Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak zmniejszyć szumy w zacienionych miejscach renderu? Czy jakiś filtr na to pomoże? Czy może zwiększać ilość subdivs? Przy rozdzielczości 1920 szum tak widoczny, że render jest nie do przyjęcia. Dodam, że są to cienie od światła V-ray sun

• Odpowiedzi 5
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Co prawda jeszcze nigdy nie używałem tego typu oświetlenia ale spróbuj podciągnąć shadow subdivs do 40-50 powinno pomóc, a jeżeli masz zaznaczone cast shadow to zwieksz ilość sampli.

Napisano

Ja stawiam na słońce. Jeżeli nic nie zmieniałeś to subdiv. jest standardowo ustawione na 3. Bardzo mało i stąd słaba jakość cieni. Zwiększ tę wartość i to konkretnie, tak jak pisał FUNKYszou (na pewno powyżej 20).

Napisano

Jeżeli szum jest w zacienionych miejscach, w miarę równomierny - to gamma. Jeżeli krawędzie są brzydkie, nie ma gładkiego przejścia tylko takie "kropki" to tak jak pisze Dynamico - zostawiłeś domyślny sampling cieni słoneczka.

Napisano

Pytanie czy ten szum jest na powierzchniach z matriałem z odbiciem gloss czy bez odbić

jak bez odbic to irradiance map leć do góry z hsph subdivs, a jak na glosie to albo w materiale pod glosem subdivs wyżej do dobrego efektu albo dmc sampler noise treshold w dół,

Narazie nie dawaj na słońcu zbyt dużego subdivis dla cienia bo jak masz wiele detali a juz czytałem o trawie to się na render nie doczekasz.