VGT Napisano 21 Sierpień 2004 Napisano 21 Sierpień 2004 Tutaj możecie umieścić swoje propozycje przyszłych tematów i uwagi/pytania do bitwy.
sanki Napisano 21 Sierpień 2004 Napisano 21 Sierpień 2004 A wiec zaczelo sie :) tak z marszu od razu, przydalby sie model tej lali w jakims uniwersalnym formacie, np. 3ds czy obj, nie wszyscy musza korzystac z maxa.
adek Napisano 21 Sierpień 2004 Napisano 21 Sierpień 2004 Bardzo sluszna uwaga. Dzieki wielkie. Podmienilismy plik. W tej chwili jest juz format .3ds.
Marcin Napisano 21 Sierpień 2004 Napisano 21 Sierpień 2004 hmm.... takei pytanko ... mam pomysl na animacje ale nie jest ona zwiazana z zadną tematyka podana w info o bitwie ... mianowicie jest to scenka ukazujaca ulice i zdazenie jakie mialo na niej miejsce ... animacja miala by element komiczny jak i intrygujący ... czy moge z takim czyms wystartowac .... ? oczywiscie zmieszcze sie w 20 sek .. ey no bo tematyka z info troche ogranicza ...
dr Ug Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 (ugryzienie sie w jezyk) . . . (usmiech) Marcinie, czy kiedykolwiek w historii bitew max3d mozna bylo robic cos innego? Hę? Jezeli chodzi o tematy to imho wbrew pozorom sa trudne. Fajnie, ze P. dal swoj model Low-Poly, bedzie mniej zabawy z riggiem. Well, chyba sie przylacze... :) EDIT: Jak bedzie potrzebny format .obj do majki, to moge udostepnic. Udalo mi sie w koncu jakos przekonwertowac z zachowaniem SmoothGroups
Marcin Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 wiem wiem i nie gryź sie w jezyk bo bede cie mial na sumieniu ;) ale nie wiem ale moim zdaniem przydala by sie animka z prostym scenariuszem ... DruG - no zle zformuowalem pytanie .... chodzilo mi czy nie mozna bylo by dodac jeszcze jednej opcji w tematach animacji .. ;) i chyba sobie tylko o tym bede śnił ;)
VGT Napisano 22 Sierpień 2004 Autor Napisano 22 Sierpień 2004 Marcin - zostały określone 3 tematy, należy wybrać jeden z nich i na jego podstawie zrobić animację. Wydaje mi się, że w tej kwestii wszystko jest jasne :) dr Ug - animowanie postaci chyba nigdy nie jest proste, ale to będzie ciekawe wyzwanie dla uczestników :]
giorgione Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 chylę czoła tym, którzy sie tego podejmą ;) pozdr giorgione
Vetis Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 nie sciemniaj giorgione, pewnie znow bedziesz w czolowce ...
asblaze Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 Heyka. tylko pytanie, czy można pracować na własnych modelach?
leander Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 asblaze: http://www.max3d.pl/bitwa.php?id=3d_07_inf > "dozwolone jest wykorzystanie własnego modelu" wiec tak
dr Ug Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 W sumie szkoda, bo to by ulatwilo ocene riggu.
Tulli Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 Bardzo chętnie pomogę jakiejś osobie w stworzeniu sciezki dzwiekowej do tej krotkiej animacji :-) preferowany klimat raczej "mroczny" choc i inne mi niestraszne :-) gg: 2701062 mail: [email protected]
Vetis Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 mam pytanko: czy animacja musi trwac dokladnie 20 sekund czy moze nieco dluzej ?
