Napisano 23 godziny temu23 godz 52 minutes ago, Rafal Wojtunik said:Jak chcecie oryginalnych filmów, to chodźcie na nie do kina i namawiajcie do tego innych.Sam bym na to nie wpadl ze powinienem ogladac filmy jakie mi sie podobaja a nie ogladac tych ktore mi sie nie podobaja. Dobry pomysl!58 minutes ago, Rafal Wojtunik said:jeśli uważacie, że wasze córka nie powinny oglądać ciemnoskórej syrenki, bo przecież taka nigdy nie mogłaby wyewoluować w morskich głębinach (nauka), albo boli was orientacja postaci trzecioplanowej, zasugerowana tak, że przegapisz jak mrugniesz okiem; jeśli predator może być czarny tylko jako aktor w kostiumie i pod warunkiem że nie będzie tego widać na ekranie to...cóż. Tak, jest na to nazwa.No, niezwykle mnie bolal czarny aktor. Zwlaszcza w dwojce Predatora gdzie Danny Glover byl glownym bohaterem 🤣. Mialem psyche potem bo nie wiedzialem komu kibicowac - jak wygra policjant to czarny wygra, a jak wygra Predator to wygra czarny w kostiumie... Do dzis dyskutujemy na zjezdzie KKK dorocznym o tym.Na sile sie starasz dopasowac nas do tych swoich progresywnych szufladek. Wez juz powiedz ze jestesmy Hitlerami i miejmy to za soba. Edytowane 23 godziny temu23 godz przez Nezumi
Napisano 14 godzin temu14 godz Autor 8 hours ago, Nezumi said:No, niezwykle mnie bolal czarny aktor. Zwlaszcza w dwojce Predatora gdzie Danny Glover byl glownym bohaterem 🤣. Mialem psyche potem bo nie wiedzialem komu kibicowac - jak wygra policjant to czarny wygra, a jak wygra Predator to wygra czarny w kostiumie... Do dzis dyskutujemy na zjezdzie KKK dorocznym o tym.Znam aż za dobrze takie dylematy. Już kilka miesięcy temu na mojej grupie White Supercist Purity wypowiedział się trans i powiedział, że jak tylko nauka by to umożliwiła to urodziłby jak najwięcej białych dzieci bo trzeba zatrzymać zalew innych ras i to mocno skonfundowało wszystkich bo może jednak ocenialiśmy go źle przez pryzmat całej grupy a dobry chłop i dobrze myśli :) Co jakiś czas wracam myślami do tamtej sytuacji, daje do myśleniaAlbo w innej grupie Siła Patriarchatu przy temacie aborcji pojawił się pewien paradoks bo jak najbardziej jesteśmy za zabijaniem życia poczętego czy nie ale przeciw dawaniu kobietom jakiegokolwiek wyboru czy praw a wszystkie zaproponowane rozwiązania są pewnym kompromisem i nie są w pełni satysfakcjonujące, trudny temat. Za to nasza grupa rasistów jest bardzo otwarta i przyjmujemy każdego niezależnie od koloru skóry czy wyznania jeśli tylko jak my jest rasistą i myślę, że to jest piękne, że coś nas tak łączy ❤️ :) wspaniałe communityJa to ten z łukiem naturalnie :)
Napisano 14 godzin temu14 godz 9 godzin temu, Rafal Wojtunik napisał:to...cóż. Tak, jest na to nazwa.ooo zabrzmiało groźnie, przepraszamy panie komisarzu, już nie będziemy, tylko błagamy nie nazywaj nas tym strasznym słowem, które budzi lęk w sercach wszystkich białasów. Już nie będziemy, już uwierzymy w ewolucję umelaninowanej syrenki i pobiegniemy do kina na Śnieżkę i wypożyczymy Ghostbusters 2016 tylko błagamy nie nazywaj nas rasistami 😭To nie jest tak, że ludziom przeszkadzają niebiali aktorzy i aktorki. Wygodnie z Twojej strony jest poprzestać na takim wniosku, ale to nie tak. Po prostu ludzie się powoli orientują, że Hollywoodzkim producentom przeszkadzają biali aktorzy i aktorki. Dla Ciebie może to subtelna i trudna do dostrzeżenia różnica, ale dla innych zasadnicza.
Napisano 12 godzin temu12 godz @Nezumi Nie nazwę cię hitlerem, na to trzeba zasłużyć:)Tutaj jest kłopot językowy. Bo dla mnie takie rasistowskie zachowania nie są równe byciu rasistą. To jest sprowadzanie do jednego worka nazistowskiego oprawcy, czy członka KKK z takim typowym ziomkiem z Polski, co ma wkodowane stereotypy z TV i nimi sypie na prawo i lewo, ale jak by trzeba było, to jest niemała szansa, że by bronił fizycznie zaatakowanej osoby czarnoskórej.To, że czasem zjem pomidora, nie czyni ze mnie wegetarianina. Ale jednocześnie to jest rasizm @EthicallyChallenged, ponieważ gros komentarzy nie brzmi "Elfy się tak nie zachowują u Tolkena; ten aktor jest zbyt przerysowany do tej roli". Nie. Pierwszą i główna cechą odnotywywaną jest właśnie poziom melatoniny i LGBT DEI agenda CHOREJ poprawności politycznej. Dopiero gdy zaczniesz cierpliwie dopytywać to pojawiają się te inne argumenty. Bo czemu Ellen Ripley nie jest uważana za Merry Sue, kiedy bez specjalnego przeszkolenia jest nagle lepsza niż latami szkoleni Marines? Bo jest wysoka i ma szeroką szczękę?To, że zdarza się komuś myśleć rasistowskimi stereotypami (a pewnie wielu osobom się zdarza, mi się zdarza) nie robi jeszcze z kogoś rasisty.Gros blockbusterów nadal ma głównie białe i heteroseksualne osoby w głównych rolach, więc w jaki sposób biali przeszkadzają producentom? Przez ostatnie dziesiątki lat miałeś dominację białego hetero faceta jako głównej postaci w kinie wysokobudżetowym. Zaczyna się to zmieniać i fala hejtu, który to budzi, jest absolutnie niewspółmierna z ilością i tempem tych zmian.
