Napisano 2 Wrzesień 200420 l Autor ja nigdy z niego zdjęć nie robiłem :/ gdy byłem mały jadłem zupki tylko kiedy trzymałem go swych małych wtedy łapkach :) teraz nawet nie wiem czy byłby wstanie robić zdjęcia
Napisano 2 Wrzesień 200420 l Fajnie to wygląda. A co do materiałów to tez jestem za "zabrudzonymi". Powodzenia !
Napisano 14 Wrzesień 200420 l Autor kolejny update: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - kolejne, nie wiem kiedy będą, może jeszcze w tym tygodniu, na więcej szkoła nie pozwala i dołująca matura, która zbliża się nieubłaganie :( ------------------ Pozdrawiam wszystkich, a w szczególności rocznik Czarnobyla.
Napisano 15 Wrzesień 200420 l A'propo Zenita, to ja mam ów radziecką broń :) - Ciężki (walor obronny - mozna nim bić po głowie) - Obiektyw Helios 44 (58 mm), - Ustawianie migawki od 1/30s do 1/500s (no i manualny czas naświetlania - tyle ile trzymamy spust), - Przesłona od f/2 do f/16, - Światłomierz TTL - Zakres czułości filmów które można do niego wkładać to od 16 ISO do 500 ISO (ale z tego co wiem to najmniej czuły film jaki produkują to 24 ISO, a 500 ISO nie produkują dlatego największa czułość jaka do niego wchodzi to 400 ISO, ale tyle starczy), - Miejsce na lampe błyskową - Miejsce na wężyk spustowy - Otwór na śrubę od statywu (jak w każdym aparacie, nawet w zwykłych kompaktowych aparatach się zdaża) - Timer pozwalający zrobić zdjęcie z opuxnieniem czasowym (np. samemu sobie) Świetny aparat :) Pozwala zrobić naprawde dobre zdjęcia i daje duże możliwości artystyczne. Zero automatyki (oprucz światłomierza i timera :P) zmusza do ustawiania ostrości i naświetlania przez nas, co daje nam możliwości "bawienia" sie głębią ostrości. Bardzo przydatna maszynka, szczegulnie polecam dla początkujących. Cena w komisie wynosi około 150 zł, zależnie od modelu i sprawności :)
Napisano 15 Wrzesień 200420 l greg - super, materiał wychodzi rewelacyjnie, czekam na wersje "brudną" i szkiełka pozdro
Napisano 15 Wrzesień 200420 l Koniecznie zanimuj to... Rendering możesz wykonać na jakimś sensownym serwerze, jest multum takich wolnych maszyn zajmujących się seti. Wystarczy poszukać. Jakis czas temu nawet słyszałem takie ogłoszenie dla grafików 3d, o potężnym i bezrobotnym kompie... Ale chyba już dziś to będzie niektualne. W każdym razie popytaj :)
Napisano 15 Wrzesień 200420 l Autor Na moim kompie nawet nie opłaca się myśleć o animacji tego aparatu :( Co do serwerów, to dobra myśl tylko która firma (czy coś innego) udostępni mi serwerek za free, a w dodatku render Mental`em (sieciowo) wymaga licencji na każde stanowisko :/
Napisano 15 Wrzesień 200420 l Hihi, a po co komu licencja :> (uśmiech szatana). Tak serio, myślę, że powinieneś zainicjować akcję komputerek, "wspomóżcie grafika", czy coś w tym stylu... Sam o tym myślę ;) Zupełnie serio - kwestia popytania znajomych. Rzuć takie hasło gdzieś na forum, powinien być jakiś odzew.
Napisano 15 Wrzesień 200420 l Autor To gdybyś coś wymyślił to daj znać :) może też się podepnę :D, ale najpierw muszę cały model skończyć :/ mam w domu 2 kompy oba: Athlon 2500+, dual 512MB 400Hz i dyski 7200 r/pm, 8MB, ale to i tak za mało :/
Napisano 15 Wrzesień 200420 l Po prostu super projekt. Ciekawe jak to będzie wygladalo ze szkiełkami i w calosci. Cholera kiedy ja zaczne robic tak dobre pracki?? :D
Napisano 15 Wrzesień 200420 l Autor thx. oj nie wiem kiedy będzie całość :/ (szkoła + matura=nauka) trening czyni mistrza :) na wakacjach dużo pracowałem nad Max`em nawet po kilkanaście godzin dziennie przez 60 dni :) ps. szkoda, że wakacje są już za nami :(
Napisano 16 Wrzesień 200420 l a jaka technika to robisz? poly czy nurbsy? narazie nie mam zadnych zastrzezen, mam taki aparacik w domu i Twoj wydaje mi sie idealnym odwzorowaniem tegoz pzdr
Napisano 16 Wrzesień 200420 l Nie wiem czy padlo wczesniej pytanie ale ile teraz to ma poly ? Bo az jestem ciekaw :)
Napisano 16 Wrzesień 200420 l Autor Chodzi o cały model, czy tylko o jego część, którą widać na najnowszym update`cie (elementy obiektywu)?
Napisano 17 Wrzesień 200420 l Autor dobra, część obiektywu, którą widać na ostatnim render`ze ( Vert. :9784, Face`ów: 9028 ) a cały model ( Vert. : 55931, face`ów : 59093 )
Napisano 18 Wrzesień 200420 l ten materiał to bogactwo...ale jestem przeciwny robienia go w wersji starej...jak wygląda stary aparat każdy wie...ale nowiutki..hmmm=]
Napisano 18 Wrzesień 200420 l Greg_jg - podasz parametry shaderka? :) aparat jest bardzo , bardzo ładny ;)
Napisano 18 Wrzesień 200420 l Autor >>rad >>chveti>Vorek Edit: http://max3d.pl/forum/showpost.php?p=327142&postcount=69
Napisano 19 Wrzesień 200420 l Autor Witam, kolejny update: Panowie! mam do was pytanie: Czy coś jeszcze zmieniać w obiektywie (głównie chodzi o materiały), bo mam zamiar zabrać się za kolejne elementy aparatu?
Napisano 19 Wrzesień 200420 l >>chveti>Vorek najlepiej tutaj to wrzucic http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=7321
Napisano 21 Wrzesień 200420 l Czy coś jeszcze zmieniać w obiektywie (głównie chodzi o materiały), bo mam zamiar zabrać się za kolejne elementy aparatu? Ja bym napylił mu jeszcze warstwy przeciwodblaskowe, no chyba że mają być wytarte ;) A tak wogóle to piękna robota, gratulacje.
Napisano 21 Wrzesień 200420 l Autor Dzięki za dobre słowa- motywują. ------------------------------------------ Ja bym napylił mu jeszcze warstwy przeciwodblaskowe Możesz to sprecyzować i dokładnie objaśnić?
Napisano 21 Wrzesień 200420 l heh.. obiektyw wyglada jak z aluminium... a pozatym.. rewelacja.. wielki brat jest pod wrazeniem :)
Napisano 21 Wrzesień 200420 l Autor najbardziej aluminium przypomina dekielek (osłonka obiektywu) i chyba z niego zrezygnuje :/ co do reszty to myślę, że jest inna ;P
Napisano 24 Wrzesień 200420 l Autor Rendering możesz wykonać na jakimś sensownym serwerze Znalazłem ciekawe info: sprzęt Sun`a >> link
Napisano 25 Wrzesień 200420 l Autor Takiego update`a jeszcze nie wrzucałem szkoda tylko, że powstały pewne zniekształcenia. -----------------------------------
Napisano 25 Wrzesień 200420 l Autor ............... tak oczywiście ( :P )..... tylko cosik ekran mi źle wyszedł :)
Napisano 25 Wrzesień 200420 l świetnie idzie ci ten aparacik, shadery świetne...ja swego czasu chciałem zrobić praktice mtl5 :)
Napisano 26 Wrzesień 200420 l Autor Dzięki. Render wykonany w Mental Ray`u, materiały też MR-owskie, tylko z jednym mam problem :/
Napisano 26 Wrzesień 200420 l A juz zacząłem się zastanawiać, po co wrzucać takie zdjęcie ;) Bardzo dobre, ale przedewszystkim Rewelacyjny model i materiały. Pozdrawiam.
Napisano 26 Wrzesień 200420 l Autor Najgorsza praca związana jest z materiałami :/ -zabiera b.dużo czasu.
Napisano 3 Październik 200420 l Autor Trochę testów z nocy. Poniżej 2 rendery z nałożonym materiałem na nowy obiekcik: Wkrótce poprawię materiały.
Napisano 3 Październik 200420 l widze ze masz ladnie opanowany mentalray ladne materialy ci wychodza, cienie:) ja bawilem sie nim troche i narazie cinko wrocilem do brazila:) ladny aparacik tak trzymaj
Napisano 3 Październik 200420 l Autor Dzięki. Co do samego Mental`a to nie jest on trudny, przynajmniej nie bardziej niż Vray czy Brazil.
Napisano 3 Październik 200420 l moze masz racje moze za krotko sie nim bawilem:) a masz jakies linki z tutkami do niego czy jakimis plikami pokazujacymi jego mozliwosci? z gory dzieki
Napisano 3 Październik 200420 l Autor Ja miałem taką metodę: gdy tworzyłem Nokię i chciałem wykonać jakiś render-testowy zawsze budowałem oświetlenie od nowa- to naprawdę dużo daje. Co do stron: strona producenta polski opis Mental`a http://jeffpatton.net/Mental-ray.htm http://www.cgtalk.com/showthread.php?t=104578&page=1&pp=15 ps. sorry, że tak późno, ale jakaś awaria na forum była.
Napisano 3 Październik 200420 l o dzieki:) wiem jaaks awaria byla mi tez nie wchodzilo forum:) jeszce raz dzieki pozdro
Napisano 3 Październik 200420 l z tym oświetleniem to nie przesłodźcie, bo aż takie idealne nie jest :P ale za to materiały są, chociaż mógłbyś je lekko zrushować, widziałeś kiedyś idealnie lustrzaną powierzchnię metalową? mnie to troszkę razi...
Napisano 3 Październik 200420 l czemu dziwi, aparat pewnie nówka sztuka :D, ale co do czego to jak na razie prezentuje się bardzo ładnie, nie mogę doczekać się teksturowania z niecierpliwoscią czekam na update'y pozdro i powodzenia