Salvator Napisano 21 Sierpień 2004 Share Napisano 21 Sierpień 2004 Postanowiłem rozpocząć cykl codziennych speedów, Chcę w ten sposób nauczyć się jak najlepiej i najszybciej obsługiwać Wings3d, nie wykluczone, że będę czasem korzystał z Blendera. Żeby się nie przestraszyć, dzisiaj zrobiłem bardzo prostą buteleczkę, która stoi na moim biurku. W załączniku render w yafrayu, przepraszam za prostotę modelu (bez mięsa proszę) ale taka jest w rzeczywistości, jutro poszukam lepszego obiektu;] 10 minut modelling, 5 minut światła, materiały (lol) i 1 minuta render PS: Kto chce niech dalej wingsuje, ale można zamieszczać speedy we wszystkim, wszelkie propozycje słać na u2u lub zamieszczać w tym wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr Ug Napisano 21 Sierpień 2004 Share Napisano 21 Sierpień 2004 Mozna sie przylaczyc?:) Jak nie mozna, to skasuje. Proste poczatki, zeby sie zapoznac z softem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 21 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2004 oczywiście że można, dla ciebie wszystko drug ;=] zapraszam wszystkich, którzy chcieliby się przyłączyć. drug - zrób bevela górnej krawędzi. troszkę kanciasto teraz wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr Ug Napisano 21 Sierpień 2004 Share Napisano 21 Sierpień 2004 Moze innym razem;) Chcialem zrobic budzik, ale stwierdzilem, ze poly srednio nadaje sie na takie przedmioty. Masa niepotrzebnych poligonow i kiepska kontrola nad krzywiznami. NURBS uber alles ;) Przyciski na dole powinny byc podzielone na 4, ale dalem juz sobie spokoj. Next time jakas organika, bo raczej tym sie zajmuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 21 Sierpień 2004 Share Napisano 21 Sierpień 2004 eee.... gdzie tu jest coś a'la 'weld' & 'connect' sorki za OT ale dołączył bym się z chęcią//// Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 21 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2004 eee.... gdzie tu jest coś a'la 'weld' & 'connect' jaśniej proszę proszę, proszę wstąp w nasze progi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 21 Sierpień 2004 Share Napisano 21 Sierpień 2004 jak się scala vertexy w wings3d ? własciwie to mi wystraczy (tak jak w maxie 'weld') i może jak obraca się tamtejszy viewport? w sumie 1 po uruchomienu programu już umiem smoothować, extrudować , przesuwać vertexy ...... Może odezwij się na gadaczu/// Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 21 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2004 włączasz selekcję edgów i dajesz collapse. Obraca się środkowym przyciskiem w ten sposób - click - ruszasz wszędzie - click - zostaje ;] aha i jeszcze jedno bo isę nad tym głowiłem, ja chcesz przesuwać "płasko" ekran to wciskasz pojedynczo "q" przy obracania. To prawda, ten program jest bardzo intuicyjny ( wkońcu wzorowany na Nendo i Mirai ;P) EDIT za pierwszym razem nie zauwazyłem wzmianki o gg. już idę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość User190 Napisano 21 Sierpień 2004 Share Napisano 21 Sierpień 2004 Wings3D? Hmm co to za soft?? Jakies linki, wersje demonstracyjne, można coś zobaczyć?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beeper Napisano 21 Sierpień 2004 Share Napisano 21 Sierpień 2004 wings3d.com ogolnie sciaglem, zainstalowalem, odpalilem, usunalem nie potrafilbym sie przekonac do tego, jesli chodzi o darmowy soft to jednak blender rzadzi jak narazie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 21 Sierpień 2004 Share Napisano 21 Sierpień 2004 blender ? do modelowania ? ta jasne prawie kazdy modeluje w wings3d jezeli robi cos w blenderze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kru Napisano 22 Sierpień 2004 Share Napisano 22 Sierpień 2004 ja tam wszystko robie w wingsie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 22 Sierpień 2004 Share Napisano 22 Sierpień 2004 Pierwszy model w wingsie. Program mnie przekonał jest bardzo łatwiutki;) Marker : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 22 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2004 strona wingsów - http://www.wings3d.com strona yafraya - http://www.yafray.org Dzisiaj będzie gaśnica z mojej strony, czekam także na wasze dzieła. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowr Napisano 22 Sierpień 2004 Share Napisano 22 Sierpień 2004 sorki ze wam temacik zasmiecam ale tu jest niezla pracka wykonana za pomoca wings 3d i zbrusha http://209.132.68.66/zbc/showthread.php?t=020630 jak obejrzycie mozecie skasowac posta pozdrawiam Do pana nizej wiem reszta to zbrush ale nawet te mechaniczne czesci wymiataja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 22 Sierpień 2004 Share Napisano 22 Sierpień 2004 rowr - praca bardzo ładna ...wings3d tylko mechaniczne części teraz mój 2 model w W3D waza: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 22 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2004 no cóż, wrzucam dzisiejszą gaśnicę, ten model robiłem dwa razy, bo za pierwszym zapomniałem zapisać (sic!) . Nie zrobiłem spustu, bo mi się już drugi raz nie chciało. DZisiaj nie mam ochoty na zabawę z yafrayem, więc wrzucam siateczkę iso i shade'a. 512 poly 20 minut (za drugim podejściem) EDIT: Tego buga koło wylotu załatałem już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 22 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2004 Załączam zliżenie na lekko poprawiony dziubek, więcej nie poprawiam jej, zabieram się za następny model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 22 Sierpień 2004 Share Napisano 22 Sierpień 2004 rozpędzam się ;) 3 model w W3D długopis: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 22 Sierpień 2004 Share Napisano 22 Sierpień 2004 nikt inny się nie dołącza? ... spróbójcie to bardzi prosty program. 75% czynności ognanicza się do menu z prawego przycisku myszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 22 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2004 No i ponieważ jednak musiałem poćwiczyć Yafraya, ;] to zrobiłem ultra speed (4.5 minuty) dzbaneczek, który także stoi na moim biurku :). A oto i on. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 22 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2004 jakby ktoś był zainteresowany to mogę napisać tutka o instalacji Wings i Yafray a także o ich podstawach. Jak znajdę jeszcze jeden obiekt do modelowania, to wrzucę ;] W powyższym renderu użyłem dwa światła ambient(hemilight i photon) oraz area light. Tworzenie materiałów zabrało jakieś 30 sekund, świateł minutę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr Ug Napisano 22 Sierpień 2004 Share Napisano 22 Sierpień 2004 Gasnica powiadasz?:) Strasznie z tym przymulilem, ale sie udalo. Uff, uff... Oczywiscie przed renderowaniem mozna dodac MSmooth tu i tam. Renderki calkiem przyjemne, a juz na pewno sto razy lepsze, niz ten oGL renderer w Wingsie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chalek Napisano 22 Sierpień 2004 Share Napisano 22 Sierpień 2004 Zasilacz Około 20 minut, to był mój pierwszy kontakt z Wingsami, dlatego tak powoli, musiałem się nauczyć jak się co robi. Następne speedy będą szybsze :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 22 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2004 dr Ug - zabiłeś mnie ;] tylko, że zajęło ci to "aż" (lol) 55 minut. Może zrobimy coś w rodzaju codziennej bitwy na speedy :> taka mała podnieta ;P Chalek - bardzo ładnie, jak na pierwszy raz. Wspólnymi siłami przykleimy ten wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 22 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2004 nudziło mi się, więc stworzyłem lampkę. To już ostatni na dzisiaj model, bo się uzależnię. Render trochę kiepski bo kiepsko ustawiłem fresnela w materiałach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 22 Sierpień 2004 Share Napisano 22 Sierpień 2004 program nawet fajny!!:P:P moze ja nie dlugo cos wrzuce tylko co.........:D:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chalek Napisano 22 Sierpień 2004 Share Napisano 22 Sierpień 2004 30 minut, ciagle sie ucze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 22 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2004 to pierwsza speed roślinka jaką widzę :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chalek Napisano 22 Sierpień 2004 Share Napisano 22 Sierpień 2004 Speed-roslinke znam jeszcze conajmniej jedna ;) Cos malutkiego 4 minuty - bateria, ale pewnie mozna to zrobic w 1 :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 22 Sierpień 2004 Share Napisano 22 Sierpień 2004 Chalek - fajne pracki masz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chalek Napisano 22 Sierpień 2004 Share Napisano 22 Sierpień 2004 Dzieki, Twoje tez sa niczego sobie :]. Teraz pora na cos bardziej skomplikowanego, moze cos jeszcze dzis wrzuce. Calkiem fajny program, z tego co widze brak mu paru rzeczy, ale z drugiej strony kilka patentow ma fajniejszych niz Max (szybciej sie odpala na przyklad...