Napisano 12 godzin temu12 godz Autor Jakakolwiek krytyka to oczywiście hejt, na inne zdanie w jakiekolwiek kwestii trzeba wymyślić pogardliwie określenie powtarzane bez ustanku aż stanie się przecinkiem w wypowiedzi jednocześnie będąc fanatycznie i uparcie ślepym na belkę w swoim oku co zupełnie nie przeszkadza nieustannie pouczać innych ze swojego wysokiego konia często robiąc coś zupełnie innego niż to się głosi.
Napisano 12 godzin temu12 godz 23 minutes ago, Destroyer said:Jakakolwiek krytyka to oczywiście hejt, na inne zdanie w jakiekolwiek kwestii trzeba wymyślić pogardliwie określenie powtarzane bez ustanku aż stanie się przecinkiem w wypowiedzi jednocześnie będąc fanatycznie i uparcie ślepym na belkę w swoim oku co zupełnie nie przeszkadza nieustannie pouczać innych ze swojego wysokiego konia często robiąc coś zupełnie innego niż to się głosi.Nie, nie jakakolwiek krytyka, przestań to powtarzać. Mam ci poszukać cytaty "jakiejkolwiek krytyki"?
Napisano 11 godzin temu11 godz Wziąłem listę najdroższych filmów z wiki i na szybko sprawdziłem kto jest protagonistą.Faktycznie, coraz częściej jest to kobieta. Coraz częściej mamy grupę, gdzie trudno wybrać główna postać. Osobę czarnoskórą w roli głównej-głównej zobaczysz na ekranie w zasadzie równie często, co zwierzę.Mam nadzieję, że to wyjaśnia, jak bardzo Hollywoodowi przeszkadzają osoby białe.(W - woman, M-man, B-black) Moze w tej liście być kilka błedów i niedopatrzeń. 60King KongW2005$20746Pirates of the Caribbean: Dead Man's ChestM2006$22555X-Men: The Last StandM2006$21064Superman ReturnsM2006*$20415Pirates of the Caribbean: At World's EndM2007$30025Spider-Man 3M2007*$25846The Chronicles of Narnia: Prince CaspianW2008*$22528Harry Potter and the Half-Blood PrinceM2009$25040AvatarM2009*$23724TangledW2010$2605Pirates of the Caribbean: On Stranger TidesM2011*$37922John CarterM2012*$26442The Dark Knight RisesM2012$23050The AvengersM2012$22053Men in Black 3MB2012*$21557BattleshipM2012*$20946The Lone RangerM2013*$22546Man of SteelM2013$22551The Hobbit: The Desolation of SmaugM2013*$21753Oz the Great and PowerfulM2013*$21545MaleficentW2014$22655Transformers: Age of ExtinctionM2014$21057Dawn of the Planet of the ApesMSzympans2014$20957The Hobbit: The Battle of the Five ArmiesM2014$20961X-Men: Days of Future PastM2014$2051Star Wars: The Force AwakensW2015*$4476Avengers: Age of UltronM2015*$36528Furious 7M2015$25038SpectreM2015$24523Batman v Superman: Dawn of JusticeM2016$26341Rogue OneW2016*$23242Captain America: Civil WarM2016$23015Justice LeagueMMWM2017$30015Star Wars: The Last JediW2017$30026Beauty and the BeastW2017*$25528The Fate of the FuriousM2017$25042Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No TalesM M W2017$23051Transformers: The Last KnightM2017*$2172Jurassic World: Fallen KingdomM W2018*$43212Avengers: Infinity WarM2018$32519Solo: A Star Wars StoryM2018*$2713Star Wars: The Rise of SkywalkerW2019*$4167Avengers: Endgame-2019$35628The Lion KingMLew2019$25061TenetMB2020$20527EternalsWA2021*$25428No Time to DieM2021$25037Black WidowW2021*$2488Doctor Strange in the Multiverse of MadnessM2022*$3519Avatar: The Way of WaterM2022$35021Jurassic World DominionM2022*$26528Thor: Love and ThunderM W W2022$25028Black Panther: Wakanda ForeverMB2022$2504Fast XM2023*$37910Ant-Man and the Wasp: QuantumaniaM W2023*$33011Indiana Jones and the Dial of DestinyW2023*$32614The MarvelsW W W1/3 B2023*$30718Mission: Impossible – Dead Reckoning Part OneM2023$29128Guardians of the Galaxy Vol. 3MRacoon2023$25039The Little MermaidWB2023*$24061Aquaman and the Lost KingdomM2023$20528Gladiator IIM2024$25013The Electric StateW2025$32020Snow WhiteW2025$269
Napisano 11 godzin temu11 godz 19 minut temu, Rafal Wojtunik napisał:Ale jednocześnie to jest rasizm @EthicallyChallenged, ponieważ gros komentarzy nie brzmi "Elfy się tak nie zachowują u Tolkena; ten aktor jest zbyt przerysowany do tej roli". Nie. Pierwszą i główna cechą odnotywywaną jest właśnie poziom melatoniny i LGBT DEI agenda CHOREJ poprawności politycznej. Dopiero gdy zaczniesz cierpliwie dopytywać to pojawiają się te inne argumenty.Czy oczekujesz aby było inaczej, skoro głównym powodem obsadzania aktorów niebiałych jest właśnie to, że są niebiali? Producenci usiłują przekonywać, że to z troski o reprezentację niebiałych. Publiczność widzi, że to zręczna manipulacja, a tak naprawdę nie chodzi producentom o to, aby było więcej niebiałych, lecz o to, żeby było mniej białych - w obsadzie, w scenariuszach, w ekipach produkcyjnych i tak dalej.25 minut temu, Rafal Wojtunik napisał:Gros blockbusterów nadal ma głównie białe i heteroseksualne osoby w głównych rolach, więc w jaki sposób biali przeszkadzają producentom?Wygląda na to, że samym swoim istnieniem. 26 minut temu, Rafal Wojtunik napisał:Przez ostatnie dziesiątki lat miałeś dominację białego hetero faceta jako głównej postaci w kinie wysokobudżetowym. Zaczyna się to zmieniać i fala hejtu, który to budzi, jest absolutnie niewspółmierna z ilością i tempem tych zmian.To, że nazywasz wyrazy niechęci, krytykę i tak dalej "hejtem" i osądzając, że fala tego czegoś jest niewspółmierna to bardzo subiektywny osąd. Poza tym koncentrujesz się wyłącznie na liczebności białych hetero aktorów/postaci w scenariuszach, ale pomijasz inne, bardzo ważne kwestie. Jakie postacie są grane przez takich aktorów? Jakie chechy są przypisywane granym przez nich postaciom? Wachlarz jest niby szeroki, ale pod pewnym kątem bardzo wąski, biali mężczyźni najczęściej (i dostrzegalnie coraz częściej) robią za złoczyńców lub debili i nieudaczników na tle których kobiety i niebiali lśnią i brylują swoją pozytywnością. Narzekasz, że kwestie rasowe i płciowe są coraz częściej poruszane, gdy nowe filmy są krytykowane - czy nie zauważyłeś, że kwestie rasowe i płciowe przez ostatnie 10+ lat absolutnie zdominowały dyskurs publiczny na każdej płaszczyźnie i przy okazji każdego tematu?Zapewne umknęło to Twojej uwadze, gdy kwestie rasowe i płciowe są poruszane przez każdą grupę z wyjątkiem białych hetero mężczyzn, w takich wypadkach poruszanie tych kwestii to walka o równość, sprawiedliwość i dążenie do pojednania. Dopiero gdy te kwestie są poruszane przez białych hetero mężczyzn, Twoja czujność się budzi , dostrzegasz rosnące "fale hejtu" i spieszysz donieść, że no cóż... jest na to nazwa. Przerabiane to było przez ponad dekadę, ale dyskusja stoi w miejscu przez tyle samo czasu. Czy naprawdę drzemie w Tobie jakaś ciekawość, chęć zrozumienia tych zjawisk, czy drażni Cię tylko, że nie każdy widzi to tak jak Ty i chcesz zrobić porządek i przewietrzyć?
Napisano 9 godzin temu9 godz 1 hour ago, EthicallyChallenged said:lecz o to, żeby było mniej białychTo tak samo uprawniony wniosek jak to, że jesteście rasistami, homofobami i chcecie pozabijać całe LGBT i czarnych. I w ogóle jesteście nazistami. Przy czym Nezumi jest nazistą prosemickim, a EC już takim zwyczajnym palestyńskim, a Destroyer to po prostu stulejarz mizogin. 🤣IMHO problemem w dyskursie nie jest jedno czy drugie, tylko wnioskowanie na podstawie mikrodetalu o całości rzeczywistości. Każdy mieni się Sherlockiem Holmesem. Bo łatwiej walczyć z chochołem, którego się samemu postawiło. I to jest obecne po obu stronach barykady. I obie strony mają problem dostrzeżenia tego u siebie, jednocześnie oskarżając o to rywala."O różowy włosek na czole" = znaczy się że jesteś nienawidzącą białych mężczyzn lesbijką. I w drugą stronę: "Nie podoba mi się ten nowy predator, jakiś taki afrykański za bardzo" = znaczy się rasista z KKK.Wcześniej ilość białych samców w stosunku do reszty (przyjmijmy definicję reszty z inclusive standarduf oskarowych) w mainstreamowych filmach: to było pewnie jakieś 90-10 (tylko zgaduję), teraz może jest 70-30(też zgaduję, mam w dupie dane statystyczne). Jedni chcą wprowadzać parytety systemowo i formalnie, a inni uważają że to powinno się zdarzyć organicznie. Jedni panikują, że usuwa się białych, a drudzy, że ich dalej za dużo.Trochę z innej beczki, ale to myślę pokazuje moje podejście do rzeczywistości ja np. zawsze głosuję na kobietę, żeby już ten patriarchat umarł, żebyśmy się dowiedzieli, że matriarchat jest lepszy, chcę tego dożyć. A przecież kobiet w Polsce jest więcej niż mężczyzn, więc wystarczyłoby do przejęcia władzy przez kobiety, żeby kobiety głosowały tylko na kobiety i ja im jeszcze oddaję swój głos. Ale wygląda na to, że one nie chcą mieć władzy, bo najwyraźniej za dużo kobiet głosuje na facetów. Kobiety nie chcą matriarchatu! I ja płaczę, że nie mamy prezydentKi (ktoś zaraz umrze, bo przeczyta feminatyw, to też jest straszna broń antyłokowa) tylko jakiegoś dudusia. Chociaż jakby się tak zastanowić, to jakbym nim był, to bym się identyfikował jako kobieta, przynajmniej z tych mikro urywków jakie do mnie docierają, kim że on jest), heheAle nic mi do tego, co producent z USA sobie chce wciskać ludziom za swoją kasę. Tak samo prywatna organizacja przyznająca nagrody filmowe. A niech KKK przyznaje swoje nagrody filmowe, może będą bardziej prestiżowe.Z resztą podobno The Birth of a Nation to jest bardzo dobry film, co z tego, że rasistowski... więc może teraz czas na dobre filmy, co z tego, że DEI/Woke?Tyle, że mi się jakoś nie chce wierzyć, że producenci do tego tak podchodzą, to jest raczej mechanizm z pewną inercją i zanim zwrotnica się przestawi, to świat jest już gdzie indziej i się oburza, a de facto się nie oburza tylko ma to gdzieś, tak jak już rozmawialiśmy apropo najnowszego Shreka. Po prostu w necie więcej jakby tego widać. A ludzie mają w pompie niemal wszystko. A producenci chcą wyciągnąć hajs i tyle.Disclaimer:Ja i tak filmów nie oglądam, bo dla mnie to strata czasu, nawet jeżeli to najwybitniejsze dzieło w historii kinematografii... więc i don't care.W razie czego identyfikuję się jako prawacki-lewak hitlerowiec, soczjal dżastin łorjor, walczący o brzydką Cirillę w Wieśmaku 4. Will die on that hill itd itp.Ale ja może za mało mainstreemu oglądam i może dlatego mnie to nie wkurza... kto wie. Nie czytam gazet, nie mam tv, w necie nawet sobie poblokowałem url-e z news stronkami, to może i nie wiem, że tam na zewnątrz jest wojna na śmiedź i rzyć? Ale jakoś tak spokojniej się żyje na tej wsi.Idę jakiegoś speeda strzelić.A w temacie, jakby ktoś pisał książkę za pomocą EJAJ to może warto niektóre zdania wywalić przed publikacją, zwłaszcza jeżeli to są tematy powiedzmy jakoś tam istotne dla ludziuf: https://pivot-to-ai.com/2025/04/12/119-springer-cancer-treatments-book-as-an-ai-language-model/
Napisano 9 godzin temu9 godz 1 hour ago, EthicallyChallenged said:Czy oczekujesz aby było inaczej, skoro głównym powodem obsadzania aktorów niebiałych jest właśnie to, że są niebiali?Ale, że nie mają kompetencji? Zatrudnia się niekompetentne osoby tylko ze względu na to, że są nie-białe? To wystarcza?Oczekuję, że zrozumiane zostaje, że skoro mieliśmy w kulturze dekady przygód białych facetów, to może fajnie będzie to troszkę zbalansować. Wiele osób się cieszy, że znajdzie swoją reprezentację na ekranie. Sposób, w jaki to obrazujesz, sugeruje, ze to jest wręcz wojna Hollywood przeciwko białym. Dobrze rozumiem?Sprawdźmy tezę o tym, że teraz głównie Biali faceci to złole:Przedostatnia kolumna to antagoniści. 9 białych antagonistów na 17 sprawdzonych pozycjii. 8 białych facetów protagonistów . Edytowane 9 godzin temu9 godz przez Rafal Wojtunik racoon to chyba nie jest biały facet, poprawka liczb.
Napisano 8 godzin temu8 godz @EthicallyChallenged, A więc tak. Oczekuję, żeby było inaczej, bo miejsce na ekranie i w produkcji należy się wszystkim, niezależnie od koloru, płci i orientacji. Czerpię radość z tego, że czarna osoba może zobaczyć, że syrenka jest do niej podobna, że młoda osoba homo, czy trans może zobaczyć, że na ekranie jest bohater podobny do niej/jego. Uważam, że to po prostu fajne. Nic mi to nie zabiera, że Predator jest ciemnobeżowy. Białych hetero herosów nie zabraknie, a miejsca na tej kanapie jest dużo, można się trochę przesunąć.