Marcin Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 nadal jestem za tym zeby dac temat wolnej animacji ..... :/ wiem ze moge o tym pośnić ale co mi tam ... :/ moze was wezme na litość ;p
VGT Napisano 23 Sierpień 2004 Autor Napisano 23 Sierpień 2004 Czy mozna mieszac tematy?? Należy wybrać jeden temat wiodący, reszta to pomysł, więc nie ma problemu aby np. stworzyć animację tańca z elementami sztuk walki. mam pytanko: czy animacja musi trwac dokladnie 20 sekund czy moze nieco dluzej ? Można przyjąć 25% tolerancji na ten punkt regulaminu :]
bartonfink Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Ja bym z checia wziol udzial ale termin(3 miechy) z deka mnie przeraza. Rozumiem ze masta wymiatacze ;) robia takie zeczy bezproblemowo w takim czasie :) ale jesli ktos nigdy nie animowal postaci to zaczyna od poczatku - i taki czas to niestety za malo(przynajmniej dla mnie). To juz nie jest 1 statyczny obrazek(zobaczcie ile jest nieukonczonych pracek po kazdej bitwie - i nie mowie tu o takich co sa zrobione w 20% ale w 80%). Pomyslcie nad przedluzeniem bitwy (rozumiem ze niemozna tego wlec w nieskonczonosc bo emocje opadna) chocby o 1 miesiac :) DAJCIE SZANSE TYM CO ZACZYNAJA ZABAWE Z ANIMACJA - NIE ROBCIE BITWY DLA ELIT :) Skoro animacje maja byc na poziomie to ten 1 dodatkowy miesiac bedzie mozna przeznaczyc na przemyslenie calej akcji itp. Ogulnie pomysl na to by przejsc na animacje bardzo mi sie podoba. Piekny model ulatwi napewno przygotowanie rigu. 20 sekund (z 25% tolerancji) tez jest w sam raz :) pozdrawiam
dr Ug Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Heh, "mastah" zrobilby to w 3-4 tygodnie ;P Swoja pierwsza animke, razem z modelowaniem, morph targetami, nauka riggu i lip-synkiem zrobilem w miasiac, obijajac sie przy tym strasznie;) Sama animacja (autora niestety nie pamietam) tanczacego goscia, ktora pojawila sie na forum byla robiona w dwa tygodnie i autor tez chyba nie byl doswiadczonym animatorem. Bez przesady, jakby za kazdym razem pojawialy sie osoby, ktore domagaja sie przedluzenia terminu, bo sa poczatkujace, to bysmy mieli za soba moze raptem 3 bitwy ;P 3 miesiace to MASA czasu. Podejdz do tego jak do wyzwania. Jezeli nawet nie zdarzysz, to z pewnoscia bardzo duzo sie nauczysz i nastepnym razem wszystkich powalisz na kolana;) Nie od razu Tesco zbudowali! Pozdro
adek Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 @barton_fink: podobnie jak dr Ug, 3 miesiace to naprawde sporo, nie musisz meczyc sie nad modelem - animacja, podklad muzyczny nie jest konieczny jak i otoczenie. Nie jest to wiec zadna bitwa dla elit, mysle, ze doswiadczony animator poradzilby sobie z taka animacja - (20 sekund to nie minuta) w 3 razy krotszym czasie. No licze na to, ze bitwa zainteresuje rowniez poczatkujacych animatorow, pozwoli im sie podciagnac troszke i ukaze ich ukryte zdolnosci ;)
Nimrod Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Pytanie: Czy można dodawać podkład muzyczny, a jeżeli tak jakie bęzie on miał znaczenie przy końcowej ocenie?
dr Ug Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Hmmm... moze lepiej darowac sobie podklad? Mellodeque nie wyrobi ;)
leander Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Kłobuc, wszystko jest w poczatkowych 3 akapitach: http://www.max3d.pl/bitwa.php?id=3d_07_inf w skrócie - muzyka dozwolona, wskazana nawet, ale ocenie nie podlega
Nimrod Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Ok, dzięki za info, tak to jest jak się coś czyta z półotwartymi oczyma :/
flesz_gordon Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 plik .obj nie chce sie sciagnac, wyskakuja jakies ciagi cyferek :/
adek Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 prawidlowo ... w przegladarce otwiera Ci sie ten plik, po prostu go nie spakowalem. Kliknij prawym na linku i "Zapisz element docelowy jako" / "Save Link As" ...
Dr.Logic Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Adek jestes pewny że plik obj jest poprawny bo po imporcie do mayki mam cos takiego.
sanki Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 u mnie po imporcie obj wszystko jest cacy, w blenderze tez jest ok, wiec chyba plik jest wporzadku
dr Ug Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Chcialbym jeszcze zauwazyc, ze na uczestnicy Konkursu3D dostali na stworzenie od podstaw swojej o wiele bardziej skomplikowanej, 60-cio sekundowej animacji 3 miesiace. Wlasnie gadam z kumplem, ktory konczy dodawac dzwiek do swojej produkcji;)
asblaze Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Jeszce jedno pytanie. jakiś roczek temu zrobiłem 1 w swoim życiu animacje postaci. Co prawda teraz z perspektywy czasu wydaje mi sie dosć kiepska, a na domiar złego wszystkie pliki edycyjne uległy rozkładowi ;) Chętnie jednak pokazałbym ją i poddał ocenie jury. Będzie to mozliwe?
