JackTheRippy 843 Posted January 26, 2014 Share Posted January 26, 2014 Witam, zacząłem swoją przygodę z modelowaniem 2tyg temu, gdy zainteresowany zacząłem szukać programów do tego wpadłem na Zbrush. Przez 2tyg. strasznie się wciągnałem, sprawiłem sobie od razu tablet graficzny oraz dwie książki(Character Creation, Human Anatomy by Scott Spencer) i tak oto powstał mój pierwszy model. Jako laik byłbym wdzięczny za uwagi oraz krytykę, gdyż jest to mój start w 3D. Link to post Share on other sites
Mortom 159 Posted January 26, 2014 Share Posted January 26, 2014 Jeśli na serio chcesz sie szkolić w modelowaniu/scluptowaniu to zacznij od człowieka :) potwory ciężko oceniać bo są to twory czysto teoretyczne. Ludzie zaś nie i na ludzkiej anatomii najlepiej poznasz jak robić potwory :) takie kółeczko :) P.S. Ale jak na pierwszy model to ciałkiem nieźle. Pracuj dalej i modeluj, modeluj i modeluj :) Link to post Share on other sites
JackTheRippy 843 Posted January 26, 2014 Author Share Posted January 26, 2014 Człowiek będzie moim kolejnym celem, akurat zaczynam przechodzić książki o których wspomniałem wyżej, więc możliwe, iż coś się trafi wartego zapostowania. Link to post Share on other sites
JackTheRippy 843 Posted January 31, 2014 Author Share Posted January 31, 2014 Więc zacząłem bawić się anatomią człowieka. Przyznam, że pierwszy raz mam z tym do czynienia, ostatnio o mięśniach słyszałem 10lat temu na lekcjach biologii ;p Na początek buduję mesh pod późniejsze sculptowanie. Byłbym wdzięczny za jakieś uwagi i rady. Link to post Share on other sites
DuzeZ 80 Posted January 31, 2014 Share Posted January 31, 2014 Hmm..ja kozakiem od sculptingu anatomii człowieka nie jestem, ale również się tego teraz uczę i przyznam, że niestety ale na tych screenach to widać, że ona u Ciebie całkowicie leży. Osobiście mogę Ci poradzić abyś obczaił kilka tutków na temat modelowania anatomii, kilka ciekawych jest na stronach digitaltutors.com (płatne) oraz 3dm3.com. Modelowanie anatomii nie należy do łatwych, zwłaszcza na początku więc musisz się uzbroić w cierpliwość i dużo ćwiczyć. Więcej powinien powiedzieć ktoś kto robi to na okrągło, a takich tu nie brakuje ;) Link to post Share on other sites
JackTheRippy 843 Posted January 31, 2014 Author Share Posted January 31, 2014 Dzieki, krytyka takze zawsze mile widziana ;) Ale tak jak pisalem, na razie jest to jedynie nanoszenie ksztalow i budowanie masy, sculpting dopiero przede mna, wiec gdy bedzie jakis update to wkleje. Link to post Share on other sites
Mortom 159 Posted February 2, 2014 Share Posted February 2, 2014 Niedawno na max3d był ciekawy filmik o tego typu zagadnieniach. http://max3d.pl/news/6253/ Pozdr. Link to post Share on other sites
JackTheRippy 843 Posted February 6, 2014 Author Share Posted February 6, 2014 (edited) Dziękuje za link, miałem okazje to już oglądać :) Przyznam szczerze, że modelowanie anatomii to chyba najtrudniejsza rzecz z jaką się spotkałem jak na razie w Zbrushu. Poprawiłem trochę bazowy model, pooglądałem kilka obrazków i tutoriali. Od jutra zabiore się sculptowanie dokładnie detali mięśni, zobaczymy co z tego wyjdzie. Jakiekolwiek uwagi na temat obrazków niżej mile widziane. Wiem, ze dlonie i stopy tragedia ;) Edited February 6, 2014 by JackTheRippy Link to post Share on other sites
JackTheRippy 843 Posted March 29, 2014 Author Share Posted March 29, 2014 Najnowsza anatomia torsu po paru lekcji z digitaltutors. Link to post Share on other sites
JackTheRippy 843 Posted May 20, 2014 Author Share Posted May 20, 2014 Najnowsze dzielo, na razie brak pomyslow na polypoint, ale przyjdzie wkrotce :) 1 Link to post Share on other sites
Temporal 358 Posted May 25, 2014 Share Posted May 25, 2014 Widzę niezły progress. Ostatni stworek bardzo dobry, co do humana, to trochę tyłek kwadratowy. Ogólnie bardziej skup się na ogólnej formie, a dopiero później rób detal. Link to post Share on other sites