Napisano 8 godzin temu8 godz Autor Ja równie "zawzięcie" bym "walczył" gdyby zamienili Blade na jakąś białą pizdę, to ma być murzyn i kawał złodupca i skurwola, tak samo jak marvelowska czarna pantera, Malcolm X czy Muhammad Ali, tymczasem nawet w jakichś produkcjach "historycznych" królowa Anglii, król Artur są czarni a przywódca wikingów jeszcze na dodatek kobietą :D No zupełnie nie widać kierunku w jakim to zmierza tylko oczywiście zacofani prostacy ze małej wsi nieodchodzący od telewizora który już całkiem wyprał im mózg widzą w tym problem zamiast iść bezrefleksyjnie za lepszym postępem i krzyczeć w tłumie, że tylko my myślimy samodzielnie, współczujący, równościowi, wspaniali i jesteśmy przez lepsi i wyjątkowi :)Jak kogoś okradają na ulicy czy przy jakichś inwestycjach czy nawet zakupach to też odwrócić głowę bo co cię to obchodzi, to cię nie dotyczy i tak tym tokiem można spokojnie dość do ignorowania wszystkiego na ludobójstwa kończąc bo co mnie to, mogę nie patrzeć pewnie im się znudzi jeśli nie będą mieli mojej uwagi i sprzeciwu. Trzeba być przecież tolerancyjnym i dać wszystkim wolność no chyba, że to bezpośrednio dotnie nas w jakiś negatywny sposób to wtedy krzyk ale wtedy pozostali podbnie się odwrócą bo to nie ich sprawa. Nie ważne jak jest ale trzeba pokazać virtue signalling ale jedocześnie samemu dopchać się tam gdzie żadnych konsekwencji nie będzie, powiedzieć dumnie, że jesteśmy na tej samej łodzi i siedzieć jak pączek w maśle byle nam było wygodnie a po nas to choćby nawet potop :)
Napisano 8 godzin temu8 godz @Destroyer Do czego to zmierza? Kogo okradają? żeby udawać, że to wątek o AI, kolega wpisywał randomy w google i Google mu wyhalucynowały nieistniejącą piosenkę Britney:
Napisano 8 godzin temu8 godz 16 minutes ago, Destroyer said:na ludobójstwa kończąc bo co mnie toNo to mnie o to chodzi, wszystko ad absurdum...To ja tak samo zrobię teraz tylko w drugą stronę, proszę: ja też zwracam uwagę jak kogoś z biedrze na dwa groszę kasjerka OSZUKA, OKRADNIE. Bo przecież jakby zabijała małe dziecko, to też muszę zareagować.Dobrze, że za Blade'a ktoś jest gotów "walczyć" w internetach. Jaki to wspaniały świat pełen herosów.Ja myślę, że jak ulał pasuje tutaj wiersz Niemca, więc wiadomo że nazisty, bo każdy Niemiec to nazista i złodziej:Kiedy naziści przyszli po komunistów, milczałem,nie byłem komunistą.Kiedy zamknęli socjaldemokratów, milczałem,nie byłem socjaldemokratą.Kiedy przyszli po związkowców, nie protestowałem,nie byłem związkowcem.Kiedy przyszli po Żydów, milczałem,nie byłem Żydem.Kiedy przyszli po mnie, nie było już nikogo, kto mógłby zaprotestować.
Napisano 8 godzin temu8 godz 6 minut temu, Rafal Wojtunik napisał:Ale, że nie mają kompetencji? Zatrudnia się niekompetentne osoby tylko ze względu na to, że są nie-białe? To wystarcza?Oczywiście, że mają kompetencje. To chyba jasne, że zatrudnia się fachowców w poszczególnych zawodach.11 minut temu, Rafal Wojtunik napisał:Oczekuję, że zrozumiane zostaje, że skoro mieliśmy w kulturze dekady przygód białych facetów, to może fajnie będzie to troszkę zbalansować. Wiele osób się cieszy, że znajdzie swoją reprezentację na ekranie.skoro rozumiesz ten mechanizm:Wiele osób się cieszy, że znajdzie swoją reprezentację na ekranie.to powinieneś zrozumieć analogiczny:Wiele osób się smuci, że nie znajdzie swojej reprezentacji na ekranie.ale oczywiście mamy tu zastrzeżenia, że niebiałym wolno się cieszyć i smucić, natomiast zarówno radość i smutek białych to rasizm, lub jeśli ktoś litościwy i dobroduszny jak Ty, to może jeszcze nie rasizm lecz już z pewnością co najmniej zachowanie rasistowskie17 minut temu, Rafal Wojtunik napisał:Sposób, w jaki to obrazujesz, sugeruje, ze to jest wręcz wojna Hollywood przeciwko białym. Dobrze rozumiem?nie kinetyczna otwarta wojna, po prostu antybiała kampania. Będzie Ci pewnie trudno zrozumieć tę perspektywę, pewnie bys potrzebował żeby statystyczna większość producentów podpisała kwit typu "tak, nienawidzimy białych mężczyzn" czy czegoś w tym stylu, niestety nie wszystkie działania są jawne i nie wszystkie motywacje otwarcie prezentowane i tak dalej i tym podobnie, ale czasami jak się spojrzy holistycznie na agregat różnych działań, to wyłania się wektor w którym te działania podążają. I wiedz, że w pełni zdaję sobie sprawę jak łatwo osobie która w ten sposób rozumuje przypiąć łatkę foliarza i paranoika XD17 minut temu, Rafal Wojtunik napisał:A więc tak. Oczekuję, żeby było inaczej, bo miejsce na ekranie i w produkcji należy się wszystkim, niezależnie od koloru, płci i orientacji. Czerpię radość z tego, że czarna osoba może zobaczyć, że syrenka jest do niej podobna, że młoda osoba homo, czy trans może zobaczyć, że na ekranie jest bohater podobny do niej/jego. Uważam, że to po prostu fajne. Nic mi to nie zabiera, że Predator jest ciemnobeżowy. Białych hetero herosów nie zabraknie, a miejsca na tej kanapie jest dużo, można się trochę przesunąć.Ok, spoko, cieszę się, że się cieszysz. To nie jest tak, że ja siedzę na tej kanapie i sprzedaję buta na ryj małym czarnym trans dziewczynkom, żeby przypadkiem hegemonia białego hetero faceta nie spadła z 99.99% na 99.98%. Wiem, że napisałeś, że Ty się cieszysz i chcesz żeby wszystkim było fajnie aby wyszło na zaszadzie kontrastu, że ja się pienię i chcę, żeby wszystkim było niefajnie (oprócz białych hetero facetów ofc). Ja się tu produkuję nie po to żeby obronić Twierdzę Hollywood dla swojej i Twojej rasy, tylko po to, żeby spróbować zredukować Twoje skonfundowanie, bo pisałeś że nie rozumiesz skąd się te hejty bierą i bierą, może zrozumiesz tylko musisz zrozumieć radykalnie inne punkty widzenia a z tym wszyscy mamy ciężko.
Napisano 8 godzin temu8 godz 19 minut temu, Rafal Wojtunik napisał:żeby udawać, że to wątek o AI, kolega wpisywał randomy w google i Google mu wyhalucynowały nieistniejącą piosenkę Britney:a tak pamiętam tę jej piosenkę, widziałem teledysk
Napisano 8 godzin temu8 godz @EthicallyChallenged Ok, sprowadzasz to do tego, że skoro dawane jest nie-białym hetero-facetom, to jest im zabierane. Przecież jest nadal dużo filmów z konwencjonalnym bohaterem. Jak widzisz w tabelce, to jest nadal grubo ponad połowa blockbusterowych produkcji w ostatnich 10 latach (19 na 36). Więc masz sporą reprezentację.
Napisano 8 godzin temu8 godz 3 minuty temu, Rafal Wojtunik napisał:Ok, sprowadzasz to do tego, że skoro dawane jest nie-białym hetero-facetom, to jest im zabierane.No ale chyba przyznasz, że ilość stanowisk nie jest nieograniczona, więc co za tym idzie obsadzanie tych stanowisk to gra o sumie zerowej? Więc możemy semantycznie się bawić ale na to samo wychodzi, prawda?4 minuty temu, Rafal Wojtunik napisał:Więc masz sporą reprezentację.To nie jest moja reprezentacja, ja się nie czuję reprezentowany w żadnych Hollywoodzkich postaciach. Ale jeśli mówimy o białych cisheteronormatywnych gościach, to oczywiście możesz stwierdzić, że "nadal jest dużo", ale sam fakt, że napisałeś "nadal", automatycznie implikuje, że następuje zmiana, że jest trend. Ludzie mają tendencję do ekstrapolacji obserwowanych przez siebie trendów.
Napisano 7 godzin temu7 godz @EthicallyChallenged Nie do końca o sumie zerowej, bo ogólna ilość produkcji wzrasta, mamy oczywiście falę kryzysu post covidowego i destabilizacje w związku z ogólną atmosferą na świecie, ale jednak trend jest bardzo, bardzo w górę w porównaniu do zeszłego wieku i początku obecnego.Tak możesz napisać, że nie wzrośnie do nieskończoności. Na jakim ratio się to wg ciebie realistycznie skończy? Ile% biąłych męskich protagonistów zostanie, jeśli pozwolimy Hollywoodowi na tą agendę?
Napisano 7 godzin temu7 godz 3 minuty temu, Rafal Wojtunik napisał:Nie do końca o sumie zerowej, bo ogólna ilość produkcji wzrasta, mamy oczywiście falę kryzysu post covidowego i destabilizacje w związku z ogólną atmosferą na świecie, ale jednak trend jest bardzo, bardzo w górę w porównaniu do zeszłego wieku i początku obecnego.Tak możesz napisać, że nie wzrośnie do nieskończoności.Ogólna liczba nie może wzrastać w nieskończoność, bo liczba widzów nie może wzrastać w nieskończoność. Walka o oczosekundy narzuci limit liczbie powstających produkcji. Gra jest o sumie zerowej jeśli rozpatrujemy to w procentowej dystrybucji tych ról, postaci, kto trzyma żurawia z mikrofonem, kto rysuje conceptarty itp7 minut temu, Rafal Wojtunik napisał:Na jakim ratio się to wg ciebie realistycznie skończy? Ile% biąłych męskich protagonistów zostanie, jeśli pozwolimy Hollywoodowi na tą agendę?😀A tak poważnie, to zależy, co masz na myśli, co obierzemy za"koniec"? Masz na myśli jakąś datę? Wydarzenie? Moment, w którym zbankrutuje ostatnie fizyczne kino? Musimy obrać jakąś definicję tego końca aby próbować na to pytanie odpowiedzieć, a takie futurologie i tak są bez sensu.
Napisano 7 godzin temu7 godz @EthicallyChallenged skończy = czyli moment gdzie dywersyfikacja w kinie przestanie narastać, na jakim % Hollywoodzcy producenci się zatrzymają? 50? Białych mężczyzn jako protagoniści? 10? Totalna anihilacja, zero mężczyzn - seksmisja?Wiem, że nie jesteś wróżką, chodzi mi o twoje wrażenie.
Napisano 7 godzin temu7 godz 4 minuty temu, Rafal Wojtunik napisał:@EthicallyChallenged skończy = czyli moment gdzie dywersyfikacja w kinie przestanie narastać, na jakim % Hollywoodzcy producenci się zatrzymają? 50? Białych mężczyzn jako protagoniści? 10? Totalna anihilacja, zero mężczyzn - seksmisja?Wiem, że nie jesteś wróżką, chodzi mi o twoje wrażenie.Bardzo trudno to oszacować, bo jest wiele zmiennych. Poza tym procentowa ilość białych aktorów/postaci na ekranie to tylko jeden element, nie tak istotny moim zdaniem. Ważniejsze jest, w jaki sposób są okazywane i stylizowane, jakimi archetypami jawią się na ekranie.Załózmy na potrzeby dyskusji, że Hollywood to antybiała instytucja. Jaki % białych aktorów jest optymalny, żeby przedstawić białoheteronormatywnych w jak najgorszym świetle? Gdzieś pomiędzy 0 a 100 % lol. Możesz napisać scenariusz w którym wszyscy są biali i przedstawić ich jako potwory. Możesz też napisać scenariusz w którym nikt nie jest biały i wspomina się białych lub w jakiś inny sposób odnosi się do nich pośrednio jako do potworów. I wszystko pomiędzy.
Napisano 5 godzin temu5 godz @EthicallyChallenged No właśnie o to pytam, czy tak właśnie jest? Czy Hollywood to atybiała instytucja, która planuje przedstawić białoheterofacetów w jak najgorszym świetle? Taki jest plan? Jeśli tak, to dlaczego? Jak to się ma do tego, że nadal większość tych realnie wpływowych producentów to biali faceci (i założę się, że jednak w grubej większości hetero)? Albo do tego, że nie ma finansowych powodów, żeby eliminować męską widownię?
Napisano 5 godzin temu5 godz 1 minutę temu, Rafal Wojtunik napisał:większość tych realnie wpływowych producentów to biali faceci (i założę się, że jednak w grubej większości hetero)abstrahując od tego, czy jest to prawdziwe stwierdzenie czy nie, czy byłby to dla Ciebie zbyt duży mindfuck gdybym powiedział, że można być jednocześnie białym i antybiałym?
Napisano 5 godzin temu5 godz Bynajmniej, ale nie wydaje mi się to realistyczne na tą skalę. Oczywiście mamy np. żydów nazistów, albo gejów w grupach skrajnie prawicowych. Takie coś zwykle funkcjonuje w grupach represjonowanych. Tymczasem taki scenariusz wymagałby zgadania się kilku osób, które naprawdę nie sprawiają takiego wrażenia. t.j sądzisz, że David Zaslav, Bob Iger czy Bruckheimer są właśnie takimi osobami?
Napisano 4 godziny temu4 godz Jeśli pytasz, czy ci trzej panowie są jednocześnie biali i antybiali, to oczywiście we wszystkich trzech przypadkach odpowiedź brzmi nie.A czy byłbyś w stanie, niezależnie od tego kim są ci producenci, dopuścić myśli, że ich działania, decyzje i cele są w mniejszym lub większym stopniu antybiałe?
Napisano 4 godziny temu4 godz Może też zapytam: Czy jest taka opcja, żeby jednak pokojowo i grzecznie i w pełnej kulturze dopuścić trochę te niedoreprezentowane mniejszości do głównych ról?
Napisano 3 godziny temu3 godz Biali heteroseksualni mężczyźni to dosyć szeroka kategoria, dużo nacji czy warstw społecznych się do niej zalicza/zaliczało :D Dla mnie to szufladkowanie oparta o stereotyp, wolałbym jednak zobaczyć jakiegoś człowieka w filmie. Edytowane 3 godziny temu3 godz przez jakubziom
Napisano 3 godziny temu3 godz 5 minutes ago, jakubziom said:Biali heteroseksualni mężczyźni to dosyć szeroka kategoria, dużo nacji czy warstw społecznych się do niej zalicza/zaliczało :D Dla mnie to kategoryzacja oparta o stereotyp, wolałbym jednak zobaczyć jakiegoś człowieka w filmie.Lista jest tu:https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_most_expensive_filmsMożesz własnoręcznie zrobić reaserch ilu protagonistów to ludzie:)
Napisano 3 godziny temu3 godz Z tym udowadnianiem na podstawie tabelek, ze wcale tak nie jest jak widzicie na wlasne oczy ze jest, to podobna sytuacja jak z tym kiedy brakuje ci kasy ale w tv oglaszaja ze jest zajebiscie bo PKB kraju, bo jakas tam "srednia", bo to, tamto i sramto. A kasy jak nie miales tak nie masz :DUdawanie, udawanie, udawanie...Wszystko jest dzielem przypadku, przesadzacie, jestescie przeczuleni itd. itp.Netfliksowy "dokumentalny" o czarnej Kleopatrze, o ktorej wiemy ponad wszelka watpliwosc ze nie byla czarna jest takim wlasnie "przypadkiem" i wcale nie manipulacja za ktora stoi ideologia. Wypominanie tego, ze nie byla czarna to tylko kolejny przejaw naszych rasowych uprzedzen.Film "The Woman King" o czarnej... krolu (?) gdzie zmienia sie historie kobiecego regimentu Agojie, ktory glownie zajmowal sie lapaniem innych czarnych by sprzedac ich w niewole na jakas heroiczna walke. Wszystkie czlonkinie tego regimentu byly uznawane za "zony krola" ale film jakos zapomina o tym wspomniec. To ze, czesc z nich byla wcielona sila po tym jak ich mezowie lub ojcowie poskarzyli sie krolowi na ich zachowanie umknelo uwadze tworcow obrazu. O tym, ze lapaly ludzi zeby sprzedac ich w niewole tez jakos sie im "zapomnialo". Ja rowniez o tym ze czlonkinie byly brutalnie obrzezane. Ale za to udalo sie dodac nieistniejaca "zenskiego krola". Ten film wcale nie jest klamliwa propaganda. Nic z tych rzeczy! "The film blends historical elements with creative storytelling to craft its narrative". To tylko "creative storytelling", nienawidzaca kobiet bando rasistow!Postac Macrinusa w drugim Gladiatorze, grana przez znakomitego skadinad Denzela Washingtona (ktory nawet nie przeszkadzal mi w ekranizacji szekspirowskiej komedii "Wiele hałasu o nic" gdzie raczej Szekspir nie myslal o czarnych postaciach...). Czarny imperator! Postac historyczna! O taki byl czarny:Czyz nie widac tych klasycznych rysow prosto z Afryki Subsaharyjskiej? Nie? O wy rasistowscy dranie! "This historical revisionism erases North African identities to impose a simplistic and incorrect vision of history"Ale to wszystko przypadki sa, macie jakas obsesje rasistowska jak to zauwazacie.W zyciu podobnie. Two-tier policing w UK, gdzie ida do wiezienia na wiele miesiecy ludzie za "naughty message on FB" a Pakistanskie gangi gwalca masowo dziewczynki i wszyscy laza wokol nich tylko pierdolac o "racial tensions" i nic nie robiac. To wszystko nie istnieje. Sie zrobi film o jakims gangu bialych gwalcacym dziewczynki za jakis czas i problem zniknie.BLM pali pol miasta? "Mostly peaceful protest". Ktos ma w Anglii angielska flage w dzien Sw. Jerzego, patrona Anglii? Prowokuje mniejszosci! W niemczech kobieta nazwala gwalciciela swinia? Nie pomyslala o jego kolorze skory i spedzila weekend w wiezieniu.Ale mamy niezauwazac, siedziec cicho, bo biedne "underrepresented" mniejszosci cierpia. Przynajmniej w statystykach przestepczosci nie ma problemu z niedoreprezentowaniem... Ale to tez zle bo "dlaczego mieszasz do filmow te zupelnie nie zwiazane problemy?".Critical race theory nauczana w szkolach? Siedz cicho, nie zauwazaj, mowimy o filmach z reszta!Ostatnio czarny koles zamordowal nozem bialego - zrobili konferencje prasowa na ktorej rodzina tego czarnego oplakiwala jego zly los, a ojciec zamordowanego chlopaka chcacy pokojowo sie wypowiedziec (nie wiem skad mial nerwy ma ten facet...) zostal wyprowadzony przez policje a rodzina czarnego zabojcy sie oburzyla co za brak szacunku ze strony tego ojca...I tak to sie wszystko ladnie kreci. Udawac, ze nie widzisz, siedziec cicho, go with the program. A jak nie to jestes rasista. Albo przesadzasz, wyolbrzymiasz, masz obsesje, nienawidzisz... A to tylko rase tu omawiamy a mamy jeszcze cale genderowe szalenstwo. Tez "biedni ludzie" ktorych trzeba otoczyc opieka i zatroszczyc sie zeby tylko gej mogl grac geja. Oczywiscie gej moze tez grac hetero ale zeby hetero zagral geja?! A co to jest jakies udawanie? W AKTORSTWIE?!I tak dalej i tak dalej i tak dalej...Ale to wszystko nasze nienawistne wymysly sa.1 hour ago, Rafal Wojtunik said:No i dalej nie wiem dlaczego? Jakie są tu motywacje?A jakie byly motywacje prawdziwych nazistow walczacych o czystosc rasy? Pytasz o motywacje szalencow. Szalenstwo ich motywuje. Nie ma racjonalnego powodu. Sa powody tak samo sensowne jak w przypadku Muzulmanow chcacych wymordowac wszystkich niemuzulmanow. Powody rownie racjonalne jak w przypadku osob, ktore uwazaja ze nie sa tym kim sie urodzily tylko jakas wymyslona wczoraj plcia. No i oczywiscie wladza i dominacja nad innymi. Koniec koncow top sie liczy - mozliwosc kontroli nad innymi, dyktowanie im jak maja zyc, co myslec. Powod jest drugorzedny - jakis sie znajdzie. Oczywiscie zawsze jest to powod szlachetny i dobry a ta reszta jest zla i trzeba ich zniszczyc. Edytowane 1 godzinę temu1 godz przez adek Z Adolescent to fake news (łatwo sprawdzić).
Napisano 3 godziny temu3 godz 43 minuty temu, Rafal Wojtunik napisał(a):Może też zapytam: Czy jest taka opcja, żeby jednak pokojowo i grzecznie i w pełnej kulturze dopuścić trochę te niedoreprezentowane mniejszości do głównych ról?Oczywiście, ja jestem też za tym, żeby ekipa składała się z przedstawicieli tych mniejszości, może wtedy zrobią bardziej autentyczny film.
Napisano 3 godziny temu3 godz Ja ogólnie uważam, że przecenia się te całe Stany i Hollywood, jest przecież też np. Bollywood i to już inna kultura, czy masa produkcji azjatyckich, które weszły do mainstreamu.Nie wspominając już o świetnym kinie irańskim. Edytowane 3 godziny temu3 godz przez jakubziom
Napisano 3 godziny temu3 godz Ale ani Indie ani Iran nie bada mainstreamowe na zachodzie a tym samym nie beda wplywac na kulture zachodu. A skoro o tym mowa - odnosze wrazenie ze w produkacjach Indyjskich i Iranskich inne rasy oraz mniejszosci seksualne sa niedoreprezentowane. Nalezaloby to zmienic, prawda? Czekam na heroiczna walke o wiecej LGBT i czarnych w Iranskich filmach.
Napisano 2 godziny temu2 godz @Nezumi Adolescent nie był zainspirowany przez morderstwo popełnione przez czarnego psychola. Szerzysz nieprawdziwe informacje. To fakenews. Scenarzysta spędził mnóstwo czasu w manosferze, żeby zbadać temat i on chyba wie lepiej, na czym się opierał. Na wyspach temat morderstw popełnianych przez dzieci jest popularny i kilkukrotnie był wałkowany na ekranach. Mieli trochę takich sytuacji.EDIT: Jak ci coś nie pasuje do tezy, to jest to udawane i przekłamane, bo widzisz na własne oczy predatora murzyna i wszyscy inni też, przecież pisali, że wygląda, jakby miał alergie na orzeszki ziemne. Ja czuję, że wyczerpałem temat, niemniej dziękuję za dyskusję.@jakubziom W pełni się zgadzam, ja akurat średnio z kinem Bollywoodu, ale lubię dziwaczne europejskie kino. Edytowane 2 godziny temu2 godz przez Rafal Wojtunik Czas kończyć.
Napisano 2 godziny temu2 godz Ah, żeby nie było, tak, "dokument" o Kleopatrze to spory error, ale też uważam, że kolor aktorki jest tu najmniejszym problemem. Nie rozpisuję się, bo nie warto.