Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 8,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

:) extra pozytywne. Czemu wszystkie shorty na Max3d są zagraniczne :P ? nie ma polskich takich produkcji!? (pytam z ciekawości bo nie wiem serio).A większość jest jakiś francuskich itp.

Napisano

w Polsce do poziomu mistrzowskiego dochodzi sie na bezplatnych stażach,

Napisano
  • Autor

@jacekszy0: no chciałbym, aby kiedyś nastąpił taki moment. Niestety nie stanie się to szybko. Francja to potęga jeśli chodzi o animację i szkoły. Nie wiem jak to się stało, ale od dawna już wypracowali sobie niezłe ścieżki edukacyjne. U nas coś się ruszyło, ale jeszcze nam daleko.

Napisano

Extra animacja! Widziałem ją wcześniej, bo wygrała critics award na festiwalu Blue Plum, na którym mi sie akurat udało w kategorii independent :), ale moja animacja ne jest taka pozytywna.

Jakby co to na stronce można obejrzeć trailerek do mojej :p

http://www.blueplumanimation.com/winners/

Napisano

Dokładnie, uważam, że problemem jest system kształcenia; rokrocznie oglądam filmy studentów Gobelins i poza fenomenalną wręcz jakością jestem pod wrażeniem unikalnego charakteru każdego shorta. Szkoła nie kształci taśmowo, ale wspaniale kształtuje każdego artystę w jego własnej wybranej stylistyce; efektem jest wysyp doskonałych autorskich krótkich metraży, których reżyserzy pewnie z marszu dostaliby angaż w największych firmach świata. Sądzę, że u nas nie ma ani takich placówek, ani kadr, może przyjdzie to z czasem, kiedy dotychczasowe szkoły okrzepną i nabiorą doświadczenia w kształceniu. Póki co zdają się uczyć tylko warsztatu, zamiast być hybrydą, czymś w rodzaju 3D ASP.

Animacja fajna, bardzo pomysłowa, moment, w którym bohaterka obraca się, patrzy na bohatera, a on po raz pierwszy zdaje się być nią zauroczony, jest autentycznie piękna.

WWWoj - gratulacje! Jak tylko będziesz mógł, pochwal się całym dziełem na forum!

Napisano

Super ta animacja. :)

Co do polskich dzieł. Poza brakiem odpowiedniej edukacji jak dla mnie jeszcze dochodzi podejście do tworzenia. W polskich dziełach nie ma lekkości. Jak już coś robimy to często musi to być chorobliwie ambitnego, smutnego, długiego, najlepiej żeby dotyczyło trudnych tematów o kondycji człowieczeństwa bo inaczej nie będzie mogło być uważane za "prawdziwa sztukę". Po prostu nie dorośliśmy jeszcze żeby móc być dziećmi i robić takie ładne proste animacje. ;)

Napisano

Monio : Haha :D Normalnie jakbyś pisał o mojej animacji. Człowiek chce stworzyć coś indywidualnego od serca a wpisuje się idealnie w standardy i smuteczek :p, ale co tam... w sumie cieszę się z tej swojej polskiej natury :)

Napisano
Jakby co to na stronce można obejrzeć trailerek do mojej :p

WWWoj: a kiedy i gdzie można będzie całośc obejrzeć :) ?