Skocz do zawartości

komp dla postaciowca co robi tylko personale i zero zlecen

KLICEK

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Araiel napisał:

Ja przeważnie po rodzinie oddawałem jak komuś coś było potrzebne. Ostatniego zaś oddałem dziewczynie, bo wcześniej siedziała na laptopie i mało co na nim mogła robić. Ona wtedy oddała znajomym swojego laptopa i od tamtej pory pracuje na moim wcześniejszym kompie. No ale, że ostatnio coś marudzi, że za wolny już jest, to trzeba będzie wykombinować co z tym zrobić - dysk nowy kupiłem, będę musiał pewnie resztę rzeczy skompletować, żeby coś jej pozmieniać. @KLICEK a Ty co będziesz mieć do sprzedania z poprzedniego kompa i ewentualnie w jakiej cenie? Bo może coś bym właśnie dla niej wziął od Ciebie.

Ps. Sprzedaż rzeczy na olx to całkowicie inne doświadczenie rzeczywistości. Moja dziewczyna tam dużo sprzedawała rzeczy no i czasem tacy odklejeńcy się trafiają, że to szkoda gadać.

caly komp procz karty graficznej, czyli to: 

tylko zamiast 3900x jest 5950x

image.thumb.png.5342e224a9b001aa863f5d7f117ae806.png

image.png.1e5938cfc7c8e1958d21a02bb31a9193.png

hejka

dostalem takiego maila i nie moge poki co niczego znalezc w necie zeby to potwierrdzic, ktos pomoze gdzie szukac info? i potwierdzenia tego?

troche to dla mnei dziwne bo 3950 latalo na "HyperX 16GB (1x16GB) 3000MHz CL15 Fury RGB x4", no to am5 i ddr5 bede mial 600 mhz wiecej? 

"Dzień dobry, 

maksymalne taktowanie kości RAM w Państwa zestawie komputerowym wyniesie 3600 MHz - będzie to poziom, na którym komputer działa stabilnie i wydajnie. Na wyższym poziomie pojawiają się błędy w działaniu komputera a jego praca jest niestabilna (z konkretnym procesorem, płytą główną oraz zestawem kości RAM to jest maksymalny poziom taktowania, jaki można uzyskać w danym zestawie). 

Dodam, iż nie wynika to bynajmniej z wadliwości któregoś z tych komponentów - po prostu w połączeniu z pozostałymi podzespołami to jest maksymalny poziom taktowania kości RAM, jaki można uzyskać (nasi technicy sprawdzili to w czasie testów komputera). 

Informuję jeszcze, że wyższe taktowania są możliwe jedynie na 2 kościach pamięci RAM. Im więcej kości oraz większa ilość pamięci tym mniejsze taktowanie udaje się uzyskać. Wynika to z ograniczeń kontrolera procesora.

Proszę o informację zwrotną czy akceptują Państwo ten poziom taktowania ?"

• Wow 1

Napisz, że nie akceptujesz 😛

Generalnie na szybko przejrzałem, głównie reddita, to faktycznie jest problem z wysokim taktowaniem 4 banków w Ryzenach. Był problem w Zen 4 i przeszedł do Zen 5.image.png.5b61880a9336da2aa7469ccffc77f770.png

Edit: więc jeśli i tak zbijasz takty, to możesz zmienić ram na tańszy. Jeszcze znalazłem wątek, że dla dwóch kostek 5200MHz, a dla czterech 3600Mhz. Wynika to z topologii płyty, bo są jakieś różne budowy, ale to już za głęboki temat dla mnie 😛 (aa, jest wzmianka o tym na skrinie...)

Edytowane przez blood_brother
  • Thanks 1

Chyba dopiero Threadripper Cię ratuje, bo problem dotyczy całej platformy AM5 i AM4. Nie wiem, czy Intel też tak ma, ale tam znowu są inne problemy w tej chwili 😛 Ogólnie nie wydaje mi się, żebyś jakoś bardzo odczuł to taktowanie. No chyba, że po nocach przeobrażasz się w progejmera i każdy ułamek klatki się liczy.

