AGmakonts Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 ja ostatnio hurtowo troche ale ze dostałem aparat to pstrykam nałogowo:) . . . . . . . . . . . . . . .
illy Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 Piekne to nie jest ale cos mnie w tym urzeka ;/ Nie wiem co
Phantom Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 illy, fajna panoramka, mogles jeszcze sie pobawic w usuniecie laczen fotek :) ladne zdjecie swoja droga, ot poprostu ladne pozdrawiam
tweety Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 AG: masz zboczenie na punkcie swoich glanów i agrafek :D ale ładne makro ci wychodzi. dopracuj to tylko w PSie (brightness/contrast) i wyjdzie ładnie. [++] co to za aparat?
AGmakonts Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 tłit co Ty glany robiłem pierwszy raz:P canon a70, goły bez zadnych pierscieni
Vorek Napisano 26 Marzec 2006 Autor Napisano 26 Marzec 2006 Mam pytanko do fotografujących tradycyjnie forumowiczów. Otóż chciałbym zorganizować sobię w jak najbliższym czasie ciemnię fotograficzną. Interesuje mnie wywoływanie i wykonywanie odbitek głównie z filmów 6x6, chociaż także z małego obrazka. Jako że z ciemnią nigdy nie miałem doczynienia osobiście, przekopuję cały internet w poszukiwaniu wskazówek :) Głównie chodzi mi o to jaki powiększalnik najlepiej wybrać na start (jak narazie zaciekawił mnie Opemus 6) Jakby ktoś miał jakieś wskazówki, rady, tricki na temat organizacji ciemni w domowych (narazie :) ) warunkach, głównie pod względem cena/ jakość, będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi. Pozdrawiam
Drakula Napisano 26 Marzec 2006 Napisano 26 Marzec 2006 ja mam jeden trick. niezawdony: powinno byc ciemno :P
Vorek Napisano 26 Marzec 2006 Autor Napisano 26 Marzec 2006 no tak, to nie ulega wątpliwości ;] ale ja poważnie pytam.
enzo Napisano 27 Marzec 2006 Napisano 27 Marzec 2006 BMW X5 , zdjęcie robione 300D, Sigma 24-70 f 3,5-5,6, F=8, 1/250, iso 200 i tylko w CPP zmiana na B/W
illy Napisano 28 Marzec 2006 Napisano 28 Marzec 2006 Mi tam do was jeszcze bardzo daleko :( Canon PS A610, nie pamietam parametrow :( Bez Photoshopa.
enzo Napisano 28 Marzec 2006 Napisano 28 Marzec 2006 druga fotka była by ok, gdybyś ją wykadrował zgodnie z zasadami złotych punktów..., no i niestety widać szumy (ale to wina małej matrycy na aparacie, więc jeżeli będziesz robił obiekty które się nie ruszają, to zmniejsz iso na najmnijesze (chyba 50 jest w kompaktach canon'a) i daj dłuuuuuuugi czas to zdjęcie wyjdzie czyściutkie...
