adek Napisano 1 Grudzień 2013 Share Napisano 1 Grudzień 2013 (edytowane) Witamy wszystkich uczestników konkursu. W tym wątku w razie jakichkolwiek wątpliwości możecie zadawać pytania związane z konkursem. Wątek dotyczy Kategorii 2D Edytowane 2 Grudzień 2013 przez Adek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juzwa Napisano 3 Grudzień 2013 Share Napisano 3 Grudzień 2013 Jakie są ograniczenia co do pracy 3D? Czy musi byc to jedna "stilka"? Czy moze byc to video? Czy moze byc to historia w formie komiksowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 3 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2013 BTW: To jest wątek z pytaniami 2D. Ale odpowiadam. Praca musi być pracą statyczną. Nie wideo. Do oceny wysyłamy pojedynczy obrazek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juzwa Napisano 3 Grudzień 2013 Share Napisano 3 Grudzień 2013 BTW: To jest wątek z pytaniami 2D. Ale odpowiadam. Praca musi być pracą statyczną. Nie wideo. Do oceny wysyłamy pojedynczy obrazek. Ups... cos mi sie pokiełbasiło :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igi Napisano 10 Grudzień 2013 Share Napisano 10 Grudzień 2013 Czy można używać fotografii do komponowania z rysunkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gnacik Napisano 11 Grudzień 2013 Share Napisano 11 Grudzień 2013 A ja mam takie pytanie z trochę innej beczki... kto wymyślił temat ? :-) A tak poza tym to super sponsorzy, gra warta świeczki, tak grubo to chyba tu jeszcze nie było :-) Nic tylko czekać kiedy za pierwsze miejsce będzie 3ds max :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rotcore Napisano 11 Grudzień 2013 Share Napisano 11 Grudzień 2013 Igi, gdzieś wychwyciłem, że jeżeli używa się fotek do montażu to trzeba wziąć pod uwagę czy są one chronione licencją czy można je wykorzystywać w pracach komercyjnych i wskazać jakie i czyje foty zostały użyte bo jeżeli korzystasz z fotek jako refki to nie musisz o nich wspominać nawet (pamiętając oczywiście żeby nie kopiować całych fot na zasadzie np. studium portretu Fusa tej złotej kobiety na bazie foty z takim właśnie designem itd.) także nie ma łatwo ;) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 11 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 11 Grudzień 2013 Igi, gdzieś wychwyciłem, że jeżeli używa się fotek do montażu to trzeba wziąć pod uwagę czy są one chronione licencją czy można je wykorzystywać w pracach komercyjnych i wskazać jakie i czyje foty zostały użyte bo jeżeli korzystasz z fotek jako refki to nie musisz o nich wspominać nawet (pamiętając oczywiście żeby nie kopiować całych fot na zasadzie np. studium portretu Fusa tej złotej kobiety na bazie foty z takim właśnie designem itd.) także nie ma łatwo ;) pozdro Nic dodać nic ując. Dzięki Rotcore. Sam bym tego lepiej nie napisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Vinci Napisano 24 Grudzień 2013 Share Napisano 24 Grudzień 2013 Proszę napisać czy jest możliwość wykorzystania wymodelowanych elementów 3d do dalszej pracy w 2d - do podmalówek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rotcore Napisano 1 Styczeń 2014 Share Napisano 1 Styczeń 2014 Niepoważne pytanie szczerze powiedziawszy... zadanie konkursowe jest krótko i konkretnie określone... Detektyw Przyszłości z dopiskiem żeby ponieść wodze fantazji zarówno na temat przyszłości jak i roli i wyglądu detektywa... swoim pytaniem sugerujesz, że użytkownicy max3d są jakoby uprzedzeni do czyjejś odmienności... rób kogokolwiek, jak masz wizję na detektywa Azjatę, Afroamerykanina czy Europejczyka to takiego rób... Co do poprzedniego pytania to najlepiej zwrócić się o pomoc użytkowników w swoim wątku, a na pewno ktoś z dobrym sercem doradzi ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dann.G Napisano 5 Styczeń 2014 Share