• Like 1

4 minuty temu, blood_brother napisał:

Chyba dopiero Threadripper Cię ratuje, bo problem dotyczy całej platformy AM5 i AM4. Nie wiem, czy Intel też tak ma, ale tam znowu są inne problemy w tej chwili 😛 Ogólnie nie wydaje mi się, żebyś jakoś bardzo odczuł to taktowanie. No chyba, że po nocach przeobrażasz się w progejmera i każdy ułamek klatki się liczy.

no wlasnie wiesz, chodzi mi bardziej o ilosc pamieci niz predkosc. Aczkolwiek bul dopci mam bo placisz za cos a teog nie masz XD  no nic, wezme jak jest i bede liczyl ze w przyszlosci pojawia sie lepsze plyty. Z tego co czytam to nie jest to wina procka, tylko kontrolera na plycie.

no wezme tanszy, ale juz nie bede wymienial... skladam kompa raz na 5 lat, nie bede nic podmienial 😄 chyba ze sie cos zepsuje 😄 taki mam plan 

dziekuje za pomoc ❤️

edit:

@blood_brother

jednak nie zmienie na tanszy, chlop podjal decyzje za mnie hahahahah

"zmiana pamięci na inne wydłuży czas realizacji zamówienia ponieważ komputer ponownie będzie musiał przejść testy. Ponadto wybrane przez Pana kości są aktualnie jedynym dostępnym zestawem 2x48GB.

Odpowiadając na drugie pytanie - zgodnie z przesłaną przeze mnie wiadomością ograniczenia wynikają przez kontroler procesora i występuje to zarówno u AMD jak i u Intela. "

:kekw:

• kekw 1
  • Haha 1

No i masz babo palcek, zawsze coś, ale tak to jest jak rtaz na 5 lat wracasz do interesowania się sprzetem i uświadamiasz sobie, że coś się pozmieniało na rynku i np gpu nvidii od Evgi nie kupisz bo nie ma 😛

Ja też bym szedł w więcej ramu a wolniejszy, bardziej na tym zyskasz zwłaszcza jak nie będziesz grał kompetytywnie tylko odpalisz, zbrusha, maya, blendera, eftera, davinci, photoshopa, substasnca i marmoseta to wszystko będzie siedziało w tle i się komp nie zapcha 🙂 

• Like 1

przyszedl i jest piemkny XD poki co rozpakowalem tylko z grubsza... pewnie w niedziele dopiero bede mogl usiasc i przelozyc karte, ale korci jak cholera... zeby siasc odrazu i ogarnac 🙂

dzieki wszystkim za pomoc w ogaarnieciu 😄❤️

image.jpeg

image.jpeg

• Like 4

temat z pamieciami jest znany od dawna co najmniej od 2017 jak nie wczesniej. gracze skladali kompa z 2 kosciami pamieci zeby uzyskac szybsze taktowania. a ci skladajacy kompa do pracy na 4 kosci ale wolniejsze taktowanie. nie ma sensu kupowac szybkich pamieci bo g....no zauwazysz w predkosciach. tak juz jest .

a ty @KLICEK kupiles komp do patrzenia sie na niego czy do pracy ze tak go podziwiasz ? 🙂 no to teraz jak masz okienko w obudowie to ktoras dedeerka bedzie mogla Ci pomachac jak sie nie wyrobi na MHz.

• Like 1

Godzinę temu, EthicallyChallenged napisał:

To w sklepie ekspert Panu składał? Daltego o Tobie nikt nie będzie pisał w gazetach 😕

https://newsofthesouth.com/whizz-kid-joshua-ngoka-builds-computer/

za stary jestem na skladanie komputera XD wole dac kilka srebrnikow i odebrac gotowca przetestowanego i dzialajcego XD ucze sie na klopotach najmana kolegow 😄 

13 minut temu, blood_brother napisał:

Taki poważny ten kąkuter, gdzie 3 tony RGB?

poczekaj az odpale XD

Godzinę temu, drakul napisał:

temat z pamieciami jest znany od dawna co najmniej od 2017 jak nie wczesniej. gracze skladali kompa z 2 kosciami pamieci zeby uzyskac szybsze taktowania. a ci skladajacy kompa do pracy na 4 kosci ale wolniejsze taktowanie. nie ma sensu kupowac szybkich pamieci bo g....no zauwazysz w predkosciach. tak juz jest .

a ty @KLICEK kupiles komp do patrzenia sie na niego czy do pracy ze tak go podziwiasz ? 🙂 no to teraz jak masz okienko w obudowie to ktoras dedeerka bedzie mogla Ci pomachac jak sie nie wyrobi na MHz.

z tym oknem to tak sobie pomyslalem dzisiaj...

