Skocz do zawartości

Jakiego Plug-ina renderującego używacie ?? 127 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakiego Plug-ina renderującego używacie ??

• V-Ray
      52
    • finalRender
      6
    • Maxwell Render
      13
    • Scanline Renderer
      15
    • MentalRay
      32
    • Brazil
      9

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Featured Replies

• Odpowiedzi 493
  • Wyświetleń 129,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Vorek bardzo ładnie, swojim postem zainspirowałeś parę ludzi :] Dziś może dodam moją wersję kieliszka no i dodam obiecany wcześniej Barek :) tylko musze jeszce go dopracować... :) Pozdro 600

Napisano

Teraz troszke inny rodzaj kaustyki:

silnik: Mental Ray 3.4

mr_areaOmni, decay na inverse square,

materiał to zwykłe lustro.

Napisano

imo powinniscie jechac na takiej samej scenie/modelach

swsrc - ładnie :]

Napisano

nieźle, fajniej by wyglądało z dyspersją :) i rozmycie bym sobie podarował :)

Napisano

Vorek - bardzo ładnie, widać, że coś tam wiesz na temat mentala :)

ALe ten "żel" z realflow nie podoba mi się :p

Napisano
  • Autor

Witam, Dodaje Moją nową Wersję kiliszka(tak na szybko no ale... ) All by finalRender, ustawienia podam puźniej, teraz sie spiesze :)

kieliszek_caustics_contest.jpg

Napisano

troszke mi te szkolo nie podchodzi, no i kaustyka troszke skopana, za malo fotonów, ale za to ladne kształty :)

Napisano

dokładnie, kształt kaustyki jest interesujący, jakiego światła użyłeś ?

Napisano

no bradzo fajnie panowie, ale jak narazie to według mnie Vorek prowadzi :p

Napisano

poczekaj aż wrócę do domu ;)

ale na serio: nadal czekam na jakąś fajową scenkę.

albo można by zarzucac co dwa trzy tygodnie jakiś nowy ciekawy obiekt i na nim trenowac kaustyki. bo po tygodniu męczenia kieliszka wątek umrze.

co państwo na to? :]

Napisano

pamietam jak kiedys vorek na cglore wrzucil swietna caustyke i model :D

.....

podzielam zdanie tweety'iego

Napisano

ja jestem za chociaż na kieliszek mam jeszcze kilkanaście pomysłów :]

nielot - może wkońcu wrzucę to do galerii :]

Napisano

Vorek: a nie udostępnił byś nam swojego modelu? na nim to można powiczyc :D

Napisano

hmm...to niejest taki głupi pomysł w sumie, jeżeli autor wątku się zgodzi. Ale narazie kieliszek :)

[edit] panowie, zaczynamy chatować, dawać rendery :]

Napisano

racja racja ten model bylby idealny!! :)

vorek wrzuc do galeri taka pikna pracka nie moze sie zmarnowac (czytaj zakurzyc) :D

pozdro

Napisano

23pg.jpg

Mental Ray

Materiał: Glass Physic Phen

Lights: mrAreaSpot (Inverse Square)

Ustawienia:

ust6zg.jpg

Napisano
  • Autor

1. Możecie pokazać na czm mgli byśmy ćwiczyć Kaustyki... Hehe :) 2. Mój render Kieliszka jest tak specialnie, taki Dziwny HDR Dodany i zabawa z Caustykami :D:D (ja to zrobiłem w 4 min...) No a co do Kaustyki... dałem 3 000 000 Photonów... i niewiem czemu taki efekt wyszedł :/

Napisano

3 000 000 ? no to faktycznie dziwne... może pobaw się promieniem (lub czymś podobnym w FR :) )

tweety - nice one, pokusiłbym się o zmniejszenie energy, chyba nieco za mocna wyszła. Jaki ksztalt dla area-light ?

Napisano

no fajno, fajno...a teraz coś ode mnie...chyba z fotonami przesadziłem (8000000 :D) bo mnie się 14min to renderowało, ale efekt chyba fajny...aha final render,

materaiał fr-advanced,

swiatło to spot z cieniami fr-area schadows...

kielon.jpg

ps.Falcom ja tyż lubie finalRendera ^_^

Napisano
  • Autor

Jeeee, finalRenderowiec :D:D Nice Nice, no ale ja sprubuje uzyskć jakiś inny efekt, bo to mimo wszytsko trudne jest w fR by Kaustyka wyszła super.... A tak poza tym, zobaczcie ludziska jak wychodzi Kaustyka w poszczególnych Pluginach Renderujących :]

Napisano

Vorek: energy właśnie zmniejszyłem. kształt to Disc 80cm.

La Radoslawe: thats very good. 8mln? łoł :)

Falcon: co masz na myśli? chcesz jedną scenkę przepuści przez kilka silników?

[ciach]

ech... chyba z mocno zmniejszyłem:

Energy=5000

41wz1.jpg

[ciach2]

Energy=10000

59og.jpg

[ciach3]

z bumpem jeszcze ciekawiej :)

81ha.jpg

Pozdrawiam

Napisano
1. Możecie pokazać na czm mgli byśmy ćwiczyć Kaustyki... Hehe :) 2. Mój render Kieliszka jest tak specialnie, taki Dziwny HDR Dodany i zabawa z Caustykami :D:D (ja to zrobiłem w 4 min...) No a co do Kaustyki... dałem 3 000 000 Photonów... i niewiem czemu taki efekt wyszedł :/

jezeli moge cos powiedziec to tylko tyle ze ilosc fotonow nie wplywa na rodzaj caustyki tylko na jego dokladnosc czyli sampling inaczej, glowna role odgrywa material i ustawiania globalne oraz raytraycing, tam mozesz ustawic kilkanascie fajnych rzeczy i uzyskac naprawde dobre efekty caustyki. W brew wszystkiemu finalrender ma bardzo latwe caustyki, szybko liczace sie i w ogole ladnie wygladaja ;)

Napisano
  • Autor

Ahh tak, Autor też musis się czymś wykazać :P Tu po zabawie kaustyką daje moje najnowsze dzieło. Ustawienia:

finalRender

Light Photons 10 000 000 (Aktualny rekord Forum :p)

Accuracy: 75

Bez Raidusa

Materiał: fRAdvance

Caustics: 60

Dispersion ON

Jakiś tam HDR w Tle

AA na Good(czyli Najwyższy)

Rozdziela: 1024 na 554

Render bez Dispersion Renderował się 3 min i ok 50 sek(Razem z obliczaniem Photonów)

Render z Dispersion renderował się... 18 min i ok 50 sek.

Kaustyka bez Dispersion wyszła bardzo ładnie, a z wyszła tez dość ładnie, ale bardziej pogubiona :)

Caustyka_Dispersion_OFF.jpg

Caustyka_Dispersion_ON.jpg

Kaustyka w fR jest troszker trudna, Trudno dojść do Dobrego efektu, trzeba pobawić sie paroma opcjami, lecz gdy już do tego dojdziesz, wszytsko idzie Gładko, A Efekty są nie samowite :] Pozdrooooo :)

Napisano
  • Autor

1. KLICEK właśnie tak zrobiłem i odnalazłem opcje odpowiadające za to, no i tez pomogł mi mały Tutorial :) 2. Sorki za takie duze rendery, ale nie chciało mi się ich zmniejszać :p

Napisano
  • Autor

Dodaje jeszce jedną wersję z 2 innymi mareriałami, pozdro 600

inne.jpg

Napisano
  • Autor

Aha, no i sooory wszystkim że puszczam słowa na wiatr, ale raczej dziś nie dam Barq, ponieważ musze się uczyć, no i czasu nie mam :( Sorry jesczcze raz... Pozdro (moze zdaży się cud i Dodam go dziś ale wądpie...)

Napisano

falcom Ty draniu jak mogłeś, rekord był mój ;(, ale 10mln to wcale nie jest kosmicznie, dzięki Tobie zaoszczędziłem czas na renderingu abłahahahahaha :>, a tak wogóle bardzo fajnie,a możesz zapodac ten tutek, ostatnio chłone fr jak gąbka wode, ostatnie dwa są do kitu na odwal się sam przyznaj:>

Twety ten środkowy najfajniejszy :)

Klicek zgadzam się z Tobą fr daje bardzo ładne kaustyki, ale z obrazków Vorka widać, że mr wcale gorszy nie jest...

gdzie się podziali vrayowcy?

Napisano

tweety ile ci liczyl photon emission?? bo mi strasznie dlugo liczy i nie chce mi sie czekac.......

liczy mi co 1sekunde 0.1,0.2,0.3.....

do kolegi nizej !!--> niezartuj!!!! powaznie?? przeciez to sie idzie pochlastac :D

Napisano

Tweety - z tym bumpem piękne !

Falcom - chyba jeszcze musisz posiedzieć troche nad tym, zbyt rozmyte jak na mój gust

Oki, wrzucam to co do tej pory wypociłem :) Ustawień rendera nie daje bo w zasadzie niewiele się różnią od pozostałych. Zacząłem jednak się bawić z materiałami.

kielich1.jpg

ustawienia materiału

kielich1_ust.gif

kielich2.jpg

ustawienia materiału

kielich2_ust.gif

Pozdrawiam i czekam narenderki :]

Napisano

cały czas zapominam zapisywać czasy renderów, ale całość na pewno nie liczyła się więcej niż 6-7 min.

Nad drugim jeszcze popracuję bo za kaustykę odpowiada tam photon(base) a nie dialectric. Trzeba dopracować materiał :)

Napisano

nielot: photon emission około 3-4 min. warto wtedy iść na kawe :)

z bumpem jeszcze dłużej: cały render trwał około 10 min.

Vorek: dzięki. Twoje też są niezłe :)

Napisano
  • Autor

Podoba mi się to że wszyscy ze sobą wspułpracują i podziwiają innych prace przy czym oceniają i mowią co i jak, Powodzenia wszystkim !! =]

Przy okazji może ktoś zapodać jakieś Tutoriale do finalRendera jeśli chodzi o kaustykę, będe wdzięczny :]

Napisano

tweety--> hmmm miales 1milion caustic photons prawda ?? a mi przy 2500000 liczy z 20min (tylko photon emmision) czemu??

Napisano

Najlepiej wrzuć ustawienia rendera i zmień światło na MRspot :)

Napisano

Teoretycznie wszystko jest ok, może obiekty są nienaturalnej wielkości ?

Mój kolejny renderek, pokusiłem się o DoF'a + lekki retusz kontrastu i glow w PS :)

caus. photons: 2500000

energy: 0,7

dof.jpg

Pozdrawiam

Napisano

tweety - zapomniałem sprawdzić :D Ale ponad pół godziny napewno, może nawet do godzinki, głowy nie dam

nielot spróbuj zmniejszyć całą scenę, najlepiej ustaw sobie jednostki na cm i zobacz ile ma jaki obiekt :)