Vetis Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 a ja zapytam czy mozna modyfikowac postac ktora zostala udostepniona przez organizatorow bitewki ?
asblaze Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 albo lepiej nie... właśnie obejrzałem film Pazura.... Hmmmmm..... idę po książki :)
VGT Napisano 23 Sierpień 2004 Autor Napisano 23 Sierpień 2004 Jeszce jedno pytanie. jakiś roczek temu zrobiłem 1 w swoim życiu animacje postaci. Co prawda teraz z perspektywy czasu wydaje mi sie dosć kiepska, a na domiar złego wszystkie pliki edycyjne uległy rozkładowi Chętnie jednak pokazałbym ją i poddał ocenie jury. Będzie to mozliwe? Takiej możliwości nie ma, gdyż jest określone w regulaminie, aby w założonym przez siebie wątku na forum pokazywać kolejne postępy w pracy, a w tej sytuacji to nie jest możliwe. a ja zapytam czy mozna modyfikowac postac ktora zostala udostepniona przez organizatorow bitewki ? modyfikacja udostępnionego modelu jest dozwolona Dodatkowe informacje: Nastąpiły zmiany w regulaminie dotyczące możliwości wykorzystania swoich modeli. Za lepsze rozwiązanie uznaliśmy możliwość wykorzystania tylko udostępnionego modelu (oraz ewentualne jego modyfikacje). Ponieważ jeszcze żaden projekt nie został na forum rozpoczęty, myślę, że nie sprawi to wielkich problemów przyszłym uczestnikom.
asblaze Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 szkoda... bo już zacząlem prace nad modelami :( i myslałem zę upieke 2 pieczenie na 1 ogniu ;)
LHT Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 czuję się rozczarowany, lali nie można zdjąć ubrania ;) i jak tu zrobić animacje z kenem? hihihihihi
darkelf Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 heh racja, sprobuje ja wrzucic do jakiegos orientala ale nie wiem co wyjdzie ;).
leander Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 Postprodukcja, wyczesany w kosmos montaz a'la MTV, muzyka, techniki o ktorych pisze sbx.. wszystko dozwolone. Kryteria oceny obejmuja jednak glownie zmysl animacyjny, RUCH postaci.
dr Ug Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 Bylo po prostu zrobic jak na CGTalk. Zabronic dodawania dzwieku, renderowania, teksturowania, montowania... ;)
Vetis Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 czemu nie mozna podawac wlasnych modeli ? uwazam ze jesli juz ograniczacie ten punkt niech bedzie chociaz dozwolony 1 model postaci dodatkowy ....
leander Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 czemu nie mozna podawac wlasnych modeli ?Chcemy uniknac sytuacji, kiedy uczestnicy podsylaja swoje stare animacje. To sie klóci z ideą Bitwy. Odnosnie dodatkowego modelu decyzje podejmą VGT i Kris (osobiscie jestem za, ale ja tu tylko sprzatam)
Ka21k Napisano 25 Sierpień 2004 Napisano 25 Sierpień 2004 Jeśli zrobie tylko animacje tej jednej postaci i nie zrobie żadnych dodatkowych obiektów w scenie to moze tak zostac? Bedzie oceniana tylko i wylacznie animacja i sposob jej przedstawienia?
leander Napisano 25 Sierpień 2004 Napisano 25 Sierpień 2004 Tak, w kazdym razie te aspekty sa najwazniejsze w tej bitwie.
Master Kiełbaster Napisano 25 Sierpień 2004 Napisano 25 Sierpień 2004 A ja potrzebuję do animki conajmniej dwa modele. Robię je od zera, bo model lali jest aanatomiczny. Nie będę animował mangi. Zdokumentuję etapy produkcji modeli.
dr Ug Napisano 25 Sierpień 2004 Napisano 25 Sierpień 2004 To sie nie zdziw, jak Jury nie uzna Twojej pracy, bo Ty sobie focha strzeliles.
Yelon Napisano 25 Sierpień 2004 Napisano 25 Sierpień 2004 Można oczywiście zrobić kolejne postacie i połączyć w animacji z tą lalą, oraz obiekty by nadać charakter całęj animacji, a jury niech se patrzy tylka na tą lalę jak się rusza.Przecierz nie będę robił na czarnym tle tańczącej panienki low poly.Dziwi mnie też pytanie o dalszy termin oddania pracy.
Master Kiełbaster Napisano 25 Sierpień 2004 Napisano 25 Sierpień 2004 "Przecierz nie będę robił na czarnym tle tańczącej panienki low poly" To nie startuj do bitwy ;p
Rekomendowane odpowiedzi