Skocz do zawartości

Featured Replies

• KLICEK pinned this temat
  • Odpowiedzi 463
  • Wyświetleń 24k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ok na razie na szybko day 1, pozniej zrobie update i dam znac co i jak.   Odebralem sprzet podlaczylem 0 problemow. Nie musialem idinstalowywac sterownikow od intuosa wszystko dziala bez pro

• co ja moge powiedziec 😄 BOGACTWO 

• JackTheRippy
    JackTheRippy

Do nauki

Posted Images

Napisano
1 godzinę temu, KLICEK napisał:

kurde chcialbym tego Xpena albo hujona, ale nadal troche za malo ludzi to ma i troche sie cykam. Wiecie moze czy moze oni maja taka sama opcje jak wacom, ze mozna przetestowac sprzet i jak nie bedzie lezal to odeslac? 

Na bank nawet mali jutuberzy testowali i odsyłali, ale nie wiem czy na warunkach normalnego konsumenta czy przez ten mini fejm w social mediach 😄 

Napisano

Ze dwa lata temu zastanawiałem się czy nie wziąć jakiegoś hujona, jednak się nie odważyłem i wziąłem Cintiqa 16, nie pro. Do moich domowych zastosowań styka. Naczytałem się wtedy dużo, że hujony i podobne fajne, że tańsze, że większe, ale jedno co pamiętam, to właściwie każdy kto miał styczność z Wacomem i czymś jeszcze zwracał uwagę, że feeling wacomowych piórek jest nie do podrobienia. Może coś się zmieniło przez ostatnie 2 lata.

Zawsze masz jeszcze Cintiqa 22. Tyle, że jak na tablet tych rozmiarów to FullHD trochę boli.

Edytowane przez blood_brother

Napisano
  • Autor

tru, ja mam comapniona juz nie pamietam jaka on przekatna ekranu, ale wiem jedno 15.5-16 cali to jest absolutne minimum zeby Ci sie na takim tablecie pracowalo JAKOTAKO 🙂 Dlatego jak brac to duzy. 

No co do piorek to wiesz, jak ktos uzywa tego piorka od 15-20 lat (wacomowskiego) to nie ma bata zeby sie latwo przerzucic na co innego 🙂 tym bardziej ze wacom nic z piorkiem i jego ksztaltem nie robi. Ewentualnie dodaje jakies dodatkowe poziomy nacisku itp. Takze rozumiem to i jestem w miare przygotowany na cos takiego. Tak czy inaczej 4k to nie 15 dlatego kusi 😉

Napisano
2 godziny temu, KLICEK napisał:

kurde chcialbym tego Xpena albo hujona, ale nadal troche za malo ludzi to ma i troche sie cykam. Wiecie moze czy moze oni maja taka sama opcje jak wacom, ze mozna przetestowac sprzet i jak nie bedzie lezal to odeslac? 

No ja się odważyłem i używam od jakiegoś czasu.

Nie mogę go porównać do cintqa bo mam tylko Intuosa ale mogę powiedzieć ci moje odczucia.

Ekran wydawał mi się za duży ale moment się przyzwyczaiłem i ogarniam - super sprawa.

Kolory - nie są takie super jak reklamują - możne to wina screen protectora ale boję się go zerwać. Słyszałem, że wacom wcale też nie jest taki ekstra

Nie mam porónania ale mam monitor della za 800 zeta i ładniej wyglądają na nim kolory.

Screen protector szybko się rysuje. Te mikoro ryski nie przeszkadzają, właściwie ich nie widać tak bardzo ale rosą w siłę..

2 nowe screen protektory to na oficjalnym ali expres ok 160 zł już weiem, że będę musiał kupować (w sklepie jest drożej o jakieś 100 zł a w polskiej dystrybucji na razie nie ma)

Piórko zajebiste - takie uczucie jak w tym z Intuosa - jest jedno zapasaowe

Nacisk i pochylenie wydaje się działać lepiej niż na intousie

Express keys też fajne i jest ich dużo.  To prawdziwe guziki a nie zagumowane jak w starym tablecie, gdzie zrobiłem dziurę 😉

Czasem używam zamiast klawiatury samych keysów - ale nie można nacisnąć dwóch na raz. Czyli jak pod jednym masz CTRL a drugim SHIFT to nie zrobisz z nich CTR+SHIFT. Pisałem do supportu, odpisali, że spoko pomysł ale nie wiem czy da radę to wprowadzić w tym modelu.

Podstawka sztywna i stabilna i można wygodnie ustawić ekran.

Żadnych innych problemów. Generalnie polecam. Nie wiem jak długo pociągnie ale mam nadzieję, że chociaż tyle co mój intous 5 😛  (9lat już?)

Napisano

Noale to wygląda jak efekt paralaksy, a nie problem z offsetem. W moim huionie też to występuje, ale nie zdarzyło mi się malować gdzieś na krawędziach, zawsze w okolicy środka ekranu i nigdy nie zwracałem na to uwagi 😮

Napisano
  • Autor

takze czekam az odpisza jutro na maila i biere

@michalostrzelam ze i tak bede zywal tego jako ekrano+tablet+klawiatura, nie wierze ze da sie pracowac bez.

Powiedz mi jeszcze, Ty uzywasz tego 24? w ogole dasz rade wrzucic fote swojego setapu? bo musze przyznac ze mam male biurko i boje sie ze 2 monitory + xpen sie nie pomieszcze 😕

Napisano

Ja mam Cintiqa powieszonego z boku biurka na Ergotronie i daje radę. Na szczęście Wacom dał Vesę też do budżetowych modeli. Samo ramię tanie nie było, ale wszyscy piszą, że utrzymuje bez problemu Cintiqi 24, więc takie trochę z zapasem kupione. Niestety nie wiem, czy xpen/hujon stosuję Vesę.

Napisano
4 godziny temu, RaVirr napisał:

Noale to wygląda jak efekt paralaksy, a nie problem z offsetem. W moim huionie też to występuje, ale nie zdarzyło mi się malować gdzieś na krawędziach, zawsze w okolicy środka ekranu i nigdy nie zwracałem na to uwagi 😮

koles ma tam całą playliste problemów, rozjeżdżanie się kursora przy tilcie na brzegach ekranu wkleiło się z automatu, pierwsze na playlist.

Napisano
10 godzin temu, KLICEK napisał:

takze czekam az odpisza jutro na maila i biere

@michalostrzelam ze i tak bede zywal tego jako ekrano+tablet+klawiatura, nie wierze ze da sie pracowac bez.

Powiedz mi jeszcze, Ty uzywasz tego 24? w ogole dasz rade wrzucic fote swojego setapu? bo musze przyznac ze mam male biurko i boje sie ze 2 monitory + xpen sie nie pomieszcze 😕

Mój setup to wip bo niedawno się przeprowadzałem i mam biurko z małego mieszkania w bloku, zwykłe narożne g...
W planach regulowane biurkko, bo chciałbym sobie postać troszkę też.

Jestem zaskoczony ale się wszystko mieści 😉  Jak kończę pracę to zwykle odsuwam screena do monitora a klawiaturę daję z przodu, jakby żona lub dzieciaki chciały korzystać z kompa.

Nie da rady na samych express keysach, ale jeśli tylko coś szkicujemy to tak.

Ja mam ustawione w, r, t, y, dla transpose , potem ctrl shift  dla hide i unhide (bo nie nożna miksować dwóch klawiszy razem)

a te dolne alt, ctrl, shift i 2 customowe menusy

Klawiatura jest niezbędna ale częściowo mona robić na samym ekranie. Ja na razie robię częściej na klawiaturze bo jakoś szybciej mi się pracuje, ale trochę i na samych guzikach.

Brak opisu.

Napisano
  • Autor

"Dzień dobry, 

oczywiście może Pan do 14 dni od otrzymania produktu odstąpić od umowy. Produkt ma zostać zwrócony w oryginalnym opakowaniu oraz nie może nosić śladów użytkowania. Koszt przesyłki zwrotnej pokrywa Kupujący. 

Pozdrawiam/Best Regards,"

no i tak troche nie wiem, bo to proszenie sie o klopoty 🙂

Napisano

Generalnie, jak coś będzie nosiło jakieś ślady to nie zwrócą ci całej kwoty.. o ile się nie mylę. Przeczytaj regulamin zwrotu.

Napisano
6 godzin temu, michalo napisał:

Brak opisu.

Spojrzałem na zdjęcie i urus...ale by kupował, o kurła...

Napisano
  • Autor

Ok na razie na szybko day 1, pozniej zrobie update i dam znac co i jak.

Odebralem sprzet podlaczylem 0 problemow. Nie musialem idinstalowywac sterownikow od intuosa wszystko dziala bez problemu co jest MEGA PLUSEM(+).

Tablet jest podlaczony przez USBC + kabel od pradu. Steroniki i panel sterowania zywcem kopia wacomowskich sterownikow. Wszystko ustawiasz praktycznie w ten sam sposob, takze +

Faktycznie tak jak @michalomowil te 24 sa mega duze, masz wrazenie w pierwszej chwili ze tablet jest za duzy. Po kilku godzinach sie przyzwyczajasz i elo.  Takze wielkosc tez na +

Rozdzialka QHD + 

Praca w ZB +, z dalikatnym lagiem na ruchu, ale to samo ma Wacom (sprawdzilismy z kumplem)

Na minus: 

Test prostych linji, niestety troszke wykrzywia miejscami, nie wiem co jest powodem

i od siebie dodam ze matryca ma 60hz co dla mnie jest minusem tez (dla wiekszosci sprawa niezauwazalna)

Takze powiem tak, jezeli pracujesz w ZB to ten sprzet dla ciebie 🙂 na pewno lepszy niz moj Wacom companion, a juz na pewno  o wiele wygodniejszy i tanszy🙂

