Baton Napisano 15 Wrzesień 2004 Napisano 15 Wrzesień 2004 Witam, jest to moj pierwszy WIP wiec prosze o wyrozumialosc :) Zamierzam zrobic mieszkanko, a dokladnie pokoj z kuchnia. Przebieg pracy nie bedzie zbyt dynamiczny poniewaz mam uziemiona reke w szynie. Ponizej zamieszczam pierwszy renderek.
Badyl Napisano 15 Wrzesień 2004 Napisano 15 Wrzesień 2004 witam! huh daje po oczach :) w pierwszym momencie myslalem, ze ta dziura w scianie jest na telewizor 62,5 cali :) powodzenia
Chalek Napisano 15 Wrzesień 2004 Napisano 15 Wrzesień 2004 Na razie nie ma za bardzo co komentowac, ale wyglada ok. Czym renderujesz?
Baton Napisano 15 Wrzesień 2004 Autor Napisano 15 Wrzesień 2004 Renderuje v-ray'em. Nie mam w nim jeszcze duzej wprawy, ale moze to jakos wyjdzie :)
Baton Napisano 15 Wrzesień 2004 Autor Napisano 15 Wrzesień 2004 Zaczolem tak troche od konca bo od podlogi.
tweety Napisano 15 Wrzesień 2004 Napisano 15 Wrzesień 2004 kurde chyba oślepłem przy pierwszym renderze bo nie widzę drugiego :D a tak na serio to nie widać drugiego obrazka (pewnie padł serwer) :( i zauważyłem, że brakuje ci słówka "wip" w ścieżce do pliku: >>http://batons0.republika.pl/wip/mieszkanie01.jpg >>http://batons0.republika.pl/mieszkanie02.jpg ale to tylko taka małą dygresja :)
tweety Napisano 15 Wrzesień 2004 Napisano 15 Wrzesień 2004 no nareszcie coś widać a tak po za tym czemu masz rękę w szynie?
Baton Napisano 15 Wrzesień 2004 Autor Napisano 15 Wrzesień 2004 I kolejny update, ciekawe czy ktos to oglada :)
tweety Napisano 15 Wrzesień 2004 Napisano 15 Wrzesień 2004 ja oglądam i nawt fajnie się zapowiada... te kafelki to kuchnia? czemu się tak skoncentrowałeś na podłodze? pokaz inne czesci mieszkania.... po za tym co ty robiles na ogrodzeniu? :D
masater Napisano 15 Wrzesień 2004 Napisano 15 Wrzesień 2004 No jeżeli to twój pierwszy wip to powiem tyle: "Pracuj dalej bo się fajnie zapowiada, ja się swoimi pierwszymi prackami wolałem nie chwalić jeśli wiesz o co mi chodzi :P"
Baton Napisano 15 Wrzesień 2004 Autor Napisano 15 Wrzesień 2004 A tutaj kolejne renderek :) Tym razem juz z pomalowanymi scianami.
uncle Napisano 15 Wrzesień 2004 Napisano 15 Wrzesień 2004 troche chyba kolory za jaskrawe, podloga strasznie mnie gryzie, ale mnie nie sluchaj, nie znam sie na tym, tylko takie moje odczucie
Baton Napisano 15 Wrzesień 2004 Autor Napisano 15 Wrzesień 2004 No mi tez cos ta podloga nie podchodzi. Najwyzej jak pozniej nie bedzie pasowac to przerobie. A z kolorkow to chyba z zielonym przesadzilem, ale nie wiem jaki dac zamiast tego.
masater Napisano 15 Wrzesień 2004 Napisano 15 Wrzesień 2004 Tylko daj biały sufit sufitów się chyba nie amluje tylko zostawia białe :)
Chalek Napisano 15 Wrzesień 2004 Napisano 15 Wrzesień 2004 Niezle to sie zapowiada, ale moze skup sie na razie na modelowaniu, a tekstury zostaw na potem.
Baton Napisano 15 Wrzesień 2004 Autor Napisano 15 Wrzesień 2004 Nooo... tak mi cos nie pasowalo, dzieki masater :)
Salvator Napisano 15 Wrzesień 2004 Napisano 15 Wrzesień 2004 nawet nieźle, ale nie odpowiada mi shader ściany, taki strasznie nierealistyczny aha i cień jest ostry, powinien być minimlnie rozjechany.
Baton Napisano 15 Wrzesień 2004 Autor Napisano 15 Wrzesień 2004 Hm, moze to kwestia oswietlenia, a sama sciana to jest zwykly material v-ray'a z nadanym jedynie kolorem. A cien juz poprawiam ;)
Salvator Napisano 15 Wrzesień 2004 Napisano 15 Wrzesień 2004 sciana to jest zwykly material v-ray'a z nadanym jedynie kolorem. Właśnie o to chodzi, że standardowy materiał nie opisuje dokładnie wyglądu ściany, zresztą pooglądaj sobie foteczki. Nie przejmuj się, czepiam się po to by się czepiać ;]
Avari Napisano 15 Wrzesień 2004 Napisano 15 Wrzesień 2004 No bardzo ladnie...bede wpadal zeby zobaczyc postep w pracy. Co do sufitu to fatk, nie maluje się ich. W wiekszości pokoi sa biale, no chyba ze jakis zwariowane indywiduum sie napatoczy co to chce miec jakis kolorek to owszem, ale z egulu sa białe. Taki standart. pokarz jakies mebelki... pozdrowienia
Baton Napisano 15 Wrzesień 2004 Autor Napisano 15 Wrzesień 2004 Ok, zaczolem modelowac juz czesci wlasciwe, czyli meble :) Na pierwszy ogien poszlo biurko.
Falcrum Napisano 16 Wrzesień 2004 Napisano 16 Wrzesień 2004 Czy mi się zdaje, czy zamiast okien są VRay lights ? Może wymodelujesz okna ( jak tego nie zrobiłeś) i te światełko umieścisz za nimi. Obecnie to strasznie wygląda ( okna ). Reszta całkiem fajna. Powodzenia Pozdr
Baton Napisano 16 Wrzesień 2004 Autor Napisano 16 Wrzesień 2004 Pewnie ze okna sa, tylko swiatlo jest mocne i to wyglada jakby byly plaskie. Jak dorobie okiennice to bedzie lepiej.
Baton Napisano 16 Wrzesień 2004 Autor Napisano 16 Wrzesień 2004 Kolejny update, dodalem polki nad biurkiem :)
Ebor Napisano 16 Wrzesień 2004 Napisano 16 Wrzesień 2004 tak bedziesz pokazywal poleczka po póleczce ?? ;)
Knysha Napisano 16 Wrzesień 2004 Napisano 16 Wrzesień 2004 Heheh. No wlasnie - kazdy gwozdzik, mebel ;). Wszystko jaku kolejny update. Przysiadz do projektu i zrob np. caly pokoj i dopier wrzuc update'a ;). Narazie mi sie podoba, nie powiem :] ( BTW. zmnijesz natezenie swiatla, bo idzie oslepnac ;)).
buczer Napisano 16 Wrzesień 2004 Napisano 16 Wrzesień 2004 okiennice bedziesz dodawał? to jest dworek?
Baton Napisano 16 Wrzesień 2004 Autor Napisano 16 Wrzesień 2004 Przejezyczylem sie z tymi okiennicami ;) Oj to troche potrwa taki duzy update, ale jak chcecie ;) Ciezko mi dopasowac to oswietlenie gdyz kazdy ma inny monitor, a moj jak widac jest nieco wypalony :/
Baton Napisano 21 Wrzesień 2004 Autor Napisano 21 Wrzesień 2004 Dawno nic nie wrzucalem. Czas na maly update, poprawilem troche swiatlo. Zrobilem takie oto fotele, ale dalej nie mam jakis wiekszych pomyslow na bryly mebli, bylbym wdzieczny gdyby ktos mi podpowiedzial w tej sprawie :)
LHT Napisano 8 Październik 2004 Napisano 8 Październik 2004 Ciekawe masz oświetlenie, w sumie jeszcze Vrayem się nie bawiłem ale chętnie bym zobaczył screenshota tej sceny w oknie edycji, jeśli możesz to napisz coś na ten temat (jakich lampek używasz, fotonków). Pozdrawiam
masater Napisano 11 Październik 2004 Napisano 11 Październik 2004 dżizus christ jak ty ześ ustawił to GI czy co wy tam amcie w vray'u :)a tak btw fotele jakieś takie proste sam szukam mebli do scenki i google jest bardzo pomocne :)
MF Napisano 11 Październik 2004 Napisano 11 Październik 2004 Baton popraw parametry photon map, czy czego tam uzyles bo troche bugow jest... I zwieksz troche ustawienia irradiance map widac bledy szczegolnie przy oknie i w kątach...
Baton Napisano 13 Październik 2004 Autor Napisano 13 Październik 2004 Milo mi widziec, ze jednak ktos sie zainteresowal tym wipem :) Troche bylo przerwy w updatach, raz ze szkola sie zaczela dla mnie a dwa ze nie mialem pomyslow :) Do oswietlenia uzylem swiatel vray'a, irradiance map + fotony.
javor Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 ja bym sugerował sporo wzmocnić światło padające na podłogę przez okna, a co do okien to jakieś one małe i dziwny kształt mają :| no i zazwyczaj pod oknami montuje się grzejniki (chyba że to mieszkanko np na florydzie :)) a i jeszcze te siedzisko na ostatnim renderku jakieś strasznie dziwne :]
Baton Napisano 13 Październik 2004 Autor Napisano 13 Październik 2004 Ok swiatlo poprawione. Powiekszalem je jeszcze ostatnio ale nadal sa male ? a ksztalt to juz sam nie wiem :) Grzejnik zrobiony :) A siedzisko jest wziete z jakiegos katalogu meblowego. Przyjaciel mi je podrzucil :)
greg_jg Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 Jezus........ ale to w Vray`u szybko idzie :/ Ogólnie: ładnie to wygląda, miłe ciepłe kolorki.
Baton Napisano 13 Październik 2004 Autor Napisano 13 Październik 2004 No tak szybko ale gdybym uzyl samego irradiance map render wyszedl by mi okolo 20 min :/ Ogolnie przyspieszylo mi dzieki photon map :) Dzieki za komenty, sa dla mnie bardzo cenne :)
greg_jg Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 No tak szybko ale gdybym uzyl samego irradiance map render wyszedl by mi okolo 20 min :/ Ogolnie przyspieszylo mi dzieki photon map :) To zgadnij ile mi Mental taki test oświetlania zliczał >>LINK ps. przy niskich ustawieniach samplowania [FG] >dlatego widać bugi
Baton Napisano 13 Październik 2004 Autor Napisano 13 Październik 2004 Szybki jestes greg_jg :) Hmm... nie wiem raz tylko cos tam probowalem renderowac mentalem. Jak mowisz ze u mnie w vray'u szybko to zakladam ze tu kolo 15-20 min. Zgadlem ? :)
javor Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 "Ok swiatlo poprawione. Powiekszalem je jeszcze ostatnio ale nadal sa male ? a ksztalt to juz sam nie wiem :) Grzejnik zrobiony :)" - taaaa a gdzie render??? niema czy może mi się nie wgrywa ?? a co do kształtu okien to chodzi mi o to że są szerokie a nie dzielone. tzn dodaj w nich pionowy słupek co by wyszły dwuskrzydłowe :] a wielkość .... chyba powinne się troche niżej zaczynać - przynajmniej u mnie w domu tak jest :P ale może nie wszędzie :)
Baton Napisano 14 Październik 2004 Autor Napisano 14 Październik 2004 Ok wrzucam render, uwaga na babole ;)
lpshinoda Napisano 14 Październik 2004 Napisano 14 Październik 2004 jak na razie i jak na moje oko to na razie nie zauwazylem zadnych bug'ow, a moze jestem malo spostrzegawczy pozdro
greg_jg Napisano 14 Październik 2004 Napisano 14 Październik 2004 Zgadlem ? :)nie :( ps. ładny grzejnik, tylko szkoda, że dałeś takie niskie samplowanie, bo wygląda "jakoś niewyraźnie" :)
woldi Napisano 14 Październik 2004 Napisano 14 Październik 2004 ja bym pobawił sie na twoim miejscu QMC (quick monte carlo, chyba tak sie piszę ) przeciez to są próbne renderingi, na Evermotion jest wątek o QMC
Baton Napisano 14 Październik 2004 Autor Napisano 14 Październik 2004 Ok postaram sie zeby nastepne rendery byly wyrazniejsze.
Salvator Napisano 14 Październik 2004 Napisano 14 Październik 2004 woldi - nie quick lecz quazi ;] (żeby nikt sobie nie myślał, że to działa szybko :/)
woldi Napisano 14 Październik 2004 Napisano 14 Październik 2004 woldi - nie quick lecz quazi ;] (żeby nikt sobie nie myślał, że to działa szybko :/) ooooo, no właśnie :-))
Rekomendowane odpowiedzi