adek Napisano 8 Styczeń 2015 Napisano 8 Styczeń 2015 Wydana została nowa wersja Blendera oznaczona numerem 2.73. Jedną z głównym i długo wyczekiwanych nowości jest Grease Pencil, ale zmian, nowości i poprawek jest znacznie więcej. Pełna treść: Blender 2.73
Temporal Napisano 8 Styczeń 2015 Napisano 8 Styczeń 2015 znowu? czlowiek zanim zapozna sie z jedna wersja Blendera, to wychodzi kolejna... jestem juz tym zmeczony ;)
Ania Napisano 9 Styczeń 2015 Napisano 9 Styczeń 2015 Fajne to manipulowanie grease pencilem, przyda się.
Monio Napisano 9 Styczeń 2015 Napisano 9 Styczeń 2015 (edytowane) Temporal- To ściągaj co drugą wersje i wtedy dopiero przeglądaj relese notes. Będziesz miał większy "wow factor". ;) Mi się zdarzały momenty że nową wersje blendka ściągałem każdego dnia. Niestety wtedy człowiek ma wrażenie że ten soft rozwija się wolno, wszystkie nowości są takie rozdrobnione. I to jest bardzo mylne wrażenie bo fakty są takie że blender to najszybciej rozwijający się pakiet 3d. :) Teraz nie mam czasu na testy i zabawę daily buildami, chyba będę się w tym roku trzymał pełnych wydań a testował pojedyncze większe projekty jak już się pojawią w masterze. Edytowane 9 Styczeń 2015 przez Monio
Temporal Napisano 9 Styczeń 2015 Napisano 9 Styczeń 2015 Nastepnym razem bede wsadzal wiecej emotek, albo bede specjalnie tagowal swoje wypowidzi.
Temporal Napisano 9 Styczeń 2015 Napisano 9 Styczeń 2015 BTW lekki offtop: szkoda ze inne open source'y nie sa tak szybko rozwijane. Taki Gimp to chyba zawsze bedzie 100 lat za murzynami :P Z Krita jest ciekawiej, ale to jednak soft skierowany troche w inna dziedzine :(. Wszyscy (duza czesc) psioczy na Fundacje Blendera i samego Tona, ale bez tego calego przedsiewziecia to Blender nie bylby tam gdzie dzisiaj. Open source to szczytna idea, ale jednak nie wierze w rozwoj oparty na samych uzytkownikach, ktos musi jednak stanac na czele i kontrolowac to wszystko, nawet jesli niektore decyzje nie sa po naszej mysli.
ikkiz Napisano 9 Styczeń 2015 Napisano 9 Styczeń 2015 Skoro już wspominasz ... Ja miałem takie wrażenie, że to ty psioczyłeś na fundacje, Tona i sposób podejmowania decyzji. Cieszą mnie twoje ostatnie przemyślenia.
Temporal Napisano 9 Styczeń 2015 Napisano 9 Styczeń 2015 @ikkiz nie, prosze, nie!!! ... no, ten, ladna pogoda no i uptdate 2.73 nawet dosc konkretny, pomimo ze nie spodziewalem sie po nim za wiele. Wciaz czekam na 2.74 ktory ma dac bardziej oczekiwane rzeczy.
Nezumi Napisano 9 Styczeń 2015 Napisano 9 Styczeń 2015 Ucieszylem sie jak dziecko mogac sobie jednym klikiem, bez pre-renderowania, wlaczyc Environmental Texture w viewporcie. Pieknie chodzi wszystko, duzo latwiej mi sie rozeznac co i jak.
Monio Napisano 9 Styczeń 2015 Napisano 9 Styczeń 2015 No i od 2.72b jest super stabilnie. Pierwsza wersja z gałęzi 2.7xbyła straszna, pośpieszyli o kilka tygodni z wydaniem. Bałem że nie połatają tego wszystkiego.
Creator Napisano 10 Styczeń 2015 Napisano 10 Styczeń 2015 Temporal- To ściągaj co drugą wersje Ja tak robię xD
Monio Napisano 21 Styczeń 2015 Napisano 21 Styczeń 2015 Pojawiła się wersja 2.73a czyli bugfixy. http://www.blender.org/download/ Lista poprawek do przejrzenia tutaj: http://wiki.blender.org/index.php/Dev:Ref/Release_Notes/2.73/Bug_Fixes#Blender_2.73a:_Bug_Fixes
Rekomendowane odpowiedzi