Tomasz G Napisano 15 Sierpień 2014 Autor Napisano 15 Sierpień 2014 (edytowane) Cały czas ćwiczę rysunek. Ołówek i tusz wciąż chodzą;) Wzięłem sie też ostatnio za farby. Rysunki wstawie jak zeskanuję:D. Zrobiłem dwa digitale kopie żeby nie zapomnieć co to tablet;p Kopia Frazetty robiony ok. 2-3 h. Próbowałem wcześniej namalować farbami ale nie potrafię mieszać kolorów;/. Mimo iż kupiłem koło barw. Na kompie moge poprawiać dowolnie jak widzę błędy których nie widziałem na etapie szkicu. Nie jestem przekonany, puki co do farb. Mam nadzieję,że to się zmieni. Masakra... Drugi digital to jakaś babka na koniu(zdjęcie) [/img] [/img] Edytowane 15 Sierpień 2014 przez Tomasz G
SentieL Napisano 15 Sierpień 2014 Napisano 15 Sierpień 2014 Dobrze się dzieje ! Napieraj Tomek :) Co do mieszania kolorów farbami to :
Gość cichy0199 Napisano 15 Sierpień 2014 Napisano 15 Sierpień 2014 No nieźle ziomek co raz lepiej :D ruszyłeś dupsko i jest git ! trzymaj tak dalej :P
Tomasz G Napisano 15 Sierpień 2014 Autor Napisano 15 Sierpień 2014 Dzięki panowie. Mam nadzieję trzymać swój kurs i napierać;)
DraxMustHurt Napisano 16 Sierpień 2014 Napisano 16 Sierpień 2014 Bardzo dobre to studium Frazetty, szczególnie jestem pod wrażeniem uderzenia w farby. Dużo myślenia bardziej "malarskiego" daje takie coś?
Tomasz G Napisano 16 Sierpień 2014 Autor Napisano 16 Sierpień 2014 Ciężka srawa, przynajmniej dla mnie. Nie wiem jak podbić nasycenie koloru itd. jednak trzeba tutaj wiedzy. Chyba, że ktoś urodził się geniuszem i pił farbę z mlekiem matki;p. Staram się używać małej ilości farb. Jak nie będę dawał rady to dokupie więcej;p.
Verdi Napisano 16 Sierpień 2014 Napisano 16 Sierpień 2014 Zapisz sie na kurs rysunku i malarstwa, serio. Sam wszystkiego nie ogarniesz. Natomiast jesli chodzi o kolo barw - jestes pewien, ze korzystasz z dobrego modelu? :D Pigmenty korzystaja z innego modelu niz program komputerowy, do tego to sa wciaz farby, wiec ten sam kolor innej firmy moze inaczej wspolpracowac.
Tomasz G Napisano 17 Sierpień 2014 Autor Napisano 17 Sierpień 2014 Jak znasz jakiś dobry to daj cynk Verdi. Cena nie gra roli;)
Tomasz G Napisano 17 Sierpień 2014 Autor Napisano 17 Sierpień 2014 Szybkie ćwiczenia rysowania metalu, zbroi z dzisiaj [/img]
Tomasz G Napisano 18 Sierpień 2014 Autor Napisano 18 Sierpień 2014 Wrzucam niektóre rysunki zrobione w ostatnim czasie . Wszystko na formacie A4. [/img] [/img] [/img] [/img]
Kwachu Napisano 21 Sierpień 2014 Napisano 21 Sierpień 2014 Podoba mi się "malarskość" Twoich ostatnich prac. Jest widoczny level up widać, że dużo pracujesz :)
Rozpu Napisano 21 Sierpień 2014 Napisano 21 Sierpień 2014 zostawiłes mnie daleko w tyle przez wakacje, ale już niedlugo wrzesien i będe Cię znowu gonić c:
Tomasz G Napisano 21 Sierpień 2014 Autor Napisano 21 Sierpień 2014 Dzięki Kwachu, robię co moge. No wiem ,że wrzesień. Co wogóle porabiasz, że nie możesz rysować?;p Ołówek i kartka wszędzie jest mile widziana;). Mogłeś rysować przez wakacje
Rozpu Napisano 27 Sierpień 2014 Napisano 27 Sierpień 2014 rysowalem tylko nie mialem czasu tego wstawiac xdxdxd musialem sporo dla studia porobic komiksow, z ktorych częsc bedzie wykorzystana jako storyboardy a część zostanie wydrukowana, podarta, zgnieciona, spozyta, wydalona, spakowana w koperte i wyslana do afryki ;ddd ps. co tem halkogoblin ma z ręką, warum nie ma kciuka?
