Napisano 22 Luty 20178 l W końcu zadebiutował. Po tym co widziałem jestem naprawdę pozytywnie zaskoczony i nastawiony. Czyżby mój pierwszy AMD (czekam na testy trochę słabszych/tańszych wersji Ryzena)? sensownie zaczyna się od ok 3min. btw podobają mi się te budy od AMD :)
Napisano 22 Luty 20178 l ładnie sie przygotowali. Jest szansa, bo intel nie czul oddechu jakis czas na sobie. Wciaz chcialbym uslyszec o wynikach single-core
Napisano 22 Luty 20178 l Teraz tylko czekać na testy 1800x i jakiejś płyty do tego. edit. oficjalne ceny podane na profilu fejsbukowym amd AMD Ryzen 7 1800X - 2499 PLN AMD Ryzen 7 1700X - 1939 PLN AMD Ryzen 7 1700 - 1589 PLN
Napisano 22 Luty 20178 l 2-3 miesiące jak już ludzie potestują, będzie wydajnie, stabilnie i nikomu się dom nie spali to będzie można już myśleć o takim procku. Fajnie, że w końcu coś tam się dzieje bo od dawna procesory praktycznie stały wydajnościowo.
Napisano 22 Luty 20178 l Przyznam, że jestem ciekaw bardziej AMD Ryzen 5 jak sobie będzie radził. W końcu zmienił bym swoje E3-1230v3. Choć gdzieś czytałem, że intel ma w przyszłym roku pokazać 6 rdzeniowca dla ludu, więc w końcu zaczyna się dziać w tej dziedzinie.
Napisano 22 Luty 20178 l I teraz intel obniża ceny... Czytałem trochę na ten temat i podobno nie mają w zwyczaju tak robić. Nowe proce od intela mają być ponoć dopiero w 2018. Miejmy nadzieję, że się coś ruszy i to żywo! :)
Napisano 22 Luty 20178 l ja czekam tez na jakies wiesci o Amd Vega Edytowane 22 Luty 20178 l przez e=mc^2
Napisano 22 Luty 20178 l @olaf Jest troche wolniej oba po 162 w Cinebench single Core. Ryzen 1800X 3.6 GHz/4.0 GHz i7 6900K 3.2 GHz/3.7 GHz Zastanawia mnie Vray i wykorzystanie Embree, którego chyba Rizeny nie wspierają. Cóż pozostaje czekać na testy prędkości renderingu w poszczególnych silnikach
Napisano 23 Luty 20178 l Embree działa w procesorach AMD (Embree is optimized for Intel CPUs supporting SSE, AVX, AVX2, and AVX-512 instructions, and requires at least a CPU with support for SSE2). Nie spodziewałem się, że aż tyle w Cinebenchu wyciągną. Edytowane 23 Luty 20178 l przez asdf
Napisano 23 Luty 20178 l Nowe proce od intela mają być ponoć dopiero w 2018. Miejmy nadzieję, że się coś ruszy i to żywo! :) Intel nowe procki ma wypuszczać jeszcze w tym roku podobno. W tym Xeony również dla laptoów. http://www.pcworld.com/article/3142046/hardware/intels-latest-xeon-chips-based-on-skylake-due-next-year.html
Napisano 23 Luty 20178 l I teraz intel obniża ceny... Obniżka ceny to jedno, ale fajnie jakby moc ich jakoś zauważalnie wzrosła, bo na razie w tej materii niewiele się działo.
Napisano 23 Luty 20178 l https://forums.anandtech.com/threads/post-your-ryzen-blender-demo-scores-amd-clarifies-blender-benchmark-confusion-run-150-samples.2494600/
Napisano 23 Luty 20178 l Obniżka ceny to jedno, ale fajnie jakby moc ich jakoś zauważalnie wzrosła, bo na razie w tej materii niewiele się działo. Zakładam, obijając rafy teorii spiskowych, że w tym temacie robią, co mogą. Wydaje się to jakoś uzasadnione, skoro jedyny konkurent, dopiero co, po latach starań, dogania ich wydajnościowo... anyway, jeśli nie można szybciej, można przynajmniej taniej - dla mnie na to samo wychodzi. Ceny procesorów są z sufitu i podejrzewam, że jedynym powodem jest brak konkurencji. 500$ za nowoczesny procesor brzmi rozsądnie :) 4K$ nie...