Jak pracujecie w PS, to albo trzeba podkrecac smoothowanie na 5-10%, albo kupic Cintiq 🙂

Po weekendzie jak dluzej posiedze, to jeszcze potwierdze(bo moze cos mi sie zmieni), moze cos rozwine.

edit: 

porownanie piorek, od lewej wacom pro, wacom zwykly i xpen

IMG_5343.thumb.jpg.0bf76aedd3eb0c0d1738d2488690afd5.jpg

ktos, cos mowil ze jest roznica w penach. NIE WIEM, dla mnie sa praktycznie identyko, nie czuje roznicy w ksztalcie 🙂 

Jedyna roznica konstrukcyjna jaka jest to brak gumki po drugiej stronie (nigdy nie uzywalem, wiec wali mnie to) 

No i waga piorka wg mnie na plus bo jest lzszejsze. 

Wacom pen wazy 17g

Xpen wazy 12g 

btw. po jednym dniu juz wiem ze nie wracam na intousa 😉

Napisano

Te huiony 24 pro mają laminowany wlasnie. Mnie zastanawia te 4k, się zawiesiłem miedzy wacomem 22 full hd a huionem 24pro w 4k, kosztuja prawie tyle samo i nie wiem co zrobic. Od pół roku 😌

Napisano

Huion 24 pro nie ma 4k tylko qhd i tak jak xp-pen 4k compatibile? nawet na swojej 16 fhd mogę kopiować obraz z ekranu 4k ale natywnie tyle nie uciągnie, tak czy inaczje przy 22-24 i qhd ma to nieco większy sens 🙂

Napisano
  • Autor

a no i nie ma hujona 4k, jest QHD 🙂 

a tu kilka slow o laminowanych ekranach, w sumie ciekawe: 

Moje odczucie poki co (bo mam 2x lg 27 QHD https://www.x-kom.pl/p/502255-monitor-led-27-lg-27gl850-b-nanoips-hdr10.html) to QHD jest absolutnie wystarczajace jak na 24 cale, BA powiem wiecej jest idealne. Nie widac dziur miedzy pixelami, jakosc obrazu jest bardzo dobra, tak jak na tych LGkach. 

Wiec o to w ogole bym sie nie martwil 🙂 jedyny minus moim zdaniem tych ekranow to 60hz odswiezania, ale tak jak mowie, ktos kto cale zycie pracuje na 60 hz nie poczuje roznicy.

Napisano

W kwestii piórek masz może porównanie z wacomowym Pro Pen 2, też 8k nacisku? Z ciekawości pytam, bo w swoim Intuosie też miałem 2k nacisku, a w Cintiqu dali już to nowe 8k  i faktycznie, niby marginalna zmiana, przecież 2k w zupełności wystarczało, a zupełnie inaczej czuć działanie piórka.

Napisano
  • Autor
17 minut temu, blood_brother napisał:

W kwestii piórek masz może porównanie z wacomowym Pro Pen 2, też 8k nacisku? Z ciekawości pytam, bo w swoim Intuosie też miałem 2k nacisku, a w Cintiqu dali już to nowe 8k  i faktycznie, niby marginalna zmiana, przecież 2k w zupełności wystarczało, a zupełnie inaczej czuć działanie piórka.

niestety nie mam porownania, wlasnie sprawdzilem moj stary companion ma pen PRO 1 - 2048 poziomow.

https://www.wacom.com/en-id/products/dth-w1300

Napisano

To ugułem mówisz, że polecasz? 🙂 A powiedz mi, sądzisz, ustawię to na biurku o głębokości 40 cm? Bo coś czuję, że może być kiepskawo.
Sorka, że tak wypytuję, ale chcę przekazać w spadku mojego huiona i rozglądam się. Chciałem kupić huion kamvas pro 20 2019, ale znalazłem ten wątek i nie wiem co myśleć 😐

Edytowane przez RaVirr
NIE TEN LINK

Napisano

@KLICEK narobiłeś smaka. Jakiś czas temu zastanawiałem się nad XP-Pen Artist22E Pro, ma dobre opinie, ale przy tych promocjach to faktycznie 24 praktycznie jest w tej samej cenie. Pomijając ceny to oceniasz, ze 24 jest wygodniejszy do sculptu?

Napisano

@KLICEK pisałem do supportu o screen protector, i pan napisał mi, że

Cytat

Ekran jest laminowany i jest to pierwsza warstwa, o której mówiłem. Kolejna, która jest nałożona na nowy tablet jest warstwą, którą określiłem jako dodatkową i ona się zużywa i można ją wymieniać.

Więc, nie wiem co mają na myśli w tym 2-gim genie i czy będzie jakaś wielka różnica na plus. Trzeba by poczekać na testy.

Zerknij z tym łamaniem - bo mi łamie w affinity ale w realistic paint studio już nie
a w sketchbook pro wcale dotyk nie działa (działał z intuosem) a kreskę łamie..

w zbrushu to raczej nie istotna sprawa ale kogoś może odwieść od kupna,
chyba, że to tak mnie telepie 😉