polka dot Napisano 29 Marzec 2006 Napisano 29 Marzec 2006 interesoojaca jest postac na trzecim zdjeciu, ktora zamiast toolowia ma napalm :D powiedz o tym kims cos wiecej :D
tweety Napisano 29 Marzec 2006 Napisano 29 Marzec 2006 illy: trzecia fotka była by o niebo lepsza gdybyś nie robił z ręki z ze statywu. imo wszystko jest poruszone :]
enzo Napisano 29 Marzec 2006 Napisano 29 Marzec 2006 zdjęcie jest źle wykadrowane - rama od okna tylko nie potrzebnie zwraca uwage, ostrość została złapana na pierwsze gałęzie... co wprowadza chaos..., no i źle dobrałeś kąt bo widać jak flaruje obiektyw... - to tyle... a pozatym fotka wydaje mi się być nie przemyślana... no i te szumy... (czego używasz?) mówię oczywiście o fotce nr. 2 - bo co do makro nie mam zastrzeżeń (pamiętając że makro to najprostrzy sposób na udaną fotke)
illy Napisano 30 Marzec 2006 Napisano 30 Marzec 2006 interesoojaca jest postac na trzecim zdjeciu, ktora zamiast toolowia ma napalm :D powiedz o tym kims cos wiecej :D http://www.ds.art.pl/forum.php?tryb=showthread&forumid=1&threadid=13555#bottom http://www.megaupload.com/?d=S2Q5TWI6 illy: trzecia fotka była by o niebo lepsza gdybyś nie robił z ręki z ze statywu. imo wszystko jest poruszone :] Niestety byl to spontaniczny wypad na plaze w celu pozegnania zimy :) Nie mialem statywu, enzo: dziexx za poirady, natepnym razem sprobuje nizsze iso i dluzszy czas
enzo Napisano 30 Marzec 2006 Napisano 30 Marzec 2006 tylko używaj takiego nastawu do rzeczy nie ruchomych i gdy masz statyw... - a tak to staraj sie nie przekraczac 200 iso - bo wtedy dostajesz ziarno... :) - no i kadruj dobrze... bo wtedy to nawet się nie widzi szumu...bo zdjęcie jest ciekawe... ( mam nadzieje że wiesz na czym polegają złote punkty? ) jeżeli nie... to wyjaśniam na obrazku (zdjęcie jest moje - robione z ręki, iso 400, 1/250, f-5,6 ) rzecz polega na tym, by obiekt fotografowany, znajdował się w punktach przeciącia lini, lubi (tak jak u mnie) w jednym z kwadratów które te linie rysują... - w niektórych "idiotkach" jest funckcja która wyświetla taki podgląd - niestety ludzie nie wiedzą do czego to służy :P hehe
illy Napisano 30 Marzec 2006 Napisano 30 Marzec 2006 wiem na czym polega zloty podzial (mocne punkty kadru), nawet mam to wlaczone na ekranie , ale jakos jeszcze sam tego nie widze, dzieki za wszystkie porady :)
leander Napisano 2 Kwiecień 2006 Napisano 2 Kwiecień 2006 enzo: hmm.. nie za bardzo rozumiem jak sie maja linie na zdjeciu do zdjecia, ktore pokazales. Wydaje mi sie, ze nie wykorzystales tam mocnych punktow. Mam pytanko do fotografujących tradycyjnie forumowiczów. Otóż chciałbym zorganizować sobię w jak najbliższym czasie ciemnię fotograficzną. Interesuje mnie wywoływanie i wykonywanie odbitek głównie z filmów 6x6, chociaż także z małego obrazka. Jako że z ciemnią nigdy nie miałem doczynienia osobiście, przekopuję cały internet w poszukiwaniu wskazówek :) Głównie chodzi mi o to jaki powiększalnik najlepiej wybrać na start (jak narazie zaciekawił mnie Opemus 6) Jakby ktoś miał jakieś wskazówki, rady, tricki na temat organizacji ciemni w domowych (narazie :) ) warunkach, głównie pod względem cena/ jakość, będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi. Vorek, a czym robisz te zdjecia 6x6? Ja mam Opemusa 6 wlasnie i chwale sobie, swietny sprzet. Tanio mozna dostac na allegro. Najlepiej z glowica do koloru (meopta Color 3) do kontroli konrastu na papierze multigradacyjnym. Wazny jest obiektyw do niego. Standardowo ma 4,5/80, ale warto dokupic 50-tke, a to kolejny koszt. Od 120-600 zl w zaleznosci od firmy. A co do wyposazenia ciemni to nie bede sie rozpisywal, bo duzo jest kompetentniejszych poradnikow w sieci, ale warto zadbac o wygode pracy, zeby moc skupic sie w ciemni na zdjeciach. Mam na mysli zarowno drobiazki jak odpowiedni dobor szczypcy, ktore jednym ruchem "nabieraja" zdjecie w kuwecie, jak i zapewnienie sobie w miare duzej przestrzeni do pracy.
Vorek Napisano 3 Kwiecień 2006 Autor Napisano 3 Kwiecień 2006 Dzięki za rady leander. Własnie z przestrzenią jest największy problem, ale może uda mi się go jakoś rozwiązać. Jeszcze nie fotografuję 6x6 ale właśnie się przymierzam i jak miałbym już kupować powiększalnik to taki który będę mógł do tego celu wykorzystać. Miałem kupować kieva albo pentacona six ale poczytałem nieco na forach fotograficznych, piszą że oba są dość zawodne i się nie opłaca. Narazie myślę o lubitelu 166b albo starcie 66 żeby się zapoznać z tym typem fotografii i odłożeniu nieco kaski na mamiyę albo hasselblada. Jeżeli miałeś doczynienia z kievem albo pentaconem to będę wdzięczny za opinię. Pozdrawiam
leander Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 Jak pewnie wiesz Opemus 6 obsluguje format 6x6 wiec nadal polecam. Ostatnio widzialem na allegro dwie aukcje z zestawem Opemus 6 + glowica + rozne dodatki i ceny osiagnely pulap 360 i 460 zl. Warto, bo przykladowo w zachodnich sklepach internetowych Opemus 6 (tylko powiekszalnik) to wydatek £195.49 a Opemus 6a + glowica £376.99, czyli ponad 2000 zl. Poki co nie mialem wiele stycznosci z duzym formatem. Znam fotografa, ktory na Kievie w rok zarobil na profesjonalne studio i jego wyposazenie. Ale to byly lata 70-te :)
Gość Caspik Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 a tutaj cos od ILLY'ego czas: 2s iso: 50 przeslona: 2.8 aparat: Canon PS A610 pozdro
tweety Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 niezła ta fota illi'ego. ode mnie zaplecze rynku, zaraz obok tylniego wejścia do empiku. lekki retusz w PS. Pozdrawiam
Vorek Napisano 4 Kwiecień 2006 Autor Napisano 4 Kwiecień 2006 kiedy robiłeś ? Jak wczoraj to mogliśmy się minąć ;] Jak Ty takie miejsca wypatrujesz ? ja biegam, biegam i jakoś nic nie mogę znaleźć ;] superos
Master Kiełbaster Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 nie jest złe... wiosenne klimaty z lemurem w tle :P
tweety Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 Vorek: kiedy robiłem? jakoś w marcu, na początku, jak jeszcze pożadnie zimno było. pamiętam, że paluchy to mi już drętwiały od trzymania aparatu :) Master: żeby ten "lemur" jeszcze ostry był to by było spox :]
leander Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 Jaki lemur? To przeciez kangur jest. Tweety, swietne. Na filmówke w Lodzi jest w tym roku temat do teczki "Obszary zamieszkałe: pejzaże i legendy", mysle, ze to by sie niezle wpisywalo w temat. Tylko tam przyjmuja jedynie odbitki klasyczne z negatywami a to pewnie cyfra. Illy tez spoko. Moze bym troche doswietlil akcenty na balustradach, bo nijako sie po bokach robi.
tweety Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 leander: a więc pójdę z moim starym Zenitem i trzasnę fotkę once again :) BTW: leander czym aktualnie fotografujesz? to cyfra czy analog?
binc Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 czesc:) tweety - jaka ogniskowa przy tej kamiennicy?
tweety Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 binc: to 36mm. zdjątko robione prawie na leżąco.
illy Napisano 7 Kwiecień 2006 Napisano 7 Kwiecień 2006 Obciete i zle wykadrowane ale wrzuce, mozecie bic :)
Vorek Napisano 7 Kwiecień 2006 Autor Napisano 7 Kwiecień 2006 na fotologu masz ciekawsze ujęcia :) binc - ostatnia fotka świetna, zdradź technikalia :) Pozdrawiam
illy Napisano 7 Kwiecień 2006 Napisano 7 Kwiecień 2006 oj, nie pamietam, chyba czas: 6s iso: 200 lub 100 przeslona 2,8 canon PS A610 i robione z gruntu bo nie mialem statywu dlatego obciete dzieki za odwiedzenie loga ;p staram sie miec aparat zawsze przy sobie i przy okazji sie ucze fotografii
illy Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 Czas dosyc krotki, przeslona zamknieta chyba, iso 100
Vorek Napisano 10 Kwiecień 2006 Autor Napisano 10 Kwiecień 2006 Świetny efekt symetrii, bardzo ciekawie to uchwyciłeś
w!e8 Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 moglbys to podniesc by biale bylo bialym, a czarne czarnym, za duzo poltonow imo :)
illy Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 w!e8, mow mi wiecej hehe ja tu skromny maxowiec ze wsi jestem ;) ale na serio to komp mi siadl (legendarny zasilacz) a na laptopie matki nic nie dziala wiec ledwo to wykadrowalem, ale dzieki za rade, tez mi cos nie pasowalo :)
w!e8 Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 nie lepiej ? prosty przyklad jak moim zdaniem dodac fotce uroku. przesadzilem z deczka, ale lubie czasem i przesadzac :)
tweety Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 illy: fajna fotka. pokombinowałbym z sepią, albo mocniejszym BW (ale nie tak mocnym jak w!e8), i delikatnie ciaśniej skadrował. imo przedni plan jakiś niepotrzebny mi się wydaje. jakoś tak: ponieważ tytuł wątku brzmi FOTOGRAFIA: zdjęcia i dyskusje pozwolę sobie na zadanie krótkiego acz treściwego pytanka: jaką lustrzankę polecacie? obecnie przymierzam się do kupna Canona 500n: http://www.allegro.pl/item96453682_legendarny_canon_500n_od_1zl_bcm_.html pytam się zwłaszcza tych co lubią pstrykać analogowo ale każde info mi się przyda :) Pozdrawiam
Knysha Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 Canon 500n za 50zl [cena obecna]?! Ten swiat wariuje :DDD
tweety Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 ogólnie to schodzą za 400-500 :] czy ktoś chce kupić ZenitaTTL? sprzedam za 200zł: 1. ZenitTTL (stan całkiem niezły jak na te lata) 2. obiektyw Helios 44M (standard) 3. obiektyw Pentacon 200mm(bardzo dobry ZOOM) 4. światłomierz Leningrad4 (chyba uszkodzony) 5. ewentualnie za opłatą 20zł torba foto na powyższy sprzęt: kontakt na PM'ka :D dawałem kiedyś fotki zrobione Zenitem, jak ktoś chce to mogę podrzucić jeszcze raz :) [++] a tutaj fotka z wczorajszego wypadu na śmieci obok czyli opuszczoną zajezdnię autobusową: co prawda nie jest ładnie doświetlone i część światła musiałem wydobyć w PSie, ale stanowi jakby kontynuację tamtej kamienicy. aparat: Minolta Z10 Pozdrawiam
Vorek Napisano 10 Kwiecień 2006 Autor Napisano 10 Kwiecień 2006 w!e8 - no żeś dopalił fotce, nie ma co, lekko przesadziłeś :) Knysha - spokojnie, jeszcze 7 dni do końca, cena zdąży wzrosnąć parokrotnie :) tweety - widziałeś moją prakticę - polecam ;) Jeżeli mam fotografować "analogowo" to bardzo lubię używać właśnie takiego sprzętu, ma to swój urok. Może i nie ma kilku udogodnień ale tak naprawdę i tak jakość zdjęcia zależy od optyki i filmu. Pozdrawiam
Knysha Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 tweety - fajna fota ;> Vorek - normalka, ze podbija ;] Taka fotka strzelona pare dni temu... BTW. klik ;]
tweety Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 Vorek: może i tak, ale ja lubię takie ładne srebrne pro aparaty ;) ale na serio to czas po prostu przesiąść się na coś lepszego. tak jak z samochodem: jeżdzisz maluchem jest fajnie i spoko, ale po kilku/nastu latach stwierdzasz że czas przesiąść się na Skodę Fabię albo Mercedesa :) Knysha: tworzysz teraz bannery dla witryn www? czy całe layouty stron?
Vorek Napisano 10 Kwiecień 2006 Autor Napisano 10 Kwiecień 2006 Tweety - też myśałem o przesiadce na lepsze lustro i napewno prędzej czy później to się stanie, z tym że to już raczej będzie średni format :) odkopałem 2 stare już dość fotki. Niedługo powinienem mieć coś nowego tak przy okazji stalowych instalacji ;) I jedno nocne Pozdrawiam
tweety Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 pierwsza: stadion olimpijski? ciekawa konstrukcja :) średnie lustro powiadasz? :D no cóż dlatego właśnie ja przesiadam się tylko na 36mm :) Pozdrawiam
olej Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 Binq dawaj wiecej... Piekna mygla Ci wyszla.
Rekomendowane odpowiedzi