Tomasz G Napisano 28 Sierpień 2014 Autor Napisano 28 Sierpień 2014 Wiem. Ten skrót jest taki dziwny ,że ciężko było mi zrobić dobrze dłoń. Nie udało się. Może jakbym dłużej posiedział to bym zrobił dobrze. Następnym razem postaram się żeby wszystko grało. Stworów takich więcej nei przewiduję;). [/img]
Rozpu Napisano 29 Sierpień 2014 Napisano 29 Sierpień 2014 czemu ty tak dziabiesz tym pędzlem, dzialaj bardziej plamą, to nie kredki :P
Tomasz G Napisano 29 Sierpień 2014 Autor Napisano 29 Sierpień 2014 Jako szkic wole walić kreski. Łapa mi się rozluźnia;).hehe
Rozpu Napisano 29 Sierpień 2014 Napisano 29 Sierpień 2014 hmm... to moze neich te kreski chociaz bardziej opisują formę, nie wiem xd serio podoba ci się ten efekt?
Tomasz G Napisano 29 Sierpień 2014 Autor Napisano 29 Sierpień 2014 Rozpu, mi sie nie podoba wszystko co robie;p. Faktem jest ,że lepiej opisywac formę większymi plamami, później robić mniejsze. Tutaj faktycznie przesadziłem.
emenems Napisano 1 Wrzesień 2014 Napisano 1 Wrzesień 2014 Świetne!! widać że kolory łapiesz, strasznie mi sie podoba to odbicie marchewek na tarce.. ;-) możnaby się jedynie nieco przyczepić do struktury czyli innymi słowy jakby to w samej perspektywie łapnąć to pare lini pewnie by sie rozlazło... ale poza tym całkiem całkiem.. :D to farby czy tablet..?? za mały obrazek zeby jednoznacznie stwierdzic, ale ja stawiam na farby.. :D cholera sam się muszę za martwe wziąć... :P :P
Rozpu Napisano 1 Wrzesień 2014 Napisano 1 Wrzesień 2014 tablet ewidentnie ale ma tomek coraz lepszy brushwork i te swiatlo jest naprawde doprawdy uwodzicielskie
emenems Napisano 1 Wrzesień 2014 Napisano 1 Wrzesień 2014 tablet ewidentnie ale ma tomek coraz lepszy brushwork i te swiatlo jest naprawde doprawdy uwodzicielskie te custom brushe mnie zmyliły.. :P
Tomasz G Napisano 4 Wrzesień 2014 Autor Napisano 4 Wrzesień 2014 No tablet, tablet. Co ty rozpu, męcze się przy malowaniu czaszki albo czegoś bardzo prostego... Znowu Tyrion;p [/img]
Tomasz G Napisano 27 Wrzesień 2014 Autor Napisano 27 Wrzesień 2014 Miałem sporą przerwe od rysunku, spory kawał drewna przywalił mi w rękę. Dłoń poobijana, paliczek dalszy środkowego palca został złamany, kość wypchnęła paznokieć. Skończyło się na złamaniu, usunięciu paznokcia i 5 szwach. Po ponad 2 tygodniach, we wtorek zdjęto mi szwy. (patrz zdjęcie). Smacznego:D [/img] Już tak nie boli i wracam do rysowania:D Speed na SP na forum [/img]
Rozpu Napisano 27 Wrzesień 2014 Napisano 27 Wrzesień 2014 ładny paluszek ten ork płaski, nei widac ską pada światło, straszna mazanina pędzlami, mało czytelne c: i staraj się nawet na takich szkicach różnicowac materiał. Metal ma bardzo ostre krawędzie i spory kontrast na specularach, coś w tym stajlu:
Tomasz G Napisano 1 Październik 2014 Autor Napisano 1 Październik 2014 Wróciłem do starej pracy, przerobiłem jak tylko mogłem. Wiem, że nie ma czytelności planów itd. Wciąż coś zmieniałem. Masakra. Jak ktoś zna jakieś patenty na różnice planów itd. to jestem otwarty na cynk;) Martwa z łyżką [/img] [/img]
Rozpu Napisano 1 Październik 2014 Napisano 1 Październik 2014 mam wrazenie, ze do polowy malowales to z jednym oswietleniem a od polowy z drugim, przez ten dziwny cien ktory rzuca jablko na stół. wygląda jakby byl rzucany zupełnie skądindąd. i dziwne jest dla mnei ze jablko i lyzka nie rzucily cienia na zeszyt i nie odbily sie w zeszycie ani troche
Tomasz G Napisano 1 Październik 2014 Autor Napisano 1 Październik 2014 Malowałem przy zapalonej lampie. Ale zacząłem późnym popołudniem i jak kończyłem to już było ciemno i włączyłem dodatkową lampę w pokoju...
