nie ma nic wspólnego z dżunglą. Teraz całość sprawia wrażenie szklarni na pustkowiu gdzieś w "hameryce". Wpisz sobie w wyszukiwarce grafik google "jungle ruins" i pokrewne słowa kluczowe, może coś Cię naprowadzi. Dużo pracy za Tobą i przed Tobą jeszcze też:) Ciągnij temat, bo ciekawy! Pozdr
arturskoczek Napisano 14 Kwiecień 2012 Autor Napisano 14 Kwiecień 2012 Dziękuję wszystkim za uwagi! Wziąłem sobie je do serca i oto efekt dzisiejszej kilkugodzinnej pracy :) Troche "dziur" do zalatania jest jeszcze, ale myślę że kierunek jest dobry. Uploaded with ImageShack.us
Gość Muka Napisano 14 Kwiecień 2012 Napisano 14 Kwiecień 2012 Chciałem się zapytać o drzewa, sam modelowałeś ? Super praca :)
Pawelkos Napisano 15 Kwiecień 2012 Napisano 15 Kwiecień 2012 Swietnie to wyglada, mysle ze bedzie front jak nic. Co moglbys poprawic to ta ziemia w oddali w prawy dolnym rogu przy tych fundamentach bo teraz wyglada jak plaska tekstura.
PrzemaSS_POL_1 Napisano 15 Kwiecień 2012 Napisano 15 Kwiecień 2012 co do samej palmiarni to powinna mieć tez na sobie liany jakieś, zabrudzenia itp..ale pewnie do tego dojdziesz..narazie 4 gwiazdeczki ale jedna czeka na finał.pzdr
chipmunk Napisano 15 Kwiecień 2012 Napisano 15 Kwiecień 2012 A ja nie za bardzo rozumiem dla czego namówiliście go do palm wokół palmiarni. Wydaje mi się, że palmiarnię buduje się w klimacie, w którym palmy nie mają warunków by rosnąć. Po co w dżungli palmiarnia?
expoimage Napisano 15 Kwiecień 2012 Napisano 15 Kwiecień 2012 Bardzo mi się podoba Twoja praca, wygląda bardzo realistycznie, super oświetlenie i trzyma klimat. Palmy wypełniają otoczenie nadając takiego może trochę futurystycznego powiewu. Trochę mi to przypomina klimat z serialu Terra Nova:)
arturskoczek Napisano 15 Kwiecień 2012 Autor Napisano 15 Kwiecień 2012 Zapraszam do galerii: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=83184
mihellus Napisano 15 Kwiecień 2012 Napisano 15 Kwiecień 2012 Że też Ci się chciało tyle dłubać:) Podziwiam cierpliwość, bo efekt jest przedni :)
arturskoczek Napisano 16 Kwiecień 2012 Autor Napisano 16 Kwiecień 2012 Ok, rozpoczynamy demolkę. Rozbiłem trochę okien, wszystko skutecznie 'ubrudziłem'. Oto wynik: Uploaded with ImageShack.us
Rekomendowane odpowiedzi