cDonarski Napisano 19 Listopad 2021 Napisano 19 Listopad 2021 Podpowiedzcie mi proszę jak zmniejszyć długość renderowania. Render wychodzi super ale niestety trwa bardzo długo. Rozdzielczość 1500x1400, scena oświetlona VRay light (dome). Które ustawienia tak wydłużają render, co zmniejszać testując. Pomożecie?
EthicallyChallenged Napisano 19 Listopad 2021 Napisano 19 Listopad 2021 Nie wiem co to ten Vray i sie nie znam na renderowaniu, ale moge napisac, ze jakbym sie znal to szkodaby mi bylo oczu, zeby przeczytac ten zrzut ekranu i znalezc odpowiedz na Twoje pytanie. Ledwo moge odroznic literki od siebie, a co dopiero wnikac w tresc. Zrob wyrazniejszy zrzut to moze ktos pomoze. 1
cDonarski Napisano 19 Listopad 2021 Autor Napisano 19 Listopad 2021 (edytowane) LINK DO SCREENA Edytowane 19 Listopad 2021 przez cDonarski
stormwind Napisano 20 Listopad 2021 Napisano 20 Listopad 2021 W panelu Bucket Image Sampler zmniejsz Max Subdivids. "Bardzo długo" bez podania czasu jest bardzo subiektywnym określeniem. Dlaczego akurat takie ustawienia? Sprawdzałeś ile czasu zajmuje ten sam render na domyślnych ustawieniach?
jarox Napisano 21 Listopad 2021 Napisano 21 Listopad 2021 (edytowane) Dlatego lepiej przejść na Corone i nie martwić sie skomplikowanymi ustawieniami (jeśli chodzi o wizualizacje Corona jest lepsza, łatwiejsza, czyste szybkie rendery bez mozolnych ustawień j.w na zrzucie a reszta materiały, oświetlenie bardzo podobne w tworzeniu w sumie to jedna firma różne oddziały te silniki produkuje) Edytowane 21 Listopad 2021 przez jarox
Pawlito Napisano 21 Listopad 2021 Napisano 21 Listopad 2021 Ja używam vraya 3.40.01 więc starego ale wydaje mi się że min. shading rate masz za wysoko podkręcone. defaultowo jest 6 a ty masz 32. Może zresetuj wszystkie ustwienia, wpisz rozdzielczość i ustawinie daj niższe, niech nawet render szumi i uzyj denoisera. Być moze prekalkulacje GI się przeciagają.
reminoir Napisano 14 Luty 2022 Napisano 14 Luty 2022 wydaje mi się, że 50 max subdivs to dużo. Spróbuj dać du jakąś minimalną wartość, np. 3 żeby przetestować czy będzie szybciej renderować.
SWRSC Napisano 23 Luty 2022 Napisano 23 Luty 2022 nie napisałeś który vRay, bo ustawienia Image Sampler AA i Bucket Image sampler diametralnie będą różniły się na takim 3, NEXT, czy 5. Niezależnie od wersji jak ustawisz min shading rate na 6, max subdiv w Bucket image Sampler na 8 to będzie śmigać. Jakość podwyższasz przy pomocy w większości przypadków za pomocą max subdiv w Bucket image Sampler, gdzie na vRay 5 wartość 24 daje już zajebiste rezultaty. Masz też trochę sprzeczności w ustawieniach, szczególnie ten burn w CM na 0.1 Zostaw go na 1.0 i staraj się nie ruszać. Przepały koryguj w Postprodukcji, np poprzez profil OCIO/ACES. Jeżeli musiałeś zejść do 0.1 w burn na Reinhard to znaczy, że masz coś nie teges z intensywnościami świateł (w sensie, że są nierealne). vRay tego nie lubi. Błędy w intensywnościach są jednym z najczęstszych problemów długiego czasu renderowania bo to przez nie najczęściej trzeba śrubować ustawienia renderera. Jeśli pracujesz na vRay 5 to zresetuj go do defaultowych ustawien - są imo najlepsze dla 90% przypadków.
Rekomendowane odpowiedzi