Napisano 21 Listopad 201311 l Witam Obecnie przygotowuję scenę pod render który ma być drukowany w formacie 100x70cm. W PS ustawiłem sobie format 100x70 przy 150 dpi i wyszło mi 5906x4134 piks. Czy to wystarczy? Próbowałem to przerenderować w 9000x6500piks ale rendering będzie za długo trwał z dobrymi ustawieniami. A jak wygląda sprawa powiększania tego w PS - czy nie stracę ana jakości i czy wystarczy tylko po rozciągać gotowy rendering? pozdrawiam dodam jeszcze że renderuję za pomocą vray
Napisano 21 Listopad 201311 l użyj farmy? 80% farm na start daje bonusową kasę która w zupełności wystarczy na ten jeden render i wtedy to se możesz nawet to wyrenderować w 300dpi/
Napisano 21 Listopad 201311 l A jak wygląda sprawa powiększania tego w PS - czy nie stracę ana jakości i czy wystarczy tylko po rozciągać gotowy rendering? Pewnie że stracisz. Zależy na jakie 100x70 to ma być drukowane. Ale wygląda na plakat, wiec 220-250 to minimum. Niektóre rzeczy skalują sie lepiej drugie gorzej. Wyrenderuj kawałek, wrzuć na finalny format, rozciągnij, i ocen jakość. A Kramon dobrze gada z tą farmą.
Napisano 21 Listopad 201311 l Czołem. Wszystko zależy od tego, co to dokładnie będzie - a raczej jak będzie oglądane. Jakiś czas temu drukowałem na formacie trochę większym niż 100x70 materiały, które miałem w rozdzielczości 3144x2320 :D Wyszło naprawdę nieźle, ale oczywiście do oglądania pod lupą się to nie nadawało. Do oglądania z odległości metra - jak najbardziej. :) Więc rozdziała 5906x4134 jak najbardziej będzie w porządku, nawet do bliższego oglądania. Jeśli chcesz mieć jakieś porównanie - w takiej rozdzielczości na milimetrowym odcinku wyjdzie Ci ok. 6 "kropek". Oczywiście jeśli dobrze policzyłem :D
Napisano 22 Listopad 201311 l Jeżeli drukarnia podała Tobie, że wydruk będzie zrobiony w rozdzielczości 150 DPI to jaki jest sens renderu w rozdzielczości większej? Przy wydruku i tak Twoje np. cztery piksele zostaną wydrukowane jako jeden punkt - zakładając, że zrobiłeś 2x większy render niż wynika to z obliczeń.
Napisano 22 Listopad 201311 l omg, na smartfonach macie często mniej niż 150ppi więc po co Wam więcej niż 150dpi na plakacie?
Napisano 9 Kwiecień 201410 l Witam ,to stary temat, ale nie chce zakładać nowego bo pytanie troszkę podobne :) Będę niedługo robić render w dużym formacie - coś około 200x300cm, plakat. Do tej pory największy render robiłam na formacie niewiele większym niż b2. Przy rozdzielczości 200dpi przeliczając w PS wychodzi to 23622 x 15748 pikseli, czyli sporo ;) czy wystarczy 100dpi? Może moje pytanie jest zbyt ogólne - ale czy przy takim dość sporym formacie należy szczególnie zwrócić uwagę na jakieś ustawienia? Żeby render nie robił sie 4 dni ;)? Edytowane 9 Kwiecień 201410 l przez Vinelseen
Napisano 10 Kwiecień 201410 l Cześć - wiesz co - ja osobiście robiłem ostatnio jakąś wizkę na oklejenie samochodu i była w podobnym formacie jak piszesz. Ja miałem ustawione około 8000x6000 i powiem Ci szczerze , że tyle w zupełności wystarczyło na samochód. A myślę ,że na Twoją pracę nikt z odległości 20 cm patrzeć nie będzie tylko po to są wielkie formaty aby z daleka było widać.