KLICEK 2,815 Posted September 12, 2019 Author Share Posted September 12, 2019 to kup mi w pierwszym rzucie ta 3950 😉 juz mi sie niechce czekac i tka grzecznie czekalem 3 miesiace prawie 😄 tak to bede czekal i czekal i czekal i zawsze cos nowego sie pojawi 😛 mysle ze ten 3900 na 3-4 lata styknie na spokoju do moich zastosowan, czyli do obracania szarego modelu 😉 Link to post Share on other sites
Maciek Jutrzenka 722 Posted September 12, 2019 Share Posted September 12, 2019 dysk 1TB NVMe PCI 4.0 kosztuje dokładnie tyle samo co flagowy Samsung 1TB NVMe PCI 3.0 więc po co za te same pieniadze kupować stary sprzęt? Link to post Share on other sites
KLICEK 2,815 Posted September 13, 2019 Author Share Posted September 13, 2019 6 godzin temu, Maciek Jutrzenka napisał: dysk 1TB NVMe PCI 4.0 kosztuje dokładnie tyle samo co flagowy Samsung 1TB NVMe PCI 3.0 więc po co za te same pieniadze kupować stary sprzęt? no ale adata z tymi samymi (praktycznie) osiagami kosztuje polowe tego 😉 mam 2 dyski samsunga i 3 adaty aktualnie, nie wiedze roznicy pomiedzy sprzetem. Jezeli chodzi o trwalosc to juz jednego samsunga zatopilem 😉 Link to post Share on other sites
Maciek Jutrzenka 722 Posted September 13, 2019 Share Posted September 13, 2019 (edited) o prosze ciekawe. dobrze wiedzieć, samsungi niby uchodzą z najlepsze dyski SSD, a tu mowisz ze jednak adata dłużej żyje Edited September 13, 2019 by Maciek Jutrzenka Link to post Share on other sites
makak 457 Posted September 13, 2019 Share Posted September 13, 2019 Pewnie przypadek, u mnie w pracy właśnie adata wyzionęła ducha 😉 Link to post Share on other sites
KLICEK 2,815 Posted September 13, 2019 Author Share Posted September 13, 2019 kiedys mialem kingstona przez 15 minut 😄 podlaczylem, odpalilem kompa, wrzucilem 100 gb danych, zresetowalem kompa, dysku juz nie bylo XD Link to post Share on other sites
Destroyer 1,525 Posted September 14, 2019 Share Posted September 14, 2019 @KLICEK sprzęt wiadomo jest ważny ale trzeba też pamiętać o swoich rękach a w szczególności nadgarstkach dlatego ja polecam zaopatrzyć się w coś co jest równie estetyczne jaki i pomocne w zachowaniu zdrowa 🙂 2 1 Link to post Share on other sites
KLICEK 2,815 Posted September 15, 2019 Author Share Posted September 15, 2019 nagle okazuej sie ze potrzebuje tego w swoim zyciu 😄 Link to post Share on other sites
KLICEK 2,815 Posted September 18, 2019 Author Share Posted September 18, 2019 no i tak to wyglada ostatecznie: https://www.x-kom.pl/lista/tjedt0o7v jakies ostatnie sugestie? 😄 Link to post Share on other sites
Loozack 529 Posted September 18, 2019 Share Posted September 18, 2019 Bardzo fajny zestawik, składałbym 🙂 Jedyne o czym możesz jeszcze pomyśleć to jakieś dodatkowe wentylatory do obudowy, bo z tego co widzę w zestawie są tylko 2, a w ciężko pracujących stacjach roboczych dobra wentylacja jest szczególnie ważna. Mógłbyś się pokusić o 1 dodatkowy na przód i 1 na górę, choćby taki: https://www.x-kom.pl/p/165773-wentylator-do-komputera-silentiumpc-zephyr-120-136-dba.html 1 Link to post Share on other sites
brain 171 Posted September 18, 2019 Share Posted September 18, 2019 (edited) Mogę zapytać dlaczego jednak wybrałeś Gigabyte 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe AORUS? Druga sprawa, nie lepiej zainwestować w lepszą obudowę bo jednak ta obudowa do tak drogiego zestawu trochę lipa :P 3900x nie jest najzimniejszym procesorem... Chyba że wolisz wyciszanie obudowy niż niższe temp na CPU. Edited September 18, 2019 by brain 1 Link to post Share on other sites
KLICEK 2,815 Posted September 19, 2019 Author Share Posted September 19, 2019 juz odpowiadam, obudowa za 300 zl to jak dla mnie juz HI madafakin end 😉 ta widzialem ze jest cicha i nie wyglada jakby wlasnie przyleciala z marsa. Czyli jest super prosta i ladna. Wiec ja biere. Oczywiscie, jezeli masz jakies sugestie, albo mozesz podrzucic cos fajnejszego to z checia popatrze i poczytam. Tylko musi wygladac jak ta, czyli mega prosto. Dysk biore tak na przyszlosc, nie moglem sie zdecydowac tak naprawde. Wiec biore jeden na duze pojedyncze ciezkie pliki, a drugi na syf 😉 Link to post Share on other sites
Destroyer 1,525 Posted September 19, 2019 Share Posted September 19, 2019 Tylko nie zapomnij o podkładce 🙂 Obudowy Fractala też mi się najbardziej podobają chyba już blisko 10 lat kupuję tylko takie ale od dłuższego czasu XL R2 głównie dlatego, że większych już nie mają 🙂 Proste, eleganckie, minimalistyczne ze smakiem a do środka kula disco, maszyna do pary i stroboskop zgodnie z aktualnymi trendami 😉 1 Link to post Share on other sites
deshu 757 Posted September 19, 2019 Share Posted September 19, 2019 Obudowa faktycznie ma mega znaczenie. Dorzuciłbym ze dwie stówki do Fractal Define na twoim miejscu. Komputer złoto. Czekam aż wyjdą 3950x i tez robię upgrade wreszcie (8 lat!) Link to post Share on other sites
KLICEK 2,815 Posted September 19, 2019 Author Share Posted September 19, 2019 przeciez to to samo z dodatkowymi wiatrakmi, chyba ze cos mi umyka? 1 Link to post Share on other sites
brain 171 Posted September 19, 2019 Share Posted September 19, 2019 (edited) ogladnij sobie ten filmik Dodali dużo ulepszeń. Kosztuje 600zł z tego co pamiętam, ale warto! Do tego jeszcze weź jakieś dobre chłodzenie np. Dark rock 4 pro albo Noctua nh-d15, do tego CPU musisz kupić najlepsze chłodzenie, zwłaszcza przy takiej obudowie wycisnaszniej. Ryzen z komentarzy, które czytałem (i filmików) wychodzi na to, że daje najlepsza wydajność im lepsze masz chłodzenie (im mniejsza temp.) Edited September 19, 2019 by brain Link to post Share on other sites
deshu 757 Posted September 19, 2019 Share Posted September 19, 2019 3 godziny temu, KLICEK napisał: przeciez to to samo z dodatkowymi wiatrakmi, chyba ze cos mi umyka? Lepsza technologia produkcji - mniejsze luzy, modularność przekładająca się na lepszą cyrkulacje. Wygłuszenia, filtry kurzu. Oczywiście mimo dwukrotnie wiekszej ceny, obiektywnie dwukrotnie lepsza nie jest:) W sumie jeśli cie nie wkurza wizja obudowy za normalny hajs - to lepiej dla ciebie. Wiesz jak to jest - jak już kupisz droższe, to nigdy nie będziesz chciał tańszego:) 1 Link to post Share on other sites
KLICEK 2,815 Posted September 19, 2019 Author Share Posted September 19, 2019 no dora, przyjze sie sprawie mordeczki 🙂 dzieki Link to post Share on other sites
Destroyer 1,525 Posted September 19, 2019 Share Posted September 19, 2019 2 hours ago, deshu said: Wiesz jak to jest - jak już kupisz droższe, to nigdy nie będziesz chciał tańszego:) Też kiedyś się zastanawiałem po co ludziom obudowy za więcej niż 200-300zł a jk już kupiłem to było " o to dlatego" 🙂 Niby nie potrzebujesz bezśrubkowego montażu, czy możliwości wyjmowania większych elementów i dopasowania do swoich wymagań ale wystarczy raz spróbować lepszej jakości i nagle wszystko inne trąci stolcem 🙂 Kilka lat temu przymierzyłem skórzaną kurtkę za 3tys i do tej pory wzdycham do tego jak dobrze leżała i jaka była przyjemna ale niestety nie stać mnie na takie fanaberie 😕 Link to post Share on other sites
KLICEK 2,815 Posted September 19, 2019 Author Share Posted September 19, 2019 no wlasnie ogladam video 😄 sluchajcie jak ja zloze tego kompa, to tylko pozniej go otworze zeby wrzucic ram, nawet nie bede go odkurzal w srodku bo mnie to wali 😄 nadalbyscie polecali dolozyc hajs do obudowy? ja absolutnie nie podlaczam nowych rzeczy, nie wyciagam, nie odkurzam, nie sprawdzam czy procesor siedzi na miejscu itp. Ufam ze jak dziala to spoko 😄 Dla mnie w ogole te kilka stopni w ta czy w ta, tez mnie nie obchodzi 😉 ale lubie oszczedzac hajs na pierdolach ktorych nie potrzebuje 😉 Link to post Share on other sites
KLICEK 2,815 Posted September 19, 2019 Author Share Posted September 19, 2019 jeszcze jedno pytanie co do ramu, bo mnie meczy 😉 i chce juz zlozyc to zamowienie, bo kurde procek wlasnie poszedl o 200 do gory 😄 lepiej cl15 ale 3000mhz czy cl16 ale 3200? Link to post Share on other sites
KLICEK 2,815 Posted September 19, 2019 Author Share Posted September 19, 2019 ok final, polecialo zamowienie: https://www.x-kom.pl/lista/5svxcy5sx ps. kosci ramu sa generalnie identyko o hajs mniejszy 🙂 wiec zmienilem na cl15 3000 1 Link to post Share on other sites
ezils 145 Posted September 19, 2019 Share Posted September 19, 2019 Nie ma wiekszego znaczenia imo z CL. Ładuj ramu ile wlezie, będzie dobrze 😄 Oby dysk Ci długo sluzył. Samsungi drozsze, ale jednak bardziej wytrzymale - opinia wielu, w tym moja 😄 Kurde zainspirowałes mnie do zmiany kompa, na AMD rowniez. Jednak moj i7 5820k jest niewiele wart i az zal go sprzedawac ;/ Link to post Share on other sites
KLICEK 2,815 Posted September 19, 2019 Author Share Posted September 19, 2019 na bank dysk ssd na dane, bedzie mirrorwany do nasa 😉 tak jak to mam teraz. Stary, wiesz jak boli strata 5 lat zycia? 😄 ja wiem 😄 2 Link to post Share on other sites
ezils 145 Posted September 19, 2019 Share Posted September 19, 2019 Man, weź nie strasz. Odpiałem co prawda dyski i backupuje stuff w roznych miejscach, ale NAS jeszcze przede mna 😄 Link to post Share on other sites
Recommended Posts