Napisano 16 Luty 201411 l The Foundry na swoim kanale Vimeo zamieściło nową serię wideotutoriali poświęconych programowi MODO. Tutoriale obejmują podstawy modelowania, animacji, cząsteczke i renderingu. Tutoriale w rozwinięciu. Pełna treść: Podstawy MODO - tutoriale
Napisano 16 Luty 201411 l Particle system? Myslalem ze ten soft to typowo do modelowania. Obejrzalem jeden filmik z particlami wlasnie i fajnie to wyglada. Jak znajde keiedys chwile to sprobuje co z tego mozna wycisnac :)
Napisano 16 Luty 201411 l Do tych, którzy się znają.. Modo podskoczy Maxowi, Mayi? Oczywiście nie w modelowaniu bo to wiadomo ale chodzi mi o całą resztę? I tak w sensie jako program "do wszystkiego" daje radę?
Napisano 17 Luty 201411 l Nie, bo nie jest programem do wszystkiego poki co. Aczkolwiek gdybym byl ilustratorem i robil statyczne obrazki, to by w zupelnosci wystarczyl, moze bylby nawet lepszy w wielu rejonach.
Napisano 17 Luty 201411 l Kulki - daj mu trochę czasu jeszcze. Pod skrzydłami The Foundy wysoko się wzniesie. Jest co raz mniej rzeczy, których w Modo nie da się zrobić, ale to nadal stosunkowo młody soft. Rozwija się dynamicznie, ale do podskakiwania Maxowi czy Mayi to jeszcze chwilka. Z drugiej strony parząc co raz częściej spotyka się sytuacje, gdzie Modo jako soft, jest wykorzystywany do części produkcji. I to w obie strony. Czyli Modo na początku produkcji, do tworzenia assetów (jak choćby w studio Embassy), albo na końcu produkcji, gdzie po zanimowaniu wszystkiego w Modo jest to składane i renderowane (short animowany jakiś czas temu widziałem, który miał taki pipeline właśnie - o kolesiu uciekającym na motorze - jak mi się przypomni i znajdę, to podlinkuję).
Napisano 17 Luty 201411 l i nie zapominajmy o tych typach z Belgii :) Ich serial dal dzieci Uki asset i rendering w modo (choć trochęsłąbo to wygląda). Swietne reklamy De Lijn, modelling i rendering w modo. (http://adsoftheworld.com/media/tv/de_lijn_ants)
Napisano 17 Luty 201411 l MODO moze brakuje narzedzi tu i tam ale te co ma sa bardzo dobre a czesto lepsze niz Maxowe. Nie wspominajac juz o fakcjie ze modo korzysta z wszystkich rdzeni procesora podczas normalnej pracy a nie to co max... :/
Napisano 17 Luty 201411 l Świetny link na vimeo uzumaki - dzieki za to - nie widziałem wcześniej a z przyjemnością obejrzałem.
Napisano 18 Luty 201411 l Jeśli chodzi o rendering ilustracji to Modo daje radę na całego . Podgląd chodzi jak szybko jak diabli, a przy silnijeszym kompie (64GB RAM) to i można rzeźbić w Multiresolution Mesh już prawie jak w Zbrushu. Narzędzia animacyjny ma porównywalne z Maya i w sumie to będzie jeden z ważniejszych softów w przyszłości. ILM używa go stale do wszystkich produkcji. Transformers, Avengers, Pacific Rim.
Napisano 18 Luty 201411 l A wiadomo coś może na temat vray dla modo ? Są w ogóle takie plany ? Wiem że dla blendera już powstaje , to może i modo ? To by było bardzo ciekawe, to co mnie trzyma głównie przy maxie to vray i pluginy, no i znajomość tego softu. Fajnie przy przesiadce byłoby mieć chociaż jedną rzecz znajomą :)
Napisano 18 Luty 201411 l W gamearcie spisuje się podobno perfekt. Chyba większość gości w idSoftware na nim pracuje.
Napisano 18 Luty 201411 l W gamearcie spisuje się podobno perfekt. Chyba większość gości w idSoftware na nim pracuje. Trochę szukałem na necie bo mnie mesh fushion kusi, i paru rzeczy jeszcze brakuje.
Napisano 19 Luty 201411 l A wiadomo coś może na temat vray dla modo ? Są w ogóle takie plany ? Wiem że dla blendera już powstaje , to może i modo ? To by było bardzo ciekawe, to co mnie trzyma głównie przy maxie to vray i pluginy, no i znajomość tego softu. Fajnie przy przesiadce byłoby mieć chociaż jedną rzecz znajomą :) Na forum chaosów już jakiś czas temu Vlado wrzucił screeny - http://forums.chaosgroup.com/showthread.php?64908-V-Ray-for-Modo/page4 Ponoć grzebią od jakiegoś czasu już nad tym, w tym roku dadzą coś do zabawy :) Jeszcze tylko corona i ... imo nie będzie sensu pakować kasy w inny soft.
Napisano 19 Luty 201411 l Czego konkretnie brakuje w tym modo? Cena okolo 6tys pln ? Do gamedevu? Zobacz np. tutaj http://community.thefoundry.co.uk/discussion/topic.aspx?f=83&t=69241&page=0
Napisano 14 Marzec 201411 l Jeszcze tylko corona i ... imo nie będzie sensu pakować kasy w inny soft. Corona jest fajna, ale niech zrobią Arnolda i wtedy dopiero... ]:->