Napisano 16 Grudzień 200420 l Modele do gry RTS, limit poligonów to 800. Robione od podstaw (czyli wliczając koncepty), aż do eksportu do enginu i ustawienia w nim kolizji. Pierwsza z postaci dla pierwszej z ras- wojownik- 640 trójkątów.
Napisano 16 Grudzień 200420 l dziwne troszke sa az za bardzo proste ale limit to limit:( mi sie podoba:) pozdrawiam
Napisano 16 Grudzień 200420 l nie beda mu sie zginac nogi w kolanach? :P... czekam na tekstury, bo model to model :)
Napisano 16 Grudzień 200420 l Model mniej ważny, grunt żeby grywalność była dobra i grało się przyjemnie, wtedy to nawet można "przymknąć oko" na taki model ;) Ale ogólnie to spoko.
Napisano 16 Grudzień 200420 l Autor Kiecka będzie się odchylać- kolan wogóle nie będzie widać- tylko dlatego dałem mu taką długą tą kolczugę.
Napisano 16 Grudzień 200420 l masz jeszcze duzo poly do wykozystania nie rozumiem czemu probujesz zaoszczedzic
Napisano 16 Grudzień 200420 l w rtsach jest duzo malutkich ludzikow wiec nie ma sensu wiekszy detal;)
Napisano 16 Grudzień 200420 l klicek: popatrz na chociazby rome total war, jednostki sa tam ejszcze prostrze niz ta tutaj a jakos gra powala graficznie wszystkich ;)
Napisano 16 Grudzień 200420 l damn u uncle,zes wyskoczyl z tym rzymem a mialem sie uczyc ;p @RK : fajny modelik, teksturki tez beda ?? i co to za gra ??
Napisano 16 Grudzień 200420 l Autor Dziękuję za komentarze. Po kolei- oszczędzam bo wiem jakie będą ustawienia kamery. Wiem też że im więcej oszczędzę tym bardziej klient będzie się cieszył bo więcej jednostek wejdzie mu na ekran i płynniej będą "chodziły". Pomijając to i patrząc bardziej egoistycznie- nie widzę sensu zginania tej kiecki. To ciężka kolczuga, postać nie będzie kucać ani klękać więc po co ? Żeby dodać kości ? I tak IMHO ich widać nie będzie. Tekstura będzie- 256 x 256, gra to podobno mieszanka RPG i RTS czyli nic nowatorskiego.
Napisano 16 Grudzień 200420 l Jak dla rts-a modelik ekstra :) Tego rodzaju gry nie wymagają dokladniejszych. Sądze że gracz bardziej zwróci uwage na wygląd jednostki i na jej teksture. To da klimat :)
Napisano 16 Grudzień 200420 l taki drobny OT: musisz uzgadniac z klientem to, czy mozesz pokazywac nam te pracke?
Napisano 16 Grudzień 200420 l Autor @Darkelf- stary, używając dużych wyrazów moja reputacja zależy od tego żebym nie narobił syfu klientowi- niezależnie od tego jak miałem z różnymi ludźmi na pieńku jeszcze się nie zdarzyło żebym pokazał coś czego pokazać nie mogę... znaczy... w 3d...
Napisano 16 Grudzień 200420 l na sietce cos juz widac, na texturze bedzie wiecej pewie :) czekam na updajt to moze sie czegos naucze pozdrawiam Krzysiek
Napisano 16 Grudzień 200420 l Autor No mnie najwięcej nauczyły modele Sody- wielkie dzięki i wogóle - czapka z głowy na widok samego zdjęcia na ścianie.
Napisano 16 Grudzień 200420 l RK napisales ze nie bedzie tam kucania , ani klekania, to jak oni beda umierac ? odrazu padac na plecy ? :D sorki ze czepiam sie glupotek ale wiesz moze akurat o tym nie pomyslales ;) edit: skoro klientowi zalezy na "czym mniej tym lepiej" to modelik jest naprawde extra :)
Napisano 16 Grudzień 200420 l Autor Nie ma sprawy- przeciez po to pokazuję żeby usłyszeć czego nie zrobiłem a nie że jest exstra (no dobra, po to żeby usłyszeć że jest extra też- jak każdy ;) ). Naprawdę i serio jestem wdzięczny- za darmo mam korektę do modelu za który biorę kasę- czego można chcieć więcej ? ;)
Napisano 17 Grudzień 200420 l ha !, czekamy na texturki ...też kiedyś robiłem podobnego troche kolesia , podaje link może Ci sie przyda ... http://republika.pl/spinoza/char_knight_01.jpg
Napisano 17 Grudzień 200420 l Hej! Ja bym ten loop z jajek na kolana zapodał i powinno wszystko grać:] Dzięki za kplement RK:] Ciekawy jestem jak texturka wyjdzie. Jedna rada jak texturka ma być na 256x256 to zrób 512x512 i pomniejsz bo na 256 malując można szajby dostać:] Raz robiłem to wiem:] Pozdrawiam, SODA
Napisano 18 Grudzień 200420 l Autor Wersja poteksturowana, przed rigiem. Tekstury produkcji najlepszej z żon w tym kraju (shameless flattering mode-on) ;)
Napisano 19 Grudzień 200420 l Podoba mi się (buty tylko jakieś takie narciarskie ;) ), nie uwierze że tekstura ma rozdziałke 256x256 jak wcześniej zakładałeś. Pozdrawiam
Napisano 19 Grudzień 200420 l Autor Textura na screenach ma 512- zawsze robimy w podwójnym formacie i później zmniejszamy- nigdy nie wiadomo co klient wymyśli a z powiększaniem już nie jest tak łatwo.