maybe i am gay Blank Template - Imgflip

• Haha 2

Podobny problem miałem u siebie jak kupowałem... dwie kości pamięci Lexar Ares DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32 na płycie x670e aorus master ledwo co chodziły na max 5200 z prockiem 7950x3d, przekopałem połowe różnych forów... reddita itd, zmieniałem biosy, bo komuś tam na innym poszło więcej, nawet ktoś mi mówił, że może to wadliwa sztuka procka, bo przecież kości teoretycznie powinny pójść więcej, nawet jak procek ma tam wpisaną limitacje do 5200.... Wkurwiłem się sprzedałem kości i poszedłem za radą kupna dedykowanych i polecanych kości do ryzenów tj np. G.Skilla a dokładnie trident z5, 6000, cl30 (w ogóle oni na stronce mają pięknie podane które pamięci pójdą na ile) i co? problem znikł śmigają na 6000, AMD EXPO, tak jak jest zadeklarowane. Nie wiem jak z 4 bankami, ale podejrzewam, że mogło by być podobnie xD np. te https://www.gskill.com/products/1/400/409/Zeta-R5-Neo-AMD-EXPO  

Edytowane przez tobiq4

3 godziny temu, tobiq4 napisał:

Podobny problem miałem u siebie jak kupowałem... dwie kości pamięci Lexar Ares DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32 na płycie x670e aorus master ledwo co chodziły na max 5200 z prockiem 7950x3d, przekopałem połowe różnych forów... reddita itd, zmieniałem biosy, bo komuś tam na innym poszło więcej, nawet ktoś mi mówił, że może to wadliwa sztuka procka, bo przecież kości teoretycznie powinny pójść więcej, nawet jak procek ma tam wpisaną limitacje do 5200.... Wkurwiłem się sprzedałem kości i poszedłem za radą kupna dedykowanych i polecanych kości do ryzenów tj np. G.Skilla a dokładnie trident z5, 6000, cl30 (w ogóle oni na stronce mają pięknie podane które pamięci pójdą na ile) i co? problem znikł śmigają na 6000, AMD EXPO, tak jak jest zadeklarowane. Nie wiem jak z 4 bankami, ale podejrzewam, że mogło by być podobnie xD np. te https://www.gskill.com/products/1/400/409/Zeta-R5-Neo-AMD-EXPO  

nie nie bedzie podobnie, tutaj jest info ze strony producenta:

image.png

4 banki max 3600 i .

31 minut temu, KLICEK napisał(a):

nie nie bedzie podobnie, tutaj jest info ze strony producenta:

image.png

4 banki max 3600 i .

a tu info z mojego i mi chodzi na 6000 na 2 kosciach, idziemy o zakład? xD Jak jest podane na stronce g.skilla ze na amd expo pojdą, to powinny pójść prawie an 100 procent.

image.png.d85db5d9330dd0f838ba95cb3361b631.png

Edytowane przez tobiq4

2 minuty temu, tobiq4 napisał:

a tu info z mojego i mi chodzi na 6000 na 2 kosciach, idziemy o zakład? xD Jak jest podane na stronce g.skilla ze na amd expo pojdą, to powinny pójść prawie an 100 procent.

image.png.d85db5d9330dd0f838ba95cb3361b631.png

hmmm ciekawe 🙂 no nic teraz juz nie sprawdze tego 😄 

4 godziny temu, KLICEK napisał(a):

za stary jestem na skladanie komputera XD wole dac kilka srebrnikow i odebrac gotowca przetestowanego i dzialajcego XD ucze sie na klopotach najmana kolegow 😄 

W jakim sklepie te cuda składają, jeśli można zapytać? Chodzi za mną update sprzętu 😉 i też bym chciał żeby to ktoś złożył do kupy tak żeby działało 🙂

• Like 1

1 minutę temu, michalz00 napisał:

W jakim sklepie te cuda składają, jeśli można zapytać? Chodzi za mną update sprzętu 😉 i też bym chciał żeby to ktoś złożył do kupy tak żeby działało 🙂

w x-komie, ja robilem tak ze wiedzialem jakiego chce proca i chlodzenie. Reszte mi dobral pan na infolini na czacie 😄 super pomocne. 

Wiadomo ze pozniej przyszedlem tu i jeszcze zapytalem specow 😄 zeby nie bylo ze mnie ktos wali na hajs XD hehehehhee

1 minutę temu, KLICEK napisał(a):

w x-komie, ja robilem tak ze wiedzialem jakiego chce proca i chlodzenie. Reszte mi dobral pan na infolini na czacie 😄 super pomocne. 

Wiadomo ze pozniej przyszedlem tu i jeszcze zapytalem specow 😄 zeby nie bylo ze mnie ktos wali na hajs XD hehehehhee

A to spoko, lubię X-koma 🙂 Daj znać czy wszystko hula jak trzeba. W ostatnich latach zamawiałem składaki u lokalnych speców, ale wszyscy się albo zwinęli z biznesem albo mi tak złożyli, że musiały być poprawki...