Napisano 5 Styczeń 2014 Trochę mam zagwozdkę odnośnie poziomu "brutalności" mojej sceny, z regulaminu: Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia uczestnika i pracy z konkursu jeśli jego praca łamie regulamin forum, zawiera treści obraźliwe, wulgarne, seksualne, głoszące poparcie dla przemocy i dyskryminacji lub inne naruszające polskie prawo. Czy wedle tego punktu moja praca może głosić poparcie dla przemocy, jeśli jej główny bohater będzie przedstawiony w scenie po strzelaninie z nieco wypatroszonym cyborgiem? :cool: Brzmi trywialnie, ale pytam zapobiegawczo, aby nie zostać zdyskwalifikowanym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 21 Styczeń 2014 Share Napisano 21 Styczeń 2014 To wtedy dopiero byłoby niesprawiedliwe. Konkurs dla wszystkich oprócz tych najlepszych? :D dopiero jak jest konkurencja to coś się dzieje. A co dopiero jak jest poważna konkurencja. Wtedy chce się człowiek rozwijać i przy następnej okazji się odpłacić ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dann.G Napisano 21 Styczeń 2014 Share Napisano 21 Styczeń 2014 (edytowane) ..., to zwykli ludzie z tabletami po 300 zł nie dadzą rady takiemu koksowi z tabletem za 15 tysięcy , i on zgarnie wszystkie nagrody co wy na to , Godzilla ze studia jakiegoś tam PRO, kontra my przed monitorkiem... Nie przesadzasz aby trochę? :cool: Co ma wartość w PLN Wacoma modelu X. czy Y do umiejętności ilustratora? Może i sprzęt się różni trochę parametrami, ale moim zdaniem - nie w tym rzecz. Po prostu trzeba pracować. A to, że startują mniej lub więcej zaawansowani userzy, no to "Sorry, ale taki mamy klimat" ;) Każdy sprawny manualnie startować może, czy to na kartce, czy na monitorze! P.S. Czy ktoś z zorientowanych może kiedyś się wypowie na moje pytanie powyżej? Gdyż zastanawiam się nad zmianą treści rozwinięcia tematu, a swoją drogą - czy takowa zmiana w trakcie jest dopuszczalna? Edytowane 21 Styczeń 2014 przez Dann.G Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rotcore Napisano 21 Styczeń 2014 Share Napisano 21 Styczeń 2014 żartujesz prawda? z takim podejściem w ogóle nie powinieneś brać udziału w konkursach... na tym przecież polega konkurs żeby wyłonić najlepsze prace spośród osób zajmujących się grafiką i czołówkę nagrodzić/wyróżnić... kogo to obchodzi czy ktoś zrobi swoją pracę na pentagramie za 150 czy na wacomie za 10k, jak ktoś posiada umiejętności to i samą myszką zrobi arcydzieło... skąd Ci się w ogóle wzięły takie przemyślenia? Masz żal że są na Ziemi graficy lepsi od Ciebie? Takie jest życie, deal with it! Konkursy są dla chętnych, bez przymusu... trzeba przede wszystkim podchodzić do tego z dystansem i z funnem a nie już na starcie liczyć na nagrody i się wściekać że niedługo ktoś wrzuci "super pracę" i zepchnie Cię na sam koniec... bardzo złe nastawienie, rób jak potrafisz może ktoś doceni może nie, zawsze pozostaje satysfakcja z samego udziału w konkursie, nowa praca do portfolio lub do swojeje szuflady, to próba zmierzenia się z szerszym gronem ludzi z tą samą pasją... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 21 Styczeń 2014 Share Napisano 21 Styczeń 2014 ja jestem leworeczny i mam pentagrama, dostane swoja kategorie i pulę nagrod? @Dann: jak Cie olali to pewnie moze ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 21 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2014 (edytowane) Vinci: można. Tylko to napisz. Dzisiaj podobne pytanie dostałem. Wykorzystywanie jakiś tam brył z 3D i później praca na takim szkielecie to przecież jeden ze sposobów pracy nad grafiką. Warto to napisać bo bitwa to nie tylko konkurs, ale własnie przez takie WIPy inni też się uczą. Dann.G: To raczej nie brzmi jak poparcie dla przemocy. Tutaj w tym punkcie chodzi raczej o takie makrabryczne przedstawianie sytuacji. No