Kwachu Napisano 1 Październik 2014 Napisano 1 Październik 2014 Nie wiem czy Ci się przyda ale tu gościu całkiem fajny efekt przestrzeni uzyskał.
COR Napisano 12 Październik 2014 Napisano 12 Październik 2014 te czarno białe portrety bardzo na plus. dobrze się tu dzieje :)
Tomasz G Napisano 20 Październik 2014 Autor Napisano 20 Październik 2014 [/img] i szkic od którego się zaczęło [/img]
DraxMustHurt Napisano 21 Październik 2014 Napisano 21 Październik 2014 Czemu taki dysonans między wykończeniem twarzy a innych elementów? Wiadomo że focal point itd., ale jak dla mnie to trochę psuje spójność pracy. Tak samo jak kontur zostawiony na katanie. Chyba, że jeszcze nie jest skończona?
Tomasz G Napisano 21 Październik 2014 Autor Napisano 21 Październik 2014 DraxMutHurt, dzięki za opinie. Może nie widać tego ale serio dosyć długo to dłubałem, często zmieniając koncepcje itd. Jakbym dokładniej przemyślał co będę rysował to by był lepszy efekt. Tak czy inaczej ten rysunek sporo mnie nauczył. Może faktycznie warto spędzić przy nim jeszcze trochę czasu
Tomasz G Napisano 21 Październik 2014 Autor Napisano 21 Październik 2014 [/img] Poprawiłem kilka szczegółów:D. Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, czy uwagi to proszę pisać:D
Gość cichy0199 Napisano 21 Październik 2014 Napisano 21 Październik 2014 Może prawe ucho jakoś dziwnie wygląda w porównaniu z lewym
Rozpu Napisano 21 Październik 2014 Napisano 21 Październik 2014 bardzij lewe w porownaniu z prawym. JEGO lewe. prawe daje taki kartunowy efekt. troche dlon mi nie gra ;c
Tomasz G Napisano 21 Październik 2014 Autor Napisano 21 Październik 2014 Dzięki Rozpu. Luknij teraz [/img]
Netrush Napisano 4 Listopad 2014 Napisano 4 Listopad 2014 Hej. Niezły postęp zrobiłeś od początku tej teczki. Widać, że ciężka praca popłaca. Ja na Twoim miejscu skończył bym ten ostatni obrazek, bo do połowy jest fajnie wykończony. Wygląda to tak jak byś pracował od góry do dołu, a na dół już Ci nie starczyło czasu. Woda, góry, spodnie, buty, szmatka. Jak to wyrenderujesz do końca to będzie solidna pracka moim zdaniem. Co do dłoni, mam wrażenie, że była po prostu za bardzo obrócona w nadgarstku, a jak poprawiłeś to jest ok, ewentualnie można by spróbować bardziej subtelnie zaznaczyć kostkę. Chociaż mnie osobiście to aż tak nie razi, bardziej razi nie wykończona druga połowa pracy :). A tak poza tym to jak przeglądałem Twoją teczkę to zauważyłem, że bardzo fajne Ci wychodzą martwe natury, np. to: http://i.imgur.com/uYqZimA.jpg Zrób takich więcej bo fajnie się na to patrzy :D
Tomasz G Napisano 5 Listopad 2014 Autor Napisano 5 Listopad 2014 Dzięki Netrush za komentarz. Wieczorem jeszcze dam kilka z wielu ćwiczeń ,które robiłem w międzyczasie. Pirata trochę poprawiłem. Wrzucam jeszcze bobra. Jak zwykle uwagi w cenie:D. [/img] [/img]
Rekomendowane odpowiedzi