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kru Napisano 22 Sierpień 2004 Share Napisano 22 Sierpień 2004 taka uwaga na marginesie - robisz za duzo podzialow wzdluz - zwroc uwage ze naciskajac klawisz S siatka ci sie wygladza. To S mozesz naciskac kilka razy nawet i efekt sie kumuluje. Dlatego lepiej zrobic baterie/rosline szecio- osmio- katna i potem wygladzic. wogole latwiej zageszczac siatke niz potem ja rozrzadzać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chalek Napisano 22 Sierpień 2004 Share Napisano 22 Sierpień 2004 Racja kru, brak mi w tym troche wprawy wyczucia, nie tylko w Wingsach niestety... Trza cwiczyc, dzieki za rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 22 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2004 hmm... ja to w ogóle robię tak, że biorę boxa (albo tubę 8seg) i go tnę, więc o zbytecznej ilości polygonów raczej nie ma mowy. Zresztą od tego są edge ringi i loopy żeby ułatwiały takie sprawy. Wingsy raczej działają od tej strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 22 Sierpień 2004 Share Napisano 22 Sierpień 2004 program latwy ale denerwuje mnie widok( moze nie wiem) ale jak mozna zmienic widok zebym mogl dowolnie nim obracac?? (wiem ze mozna przlaczac za pomoca klawaitury x,y,z) ps. pracki super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 22 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2004 otóż opisałem to już wcześniej nielot ;] nie czyta się wątków... otóż wciskasz środkowy przycisk myszy (albo rolkę) i ruszasz myszką w górę i dół. Obraca się wtedy wokół środka sceny. Jak chcesz przesunąć środek to wciskasz po kliknięciu w środek myszki (mała literka ku) i wtedy ekran tusza się w górę i dół (maxowy "pan"). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr Ug Napisano 22 Sierpień 2004 Share Napisano 22 Sierpień 2004 Buehehe, dajcie spokoj, toz tego sie nie da uzywac. W Preferencjach jest do wlaczenia m.in. sterowanie Maxowe i Mayowe ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody_ Napisano 23 Sierpień 2004 Share Napisano 23 Sierpień 2004 podoba mi sie jak to robicie....te pracy znaczy sie nie....yyy takie pytanko: ten progra to feeware(ta i sie bnajmiej zdawalo z wczesnijeszych fragentow watku), jezeli tak ozna link do scianiecia rowenirz ja bym sie pobawil:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beeper Napisano 23 Sierpień 2004 Share Napisano 23 Sierpień 2004 mlody_ http://prdownloads.sourceforge.net/wings/wings-0.98.22c.exe?download Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody_ Napisano 23 Sierpień 2004 Share Napisano 23 Sierpień 2004 przepraszam za bledy, mam taka klawiature:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 23 Sierpień 2004 Share Napisano 23 Sierpień 2004 no , trochę myślałem co zrobić ale coś zrobiłem piórko od tabletu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MF Napisano 23 Sierpień 2004 Share Napisano 23 Sierpień 2004 Program świetny... Wczoraj podchodziłem do niego sceptycznie, ale jak tylko lepiej go poznałem to zakochałem się w nim :). Selekcja bardzo mi sie podoba, w szczegolności Similar i loopy ;)... Z modyfikatorow to bridge jest bardzo użyteczny... A i najważniejsze, że jest darmowy :) Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 23 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2004 Pierwszy raz zetknąłem się z Wingsami jak przeglądałem portfolio jakiegoś japońskiego grafika w którym znajdował się model człowieka wykonany w wingsach z komentarzem, z którego wynikało, że do wings nie umywa sie żaden program komercyjny, w tym Nendo , Max, Maya itp. Znalazłem stronę i ściągnąłem program. Pokochałem go za interfejs, szczególnie po szoku związanym z nauką blendera (nie obraziłbym sie za troszkę bardziej intuicyjny). Dzisiaj jeszce postaram się wrzucić jakiś speedzik, troszkę miałem dzisiaj latania po szpitalu. huhuhu gipsik trochę ciąży, ale 30 zdejmuję, wiec nie jest źle (polska służba zdrowia - stłuczony palec u nogi - cała noga aż po kolano do gipsu na tydzień LOL) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr Ug Napisano 23 Sierpień 2004 Share Napisano 23 Sierpień 2004 Hmm... udalo sie komus podpiac klawisze pod Move,Rotate,Scale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gotham Napisano 23 Sierpień 2004 Share Napisano 23 Sierpień 2004 Pod wszystko możesz: najeżdżasz na funkcję kursorem, wciskasz „insert” po czym wciskasz klawisz/kombinację klawiszy które mają wywoływac daną funkcję. Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MF Napisano 23 Sierpień 2004 Share Napisano 23 Sierpień 2004 To ja zapodam linka z videotutorialami :) http://www.oceaneffects.com/videotutorials.html Po polsku ale dźwięk do bani ;) ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kru Napisano 23 Sierpień 2004 Share Napisano 23 Sierpień 2004 co do przesuwania obrazu. oprocz q jest jeszcze a - aim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 23 Sierpień 2004 Share Napisano 23 Sierpień 2004 ludzie! tyle gadania a prac niue dajecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siegmar Napisano 23 Sierpień 2004 Share Napisano 23 Sierpień 2004 V! Nie no, program jest rewelacyjny! Jest tak przyjazny, ze jestem w szoku ... Zetknalem sie (doslownie) z 3dmax i Maya ... ale szybko mnie zniechecily ... jesli chodzi o modelowanie to Wings rzadzi :) Pierwsze zetkniecie. ok 30 min. Przejsciowka z malego na duzy :P ciekawe co by na to powiedzial Freud ?!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi