Napisano 22 Lipiec 201311 l Firma Solid Angle zajmująca się rozwijaniem renderera Arnold zamieściła nowy showreel poświęcony temu silnikowi. Pełna treść: Arnold Renderer Showreel 2013
Napisano 22 Lipiec 201311 l Nie wiem czemu na telefonie mi mignęło "Arnold Schwarzenegger Showreel". Mega dobrze to wygląda.
Napisano 23 Lipiec 201311 l @Kramon: Jest łatwo dostępny. Problem w tym, że jest drogi. Przy cenach OOB 1 arnold = 1 vray + 10 rnode.
Napisano 23 Lipiec 201311 l @Kramon: Co masz na mysli że jest ciężko dostępny? @Kramon: Jest łatwo dostępny.... Nie ośmieszajcie się. Łatwo dostępny to jest 3delight (1 lic za darmo). Żeby dostać demo Arnolda trzeba przejść selekcję - to jest śmieszne. Ale to jest sprytny marketing, zakazany owoc smakuje lepiej i jest porządany. Kto kupi kota w worze ?
Napisano 23 Lipiec 201311 l pretorian> mógłbyś coś więcej napisać o tej selekcji ? Zostałem poproszony o odpowiedź na kilka pytań, o mnie, o studio etc. Szczegółów już, wybacz, nie pamiętam.
Napisano 23 Lipiec 201311 l Nie ośmieszajcie się. Łatwo dostępny to jest 3delight (1 lic za darmo). Żeby dostać demo Arnolda trzeba przejść selekcję - to jest śmieszne. Ale to jest sprytny marketing, zakazany owoc smakuje lepiej i jest porządany. Kto kupi kota w worze ? Boshe.. musiało Cię to mocno dotknąć. Radzisz sobie z tym jakoś? Na chwilę obecną większość triali wymaga podania tych informacji. Wszystkie aplikacje, które znam, a nie mają oficjalnej strony produktu, wymagają bezpośredniego kontaktu i "listu motywacyjnego", jeśli chcesz dostać wersję do testów. Z kupieniem Arnolda nie ma problemu. Edytowane 24 Lipiec 201311 l przez User190
Napisano 24 Lipiec 201311 l praetorian> pytam gdyż, otrzymałem demo Arnolda od SolidAngle ponad 2 lata temu,i utrzymuję kontakt z kilkoma ludźmi z forum SA i jakoś nikt nie narzekał na jakąkolwiek selekcję,czy też aby pytania (które pojawiły się niedawno) komuś przeszkadzały. Dla wszystkich antagonistów polecam link http://3dcenter.ru/forum/index.php?showtopic=114517&st=60 Niestety,autor korzysta z metody exportu sceny przez .ASS,Marcos Fajardo pisał iż owa wtyczka ta,nie jest supportowana przez SolidAngle. serdeczności
Napisano 24 Lipiec 201311 l Nie ośmieszajcie się. Łatwo dostępny to jest 3delight (1 lic za darmo). Żeby dostać demo Arnolda trzeba przejść selekcję - to jest śmieszne. Ale to jest sprytny marketing, zakazany owoc smakuje lepiej i jest porządany. Kto kupi kota w worze ? To było proste pytanie o określenie "ciężkiej dostepności" - czyli czy autorowi chodziło o trudność konfiguracji, małą ilość softów supportujących ten renderer, skąpą dokumentację, czy właśnie dostępność licencji. Zapytałem, bo używamy tego renderera już od dłuższego czasu i narazie nie ma ogóle z tym problemów - bardzo dobry renderer, zwłaszcza że zaczyna być supportowany przez Hudego, a jedyny upierdliwy problem to długo generujące się swatches w Mayce. Co do dostępności licencji to nie słyszałem żeby nasz IT miało z tym jakiś problem, więc to też jakieś nieuzasadnione pomówienia.
Napisano 24 Lipiec 201311 l A tak z ciekawosci, czy Arnold ma cos wyjatkowego czego nie ma w innych rendererach, np Vray,Mental?
Napisano 24 Lipiec 201311 l A tak z ciekawosci, czy Arnold ma cos wyjatkowego czego nie ma w innych rendererach, np Vray,Mental? Tak - m.in. zarąbiście szybki displacement i współgrające wszystkie parametry ze sobą jak SSS, GI, refrakcja, volumetryki itp. Po prostu jest to spójne. Nie trzeba bujać się z fakowaniem zachowania shaderów. Po prostu ustawiasz shader w 2 ustawieniach sceny, np. tryb dzień/noc i wiesz że dobrze tez będzie wyglądał w półmroku, czy jak postać wejdzie w światło lampy. Nie ja VRay czy mental że do każdego ujęcia trzeba tweakować ustawienia SSS, bo z jednego kąta wygląda ok to jak dojdzie mgła to zapomnij, że to będzie tak samo grało ze sceną.
Napisano 24 Lipiec 201311 l i jeszcze dodam ze animacja z GI nie wymaga przeliczania prepassow, lightcache-ów itp - klikasz "render" i jest cacy - czary ! ;) do tego współpraca z majkowym Yeti - futerko z GI, ao, zetka, bez kombinowania, ustawiania zakresów - jak dla mnie nr 1
Napisano 24 Lipiec 201311 l Poki co nie ma tylko caustyki, bo nie korzysta z photonow. Ale ogolnie jest wysmienity, szczegolnie dla mnie, ktoremu nigdy nie chcialo sie pieprzyc w technikalia i czekac na rendery. Jak jaras - nr 1 ;)
Napisano 24 Lipiec 201311 l Reanimator - instrukcja, str 273 "You can get caustics from glossy surfaces onto diffuse surfaces. However this can be extremely noisy, so you'll need to increase the diffuse samples a lot. Sharp caustics (e.g., spot light through a wine glass) are not currently possible (This would require a photon mapper or Bidirectional Pathtracing). i tu jeszcze - https://support.solidangle.com/dosearchsite.action?queryString=caustics
Napisano 26 Lipiec 201311 l pytania od kogos kto nie zna arnolda: - czy osoby 'prywatne' też mogą dostać soft do zabawy?, - zdaje się Adam wrzucał linka do ruskiego forum gdzie widać wersje działająca pod maxa, jeśli tak czy ktoś tutaj jej używa, czy takie coś istnieje ;) ?
Napisano 27 Lipiec 201311 l pytania od kogos kto nie zna arnolda: - czy osoby 'prywatne' też mogą dostać soft do zabawy?, - zdaje się Adam wrzucał linka do ruskiego forum gdzie widać wersje działająca pod maxa, jeśli tak czy ktoś tutaj jej używa, czy takie coś istnieje ;) ? - Myślę, że to kwestia bardzo indywidualna, ale może być o to trudno. Za to, biorąc pod uwagę ich strategię, pewnie się nie obrażą jak sobie potestujesz wersję z innego źródła. możesz też napisać do nich wprost, że chciałbyś się pobawić, pouczyć i nie masz problemu z watermarkiem. - Nie ma wersji oficjalnej. PS. jaras, kiedy na jakiegoś browca wpadniesz do krka?
Napisano 28 Lipiec 201311 l - Myślę, że to kwestia bardzo indywidualna, ale może być o to trudno. Za to, biorąc pod uwagę ich strategię, pewnie się nie obrażą jak sobie potestujesz wersję z innego źródła. możesz też napisać do nich wprost, że chciałbyś się pobawić, pouczyć i nie masz problemu z watermarkiem. - Nie ma wersji oficjalnej. PS. jaras, kiedy na jakiegoś browca wpadniesz do krka? dzieki za posta Mati, napisze do nich a ostatnie poraz porozgladam sie ze wersja nieoficjalna ;) jaras, dzieki rowniez i pozdrawiam :) p.