JackTheRippy 843 Posted May 26, 2014 Author Share Posted May 26, 2014 Dziękuje za rade :) Ogólnie staram się pracować w Zbrushu na potworkowatych modelach, a poza tym raz w tygodniu szkole się z anatomii, wkrótce mam nadzieje stworzyć coś, co bardziej człowieka przypomina. Link to post Share on other sites
JackTheRippy 843 Posted July 22, 2014 Author Share Posted July 22, 2014 Witam, kolejny projekt nad ktorym prace od wczoraj :) Link to post Share on other sites
Mortom 159 Posted July 22, 2014 Share Posted July 22, 2014 Widać kolosalny progress... smaruj dalej! Link to post Share on other sites
JackTheRippy 843 Posted July 23, 2014 Author Share Posted July 23, 2014 Dzieki :) Maly update z dzisiaj Link to post Share on other sites
JackTheRippy 843 Posted July 24, 2014 Author Share Posted July 24, 2014 Zakonczylem czesc Zbrushowa. Postaram sie zrobic render w Keyshot + Photoshop. Jeszcze nie mialem z tym stycznosci, zobaczymy co wyjdzie :) Link to post Share on other sites
JackTheRippy 843 Posted July 26, 2014 Author Share Posted July 26, 2014 Chce przejsc do nastepnego, wiec na ten moment uwazam za skonczony :) Kiedys na pewno wroce poprawic render, gdy troche sie w tym podszkole ;p Link to post Share on other sites
JackTheRippy 843 Posted September 29, 2014 Author Share Posted September 29, 2014 Za ~2tyg zaczynam kurs na Gnomon School, jak sie okazalo, kurs na ocene i moge go oblac, a byloby to troche kiepskie. Od dzisiaj bede staral sie robic jeden sculpt dziennie i wklejac tutaj, bylbym wdzieczny za komentarze, szczegolnie wypominanie bledow, bo bede wiedzial nad czym pracowac. Wiem, ze ciezko oceniac potwory, ale akurat na tym skupia sie kurs. Z wczoraj: 3-4h Z dzisiaj ~6h Pozdrawiam Link to post Share on other sites
JackTheRippy 843 Posted September 30, 2014 Author Share Posted September 30, 2014 Sculpt z dzisiaj :) ~5-6h Link to post Share on other sites
JackTheRippy 843 Posted October 16, 2014 Author Share Posted October 16, 2014 WIP w drodze :) Link to post Share on other sites
Sebazx6r 1,568 Posted October 16, 2014 Share Posted October 16, 2014 Spoko idzie. Powiedz cos o tym kursie.... Link to post Share on other sites
JackTheRippy 843 Posted October 16, 2014 Author Share Posted October 16, 2014 Kurs sie jeszcze dobrze nie zaczal, dopiero mialem pierwsze zajecia, ktore byly bardziej przegadane. Prowadzi je Scott Spencer z Weta Digital i jest 10 osob w klasie. Jak na razie wszystko wydaje sie na bardzo duzo plus, miejmy nadzieje, ze bedzie tez duzy plus jesli chodzi o moje umiejetnosci :P Link to post Share on other sites
Domi 169 Posted October 16, 2014 Share Posted October 16, 2014 widać postępy Też jestem zaciekawiony tym kursem. Pozwolę sobie zadać kilka pytań. W jakich jest to godzinach i ile trwa ? Jaki jest stopień zaawansowania ? I czy cena to to kosmiczne 1k+ $ ? :D Dzięki z góry za odpowiedzi Link to post Share on other sites
JackTheRippy 843 Posted October 17, 2014 Author Share Posted October 17, 2014 Akurat ten kurs jest w godzinach 17-21 w Niedziele, wiec akurat dobrze trafilem, poziom jest rózny, zapisałem się akurat na kurs Intermediate. Bałem się zapisać na podstawy, ze wzgledu na cene, o ktorej wspomniałeś ;) Wyszlo to jakies 950 euro(nie mieszkam w polsce). Niektóre osoby są grafikami 2D i chcą się nauczyć 3D, inni są tak jak ja, a jeszcze inni skonczyli tylko ten kurs podstawowy w poprzednim semestrze. Link to post Share on other sites
JackTheRippy 843 Posted October 28, 2014 Author Share Posted October 28, 2014 Mały update: Jeśli chodzi o sam kurs, po 3 zajęciach wszystko idzie świetnie, mogę przyznać, ze warto było się zapisać :) Powie mi ktoś może jak mogę zmienić obrazek obok nazwy mojego tematu ? :P Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Posted by JackTheRippy,
elegancko
Recommended by KLICEK
2 reactions
Go to this post