Napisano 9 Kwiecień 201212 l Witam serdecznie, Przedstawiam mój najnowszy 'projekt' czyli tytułową palmiarnię. Wzorowałem się bardzo mocno na palmiarni znajdującej się w Wiedniu, natomiast nie chodzi mi o odtworzenie jej w najdrobniejszych szczegółach, raczej chciałem mieć zarys tego budynku. Również z powodów technicznych nie mogłem zrobić tak wielu szczegółów jakbym chciał, staram się mieć jak najwięcej obiektów 'instance', tak aby zbytnio nie obciążać sceny (która i tak jest już mega ciężka). Plany: przede wszystkim na tą chwilę muszę skończyć budynek, posiada on jeszcze jeden gmach, identyczny jak ten najbliżej kamery - więc będzie kopiuj wklej. optymalizacja sceny - aktualnie obiektów jest multum, mam wszystko porozmieszczane na warstwach, ale plik tak czy siak waży swoje a praca na nim staje się mało komfortowała. przede wszystkim to co muszę zrobić to usunąć jak najwięcej obiektów których widać nie będzie - zwłaszcza nity zajmują mnóstwo miejsca. Obiekty lewitujące w górze po prawej stronie pochodzą z ukrytej warstwie, zapomniałem z niej to wykasować :) Zrobienie szkła, aktualnie tylko fragmenty są oszklone, również gdzieniegdzie są niedociągnięcia. Stworzenie otoczenia - pierwszym zamysłem było odtworzenie wiedeńskiego ogrodu, trawnik, drzewa w tle - banał. Aktualnie pomysł jest dużo bardziej karkołomny i zastanawiam się czy sprzęt pozwoli. Planuję ustawienie tego budynku w środku lasu / dżungli / lasu tropikalnego + zniszczenie kawałka budynku (przynajmniej porozbijanie szyb). Klimat coś a'la jurasic park, pierwszy crysis. Poniżej, render (duży) Uploaded with ImageShack.us Edytowane 16 Kwiecień 201212 l przez arturskoczek
Napisano 9 Kwiecień 201212 l Mam nadzieję na liczne niedoskonałości w szybkach - wypukłości, zacieki, etc. W połączeniu z fajnym shaderem efekt byłby piorunujący. Nie pozbywaj się tak chętnie nitów. Na tym renderze może części nie widać (chociaż i tak całkiem sporo jest dobrze widocznych), ale na zbliżeniach będą nieocenione. Zrzuć je w jeden lub kilka meshy jeśli sprawiają ci kłopoty z nawigacją po scenie, albo nawet tymczasowo zapisz do osobnego pliku, ale nie zabijaj ich :) Pozdrowienia i powodzenia.
Napisano 9 Kwiecień 201212 l Autor Może źle to napisałem :) pozbędę się nitów tych których nie będzie widać po ostatecznym ustaleniu kadru, prawdopodobniej zostanie podobny jak ten pierwszy render ;) pozdrawiam.
Napisano 10 Kwiecień 201212 l Autor Ok, jedziemy dalej. Oszklenia: Uploaded with ImageShack.us Edytowane 12 Kwiecień 201212 l przez arturskoczek
Napisano 10 Kwiecień 201212 l wypas, jak dla mnie super to wyglada, bardzo fajny detal. bardzo podobaja misie takie konstrukcje kratownicowe
Napisano 10 Kwiecień 201212 l Autor Ok ustatni update na dzisiaj. Zauważyłem jeszcze kilka błędów, ale zostaną poprawione póżniej. Na tą chwilę uznaję model budynku w 99% ukończony - pora zabierać się powoli za otoczenie. Uploaded with ImageShack.us
Napisano 10 Kwiecień 201212 l bardzo fajnie ci wyszedl balans miedzy sloncem a cieniem. No i model oczywiscie sie pieknie prezentuje.
Napisano 12 Kwiecień 201212 l Autor Dziękuję wszystkim za miłe słowa! maly test otoczenia. Trawa moja, krzaki onyxowe: Uploaded with ImageShack.us Ok tak to wygląda w tej chwili :) dzrewa pop prawej muszą być poprawione, za dużo mi zaslaniają. Jest to ogólny zarys koncepcji. Uploaded with ImageShack.us Edytowane 12 Kwiecień 201212 l przez arturskoczek
Napisano 12 Kwiecień 201212 l Trawa nieco zimowa że się tak wyrażę i mam nadzieje ze więcej zieleni będzie. Ale sam budynek extra.
Napisano 12 Kwiecień 201212 l Autor będzie jeszcze sporo zieleni. Dużo czasu zajęło mi dzisiaj zoptymalizowanie sceny, ale udało się sporo poly zbić, nowe ustaiwenie światła, testy, modelowanie trawy... i tak sporo godzin minęło. Plan jest taki aby praktycznie zupełnie zakryć 'piaskowe' fragmenty które widać na renderze. Faktycznie zieleń muszę bardziej nasycić.
Napisano 13 Kwiecień 201212 l rewelacja. nie wiem tylko czy ta hałda w tle pasuje do leśnego klimatu o którym wspominałeś. super robota przy modelu bydunku. i będzie to widać nawet gdy go jednak trochę przysłonisz drzewami z prawej:)
Napisano 13 Kwiecień 201212 l wspomniałeś tez o zieleni mianem z dżungli wiec może bardziej bedzie to pasować do klimatu. lasy deszczowe....
Napisano 13 Kwiecień 201212 l Wiem, że pokazać chcesz głównie palmiarnię, ale zastanowiłbym się jednak nad poszerzeniem kadru. Nie narzucaj w tym wypadku palmiarni tak nachalnie odbiorcy dając ją w centrum. Roślinność do wymiany, nie ma nic wspólnego z dżunglą. Teraz całość sprawia wrażenie szklarni na pustkowiu gdzieś w "hameryce". Wpisz sobie w wyszukiwarce grafik google "jungle ruins" i pokrewne słowa kluczowe, może coś Cię naprowadzi. Dużo pracy za Tobą i przed Tobą jeszcze też:) Ciągnij temat, bo ciekawy! Pozdr
Napisano 14 Kwiecień 201212 l Autor Dziękuję wszystkim za uwagi! Wziąłem sobie je do serca i oto efekt dzisiejszej kilkugodzinnej pracy :) Troche "dziur" do zalatania jest jeszcze, ale myślę że kierunek jest dobry. Uploaded with ImageShack.us
Napisano 15 Kwiecień 201212 l Swietnie to wyglada, mysle ze bedzie front jak nic. Co moglbys poprawic to ta ziemia w oddali w prawy dolnym rogu przy tych fundamentach bo teraz wyglada jak plaska tekstura.
Napisano 15 Kwiecień 201212 l co do samej palmiarni to powinna mieć tez na sobie liany jakieś, zabrudzenia itp..ale pewnie do tego dojdziesz..narazie 4 gwiazdeczki ale jedna czeka na finał.pzdr
Napisano 15 Kwiecień 201212 l A ja nie za bardzo rozumiem dla czego namówiliście go do palm wokół palmiarni. Wydaje mi się, że palmiarnię buduje się w klimacie, w którym palmy nie mają warunków by rosnąć. Po co w dżungli palmiarnia?
Napisano 15 Kwiecień 201212 l Bardzo mi się podoba Twoja praca, wygląda bardzo realistycznie, super oświetlenie i trzyma klimat. Palmy wypełniają otoczenie nadając takiego może trochę futurystycznego powiewu. Trochę mi to przypomina klimat z serialu Terra Nova:)
Napisano 15 Kwiecień 201212 l Autor Zapraszam do galerii: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=83184
Napisano 15 Kwiecień 201212 l Że też Ci się chciało tyle dłubać:) Podziwiam cierpliwość, bo efekt jest przedni :)
Napisano 16 Kwiecień 201212 l Autor Ok, rozpoczynamy demolkę. Rozbiłem trochę okien, wszystko skutecznie 'ubrudziłem'. Oto wynik: Uploaded with ImageShack.us