Napisano 19 Grudzień 200420 l Autor Tekstura przód (dwa warianty, tak jak u swordsmana- przed i po upgradzie)
Napisano 19 Grudzień 200420 l Autor I od tyłu... 534 trójkąty, dojdzie jeszcze "pastorał" i święta księga.
Napisano 19 Grudzień 200420 l super. Lubię oglądać porządnie zrobione modele poniżej 1k, robią na mnie większe wrażenie niż Doomowe świecidełka.
Napisano 2 Styczeń 200520 l Wszystko ok ale co do kolczugi to mam pare uwag. Jeśli chcesz go całego w kułeczkach zrób mu spodnie kolcze!! W tym to on kroczki na 20 cm będzie robił bo mu na większe kolczuga nie pozwoli. Żółtym kolorem zaznaczyłem nacięcia.
Napisano 3 Styczeń 200520 l Autor Kusznik- geometria. Co do kolczugi- model rusza się całkiem ok- widocznie ma kieckę wystarczająco mocno rozkloszowaną na dole. Dzięki za pomoc w każdym razie.
Napisano 3 Styczeń 200520 l Autor Uj, ten to dużo- 732 z kuszą (kusza oczywiście do wymiany). Chyba usunę mu podziały z brzucha bo niewiele pomagają.
Napisano 3 Styczeń 200520 l A powiedz, Twoja zona robi teksturki kompletnie od zera? Czekam na oteksturowana wersje Kusznika :)
Napisano 3 Styczeń 200520 l Autor @Krzysiek_gfx- nie do końca wiem co Ci powiedzieć- model nie ma żadnej tekstury po modelowaniu więc robi je od zera ;) Jeśli chodzi Ci o to czy korzysta ze zdjęć- tak, niektórych elementów nie ma sensu malować od podstaw- łatwiej /szybciej/ taniej nałożyć fragment fotki (choćby po to żeby kolory mieć ustawione) i potem na tej podstawie pomalować w 3d. Np. w uzdrowicielu część twarzy była fotką którą przemalowała, ornamenty na habicie przyszły z jakiegoś budynku po obróbce zmieniającej je w złoto a reszta to ręcznie malowane elementy.
Napisano 3 Styczeń 200520 l Tak oto mi chodzilo,dzieki. Jeszcze jak bys mogl powiedziec jakich programow uzywa :)
Napisano 3 Styczeń 200520 l Zaskoczony jestem, myslalem ze padna tu jakies nazwy programow takich jak Deep Paint3d, czy BodyPaint, a tu taka ciekawa kombinacja Photo Paint i Maya. Ty uzywasz Maxa do modelowania? Hehe ale ja ciekawski jestem :)
Napisano 3 Styczeń 200520 l Autor Maxa używam jako przeglądarki do plików (i tylko dlatego że go dostałem w prezencie a nie musiałem płacić). Modeluję, texturuję i całą resztuję w Mayi -ma moduł malowania w 3d, może trochę uboższy niż DeepPaint ale wliczony w cenę i w zupełności wystarczający do "growych" tekstur (info dla tych którzy się nie zetknęli)
Napisano 3 Styczeń 200520 l No ladnie jest tu wykozystana Maya. Ja modeluje w maxie, a tam juz sie nie da malowac :( Wiec mam problem z teksturami, ostatnio nie dostalem roboty przez to ze teksturki byly srednie... I wlasnie sie zastanawiam jakiego programu uzywac...
Napisano 3 Styczeń 200520 l Autor Wersja niedozbrojona ( tak jak i inne jednostki ma być w dwu wariantach)
Napisano 4 Styczeń 200520 l Jestem zafascynowany efektami Waszej pracy. Bardzo ostatnio podobają mi się postacie i obiekty low-poly. Nad teksturami musiał bym się tylko rozpływać, bardzo ładne, itd... Będę z niecierpliwością czekał na kolejne Wasze poczynania. Pozdr.
Napisano 4 Styczeń 200520 l Hej! No super robota jedyne czego bym sie czepnął to tkaniny..... strasznie sztuczne te fałdy są:( Ale kolczuga wypasik:] POzdrawiam, SODA
Napisano 4 Styczeń 200520 l Ta tkanina taka budyniowata, powinna więcej elementów informujących o tym, że jest tkaniną miec. A poza tym - bosko!
Napisano 4 Styczeń 200520 l Autor Dzięki za komentarze- żona mi puchnie z dumy. Co do tkaniny- pewnie racja (Kaśka już przerobiła) ale IMHO jak model ma mieć na ekranie 100 pixeli wysokości w maksymalnym najeździe kamery to nie ma co się za mocno szczypać...