Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

ParaNorman nie otrzymał statuetki Oscara w kategorii dla najlepszego pełnometrażowego filmu animowanego. Krytycy uważają jednak, że nominacja jest tutaj wystarczająco dużym osiągnięciem, jeśli wziąć pod uwagę jak potoczyły się losy innych produkcji tego typu.

2013-02-25-233302_news.jpg

Pełna treść wiadomości znajduje się na

stronie głównej serwisu pod adresem:

http://www.max3d.pl/news.php?id=2806

Edytowane przez CzAk1

• Odpowiedzi 21
  • Wyświetleń 12,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

W końcu jakiś sensowny artykuł:) W przypadku Paranormana ciekawe jest, że każda postać była pierwotnie wymodelowana w 3d a jej twarz zaanimowana by posłużyć jako forma poklatkowa dla odlewów głów (face raplacement animation)

Napisano

Dzięki CzAk1, że Ci się chciało ogarnąć temat i oblec w słowa przemyślenia...

Paranorman zmiótł mnie z powierzchni ziemi i nadal nie mogę dojść jak można tak precyzyjnie majstrować paluszkami przy animacji czegoś takiego...

Napisano
nowy Pinokio okazał się zbyt ambitnym filmem przygodowym, a obecne czasy nie sprzyjają tego typu produkcjom

mógłby mi ktoś odpowiedzieć dlaczego obecne czasy nie sprzyjają ambitnym produkcją skoro jeszcze nadal wiemy, że są ambitne.... buaaaahaaahaaa,,,,!!!!!

Napisano

Dzięki za artykuł i linka do ParaNormanowego PDFa.

Frankenweenie był przynudnawy i bez rewelacji wizualnych, więc dziwnym nie jest, że słabo mu poszło. ParaNorman świetnie się oglądało i był o poziom wyżej, dziwie mnie czemu tylko 10mln więcej zarobił.

Napisano

Fajny artykul. Obstawiam ze zniknie, zastąpi ją CG w stylu lalkowym. Roznicy nie bedzie widac, wiec po co przeplacac? ;)

Napisano

Dlaczego te lalkowe filmy w większości są mroczne i opowiadają o potworach, zombiakach i cmentarzach? Czy chodzi o to, że w tej technice najlepiej sprawdzają się techniki oświetleniowe najlepiej pasujące do takich produkcji?

Napisano

Ja np. cholernie się zmęczyłem na ParaNormanie .... strasznie się zawiodłem. Fatalnie mi się go oglądało. I nigdy nie odkryłem - dlaczego. Klimat rewelacyjny, fabuła ambitna i ciekawa, technicznie rewelacja. A się wynudziłem i rozbolała mnie głowa.

Szczerze mówiąc to liczyłem na wygraną "Pirates!".

Napisano

No, Pirates było super. Świetny film. Wizualnie najwyższych lotów, bardzo śmieszny. Przy czym humor w nim zawarty jest dość uniwersalny, mógłby się spodobać każdemu.

Chociaż... trochę bardzie podobał mi się Ralph Demolka. Ten z kolei spodoba się głównie graczom. Ja jako gracz pamiętający z dzieciństwa 8-bitowe platformówki bawiłem się na tym filmie świetnie.

Paranormana jeszcze nie widziałem, ale zwiastun mnie zainteresował. Na pewno obejrzę.

@Sunedge: No właśnie, też sobie tak myślałem po obejrzeniu dodatków na płycie z Pirates. Czy nie prościej byłoby zrobić taki film w 3D, stylizowany jedynie na animację lalkową? Chylę czoła przed twórcami, masę pracy w to włożyli, ale jednak taniej by (chyba) było w 3D to zrobić bez straty jakości.

P.s. Przyłączam się do pochwał artykułu. Oby więcej takich!

Napisano
Dlaczego te lalkowe filmy w większości są mroczne i opowiadają o potworach, zombiakach i cmentarzach? Czy chodzi o to, że w tej technice najlepiej sprawdzają się techniki oświetleniowe najlepiej pasujące do takich produkcji?

Raczej dlatego, że powstają w kontrze do disney'owskiego mainstreamu, a poza tym "Nightmare before....", "Coraline" i "Paranorman" robili właściwie Ci sami ludzie....

Napisano

ja mimo tego ze jestem animatorem mam wymioty jak widze kolejne takie filmy 3d/ od kilku lat wszystkie te filmy wygladaja jakby pracowala nad nim ta sama ekipa i ten sam art director

Nie pamietam kiedy ostatni raz poszedlem do kina na taki film ... chyba 2-3 lata temu z braku laku

Jednym z nielicznych filmow ktory na mnie zrobil wrazenie byl "Caroline"

Napisano

A oglądałeś Ralfa Demolkę? Bardzo mi się tam podobała animacja. Te wszystkie motywy stylizowane na 8 bitów - pixele, skacząca animacja niektórych postaci. Bardzo fajne to było.

No i Piraci od studia Aardman. Też bardzo fajnie animowani.

Caroline też mi się podobało. Fajny film.

Ogólnie to zgadzam się - większość pełnometrażowych animacji 3D jest robiona na jedno kopyto. Głównie pod względem dizajnu. Też mnie to dziwi. Też bym chętnie zobaczył w animacji więcej różnorodności, nowatorstwa.

Napisano

widzialem trailer Ralfa i odrzucil mnie od tego by zobaczyc film/

to nie tak ze animacje stoja na niskim poziomie ... bo nie

po prostu odrzuca mnie od tych filmow kolorowa i prostacka stylistyka.

Tak jak pisalem mam wrazenie ze w tych firmach albo nie ma Artistic director albo pomysly ktore wygladaja inaczej so odrzucane ze wzgledu na widzow

mimo wszystko filmy te sa kierowane dla dzieci z rodzicami

Malo kto chyba w dzisiejszych czasach sie odwazy wypuscic cos dla troche starszych widzow pokroju 9 z 2009 roku

Napisano

W Ralfie te słodkie kolorki akurat były uzasadnione. Ale wiem o co Ci chodzi. Postacie w wielu filmach czy to z Dreamworks czy z Pixara czy Disneya, w większości wyglądają jak projektowane przez jedną osobę. Ma być słodko, kolorowo, żeby się dzieciakom podobało. Po prostu jak sam napisałeś - chodzi o to, żeby grupa odbiorców była maksymalnie szeroka. Jednak i wśród takich filmów zdarzają się perełki. Mnie osobiście Ralph naprawdę ujął i fabułą i animacją i humorem. Choć pewnie - nie każdemu się spodoba.

Też bym chciał, żeby ambitniejszych pełnometrażowych animacji było więcej, ale takie prawa rynku niestety. Mniej się to opłaca. Chociaż są odstępstwa od reguły. Np. Trio z Beleville czy Persepolis.

Dzięki, że przypomniałeś mi o 9, którą to animację odkładałem na później i w końcu zapomniałem. Trzeba nadrobić. No i muszę jeszcze zobaczyć Iluzjonistę.

Napisano
  • Autor

Dzięki za słowa uznania. Cieszę się, że tekst się spodobał i mam nadzieję, że był dość interesujący.

Bałem się, że będzie za długi i nikt nie przeczyta ;)

Napisano
Meindbender fajnie stylizuje 3D na Stop-Motion: (...)

Wow, świetne animacje. No i właśnie coś takiego chciałbym zobaczyć w pełnym metrażu. Ciekawe jaka by to była oszczędność względem zrobienia tego samego techniką poklatkową.

Napisano

Wow.. nie spodziewałem się tutaj tekstu w tej tematyce.

Rzetelne informacje i fajnie się czytało, dzięki wielkie.

Laika to bogowie dizajnu i sposób na równowagę dla mainstreamowej animacji w komercyjnym obozie.

Osobiście bardzo mnie cieszy fakt, że tak specyficznemu studiu udało się przebić i ugruntować pozycję na rynku.

"Coraline" to prawdziwy majstersztyk, mistrzostwo osobliwego designu i wciągająca ociekająca klimatem historia.

"Paranorman" oczko niżej z powodu niedoróbek scenariusza.

W nadchodzącym "Boxtrolls" życzyłbym sobie bardziej nośnej, soczystej historii.

Fajnie że wspomniano, o chyba trochę niedocenianym Henry'm Sellicku,

mam nadzieję że znajdzie miejsce i fundusze na dokończenie "Shadow King'a"

Ze współczesnych animacji stop motion poleciłbym jeszcze australijskie "Mary and Max"

http://www.youtube.com/watch?v=1I0LnMbOwZw