9 minut temu, Mortom napisał(a):

Właśnie mi przypomniałeś, że nadal jestem biedakiem... i robię na lichych 64 GB RAMu

Dokładam swoje 64gb RAMu i 2080ti. Bida z nędzą 😛 

• bogactwo 1

Moim zdaniem nawet jakbyś kupił te pamięci za 5k to by poleciało max 4000mhz, jeśli w ogóle coś szybciej. Problemem nie są same kości w sobie, a sposób ich obsługi przez płytę. Wszystko co osiągniesz ponad specyfikacje procka/płyty to już trochę loteria i szerokie pola ogólnie pojętego overclockingu, może działać, ale nie musi.

Generalnie ilość ponad prędkość w tym przypadku i niech trzymają dobrze dobre sculpty w sobie, nawet powoli 😛

• Like 2

3 godziny temu, blood_brother napisał:

Chciałbym się powymądrzać, ale w sumie nie wiem jak to działa w stacjonarkach. Internet mówi, że można wyłączyć, bo ustalasz minimalną ilość ramu dla igpu, ale jak mu braknie może zająć więcej.

wylaczylem w cholere 🙂 ale nawalone w tym msi biosie jak w ruskim czolgu.

btw. jako ze mam porownanie, to drobna rada od wuja marcina 🙂 nigdy nie kupujcie obudowy od be quajet 🙂 bez podjazdu do prawie o polowe tanszenszego fractala co mialem. 

Generalnie fajna obudowa, ale wykonanie i materialy to tak jakbym w auchanie kupil w promce za 180 zl z zasilaczem. Serio, nastepnym razem tylko fracal 🙂 

6 godzin temu, KLICEK napisał:

poczekaj jeszcze karta graficzna doszla i tez swieci XD 

image.jpeg

Nie wiem od ilu lat nie mam stacjonarki, ale po tych fotach widzę, że dużo mnie ominęło. 
A te wysuwane podstawki pod kubki do kompów dalej robią czy już ich nie ma?

• kekw 1

Godzinę temu, adek napisał:

Nie wiem od ilu lat nie mam stacjonarki, ale po tych fotach widzę, że dużo mnie ominęło. 
A te wysuwane podstawki pod kubki do kompów dalej robią czy już ich nie ma?

no tera naprawde fajne buildy mozna robic 🙂

3 godziny temu, KLICEK napisał(a):

nigdy nie kupujcie obudowy od be quajet

Ja tam nie wiem, ale dla mnie znowu ten mój be quiet! Dark Base Pro 900 orange to najlepsza obudowa jaka może być, a i wykonanie jest świetne. Miałem różne obudowy, od różnych firm, ale ta bije wszystkie na głowę. Tylko ja nie bawiłem się w te szybki i tym podobne rzeczy, nie muszę patrzeć na to co jest w środku kompa 😜 

1 minutę temu, Araiel napisał:

Ja tam nie wiem, ale dla mnie znowu ten mój be quiet! Dark Base Pro 900 orange to najlepsza obudowa jaka może być, a i wykonanie jest świetne. Miałem różne obudowy, od różnych firm, ale ta bije wszystkie na głowę. Tylko ja nie bawiłem się w te szybki i tym podobne rzeczy, nie muszę patrzeć na to co jest w środku kompa 😜 

ta ja to samo, ale naprawde roznica w wykonaniu dla mnie gignat vs fractal 🙂 no ale coz 🙂

22 hours ago, KLICEK said:

btw. jako ze mam porownanie, to drobna rada od wuja marcina 🙂 nigdy nie kupujcie obudowy od be quajet 🙂 bez podjazdu do prawie o polowe tanszenszego fractala co mialem. 

Generalnie fajna obudowa, ale wykonanie i materialy to tak jakbym w auchanie kupil w promce za 180 zl z zasilaczem. Serio, nastepnym razem tylko fracal 🙂 

ljHXZVZ.jpeg

• Haha 1

16 minutes ago, KLICEK said:

jak zrozumialem swoj blad XD

Download Pepe The Frog Sad Boy Wallpaper | Wallpapers.com

No ja chyba z 15 lat temu fractala kupiłem bo ładna z frontem ze szczotkowanego amelinium i tak od tamtej pory tylko tej firmy obudowy kupuję żeby niepotrzebnie dalej nie szukać 😛 Ta z drewnianymi lamelami na froncie o której myślałeś też bardzo ładna 🙂 

• Like 1

On 9/1/2024 at 1:49 PM, Araiel said:

nie muszę patrzeć na to co jest w środku kompa 😜 

Szybka jest spoko, bez otwierania widac czy juz trzeba przeczyscic czy jeszcze z miesiac mozna odpuscic 😉