i sama ta scena raczej nie będzie stanowiło i głosiła haseł wymienionych w tym punkcie. Liczę tutaj jednak na Twoje wyczucie tego tematu. Zrób tak, aby ta scena nie była w odbiorze niesmaczna. Demon: Zgodzę się z Miłoszem, ale coś dodam. Raczej bym się o to nie martwił. Gdyby to sprzęt faktycznie decydował o jakości pracy. Bitwa to nie tylko konkurs i walka o nagrody. Spory element edukacyjny. Warto wziąć udział nawet jeśli nie czujesz się wymiataczem, ale ukończyć pracę. Nagrody rzeczowe to jedno, ale mieliśmy wiele edycji bez nagród i poziom był równie wysoki. Dla wielu osób kiedyś już samo ukończenie i przejście przez nominacje było sporym wyróżnieniem (wiele osób tak było zauważonych). Nie ma co patrzeć na to w takich kategoriach. Bitwa to dosyć nietypowy konkurs (ja to tak widzę przynajmniej). Bo mało w tej chwili jest konkursów z których można czerpać inspiracji czy nawet się uczyć (zadawać twórcom pytania w trakcie). Jeśli masz czas, chęci, startuj, niech takie nastawienie Cię nie odrzuca. Edytowane 21 Styczeń 2014 przez Adek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dann.G Napisano 21 Styczeń 2014 Share Napisano 21 Styczeń 2014 Dzięki Adek - jeszcze tylko opcja ew. zmiany treści tematu w trakcie pracy - można czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 21 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2014 Dzięki Adek - jeszcze tylko opcja ew. zmiany treści tematu w trakcie pracy - można czy nie? W regulaminie jest powiedziane, że do nominacji można zgłosić jedną pracę. Jeśli chcesz zmienić temat, zrobić coś zupełnie nowego - usuń starą pracę, zostaw jeden wątek. Jeśli chcesz w wątku zmienić opis, sam temat wątku - do nominacji jest to możliwe. Właśnie przez charakter WIPów prace często są modyfikowane stąd same opisy się mogą zmieniać, ale na końcu musisz mieć jeden wątek i jedną pracę. Jeśli chcesz zrobić coś zupełnie nowego, a starego wątku nie chcesz tracić - jest to możliwe. Piszesz wtedy do mnie na przykład i przenoszę go do działu WIP. Tam później możesz kończyć pracę nad nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 21 Styczeń 2014 Share Napisano 21 Styczeń 2014 Każda osoba przystępująca do konkursu może do procesu nominacji wystawić tylko jedną pracę. Wystawienie więcej niż jednej pracy wiązać się może nawet z wykluczeniem z konkursu. Czyli z tego rozumiem, że możesz sobie nawet założyć 500 tematów o różnej treści, ale do nominacji (czyli do 10 lutego) masz określić, która praca ew. przechodzi dalej. Czyli chyba tym bardziej możesz zmienić jeszcze temat - tak by wynikało z regulaminu. No ale poczekaj aż organizator się wypowie. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 22 Styczeń 2014 Share Napisano 22 Styczeń 2014 Wszyscy wiemy do czego jest ten dział i do czego jest forum, nie ma się co tłumaczyć bo nikt nie ma do Ciebie pretensji że tu piszesz i się pytasz. ;) koniec gadania, do roboty! Bo tak nic nie zdziałasz! :) Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 26 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 26 Styczeń 2014 Jeśli ktoś chce jeszcze wystartować*w bitwie - jutro jest ostatni dzień w którym można założyć wątek (czyt. wziąć udział). Zgodnie z regulaminem (2 tygodnie przez nominacjami). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 28 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2014 Zauważyłem, że jest problem z interpretacją zapisu pracy min. 15x15cm. Najmniejszy bok pracy powinien mieć min. 1772px. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 3 Luty 2014 Autor Share Napisano 3 Luty 2014 Ostateczna decyzja. Nadal sugerujemy, aby celować w taką rozdzielczość o jakiej mowa w regulamienie, ale możemy obniżyć minimalną rozdzielczość jaką będziemy mogli przyjąć, aby przekazać pracę Jury - większy bok prac powinien mieć minimum: 1920px. Taką pracę również zaakceptujemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaze Napisano 6 Luty 2014 Share Napisano 6 Luty 2014 rozumiem że po nominacjach 10 lutego można jeszcze poprawiać prace? Czy źle zrozumiałem?:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 7 Luty 2014 Autor Share Napisano 7 Luty 2014 Uwaga uczestnicy konkursu Bitwa 2D/3D. Zgodnie z harmonogramem 10 lutego poznamy listę osób, które przejdą do finału. Pamiętajcie, aby do niedzieli zamieścić w swoich wątkach konkursowych jak najwięcej aktualizacji (postępów prac). Aktywność, prezentacja postępów prac ma znaczenie. To nie jest termin w którym musicie zamieścić gotową (ukończoną pracę). Musicie pokazać nam, że zdążycie, Wasz wątek jest aktywny. @Kaze: dokładnie tak. Natomiast, aby przejść dalej musisz pokazać, że pracujesz jeszcze nad wątkiem, powinieneś pokazać postępy prac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerber Napisano 8 Luty 2014 Share Napisano 8 Luty 2014 (edytowane) Czyli najpóźniej można wstawić najnowszy postęp w pracy dzisiaj? Czy ma się na to jeszcze całą niedzielę? Pozdr :) Edytowane 8 Luty 2014 przez Gerber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 8 Luty 2014 Share Napisano 8 Luty 2014 Dołączam się do pytania Gerbera można w niedziele wieczorem wrzucić najświeższego wipa ? czy lepiej wcześniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soyletGreen Napisano 9 Luty 2014 Share Napisano 9 Luty 2014 Mam pytanie odnośnie rozdzielczości.Na ishacku mam jpg 3600x2439px ale jak kopiuje linka to na forum się kurczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 9 Luty 2014 Autor Share Napisano 9 Luty 2014 Na forum obrazki się zmniejszają, ale po kliknięciu jest full. Ale wiesz, że do dzisiaj to na razie nominacje. Nie ma potrzeby prezentacji w takiej rozdzielczości, a i jak pisałem wcześniej - rozdzielczość trochę została zmniejszona jeśli ktoś by miał problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creomania Napisano 10 Luty 2014 Share Napisano 10 Luty 2014 Moje pytanie: na ile mogę ingerować w pracę po nominacjach, tzn. czy mogę ją mocno zmienić, przekadrować itp. czy raczej trzymać się jej pierwotnej formy. I jeszcze jedno - jak się zmienia miniaturkę w wątku? ;) Dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 10 Luty 2014 Autor Share Napisano 10 Luty 2014 Co masz na myśli zmianę kadru? Jeśli to modyfikacja tej pracy to ok, ale jeśli robisz coś od początku to raczej to nie kontynuacja pracy. Aby wstawić miniaturkę dokonaj edycji pierwszego posta i dodaj załącznik. Sent from my Nexus 7 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 28 Luty 2014 Autor Share Napisano 28 Luty 2014 Przypominam również tutaj. Pojawiły się ogłoszenia w działach, ale deadline to dzisiejszy dzień 23:59:59 (!). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlethann Napisano 28 Luty 2014 Share Napisano 28 Luty 2014 czy trzeba w miniaturce dawać tekst na zasadzie "finish"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 28 Luty 2014 Autor Share Napisano 28 Luty 2014 Nie trzeba. Ale na pewno jest to dla nas ulatwienie przy zbieraniu prac. Ale nawet jesli tego nie bedzie przeszukujemy watki, ktore byly w finalu w poszukiwaniu finali, bo wtedy autorzy na koncu pisza lub na poczatku, ze ukonczyli i jest link do ost. wersji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzzz Napisano 11 Marzec 2014 Share Napisano 11 Marzec 2014 Gdzie można głosować na prace w kategorii 'nagroda publiczności' ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 11 Marzec 2014 Autor Share Napisano 11 Marzec 2014 Kończę przygotowywać galerię. Jury potrzebuje jeszcze kilka dni. Jutro rano wystartuje sonda. Będzie news. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi