Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witam szanowne grono forumowicz贸w.
Ponad miesi膮c temu, w kt贸rym艣 w膮tku cieszy艂em si臋, 偶e w ko艅cu i do mnie (po 8 latach p艂acz贸w i b艂aga艅) dotrze cywilizacja czyli internet 艣wiat艂owodowy. Oczywi艣cie rado艣膰 by艂a przedwczesna, sprawa, teoretycznie, jest jeszcze w toku, ale najprawdopodobniej wszystko sko艅czy si臋 w niekorzystny dla mnie spos贸b. Gdy dostan臋 ju偶 ostateczne informacje to planuj臋 wszystko opisa膰- je艣li do tego dojdzie to gwarantuj臋, 偶e poziom niekompetencji, ilo艣ci wtop i innych aspekt贸w tej sprawy na ka偶dym jej szczeblu wywali wasz 偶enadometr ponad skal臋. Og贸lnie, powa偶nie si臋 zastanawiam nad publikacj膮 "felietonu" na wszystkich dost臋pnych social mediach...ale o tym potem..

Obecnie posiadam internet Orange do 80 mb/s (czyli realnie max 40mb/s przy dobrej pogodzie i w nocy). Charakterystyka internetu pomara艅czowej firmy: dzia艂a jak syf, upload wi臋kszych plik贸w crashuje po艂膮czenie, download wi臋kszych plik贸w uniemo偶liwia korzystanie cho膰by z przegl膮darki. U偶ytkowanie go jest fatalne, szczerze nienawidz臋 tej firmy przez podej艣cie do klienta oraz to, 偶e robi膮 co chc膮 wiedz膮c, 偶e maja monopol na us艂ug臋.聽

Po wybudowaniu聽na naszym terenie nadajnik贸w istnieje mo偶liwo艣膰 podpisania umowy na internet 5g z Plusa (ten prawdziwy 5g). Pr臋dko艣膰 jak膮 oferuj膮 to "do 600mb/s" i limitem danych do pobrania 1tb/miesi膮c za (z grubsza) 250 z艂 miesi臋cznie.
Czy kto艣 z Was mo偶e z tego korzysta艂? Jak to wygl膮da je艣li chodzi o spadki pr臋dko艣ci/stabilno艣膰? R贸wnie偶 je艣li chodzi o pingi w grach i utrat臋 pakiet贸w danych.聽
Og贸lnie wol臋 wszystko tradycyjnie, po kablu, ale desperacko szukam alternatywy...
Jutro planuj臋 odwiedzi膰 punkt Plusa i poprosi膰 o te 15 testowych dni, ale wiadomo, 偶e to za ma艂o by realnie oceni膰 czy ma to sens.

• Odpowiedzi 78
  • Wy艣wietle艅 3,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ja tam na internet nie narzekam聽馃槈聽 I to wszystko na 1Gbit ethernecie edit: a tak naprawd臋 internet by艂 tak wolny, 偶e licznik si臋 bugowa艂 i jakie艣 pr臋dko艣ci z kosmosu wy艣wietla艂 XD聽

• B膮d藕 zmian膮 kt贸r膮 chcesz widzie膰 w 艣wiecie 馃檪聽

• U mnie tak 艣rednio okolo 300 GB przy czym ja raczej oszczednie uzywam, czyli np yt w 480p jak w 艣redniowieczu 馃檪 艢wietnie rozumiem te problemy z netem, jak mieszka艂em w krakowie (w centrum) to jed

Posted Images

Napisano
7 godzin temu, RaVirr napisa艂:

Witam szanowne grono forumowicz贸w.
Ponad miesi膮c temu, w kt贸rym艣 w膮tku cieszy艂em si臋, 偶e w ko艅cu i do mnie (po 8 latach p艂acz贸w i b艂aga艅) dotrze cywilizacja czyli internet 艣wiat艂owodowy. Oczywi艣cie rado艣膰 by艂a przedwczesna, sprawa, teoretycznie, jest jeszcze w toku, ale najprawdopodobniej wszystko sko艅czy si臋 w niekorzystny dla mnie spos贸b. Gdy dostan臋 ju偶 ostateczne informacje to planuj臋 wszystko opisa膰- je艣li do tego dojdzie to gwarantuj臋, 偶e poziom niekompetencji, ilo艣ci wtop i innych aspekt贸w tej sprawy na ka偶dym jej szczeblu wywali wasz 偶enadometr ponad skal臋. Og贸lnie, powa偶nie si臋 zastanawiam nad publikacj膮 "felietonu" na wszystkich dost臋pnych social mediach...ale o tym potem..

Obecnie posiadam internet Orange do 80 mb/s (czyli realnie max 40mb/s przy dobrej pogodzie i w nocy). Charakterystyka internetu pomara艅czowej firmy: dzia艂a jak syf, upload wi臋kszych plik贸w crashuje po艂膮czenie, download wi臋kszych plik贸w uniemo偶liwia korzystanie cho膰by z przegl膮darki. U偶ytkowanie go jest fatalne, szczerze nienawidz臋 tej firmy przez podej艣cie do klienta oraz to, 偶e robi膮 co chc膮 wiedz膮c, 偶e maja monopol na us艂ug臋.聽

Po wybudowaniu聽na naszym terenie nadajnik贸w istnieje mo偶liwo艣膰 podpisania umowy na internet 5g z Plusa (ten prawdziwy 5g). Pr臋dko艣膰 jak膮 oferuj膮 to "do 600mb/s" i limitem danych do pobrania 1tb/miesi膮c za (z grubsza) 250 z艂 miesi臋cznie.
Czy kto艣 z Was mo偶e z tego korzysta艂? Jak to wygl膮da je艣li chodzi o spadki pr臋dko艣ci/stabilno艣膰? R贸wnie偶 je艣li chodzi o pingi w grach i utrat臋 pakiet贸w danych.聽
Og贸lnie wol臋 wszystko tradycyjnie, po kablu, ale desperacko szukam alternatywy...
Jutro planuj臋 odwiedzi膰 punkt Plusa i poprosi膰 o te 15 testowych dni, ale wiadomo, 偶e to za ma艂o by realnie oceni膰 czy ma to sens.

Njabardziej wkurza w tych du偶ych firmach, 偶e maja w dupie klienta i tak na prawd臋 nigdy nie dostajesz tego za co p艂acisz.

NIe masz tam nigdzie jakiej艣 lokalnej firmy? 250 brzmi sporo, do tego limit.聽聽

Przetestuj dobrze i pozapisuj wyniki bo potem mo偶e ci nagle zwolni膰.聽 Tak podobno robi膮聽 偶eby nie obci膮偶a膰 sieci.聽

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, michalo napisa艂:

Njabardziej wkurza w tych du偶ych firmach, 偶e maja w dupie klienta i tak na prawd臋 nigdy nie dostajesz tego za co p艂acisz.

NIe masz tam nigdzie jakiej艣 lokalnej firmy? 250 brzmi sporo, do tego limit.聽聽

Przetestuj dobrze i pozapisuj wyniki bo potem mo偶e ci nagle zwolni膰.聽 Tak podobno robi膮聽 偶eby nie obci膮偶a膰 sieci.聽

Jedyna firma, kt贸ra 艣wiadczy us艂ugi pod moim adresem to Orange, maj膮 monopol i "je艣li si臋 nie podoba to mo偶e pan zerwa膰 umow臋" bo wiedz膮, 偶e nie mam absolutnie 偶adnej alternatywy (poza tym 5g od paru miesi臋cy).
250 z艂 to ca艂kiem sporo, prawda, zw艂aszcza za niewiadom膮 i z limitem- ale by艂em gotowy zap艂aci膰 12-13k za doprowadzenie 艣wiat艂owodu (tylko, 偶e nie chc膮 mi na to p贸ki co pozwoli膰). Jak wspomnia艂em, przemawia przeze mnie desperacja, boj臋 si臋 tych "radi贸wek" okrutnie, a bardzo ci臋偶ko znale藕膰 niesponsorowane opinie na ten temat 馃槓

Napisano

Orange jest za du偶ym molochem, 偶eby si臋 dobudowali do klienta, nawet z dop艂at膮 klienta, chyba, 偶e znasz lokalnego technika to mo偶na wtedy bezpo艣rednio z nim podj膮膰 temat. W kwestii 5G, to w teorii powinno dzia艂a膰, w praktyce popatrz na mapach BTS贸w, gdzie masz najbli偶szy maszt obs艂uguj膮cy to 5G, bo si臋 oka偶e, 偶e masz 5km przez las i dupa zbita. Wczytaj si臋 te偶 w umow臋 jakie pr臋dko艣ci s膮 gwarantowane, bo warto艣ci marketingowe to z regu艂y s膮 maksymalne, a w umowie powinien by膰 zapis o pr臋dko艣ciach u艣rednionych albo minimalnych, je艣li pami臋膰 mnie nie myli to min. chyba 30% warto艣ci deklarowanej. Je偶eli 艂膮cze nie spe艂nia tego, to masz prawo do zerwania umowy bez kar. Oczywi艣cie to trwa, bo najpierw trzeba kilkukrotnie reklamowa膰 us艂ug臋.

W kwestii okresu testowego, to niestety cz臋sto jest tak, 偶e na pocz膮tku dzia艂a dobrze, a potem 艂膮cze celowo, b膮d藕 nie, jest degradowane. Problem te偶 zaczyna si臋, w przypadku mobilnych internet贸w, gdy us艂uga zyskuje na popularno艣膰 w danym rejonie, co przek艂ada si臋 na co raz gorsze dzia艂anie.

Sprawd藕 sobie na stronie UKE ( https://wyszukiwarka.uke.gov.pl/ ), lub jakie艣 innej wyszukiwarce operator贸w, czy na pewno nie ma jakiego艣 lokalnego operatora w Twoim rejonie. Uprzedzam, 偶e wyszukiwarka UKE czasem kuleje i pokazuje te偶 us艂ugi dost臋pne na poziome operatorskim, a nie enduserowym.

Starlink jest sporo dro偶szy od 5G, ale wydaje mi si臋 pewniejsz膮 us艂ug膮. Co prawda, 偶eby popyka膰 w CS'a mog膮 by膰 za wysokie pingi 馃槢

Napisano
  • Autor

@EthicallyChallenged聽jednak cena i pingi starlinka mnie ju偶 zabijaj膮 馃槓

@blood_brother聽Akurat Orange w przypadku 艣wiat艂owodu jasno powiedzia艂o, 偶e nie interesuje ich m贸j adres (mimo corocznych obietnic, 偶e ju偶 zaraz Pana pod艂膮czymy). Play natomiast ch臋tnie by mnie pod艂膮czy艂, ale Nexera musi zrobi膰 dodatkowe roboty, kt贸re s膮 dla nich nieekonomiczne. Obecnie jest wybudowana studnia dla mojego adresu, ale wszystko rozchodzi si臋 o dodatkowe koszty (przecisk podziemny oko艂o 20-30 metr贸w), kt贸re nie s膮 obj臋te dofinansowaniem programu Polski Cyfrowej. Mimo, 偶e chce zap艂aci膰 za te roboty to nikt nie chce mi da膰 takiej mo偶liwo艣ci (z niewiadomych dla mnie przyczyn). Jeszcze czekam na odpowied藕 czy mog臋 te przy艂膮cze zrobi膰 w ca艂o艣ci na sw贸j koszt i za艂atwieniem wszelkich formalno艣ci, ale czuj臋, 偶e to te偶 nie b臋dzie mo偶liwe xD
Co do UKE- po kr贸tce,聽moja sprawa聽ich nie interesuje oraz nic nie mog膮 w tej sprawie zrobi膰. Jasno dosta艂em informacj臋, 偶e mog臋 do nich pisa膰, ale odpowied藕 b臋dzie ta艣mowa. I tak, absolutnie nie ma 偶adnych innych operator贸w, sprawdza艂em wielokrotnie i obdzwoni艂em wszystkich聽馃槓聽Pewnie wkr贸tce opisz臋 wszystko szczeg贸艂owo i zobaczysz jakie to wszystko by艂o absurdalne.

Napisano
1 godzin臋 temu, RaVirr napisa艂:

聽boj臋 si臋 tych "radi贸wek" okrutnie, a bardzo ci臋偶ko znale藕膰 niesponsorowane opinie na ten temat 馃槓

Mia艂em radiowe par臋 miech贸w.聽

Problem taki ze nie jest zbyt szybkie (24Mb) ale u mnie dzia艂a艂o bez zarzutu i 偶adnego problemu. 24mb jest do 偶ycia, mo偶na by艂o sobie netflixa oglaa膰 (zwyk艂y tv/komp wi臋c nie testowa艂em 4k i wy偶szych rozdzielczo艣ci)

Co prawda giere 80 gb chyba ze 2 dni 艣ciaga艂em - red dead online.

I da艂o rad臋 grac膰 normalnie po sieci.聽

Z mojego komina do komina z nadajnikiem by艂o w miar臋 nie zak艂贸cona droga, nic nie zas艂膮nia艂o.

Kumpel mieszzka na wiosce, te偶 mia艂 jakie艣 mobilne g艂upoty i w ko艅cu wskoczy艂 na radi贸wk臋 t膮 co ja, tyle 偶e pakiet 12 MB i twierdzi艂 偶e te偶 jest ok.聽

Wszystko lepsze od tych operator贸w聽imo.

Edytowane przez michalo

Napisano

Z do艣wiadczenia jako lokalny operator mog臋 Ci tylko powiedzie膰, 偶e je艣li chcesz co艣 realnie zdzia艂a膰 to musisz rozmawia膰 bezpo艣rednio z ekipami, kt贸re to buduj膮. Nie 偶adne infolinie, biura, handlowcy, oni zawsze b臋d膮 mieli Ci臋 gdzie艣, bo jeste艣 tylko drog膮 kom贸rk膮 w arkuszu, kt贸ra nigdy si臋 nie zwr贸ci. To samo w kwestii ewentualnej poprawy dzia艂ania obecnej us艂ugi Orange. Powiniene艣 spr贸bowa膰 dorwa膰 nr do technika, kt贸ry grzebie w Orangowej szafie, najprawdopodobniej b臋dzie to inna firma, albo jaka艣 sp贸艂ka c贸rka, i bezpo艣rednio z nim si臋 dogada膰.

Co do UKE to nie mia艂em na my艣li kontaktowania si臋 z nimi, bo co ich obchodzi, 偶e kto艣 nie ma internetu. Chodzi艂o mi tylko, 偶eby spojrze膰 na ich mapk臋, bo mo偶e jest kto艣 o kim nie wiesz. Ale z tego co widz臋 to ju偶 zagl膮da艂e艣 w ka偶dy k膮t w poszukiwaniu lepszego internetu 馃槢

W kwestii 艂膮czy radiowych, to potrafi膮 by膰 super stabilne i wydajne, ale to ju偶 zale偶y od operatora, czy oszcz臋dza na sprz臋cie, czy nie.

Edytowane przez blood_brother

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, blood_brother napisa艂:

Z do艣wiadczenia jako lokalny operator mog臋 Ci tylko powiedzie膰, 偶e je艣li chcesz co艣 realnie zdzia艂a膰 to musisz rozmawia膰 bezpo艣rednio z ekipami, kt贸re to buduj膮. Nie 偶adne infolinie, biura, handlowcy, oni zawsze b臋d膮 mieli Ci臋 gdzie艣, bo jeste艣 tylko drog膮 kom贸rk膮 w arkuszu, kt贸ra nigdy si臋 nie zwr贸ci. To samo w kwestii ewentualnej poprawy dzia艂ania obecnej us艂ugi Orange. Powiniene艣 spr贸bowa膰 dorwa膰 nr do technika, kt贸ry grzebie w Orangowej szafie, najprawdopodobniej b臋dzie to inna firma, albo jaka艣 sp贸艂ka c贸rka, i bezpo艣rednio z nim si臋 dogada膰.

Tutaj te偶 jest ciekawa akcja bo na naszym terenie wci膮偶 jest ekipa, kt贸ra buduje sie膰 i technicy m贸wili, 偶e bez problemu mo偶na to ogarn膮膰, ale musz臋 doga膰 si臋 z Nexer膮 by unikn膮膰 sytuacji, w kt贸rej b臋d臋 mia艂 po艂o偶ony 艣wiat艂ow贸d, a oni i tak nie pozwol膮 z tego korzysta膰 馃槃
Tymczasem wzi膮艂em na pr贸b臋 t臋 opcj臋 5g od Plusa, postawi艂em na biurku i je艣li chodzi o pr臋dko艣ci to wygl膮da to tak:
image.png.03c5104be106b8e539488cc7e6124229.png

Napisano

No i troch臋 maj膮 racj臋, 偶e Nexera musi da膰 przyzwolenie, nawet ciche, ale jednak. Je偶eli ta przybudowa nie zjada ca艂ego Twojego bud偶etu to warto j膮 rozwa偶y膰, bo to zawsze jeden krok bli偶ej, je艣li nie dla Nexery/Orange, to dla kogo艣 innego, a je艣li tego nie zrobisz teraz, a oka偶e si臋, 偶e dostaniesz zielone 艣wiat艂o od operatora to i tak b臋dziesz w dupie 馃槢

Na jaki okres jest ta umowa 5G za 250z艂/msc? Mo偶e da si臋 wzi膮膰 niewiele dro偶ej bezterminow膮 i je艣li si臋 zdegraduje to bez problemu j膮 rozwi膮偶esz. I co si臋 dzieje po przekroczeniu limitu, bo 1TB limitu to du偶o i niedu偶o, zale偶y co si臋 robi w internecie.

Napisano

jak wroce do doku z wakajek, to sprawdze na swoim ruterze miesieczny bilans zurzycia internetu w calej chacie. Niestety stad nie mam dostepu (ale zaraz sprawdze) to bys mial mniej wiecej info jak wyglada zurzycie. Ja duzo plikow przerzucam i generalnie 80% czasu na kompie to vpn do pracy. Takze powinno byc w miare miarodajne.

Daj chwile sprobuje z telefonu sie zalogowac聽

Napisano
  • Autor

Jak najbardziej si臋 im nie dziwi臋, sam nie chcia艂bym inwestowa膰 tyle kasy gdy nie mam pewno艣ci, 偶e zostan臋 pod艂膮czony 馃槃 Ja jestem zdecydowany na t臋 budow臋, potrzebuj臋 tylko jaki艣 realnych zg贸d od Nexery by nie zosta膰 na lodzie.

Ta umowa 5G jest na okres 24 miesi臋cy, ale nie by艂o opcji na bezterminow膮. Posiedz臋 przez te 2 tygodnie, ju偶 widz臋, 偶e problem mo偶e by膰 g艂贸wnie z pingiem (faluje), ale chce tez ustawi膰 urz膮dzenie w normalnym miejscu- obecnie postawi艂em na pod艂odze, w k膮cie domu, przy szafie w zabudowie tylko po to by sprawdzi膰 czy w og贸le dzia艂a :)聽

Teraz, KLICEK napisa艂:

jak wroce do doku z wakajek, to sprawdze na swoim ruterze miesieczny bilans zurzycia internetu w calej chacie. Niestety stad nie mam dostepu (ale zaraz sprawdze) to bys mial mniej wiecej info jak wyglada zurzycie. Ja duzo plikow przerzucam i generalnie 80% czasu na kompie to vpn do pracy. Takze powinno byc w miare miarodajne.

Daj chwile sprobuje z telefonu sie zalogowac聽

U mnie przez ostatnie 30 dni pokazywa艂o na ca艂膮 chat臋 oko艂o 450GB- ale te偶 nie mam za bardzo ochoty 艣ci膮ga膰 gier/du偶ych plik贸w bo za d艂ugo to trwa wi臋c nie jest to warto艣膰 miarodajna 馃檪

A, i limit danych dotyczy tylko 艣ci膮gania, wysy艂a膰 mo偶na na tym 5G do obucha.

Napisano
3 minuty temu, RaVirr napisa艂:

Jak najbardziej si臋 im nie dziwi臋, sam nie chcia艂bym inwestowa膰 tyle kasy gdy nie mam pewno艣ci, 偶e zostan臋 pod艂膮czony 馃槃 Ja jestem zdecydowany na t臋 budow臋, potrzebuj臋 tylko jaki艣 realnych zg贸d od Nexery by nie zosta膰 na lodzie.

Ta umowa 5G jest na okres 24 miesi臋cy, ale nie by艂o opcji na bezterminow膮. Posiedz臋 przez te 2 tygodnie, ju偶 widz臋, 偶e problem mo偶e by膰 g艂贸wnie z pingiem (faluje), ale chce tez ustawi膰 urz膮dzenie w normalnym miejscu- obecnie postawi艂em na pod艂odze, w k膮cie domu, przy szafie w zabudowie tylko po to by sprawdzi膰 czy w og贸le dzia艂a :)聽

U mnie przez ostatnie 30 dni pokazywa艂o na ca艂膮 chat臋 oko艂o 450GB- ale te偶 nie mam za bardzo ochoty 艣ci膮ga膰 gier/du偶ych plik贸w bo za d艂ugo to trwa wi臋c nie jest to warto艣膰 miarodajna 馃檪

spoczko 450 gb to by sie w miare zgadzalo wiec git, aczkolwiek ja zakladam ze mam troche wieksze zuzycie聽馃檪聽ja mam jeszcze taka opcje ze zoncia duzo oglada netflixa i to nabija dosc sporo danych. Niestety nie moge sie zalogowac przez telefon... Jak wroce na chate porobie Ci screeny z ostatnich kilku miesiecy, tam mam rozpisane urzadzenia i co ile mniej wiecej zabiera na wykresie 馃槈

Napisano
  • Autor

Dzi臋kuwa 鉂わ笍
Je艣li inni daliby rad臋 sprawdzi膰 ile mniej wi臋cej wykorzystuj膮 danych to by艂bym wdzi臋czny za info 馃檪

Edytowane przez RaVirr

Napisano

U mnie tak 艣rednio okolo 300 GB przy czym ja raczej oszczednie uzywam, czyli np yt w 480p jak w 艣redniowieczu 馃檪

艢wietnie rozumiem te problemy z netem, jak mieszka艂em w krakowie (w centrum) to jedyn膮 opcj膮 by艂 internet radiowy od lokalnego operatora, kt贸ry w sumie dzia艂a艂 ok, ale nie by艂 demonem pr臋dko艣ci. Odk膮d wr贸ci艂em do rodzinnego miasta to jedyn膮 opcj膮 na przyzwoity internet jest LTE. Tyle dobrze, 偶e BTSa mam blisko wi臋c pr臋dko艣ci sa spoko, no ale limity danych to z艂o.

Od jakiego艣 czasu korzystam z PLAY - kupuje starter za 5 i tam jest 100 GB na dobry pocz膮tek, jak si臋 konczy to biore nowa - tak, mam ca艂e pude艂ko zuzytych kart. Do tego mam drug膮 kart臋 z rokiem waznosci konta na ktorej aktywuje sobie usluge noce bez limitu - od p贸艂nocy do 9 rano, wiec jak potrzebuje sciagnac cos duzego to z tego korzystam. Jest troche zabawy ze zmienianiem kart ale dla mnie to obecnie najlepsza opcja.

Mieli zak艂adac swiat艂ow贸d na mojej ulicy, i tak juz zakladaja kilka lat.

Napisano
4 minuty temu, bigworm napisa艂:

na mojej ulicy w mapach jest zaznaczony jak byk 艣wiat艂ow贸d. TO chyba by艂 przekr臋t z projektem "Internet dla mazowsza". Czyli jest linia albo peszel 馃槈聽b nie ma operatora.

Ile ja si臋 nadzwoni艂em zanim podda艂em

Ale zamiast jakie艣 mobilne rozwi膮zania uderzy艂em po lokaln膮 radi贸k臋.

A za p贸艂 roku jedzie samoch贸d z podnosnikiem a tam logo mojego operatora wisi .聽 Rozwieszali na s艂upach kabel.聽

Za chwile mia艂em ju偶 300 mb ze 艣wiat艂owodu, do tego taniej ni偶 radiowe.聽

Teraz podpina si臋 pod nich orange ze swoj膮 ofert膮, po jakim艣 roku dopiero.

Wida膰 ten zakopany to jaki艣 przekr臋t skoro nikt nie mo偶e si臋 do niego przy艂膮czy膰.聽

Napisano

@michalo聽o ile jest tam 艣wiat艂ow贸d, a nie stalowy drucik na dofinasowanko i cze艣膰 - kasa jest, dofinansowania nikt nie sprawdzi艂 i looz.聽
Ja dalej jad臋 dalej na radj贸wce, bo jak mi machery zacz臋艂y m贸wi膰 o swoim jedynym dobrym planie na pod艂膮czenie 艣wiat艂owodu. Przez komin i po blasze dachu - BO TAK i inaczej sie NIE DA! Cho膰 jest stary wypu艣cik na kabel telefoniczny i nawet dziury nie trzeba wierci膰. To im powiedzia艂em: Albo zrobimy to tak jak trzeba, albo wcale - no i pojechali 馃檪

Napisano
  • Autor
1 godzin臋 temu, bigworm napisa艂:

U mnie tak 艣rednio okolo 300 GB przy czym ja raczej oszczednie uzywam, czyli np yt w 480p jak w 艣redniowieczu 馃檪

....

U mnie bardzo cz臋sto potrafi spada膰 do 144p, zazwyczaj 480p to normalna opcja, a 720p ju偶 potrafi si臋 ci膮膰

I widzisz, u mnie tak samo, mieli zak艂ada膰, mieli zak艂ada膰, w ko艅cu za艂o偶yli, ale i tak to niczego nie zmienia xD

My艣l臋, 偶e najp贸藕niej w pi膮tek przedstawi臋 Wam skr贸towo ca艂膮 sytuacj臋 bo dzisiaj otrzyma艂em kolejnego maila od Polski Cyfrowej, kt贸rego albo 藕le zrozumia艂em (dlatego dopyta艂em by mie膰 pewno艣膰) albo osi膮gn膮艂em granic臋 irracjonalno艣ci, kt贸rej ju偶 chyba nie ma opcji przekroczy膰 馃槃
B膭D殴CIE CZUJNI

Edytowane przez RaVirr

Napisano

@RaVirr聽ciekawy trailer... ciekawy... ciekawe czy historia te偶 b臋dzie? Czy jak to teraz bywa najlepsze da艂e艣 na zapowiedzi a potem oka偶e si臋 偶e wszystko sko艅czy艂o si臋 dobrze i dosta艂e艣 tak du偶膮 "refundacj臋", 偶e teraz zamiast robi膰 projekty siedzisz na tarasie z drinem w r臋ku i rzucasz kokosami w turyst贸w w swoim domku na Karaibach 馃槈馃尨

Edytowane przez Mortom

Napisano
19 minut temu, Mortom napisa艂:

@michalo聽o ile jest tam 艣wiat艂ow贸d, a nie stalowy drucik na dofinasowanko i cze艣膰 - kasa jest, dofinansowania nikt nie sprawdzi艂 i looz.聽
Ja dalej jad臋 dalej na radj贸wce, bo jak mi machery zacz臋艂y m贸wi膰 o swoim jedynym dobrym planie na pod艂膮czenie 艣wiat艂owodu.

Bo to by艂 przekr臋t

http://petronews.pl/czytelnik-w-jakim-celu-zakopano-pol-miliarda-zlotych/?fbclid=IwAR29ATCYpMlhqbY5lzq1dIuanWmljCis6h8_Y3i5Gzy1jwZu12PzcQ_ucBA

Chodzi艂o wida膰 o uzyskanie kasy z dotacji.

22 minuty temu, Mortom napisa艂:

e, bo jak mi machery zacz臋艂y m贸wi膰 o swoim jedynym dobrym planie na pod艂膮czenie 艣wiat艂owodu. Przez komin i po blasze dachu - BO TAK i inaczej sie NIE DA! Cho膰 jest stary wypu艣cik na kabel telefoniczny i nawet dziury nie trzeba wierci膰. To im powiedzia艂em: Albo zrobimy to tak jak trzeba, albo wcale - no i pojechali 馃檪

Kur艂a ja sam swoim powiedzia艂 "Panooowie u mnie to szybciutko, kominem dawajcie" 馃槢聽no i co prawda nie po blasze ale sobie wisi napr臋偶ony i przez komin wentylacyny wpada do skrzyneczki.

Napisano

Tak tylko wtr膮c臋 dla wyja艣nienia. "Internet dla mazowsza" to jest sie膰 艣wiat艂owodowa, ale dla ruchu mi臋dzy operatorami. Czyli dzi臋ki tej sieci, za pewn膮 op艂at膮, firma Krzaczex mo偶e sobie przyj艣膰 do wsi gdzie le偶y IDMowy 艣wiat艂ow贸d i zrobi膰 sobie tam sw贸j w臋ze艂 ju偶 dla lokalnej infrastruktury, kt贸r膮 ju偶 musi sama wybudowa膰. Ale jednak jest to spore u艂atwienie dla ma艂ych operator贸w.

Aa, i nie m贸wi臋, 偶e nikt na tym nie przyci膮艂 grubej kasy, ale nie jest te偶 do ko艅ca, 偶e ca艂a kasa posz艂a w piach 馃槢

Napisano
7 minut temu, michalo napisa艂:

Bo to by艂 przekr臋t

http://petronews.pl/czytelnik-w-jakim-celu-zakopano-pol-miliarda-zlotych/?fbclid=IwAR29ATCYpMlhqbY5lzq1dIuanWmljCis6h8_Y3i5Gzy1jwZu12PzcQ_ucBA

Chodzi艂o wida膰 o uzyskanie kasy z dotacji.

Kur艂a ja sam swoim powiedzia艂 "Panooowie u mnie to szybciutko, kominem dawajcie" 馃槢聽no i co prawda nie po blasze ale sobie wisi napr臋偶ony i przez komin wentylacyny wpada do skrzyneczki.

No ba jak kto lubi... mi jeszcze MISZCZOWIE chcieli pu艣ci膰 nad dzia艂k膮 i drog膮 do s膮siada (nisko), maj膮c 艂adny mi艂y s艂up NA MOJEJ DZIA艁CE, gdzie ich 艣wiat艂ow贸d juz by艂. Tylko trzeba by艂o ze szpuli podci膮gn膮膰 now膮 nitk臋. Jak maj膮 taki Internet聽jak fachowc贸w to聽(Stimo - mo偶e kto艣 z okolic Krosna to b臋dzie zna艂), to unikn膮艂em b贸lu g艂owy na lata 馃槈

Napisano
3 godziny temu, blood_brother napisa艂:

Aa, i nie m贸wi臋, 偶e nikt na tym nie przyci膮艂 grubej kasy, ale nie jest te偶 do ko艅ca, 偶e ca艂a kasa posz艂a w piach

No ale tak jak u mnie, jest ten zakopany niby 艣wiat艂ow贸d ale nie ma w艂a艣ciciela. Lokalna firma sw贸j pu艣ci艂a po s艂upach a teraz Orange od niej chyba dzier偶awi linie czy jak tam si臋 dogaduj膮. Ale z ziemi nadal nic.

3 godziny temu, Mortom napisa艂:

No ba jak kto lubi... mi jeszcze MISZCZOWIE chcieli pu艣ci膰 nad dzia艂k膮 i drog膮 do s膮siada (nisko), maj膮c 艂adny mi艂y s艂up NA MOJEJ DZIA艁CE, gdzie ich 艣wiat艂ow贸d juz by艂. Tylko trzeba by艂o ze szpuli podci膮gn膮膰 now膮 nitk臋. Jak maj膮 taki Internet聽jak fachowc贸w to聽(Stimo - mo偶e kto艣 z okolic Krosna to b臋dzie zna艂), to unikn膮艂em b贸lu g艂owy na lata

NIe no to maskara. Ja mam s艂up bezpo艣rednio pod domem i z okna widz臋 to pude艂eczko co tam wisi 馃槈

A jak ma wisie膰 to ju偶 lepiej niechwisi u mnie nad dachem ni偶 przechodzi przez 艣ciany. Dzi臋ki temu mykowi, mog艂em swobodnie zmodyfikowa膰 w domu miejsce gdzie jest bridge i聽 router.聽

Napisano
  • Autor

@blood_brother聽a skoro siedzisz w bran偶y to mia艂bym pytanie w sumie techniczne.
Chodzi mi o pingi w grach. Mianowicie- z miedzi膮 Orange zawsze mam powy偶ej 60ms op贸藕nienia, ale cz臋sto czu膰 jakby to by艂o 300ms (mimo innych wskaza艅). Mn贸stwo ludzi, kt贸rzy korzystaj膮 z Orange ma te same odczucia- po zmianie internetu, przy takich samych pingach (czyli 60ms) komfort grania jest du偶o lepszy.

Testuj膮c ten mobilny 5G ping mi mocniej skacze i nieco si臋 podwy偶szy艂 w por贸wnaniu do Orange (oko艂o 70 ms), ale w og贸lnym rozrachunku gierki online wydaj膮 si臋 dzia艂a膰 du偶o stabilniej i nie dziej膮 si臋 cyrki (lagi, desynki itp).

Dla mnie, na ch艂opski rozum (hehe) op贸藕nienie to op贸藕nienie, ale mo偶e podpowiesz mi co mo偶e powodowa膰 tego typu odczucia?
Wcze艣niej wspomnia艂em, 偶e m贸j Orange ma przy uploadzie bardzo du偶e problemy- czy w tym mo偶e tkwi膰 problem? W sensie- 偶e op贸藕nienia s膮 zbli偶one w obu sieciach, ale przez z艂y upload mam negatywne wra偶enia z grania? Dodam tylko, 偶e gdy w co艣 gram i chce wys艂a膰 jaki艣 wi臋kszy plik to (o ile nie crashuje ca艂ego neta)- dostaj臋 dc z gry.

Napisano
4 godziny temu, michalo napisa艂:

No ale tak jak u mnie, jest ten zakopany niby 艣wiat艂ow贸d ale nie ma w艂a艣ciciela. Lokalna firma sw贸j pu艣ci艂a po s艂upach a teraz Orange od niej chyba dzier偶awi linie czy jak tam si臋 dogaduj膮. Ale z ziemi nadal nic.

Zarz膮dc膮 tego IDMowego 艣wiat艂owodu jest Agencja Rozwoju Mazowsza. To z ni膮 podpisuje si臋 wszystkie umowy na us艂ugi itd. Tak jak ju偶 wspomnia艂em, nie jest to 艣wiat艂ow贸d do ko艅cowego pod艂膮czania dom贸w. Np. ten lokalny operator co zbudowa艂 sie膰 ju偶 na s艂upach, m贸g艂 skorzysta膰 z tego IDMowego 艣wiat艂owodu, 偶eby "dostarczy膰" internet do swojej sieci, a nie samodzielnie dobudowywa膰 si臋 ze swojego "藕r贸d艂a". Oczywi艣cie nie musia艂, ale chodzi mi o zobrazowanie sytuacji.

Analogicznie mo偶na te偶 skorzysta膰 ze 艣wiat艂owod贸w magistralnych Orange na poziomie operatorskim i mo偶na od nich bra膰 albo "gotowy internet" albo sam przesy艂 ze swojego 藕r贸d艂a. Pewnie nie wsz臋dzie, ale w mojej okolicy wszystkie te du偶e szafy Orange, sk膮d wychodz膮 ich us艂ugi, czy to miedziane, czy 艣wiat艂owodowe, zasilane s膮 艂膮czem 艣wiat艂owodowym. To, 偶e @RaVirr ma problemy z internetem nie musi wynika膰 bezpo艣rednio ze s艂abej jako艣ci us艂ug Orange, jednak nie broni臋 ich tutaj, bo wiem jak jest, ale z samych problem贸w technologicznych, jak odleg艂o艣膰 po miedzi od takiej szafy, czy do艣膰 szybko post臋puj膮ca degradacja kabli miedzianych, kt贸re cz臋sto wisz膮 ju偶 po kilkadziesi膮t lat, nawet je艣li od ostatniego s艂upa do domu s膮 do艣膰 艣wie偶e.

@RaVirr Ping sam w sobie jest s艂abym wyznacznikiem jako艣ci dzia艂ania internetu. G艂贸wnie dlatego, 偶e sam z siebie jest ma艂ym pakietem, kt贸ry bez wi臋kszych problem贸w wsz臋dzie si臋 przeci艣nie, nawet przy s艂abych 艂膮czach. Owszem daje og贸lny obraz co si臋 dzieje, ale jednak ruch w internecie opiera si臋 na wi臋kszych pakietach, kt贸rych ruchu ping jako taki nie odzwierciedla. Jak jeszcze sie膰 przy kt贸rej pracuj臋 mia艂a cz臋艣膰 radiow膮, to cz臋sto przy zg艂aszanych problemach z internetem przez klient贸w zwyk艂e pingi sz艂y w czasach rz臋du 5-30ms, ale wystarczy艂o zwi臋kszy膰 rozmiar pakietu testowego i sypa艂y si臋 same timeouty, co potwierdza艂o marudzenie klienta, i trzeba by艂o reagowa膰, najcz臋艣ciej wymian膮 sprz臋tu.

Napisano
  • Autor

@blood_brother聽tutaj te偶 trafi艂e艣, bo te kable miedziane by艂y wykonane chyba z ponad 20 lat temu, Orange nie chce ich modernizowa膰/wymieni膰 bo "lada dzie艅 b臋dzie 艣wiat艂ow贸d i modernizacja miedzi jest nieekonomiczna", a prowadzone s膮 po ga艂臋ziach drzew.
Dzi臋ki za rozja艣nienie sprawy ping贸w, to wiele t艂umaczy. Zastanawiam si臋 czy jest mo偶liwo艣膰 poruszenie sprawy w UKE w sprawie jako艣ci tego internetu i r贸偶nic mi臋dzy tym co dostaj臋, a tym co deklaruj膮..

Napisano

https://cik.uke.gov.pl/uslugi-teleko/pomiar-predkosci-internetu/umowy/

W umowie powiniene艣 mie膰 okre艣lone pr臋dko艣ci poni偶ej kt贸rych mo偶esz 艣mia艂o reklamowa膰 us艂ug臋. Je艣li nie masz to te偶 mo偶esz pisa膰 do UKE. Chocia偶 z drugiej strony UKE udost臋pni艂o do艣膰 upierdliwy certyfikowany speedtest (certyfikacja ko艅czy si臋 w grudnie br.), kt贸ry jest dobr膮 podstaw膮 do ewentualnych roszcze艅.

https://pro.speedtest.pl/

Napisano
  • Autor

W umowie mam, 偶e maj膮 dostarczy膰 minimum 10% deklarowanej warto艣ci pobierania :))聽

Napisano
  • Autor
15 minut temu, KLICEK napisa艂:

pamietam pamietam 馃槃聽na chacie bede w niedziele dopiero 馃槃

MAM NADZIEJ臉, 呕E OPALONY HISZPA艃SKIM S艁O艃CEM CZY CO艢

Napisano
  • Autor
1 godzin臋 temu, Destroyer napisa艂:

Drugi dzie艅, ustawi艂em router 5G na biurku, pod艂膮czy艂em wszystko kabelkami. Ustawi艂em na piramidzie xD i taki oto odczyt:
unknown.png
a taka oto piramidka suaj:
IMG_20220825_152820.jpg

A o starlinku czyta艂em, 偶e (podobno) boryka si臋 z tymi samymi problemami co LTE+ du偶o wi臋ksze pingi 馃槥

Edytowane przez RaVirr

Napisano
35 minutes ago, RaVirr said:

Drugi dzie艅, ustawi艂em router 5G na biurku, pod艂膮czy艂em wszystko kabelkami. Ustawi艂em na piramidzie xD i taki oto odczyt:
unknown.png
a taka oto piramidka suaj:
IMG_20220825_152820.jpg

A o starlinku czyta艂em, 偶e (podobno) boryka si臋 z tymi samymi problemami co LTE+ du偶o wi臋ksze pingi 馃槥

Jak co艣 to mo偶esz si臋 jeszcze zainteresowa膰 anten膮 zewn臋trzn膮 5G, gdy korzysta艂em z GPRS, 4G czy co tam jeszcze wtedy by艂o dziadowskiego to taka antena zawieszona na budynku i poci膮gni臋ta kablem do odbiornika USB sticka robi艂a robot臋 i nawet na zadupiu jako艣 to dzia艂a艂o i sygna艂 by艂 bez por贸wnania mocniejszy i stabilniejszy. Ale jak jest szczyt ruchu to i tak wydajno艣膰 poleci na 艂eb wtedy.聽

Napisano
  • Autor
15 minut temu, Destroyer napisa艂:

Jak co艣 to mo偶esz si臋 jeszcze zainteresowa膰 anten膮 zewn臋trzn膮 5G, gdy korzysta艂em z GPRS, 4G czy co tam jeszcze wtedy by艂o dziadowskiego to taka antena zawieszona na budynku i poci膮gni臋ta kablem do odbiornika USB sticka robi艂a robot臋 i nawet na zadupiu jako艣 to dzia艂a艂o i sygna艂 by艂 bez por贸wnania mocniejszy i stabilniejszy. Ale jak jest szczyt ruchu to i tak wydajno艣膰 poleci na 艂eb wtedy.聽

Akurat ten router nie ma opcji dorzucenia zewn臋trznej anteny, ale obecnie zasi臋g jest na 100% wi臋c raczej nie ma potrzeby....

Co do wydajno艣ci- no tego si臋 w艂a艣nie obawiam. Sprawdzam w r贸偶nych porach speed testem i nic si臋 nie dzieje. Z drugiej strony- Pani z obs艂ugi w punkcie jasno powiedzia艂a, 偶e chyba jestem pierwszym nabywc膮- nikt tego internetu na naszym terenie nie bierze bo:
a) Du偶a cz臋艣膰 ma 艣wiat艂ow贸d w samym mie艣cie
b) Cena jest nie do przeskoczenia dla wi臋kszo艣ci os贸b

Istnieje mo偶liwo艣膰, 偶e ludzi, kt贸re korzystaj膮 z tego odbiornika i pasma 5G jest mo偶e ze 100 w mojej okolicy xD Czekam na weekend, powinno by膰 mocniejsze ob艂o偶enie sieci.聽
Mam te偶 plan zadzwoni膰 do Plusa i spyta膰 czy maj膮 jakie艣 informacje o stanie obci膮偶enia na tym terenie, ale pewnie nie b臋d膮 mi mogli odpowiedzie膰 nawet je艣li b臋d膮 wiedzieli xD

Napisano
  • Autor

Nie no, ta pr臋dko艣膰 to jest ultra luksus i je艣li nic si臋 nie zadzieje to pewnie przy tym zostan臋. R贸偶nica mi臋dzy Orange po miedzianym kablu, a 5G z powietrza jest nie do opisania- liczbowo oko艂o 8x szybciej聽馃槃

Napisano

300+ to ju偶 jest wypas i nie ma co narzeka膰, mia艂em tyle ale teraz mam po艂ow臋 tego a potrafi臋 pliki po 14 gb sci膮ga膰 od klienta i do艣膰 szybko idzie 馃檪聽Upload mam podobny i kilka GB przepcha膰 to ju偶 chwil臋 zajmuje ale najcz臋艣ciej tak du偶o nie potrzebuj臋 tylko czasem kto艣 ma fancy 偶yczenie na 4k i prores 4444 馃檪

Co do pr臋dko艣ci to bym si臋 nie martwi艂 tylko bardziej o te limity. Nie wiem jak jest teraz ale dawniej jak korzysta艂em z mobilengo netu to jak obcinaj膮 pr臋dko艣膰 to do 16kbs czy czego艣 r贸wnie absurdalnie ma艂ego tak 偶e nawet meili ju偶 si臋 na tym nie da sprawdzi膰. Tylko wtedy to ja mia艂em limit 100gb a nie 1Tb i mi jeszcze baba gada艂a, 偶e nikt tyle nie u偶yje podczas normalnego u偶ytkowania, to jej m贸wi臋 " s艂uchaj babo 艣ci膮gam wied藕mina 3 goty to ju偶 50Gb schodzi, mody HD textrures, hd meshes, go艂e baby HD, ca艂y dzie艅 ogl膮dania youruba, poprzesy艂am pliki z pracy, wieczorem ogl膮dne netflixa i ju偶 pod 100GB mog臋 podchodzi膰 w ci膮gu jednego dnia a nawet si臋 nie staram"聽馃檪聽Przy 1TB to ju偶 nie b臋dzie trzeba tak cisn膮膰聽i powinno wystarczy膰聽bez ograniczania si臋 ale dobrze mie膰 r臋k臋 na pulsie i to monitorowa膰 偶eby nie zabrak艂o聽w ostatnie dni.聽

No i za moich czas贸w by艂o nagminne聽to, 偶e kt贸rego operatora by艣 nie聽wybra艂 to przy testach mia艂e艣 priorytet a jak si臋 testy sko艅czy艂y聽to by艂e艣 wrzucany do jednego wora z ca艂膮 reszt膮 i parametry spada艂y czasem聽bardzo dramatycznie,聽 trzeba聽by艂o si臋 naprawd臋 mocno u偶era膰 偶eby co艣 si臋 poprawi艂o albo聽偶eby zerwa膰 umow臋. Jak sobie przypomn臋 jakie mia艂em przej艣cia z internetem to jak flashbacki jak z vietnamu, te ponad 12 lat temu to nawet siedzia艂em聽na mobilnym + satelitarnym聽z gointenrnet czy potem z onetu i miesi臋cznie聽rachunki wtedy potrafi艂y przebi膰 600z艂 co dzisiaj pewnie mia艂o bo聽warto艣膰 w okolicy 1k a wcale zamo偶ni nie byli艣my, not even close ale trzeba by艂o mie膰 jakie艣 okno na 艣wiat z tego zacofanego wychodka po艣rodku niczego聽馃檪聽Teraz ju偶 tam podobno聽艣wiat艂ow贸d聽po艂o偶yli nawet ale chyba nie uruchomili dostaw bo nie ma jeszcze operatora czy czego艣.聽

Napisano
  • Autor

@Destroyer聽znaczy tutaj tak przewrotnie troch臋 napisz臋.. Je艣li nie zwr贸c臋 5G to tak czy owak nie zrezygnuj臋 z kablowego internetu (jak si臋 uda to przenios臋 do innego operatora) w najni偶szym pakiecie za jakie艣 drobne (chyba 30mb/s) w艂a艣nie tak na wszelki wypadek 馃槃
I znowu mam podobne do艣wiadczenia odno艣nie priorytet贸w- obawiam si臋, 偶e po okresie testowym nie b臋dzie ju偶 tak kolorowo jak teraz, cho膰 艂udz臋 si臋, 偶e to ju偶 nie te czasy I NA PEWNO DUZI DOSTAWCY TAK NIE ROBI膭 xD

Napisano
  • Autor

Czas na opowie艣膰- postaram si臋 napisa膰 w do艣膰 mocnym skr贸cie bo i tak b臋dzie to bardzo d艂ugi post, pomijaj膮c du偶膮 doz臋 emocjonalno艣ci xD
Oczywi艣cie na wszystko to, o czym pisz臋, mam dowody w postaci screenshot贸w/maili itd.

Historia zaczyna si臋 mniej wi臋cej w roku 2014, kiedy mia艂em ju偶 do艣膰 wielokrotnie wspomnianego wy偶ej Orange. Zatruwa艂em im i sobie 偶ycie telefonami by w ko艅cu internet przez nich dostarczany zacz膮艂 jako tako dzia艂a膰. Oczywi艣cie infolinia nie mog艂a w niczym pom贸c, wszystko u nich by艂o elegancko "i pewnie u mnie w domu co艣 jest nie tak". Kilka wizyt technik贸w, rozk艂adane r臋ce i diagnoza- stare miedziane kabelki nie wyrabiaj膮 i dlatego to wszystko dzia艂a jak dzia艂a. Pro艣by o modernizacj臋 ko艅czy艂y si臋 corocznym "ju偶 za rok b臋dzie 艣wiat艂ow贸d, nieekonomiczne jest dla nas reperowanie starej, istniej膮cej infrastruktury"

Pod koniec roku 2018 zaczynaj膮 si臋 konsultacje spo艂eczne i wizje lokalne w zwi膮zku z faktyczn膮 budow膮 sieci 艣wiat艂owodowej. Pracowa艂em wtedy w firmie, kt贸ra musia艂a udzieli膰 zg贸d na wej艣cia do budynk贸w wi臋c by艂em jednym z pierwszych, kt贸rzy wiedzieli o inwestycji. Dosta艂em informacje, 偶e musz臋 przes艂a膰 adres i fotk臋 domu pod wskazany adres mailowy by by膰 uj臋ty w planach. Oczywi艣cie to zrobi艂em i wystarczy艂o tylko czeka膰.

Jako艣 w 2020 roku faktycznie m贸j adres, na mapie internetowej Nexery (czyli inwestora), mia艂 oznaczenie "budujemy sie膰 do tego adresu".聽 RADO艢CI NIE BY艁O KO艃CA.

Wiadomo, zdarzy艂a si臋 pandemia, roboty si臋 przesun臋艂y, ale oko艂o po艂owy 2021 wszystko ruszy艂o pe艂n膮 par膮. Za oknem wykopaliska, a na mojej twarzy u艣miech. W mi臋dzyczasie par臋 telefon贸w do orange by upewni膰 si臋, 偶e wszystko gra (i wszystko gra艂o- "ju偶 za rok b臋dziecie mieli dost臋p do 艣wiat艂owodu").

Inwestycja si臋 zamkn臋艂a, roboty budowlane usta艂y wi臋c kolejny telefon do Orange i otrzyma艂em nast臋puj膮ce wie艣ci "z racji tego, 偶e ju偶 zima to Pan zg艂osi si臋 do nas na wiosn臋/lato przysz艂ego roku. Wtedy b臋dziemy mogli zaj膮膰 si臋 pod艂膮czeniem"

Pocz膮tek lata 2022- Na teren naszego miasta znowu zjecha艂y ekipy budowlane wi臋c dzwoni臋 do Orange i m贸wi臋, 偶e chcia艂bym ju偶 ten 艣wiat艂ow贸d. Podaj臋 adres- rozmowa wygl膮da mniej wi臋cej tak:
-wie Pan co, ale do tego adresu nie ma mo偶liwo艣ci pod艂膮czenia 艣wiat艂owodu
-........ ale jak to?
- no nie ma mo偶liwo艣ci
- przecie偶 2 lata temu i w zesz艂ym roku m贸wili艣cie, 偶e wszystko jest za艂atwione i wystarczy czeka膰. W takim razie chcia艂bym zapyta膰- ile mam jeszcze czeka膰?
- oowiem Panu tak- nie ma mo偶liwo艣ci i nawet nie ma w planach by kiedykolwiek by艂a mo偶liwo艣膰
- ..... nie rozumiem?
- niestety, w tej sprawie nic wi臋cej nie mog臋 zrobi膰- czy mog臋 w czym艣 jeszcze pom贸c?
- ......... nie, dzi臋kuj臋, do widzenia

Standardowo oburzenie pomieszane z rozczarowaniem. Szukam ofert od innych operator贸w i znajduj臋- Play i jaka艣 firma RFC, kt贸rej nie znam oferuj膮 dost臋p do 艣wiat艂owodu. Pomy艣la艂em, 偶e pewnie pomy艂ka na internetowych mapach. Dzwoni臋 do Play.
Konsultant informuje, 偶e wszystko jest gotowe, mo偶emy podpisa膰 umow臋, przyjad膮 technicy i pod艂膮cz膮. Podpisa艂em umow臋, wystarczy艂o poczeka膰 tydzie艅 i sprawa mia艂a by膰 za艂atwiona.聽

Pierwsza wizyta technik贸w ko艅czy si臋 nieco przewidywanym przeze mnie "Niestety nie da si臋 tego zrobi膰 bo nie ma wolnego dropa w studni". No nic, dzwoni臋 do Play, prosz臋 o wyja艣nienie sprawy.
Na drugi dzie艅 dostaj臋 informacj臋, 偶e przyjecha艂 technik firmy Nexera i stwierdzi艂, 偶e poprzedni technicy pomylili studzienki. Kolejna wizyta um贸wiona na za 2 tygodnie.

Przyje偶d偶aj膮 um贸wieni technicy, wyszed艂em z nimi, pokazuj臋 im jakie s膮 studzienki w okolicy, znajdujemy prawid艂ow膮. Faktycznie, wszystko jest przygotowane (widzia艂em na w艂asne oczy), oni potwierdzaj膮, 偶e normalnie da si臋 pod艂膮czy膰. Jest jedno, du偶e ALE- nale偶y robi膰 przecisk pod ziemi膮 i kopa膰 ju偶 na moim terenie... Oni przyjechali w sk艂adzie dwuosobowym, z drabin膮. Temat odroczony, ma przyjecha膰 fachowiec w celu wyceny rob贸t.聽

Tydzie艅 p贸藕niej rzeczywi艣cie zjawia si臋 przedstawiciel Nexery i m贸wi, 偶e jakim艣 cudem u nich na mapach zasz艂a pomy艂ka. Numerem mojego budynku by艂 u nich oznaczony budynek s膮siaduj膮cy z moim (odleg艂o艣膰 obu od siebie to jakie艣 10 metr贸w). Jak to si臋 sta艂o? Nie wiem- ka偶da mapa online/projektowa nie zawiera艂a takich b艂臋d贸w. On te偶 nie wie. Zbiera dane, sprawdza odleg艂o艣ci, spisuje roboty. Przecisk oko艂o 20-30 metr贸w na terenie gminy + wykop pod 艣wiat艂ow贸d na moim terenie. Kosztami rob贸t na terenie gminy, co do zasady, obci膮偶ony jest inwestor.聽 Przedstawiciel dzwoni do w艂adnych jak wygl膮da sytuacja, s艂ysz臋, 偶e "g贸ra" nie jest zbytnio zadowolona. M贸wi臋 mu, 偶e je艣li Nexera nie zgodzi si臋 na pokrycie koszt贸w to jestem gotowy na partycypacj臋 lub zap艂acenie za wszystko z w艂asnej kieszeni. Potrzebuj臋 oczywi艣cie zna膰 koszty ("bo wie Pan, je艣li wycenicie to na 50k to oczywi艣cie nie b臋d臋 zainteresowany 馃槈聽").

Kilka dni p贸藕niej dostaj臋 informacj臋 od jednego z ich pracownik贸w, 偶e z przyczyn ekonomicznych nie wykonaj膮 tego pod艂膮czenia.
- Wie Pan co, ja nadmienia艂em Waszemu pracownikowi, 偶e mog臋 pokry膰 koszty tylko musz臋 zna膰 cen臋. Czy mo偶e mi pan powiedzie膰 na ile zosta艂a wyceniona ca艂a inwestycja?
- Niestety nie mog臋 udzieli膰 takich informacji
- Czy mo偶e Pan zatem przekaza膰 do "g贸ry", 偶e klient chce za wszystko zap艂aci膰?
- Nie, ja tylko przekazuj臋 informacje, ale nie mog臋 ich przesy艂a膰 do moich prze艂o偶onych. Prosz臋 si臋 kontaktowa膰 z operatorem.

Dzwoni臋 wi臋c do Play, wyja艣niam o co chodzi, prosz臋 by przekazali Nexerze informacje.聽
Jaki艣 tydzie艅 p贸藕niej dostaj臋 smsa, 偶e wszystkie kwestie zosta艂y mi wyja艣nione przy okazji rozmowy z pracownikiem Nexery.

Dzwoni臋 do Play jeszcze raz, wyja艣niam bardziej dobitnie czego od nich oczekuj臋 i prosz臋 jeszcze raz o przekazanie konkretnych informacji Nexerze.聽
2 dni p贸藕niej sms, 偶e ju偶 wszystko zosta艂o mi wyja艣nione i znowu wskazuj膮 na wspomnian膮 rozmow臋 xD Tutaj trac臋 nadziej臋, na jak膮kolwiek pomoc od operatora.

Dzwoni臋 do UKE, opisuj臋 co si臋 sta艂o, otrzymuj臋 odpowied藕 "Pan mo偶e to wszystko zg艂osi膰 pisemnie, ale mog臋 panu przeczyta膰 co Panu odpisz臋" i rzeczywi艣cie czyta, (w skr贸cie), 偶e NO NIC SI臉 MAMY Z TYM WSP脫LNEGO, NIC SI臉 NIE DA ZROBI膯.

W tym samym czasie napisa艂em d艂uga艣nego maila do Polski Cyfrowej (uprzednio r贸wnie偶 telefonowa艂em). Zada艂em konkretne pytania. Dostaj臋 d艂uga艣n膮 odpowied藕, w kt贸rej zostaj臋 poinformowany, 偶e m贸j adres nie jest obj臋ty dofinansowaniem poniewa偶 mam deklarowan膮 przez Orange do UKE pr臋dko艣膰 do 60mb/s (to ciekawe, 偶e po ich deklaracji przed艂u偶a艂em umow臋 na pr臋dko艣膰 do 80mb/s). W zwi膮zku z tym, przyj臋li, 偶e mam wystarczaj膮co dobry internet by by膰 wykluczony z inwestycji. Spyta艂em czy ktokolwiek zwraca uwag臋/robi jakie艣 konsultacje spo艂eczne i weryfikuje dane deklarowane przez operator贸w oraz czy naprawd臋 nie ma dla nich znaczenia to, 偶e mam gotow膮 studnie 艣wiat艂owodow膮 do mojego adresu (na kt贸r膮 przecie偶 wydano pieni膮dze) oraz, 偶e parokrotnie by艂em wprowadzony w b艂膮d co wynika wprost z opisu sytuacji. Otrzyma艂em odpowied藕, ponownie wyja艣niaj膮c膮 dlaczego nie zosta艂em obj臋ty dofinansowaniem (na zasadzie kopiuj/wklej).聽

W mi臋dzyczasie skontaktowa艂em si臋 z kierownikiem rob贸t budowlanych oraz inspektorem. Sprawdzili m贸j adres i t臋 studzienk臋 na projektach. Sama studnia i co si臋 w niej znajduje mo偶e obs艂u偶y膰 do 4 nabywc贸w. W pobli偶u tej studzienki s膮 3 budynki- 1 m贸j i 2 muzeum kultury ludowej. Do tego poinformowali mnie, 偶e akurat ta studnia jest przeznaczona do mojego budynku bo pod艂膮czenia do o艣rodk贸w kultury/szk贸艂 itd s膮 na projekcie inaczej oznaczane.聽
Dodatkowo poinformowa艂 mnie, 偶e on, jako podwykonawca, mo偶e mi t臋 sie膰 wybudowa膰, ale musz臋 za艂atwi膰 formalno艣ci z Nexer膮 (偶eby si臋 nie okaza艂o, 偶e my zrobimy inwestycj臋, a Nexera nie pozwoli si臋 pod艂膮czy膰). Poza tym, w razie awarii, Nexera mo偶e w takim wypadku umywa膰 艂apy i powiedzie膰 "psuje si臋 bo pewnie panu kto艣 藕le wykona艂 pana PRYWATN膭 inwestycj臋.
Jaki jest zatem kolejny problem?
Jedyny kontakt z Nexer膮 jest przez formularze na ich stronie i telefon do biura, kt贸ry wygrzeba艂em z odm臋t贸w telefonu, a nie jest dost臋pny w internecie.聽

Na formularze ze strony nie odpisuj膮, tydzie艅 pr贸b dodzwonienia si臋 skutkowa艂o s艂uchaniem muzyczki- nikt nie odbiera.
Dodam tylko, 偶e Nexera jest firm膮, kt贸ra dosta艂a ponad 700mln dofinansowania, 1mld kredytu i robi inwestycj臋 za oko艂o 3mld...

Sprawa teoretycznie wci膮偶 w toku, ale zastanawiam si臋 czy przy takich przebojach i niekompetencji warto p艂aci膰 12k za inwestycj臋 + 100z艂 miesi臋cznie za us艂ug臋, kt贸ra mo偶e nie dzia艂a膰.

Napisano

dobra, nie wiem czemu stracilem troche danych ale nie pokazuje mi wczesniejszych miesiecy聽馃檪聽nie jest zle, myslalem ze naprawde mam wieksze zuzycie danych 馃檪

200 gb misiecznie okolo mi schodzi z czego dziennie okolo 30gb na wszystko wiec jakby tak liczyc, to 1TB miesiecznie MAX zuzywam.

image.png.5e28b2ad886d2966a4114816c91f3ff0.png

tu mialem urlop, wiec tak o 馃檪聽moj komp okolo 80gb na 2 tygodnie, pozniej pracowy, pozniej netflix + hbo tego zielonego nie znam xD niebieski to lapek pracowy eweliny.

Napisano
  • Autor

Mi, odk膮d wzi膮艂em tego mobilniaka, wychodzi oko艂o 10gb/dzie艅 na ca艂膮 chat臋 (艣ci膮ga艂em troch臋 rzeczy 偶eby przetestowa膰 艂膮cze, pogra艂em, ogl膮da艂em filmiki, robi臋 speedtest 5 razy dziennie w r贸偶nych porach xD). Zak艂adam, 偶e jak raz na jaki艣 czas 艣ci膮gn臋 gierk臋 albo jakie艣 3d skany/tekstury do unreala to nie powinno wyj艣膰 najgorzej 馃槃
Orange tak czy owak zostanie wi臋c jak zbraknie 艂膮cza czy co艣 si臋 popsuje to kryzysowo mog臋 przepi膮膰 kabelki i tyle.聽

Co do 艣wiat艂owodu to przesta艂em mie膰 z艂udzenia, te偶 nie wiem czy racjonalne by by艂o si臋 na niego ewentualnie decydowa膰 po tym jak to wszystko wygl膮da艂o. Zajrza艂em na oceny Nexery w google i widzia艂em, 偶e jak co艣 si臋 psuje to jest problem z napraw膮 i operatorzy nie poczuwaj膮 si臋 do odpowiedzialno艣ci, sprawa stoi, ludzie wkurzeni...
I TAK TO SI臉 呕YJE W TEJ POLSCE.

Jeszcze chcia艂em si臋 upewni膰 jak to jest z tym limitem danych w 5G i zosta艂em oczywi艣cie wprowadzony w b艂膮d xD
1TB jest na wysy艂anie i pobieranie 馃槥

Edytowane przez RaVirr

Napisano

Twoich przeboj贸w nie komentuj臋, bo wcale mnie nie dziwi taki efekt rozm贸w z "du偶ymi" 馃槢

Doczyta艂e艣 co si臋 dzieje po przekroczeniu limitu? Czy spada pr臋dko艣膰, czy naliczaj膮 150z艂 za ka偶de 100kB, czy jeszcze co innego?

Edit:

A rozmawia艂e艣 z tym RFC?

Napisano
  • Autor
57 minut temu, blood_brother napisa艂:

Twoich przeboj贸w nie komentuj臋, bo wcale mnie nie dziwi taki efekt rozm贸w z "du偶ymi" 馃槢

Doczyta艂e艣 co si臋 dzieje po przekroczeniu limitu? Czy spada pr臋dko艣膰, czy naliczaj膮 150z艂 za ka偶de 100kB, czy jeszcze co innego?

Edit:

A rozmawia艂e艣 z tym RFC?

Po przekroczeniu limitu pr臋dko艣膰 spada do 1 mb/s na pobieranie i chyba 0.1mb/s wysy艂anie- nieu偶ytkowe.
Dzisiaj podpisa艂em kolejn膮 umow臋 z Play na ich wersj臋 internetu 5G na test- oni nie maj膮 absolutnie 偶adnych limit贸w na pobieranie/艣ci膮ganie. Sprawdz臋, mo偶e akurat zagra.

Co do tego RFC- tak, dzwoni艂em. Powiedzieli, 偶e musz臋 dop艂aci膰 650z艂 koszt贸w dodatkowych za pod艂膮czenie. Spyta艂em kto to robi- odpowiedzieli, 偶e Nexera xD Wi臋c wyja艣ni艂em jak sprawa wygl膮da, powiedzieli, 偶e oni swoimi si艂ami nic nie robi膮 tylko technicy Nexery wszystko ogarniaj膮- w zwi膮zku z tym "to by nic nie da艂o".

Napisano

Ja bym spr贸bowa艂 z RFC poci膮gn膮膰 temat. Tzn. wszystko na papierze, 偶eby nie by艂o 偶adnego ale. To, 偶e Nexera nie zrobi przy艂膮cza dla Orange do Ciebie, nie znaczy, 偶e nie zrobi dla kogo艣 innego. Ale decyzja Twoja 馃檪

Osobi艣cie nie wierz臋 w taryfy mobilne "tru ril no limit". Zawsze gdy spotyka艂em si臋 z takimi umowami, to jakie艣 limitu okazuj膮 si臋 by膰, co prawda nie ruszaj膮 przeci臋tnego Kowalskiego, ale jednak 馃槢

Napisano
  • Autor
1 godzin臋 temu, blood_brother napisa艂:

Ja bym spr贸bowa艂 z RFC poci膮gn膮膰 temat. Tzn. wszystko na papierze, 偶eby nie by艂o 偶adnego ale. To, 偶e Nexera nie zrobi przy艂膮cza dla Orange do Ciebie, nie znaczy, 偶e nie zrobi dla kogo艣 innego. Ale decyzja Twoja 馃檪

Osobi艣cie nie wierz臋 w taryfy mobilne "tru ril no limit". Zawsze gdy spotyka艂em si臋 z takimi umowami, to jakie艣 limitu okazuj膮 si臋 by膰, co prawda nie ruszaj膮 przeci臋tnego Kowalskiego, ale jednak 馃槢

Wiesz co, akurat Play i T-Mobile rzeczywi艣cie maj膮 bez limitu (tzn jest limit 9999 Tb ale tyle nie przejem 馃槃 ).
Sprawdzi艂em jak u mnie wygl膮da zu偶ycie danych przez ostatnie dni, gdzie w sumie niewiele robi艂em i zjecha艂o 100GB dlatego jutro, z b贸lem serca id臋 odda膰 Plusowy router 馃槓
Kwesti臋 rozwi膮zania umowy na 艣wiat艂ow贸d chyba te偶 mi si臋 jutro uda ogarn膮膰.
Co do samej Nexery- oni mieli mi zrobi膰 przy艂膮cze w imieniu Play, Orange w og贸le nie oferuje mi 艣wiat艂owodu (interesuj膮 ich tylko budynki wielorodzinne), ale.... NO TROCH臉 JAKBY艢 ZGAD艁 CO ZAMIERZAM ZROBI膯.聽

Je艣li ten PLAY mobilny nie pyknie to robi臋 dok艂adnie jak m贸wisz-podpisuj臋 umow臋, p艂ac臋 650z艂 i r贸bcie mordy 馃槃

Napisano
  • Autor

Dobra, min臋艂o sporo czasu wi臋c podsumuj臋 wszystko co si臋 wydarzy艂o.

Przetestowa艂em internety mobilne od T-mobile i Playa- niestety dzia艂a艂y fatalnie. Z艂o偶y艂o si臋 na to (kolejny raz) niefortunne umiejscowienie domu. Wed艂ug tego co powiedzieli mi technicy, dooko艂a mojego miejsca zamieszkania znajduje si臋 kilka nadajnik贸w i anteny g艂upiej膮- losowo 艂api膮 sygna艂y i raz pr臋dko艣膰 by艂a w okolicach 100/50, a za chwil臋 spada艂a do 8/30.聽

Wr贸ci艂em do tematu 艣wiat艂owodu.
W du偶ym skr贸cie planowany fortel nie doszed艂 do skutku, wys艂a艂em do Nexery zapytanie w formie formularza, dobija艂em si臋 do nich przez 3 tygodnie telefonicznie, i faktycznie 1 raz kto艣 odebra艂- mia艂em zosta膰 przekierowany do rozmowy z osob膮 zajmuj膮c膮 si臋 sprawami na moim terenie, roz艂膮czy艂o mnie i w rezultacie kolejny raz ju偶 si臋 nie dodzwoni艂em. Stwierdzi艂em, 偶e na tym ko艅cz臋 starania bo obija艂o to si臋 ju偶 o 艣mieszno艣膰.

I CHYBA DOBRZE WYSZ艁O
Dlaczego? Bo popyta艂em s膮siad贸w jak im si臋 sprawuje ten 艣wiat艂ow贸d i okaza艂o si臋, 偶e dzia艂a fatalnie, internet potrafi roz艂膮cza膰 si臋 kilka razy dziennie, operatorzy zwalaj膮 win臋 na Nexer臋, do Nexery nie da rady si臋 dodzwoni膰 wi臋c jest du偶y problem- czyli dok艂adnie to, co przeczyta艂em i wspomina艂em w po艣cie wy偶ej.聽
Wspomina艂em, 偶e chc臋 zrobi膰 syf, pr贸bowa艂em zg艂asza膰 sytuacj臋 do urz臋d贸w, kt贸re teoretycznie s膮 odpowiedzialne za monitorowanie tego typu spraw- ka偶dy umywa 艂apy i ma w dupie. Finalnie zosta艂aby chyba tylko sprawa dla reportera, ale nie lubi臋 disco polo xD

Finalnie zdecydowa艂em si臋 na 5G od Plusa, przestawi艂em na sztywno odbieranie tylko 5G (bez 4G), pr臋dko艣膰 艣ci膮gania czasem przekracza nawet 400Mb/s, od chwili uruchomienia 偶adnych problem贸w. Limit 1TB niestety jest, ale licz臋, 偶e dodadz膮 ofert臋 bez limitu, z kt贸rej 艣mia艂o skorzystam.聽

Napisano

Je偶eli nie b臋dzie pogorszenia jako艣ci tego netu z Plusa to lepiej ni偶 niejeden po kablu a 1Tb to na spokojnie mo偶na korzysta膰 bez zb臋dnego oszcz臋dzania wi臋c powinno by膰 spoko. Przej艣cia okropne jak cz臋sto w tym kraju ale oby teraz ju偶 by艂o spokojnie i stabilnie :)聽

Napisano
  • Autor

Licz臋, 偶e b臋dzie dobrze 馃檪
Co艣 tam si臋 przy okazji ruszy艂o z t膮 aukcj膮 na cz臋stotliwo艣ci 5G, rz膮d teraz szuka kasy, pewnie w trybie pilnym to ogarn膮 (by mieli co rozdawa膰) wi臋c widz臋 艣wietlan膮 przysz艂o艣膰聽馃槃

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci