streaker Napisano 29 Sierpień 2006 Share Napisano 29 Sierpień 2006 Tak, wiem, znowu ja, ale jestem troche sie nie łapie, sprawa wygląda następująco, mam model kosmity, pobawiłem sie nim w zbrushu (level 5) i wypaliłem dla niego displacement mape i wszystko było ok, tylko potem doszedłem do wniosku, że przydałoby się troche więcej detalu, wszedłem na kolejny level, dodałem pare zmarszcze w okolicach oczy i teraz przy próbie stworzenia displacementa robi takie coś: dodam tylko, że wszystkie ustawienia w zbrushu pozostały niezmienione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mrw1980 Napisano 29 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 29 Sierpień 2006 ...ano robią sie czasami takie syfy, tez tak pare razy miałem - zainstaluj sobie pluginka multi displacement 2 http://206.145.80.239/zbc/showthread.php?t=029789 - jest tam wiele dodatkowych ustawien displacment map a ponadto mapki wypalaja sie bez żadnych syfów :), a przynajmniej u mnie to pomogło :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeet Napisano 30 Sierpień 2006 Share Napisano 30 Sierpień 2006 streaker - Prawdopodobnie na modelu o wysokim podziale będzie taki mały dołek gdzieś na głowie, a ta cała kreska to rozciągnięte polygony wewnątrz modelu. Można to usunąć ale to marudna czynność. Otworzyć model -zielone maskowanie-tak żeby było widać wnętrze ,powinna być widoczna ta krecha i fukcja smooth albo move ,na najwyższym podziale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moss Napisano 30 Sierpień 2006 Share Napisano 30 Sierpień 2006 klicek - spoko zadzialalo przyznam szczerze ze moze to przez zarwane noce juz niemylse w kazym badz razie dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
streaker Napisano 1 Wrzesień 2006 Share Napisano 1 Wrzesień 2006 MD2 robi to samo, więc chyba będzie tak jak zeet gada, w sumie to pare minut roboty było, ale chciałem wiedzieć dlaczego tak sie dzieje, dzieki za odpowiedzi :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
streaker Napisano 3 Wrzesień 2006 Share Napisano 3 Wrzesień 2006 Kolejne pytanie ode mnie :) : czy istnieje możliwość zremapowania "z intensity" albo jakiegokolwiek innego slidera ? Tj. normalnie używam wartości między 1 a 10 i chciałbym te wartości rozciągnąć na cały zakres suwaczka, żeby mieć większą dokładność (powijając możliwość zmiany czułości tabletu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Georgas Napisano 23 Grudzień 2006 Share Napisano 23 Grudzień 2006 mam problem mam nadzieje że mi pomożecie :) otóż strugałem sobie w zbrushu i po jakimś czasie brush odmówił mi posłuszeństwa co się zresztą często zdarza ale jakimś cudem zapisałem scene jako .zbr, otworzyłem ją ale nie wiem jak mam zaznaczyć model żeby go edytować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
streaker Napisano 23 Grudzień 2006 Share Napisano 23 Grudzień 2006 To masz problem, bo zapisanie sceny jako .zbr nic ci nie daje, w ten sposób zapisujesz tylko to co jest w danej chwili na canvasie, czyli tak jakby twój model był upuszczony na canvasa, żeby móc go dalej edytować musiałbyś zapisać toola (.ztl) jeśli nie wiesz o czym gadam, to poczytaj o tym jak działa zbrush i naczym polega 2.5d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maczuga Napisano 23 Grudzień 2006 Share Napisano 23 Grudzień 2006 poszukaj czy w narzędziach nie ma gdzieś twojego modelu, jak jest to go po prostu wstaw na canvasa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 26 Grudzień 2006 Share Napisano 26 Grudzień 2006 Hej Czołem .... Zrobilem VT dla funfli i tu tez sie podziele , dopiero raczkuje w Zbrush ale zewsze cos dla amatorów mego pokroju sie przyda :). Ów vt przedstawia jak zrobic nos w krótką chwile... Wydaje mi sie ze nos jest banalny w porównaniu np. do Ucha czy ust albo okolic oczu :) Pozdrawiam i oby sie komus przydał;) Tu mały screenshot: link: http://rapidshare.de/files/28697929/Nose_Modeling_in_Zbrush.rar.html ps. widze ze sobie niezle poczynacie :D Link nie działa :( Mógłbyś wysłać jeszcze raz?? I błagam na megaupload a nie rapidshare!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Georgas Napisano 27 Grudzień 2006 Share Napisano 27 Grudzień 2006 mam kolejne pytania :) 1.czy jest możliwość rozdzielenia modeli które exportuje z maxa do zbrusha ?? mam np 2 obiekty i chce pracować tylko na jednym ,żeby to były 2 osobne obiekty ale na pliku 2.czy da się do modelu dodać poly ?? mam model który nie jest całkowicie skończony i chce dodać do niego poly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeet Napisano 27 Grudzień 2006 Share Napisano 27 Grudzień 2006 1.Zakładka Tool-polygroups-Auto groups,rozdziela model na składowe obiekty,potem obiekt który chcesz modelować ukrywasz ,shift+ctrl i lewy przycisk myszy wskaźnik na obiekt który ma zostać pozostałe obiekty znikną,przywołanie ukrytych obiektów shift+ctrl i lewy przycisk tylko wskaźnik na polu wokół obiektu. 2. Tool-Geometry -Divide ,dodaje następne podziały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Georgas Napisano 27 Grudzień 2006 Share Napisano 27 Grudzień 2006 co do 2 pytania to chodziło mi o to czy się da na 1 levelu dodać edgesy a nie zagęścić :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeet Napisano 27 Grudzień 2006 Share Napisano 27 Grudzień 2006 :) Zakładka Tool -fukcja- edge loop, maskujesz wybrany polygon lub polygony -zielona maska i edge loop . Jeśli o to chodzi ? Kulka z dodanymi polygonami za pomocą fukcji edge loop.:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 28 Grudzień 2006 Share Napisano 28 Grudzień 2006 Witam :) Mam taki problem, otóż w tym tutku: http://www.zbrush.info/site/index.php/ZSphere_Tutorial:_Biped_by_Ryan_Kingslien jest pokazane jak modelować z Zspheres. Tylko nie wiem jak zrobić "mesh" z tych kulek taki jak tma w tutku :( Jak sie robi "mesh" z Zspheres?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
streaker Napisano 28 Grudzień 2006 Share Napisano 28 Grudzień 2006 Unified Skin, Adaptive Skin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chalek Napisano 28 Grudzień 2006 Share Napisano 28 Grudzień 2006 czyli wcisnij "A" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 28 Grudzień 2006 Share Napisano 28 Grudzień 2006 Wielkie dzięki za pomoc :) Następny problem.... :/ Zrobiłem sobie obiekt z tych ZSpheres i chcę modelować funkcją Edge Loop ale nie działa :( Pojawia się taka informacja: Co robić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chalek Napisano 28 Grudzień 2006 Share Napisano 28 Grudzień 2006 no nic dziwnego, zeby zrobic edgeloop musisz ukryc czesc siatki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 28 Grudzień 2006 Share Napisano 28 Grudzień 2006 No dobra, ale jak?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chalek Napisano 28 Grudzień 2006 Share Napisano 28 Grudzień 2006 z wcisnietym ctrl i shift zaznacz to, co ma pozostac widoczne, reszta zostanie ukryta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Georgas Napisano 28 Grudzień 2006 Share Napisano 28 Grudzień 2006 Ctrl + Shift i zaznaczasz cześć modelu patry :) ups spóźniłem się :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 28 Grudzień 2006 Share Napisano 28 Grudzień 2006 Dzięki :) Sorry, że tak męczę... a jak odkryć ukryte polygony?? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chalek Napisano 28 Grudzień 2006 Share Napisano 28 Grudzień 2006 Ctrl + Shift i klikasz gdziekolwiek na dokumencie, byle nie na modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 29 Grudzień 2006 Share Napisano 29 Grudzień 2006 Takie pytanko znowu :) Jakim sposobem najlepiej robić zmarszczki (te na czole występujące :) ) na subdivide 5 (bo więcej nie da się na moim złomie wyciągnąć :) ) Próbowałęm dawać mały Draw Size i potem na to smooth, ale efekty są mizerne :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
streaker Napisano 29 Grudzień 2006 Share Napisano 29 Grudzień 2006 Na strone pixologica marsz i ściągnąć tutorial o robieniu oka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 29 Grudzień 2006 Share Napisano 29 Grudzień 2006 Z tej strony - http://www.pixologic.com/zbrush/education/zclassroom/class.php ?? Chodzi o ten "Digital Sculpting: Eyes" ?? Ale tego nie da się ściągnąć... a jak próbuję otworzyć to mi wyskakuje error i zamyka mi okno :( A nie można tego tutaj wytłumaczyć?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Georgas Napisano 29 Grudzień 2006 Share Napisano 29 Grudzień 2006 na stronie pixologic'a jest fajny vt jak robić takie detale za pomocą maski : malujesz sobie ze wściśniętym klawiszem Ctrl miejsce gdzie chcesz mieć swoją zmarszczkę, odwracasz maskowanie i za pomocą move "wbijasz" swoją zmarszczkę w model, znowu odwracasz maskowanie i malujesz delikatnie miejsce koło zmarszczki, usuwasz maskowanie i smootujesz mam nadzieje że dobrze te etapy wymieniłem znalazłem ltego vt do ściągnięcia : http://206.145.80.237/zbrush/media/artists_cesar_masks_web.zip a ja mam takie pytanko czym się róźnią tryby malowania Mrgb, Rgb ,M kiedy używać których, na vt często ludzie nie używaja żadnego z nich, czemu ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scottero Napisano 29 Grudzień 2006 Share Napisano 29 Grudzień 2006 a ja mam pytanie z innej beczki: moj komputer: 333mhz 128mb ram matrox g 150 4mb odpale na tym zbrusha? chce robic na tym normal mapy do lp. pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
streaker Napisano 29 Grudzień 2006 Share Napisano 29 Grudzień 2006 http://www.pixologic.com/zbrush/platform_requirements/platform-requirements.php czyli zacznij zbierać na nowego kompa, możliwe, że uruchomisz, ale robić się na tym nie da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeet Napisano 29 Grudzień 2006 Share Napisano 29 Grudzień 2006 Minimum System Requirements OS: Windows 98 Second Edition CPU: PII with MMX, 200MHz RAM: 256MB (512MB recommended)** Monitor: 1024x768 monitor resolution (32 bits) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MF Napisano 13 Luty 2007 Share Napisano 13 Luty 2007 Świetny wątek. Idealny dla kogoś kto zaczyna zabawę z Z-Brushem... Tylko dlaczego nie jest jeszcze przyklejony :D ?? Imho powinien być cały dział poświęcony Z-Brush ;)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
streaker Napisano 7 Marzec 2007 Share Napisano 7 Marzec 2007 Ja mam takie pytanie, gdy robie robie sobie poly groups, to nie mam pokolorowanej siatki, tylko normalnie jak cały czas szara (standardowy materiał) szukałem po menu, po preferencjach i nie umię się doszukać I manifest :P Żadamy działu dla zbrusha (może być razem z mudboxem i innymi sculpterami połączony) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 7 Marzec 2007 Share Napisano 7 Marzec 2007 Ja mam takie pytanie, gdy robie robie sobie poly groups, to nie mam pokolorowanej siatki, tylko normalnie jak cały czas szara (standardowy materiał) szukałem po menu, po preferencjach i nie umię się doszukać I manifest :P Żadamy działu dla zbrusha (może być razem z modo i innymi sculpterami połączony) klikasz na "frame" zaraz obok "edit" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
streaker Napisano 8 Marzec 2007 Share Napisano 8 Marzec 2007 No właśnie w tym problem, że mam frame włączone :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 8 Marzec 2007 Share Napisano 8 Marzec 2007 no bo pierw wlacz frame, teraz zaznacz element ktory ma miec przypisana polygrupe i wchodzisz w tools > poly gropus > groups visible i zostanie przypisany kolor do czesci widocznej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
streaker Napisano 8 Marzec 2007 Share Napisano 8 Marzec 2007 To wogóle dziwna sprawa jest, bo robiłem tak jak piszesz na różych modelach i w różnych projektach, auto groups, uv groups, group visible i zawsze to samo, w końcu chciałem zrobić ostatni test i zrobiłem modelik z zsphere i skin (wtedy automatycznie tworzy grupy) i co ? Działa, ładuje inny modelik z maxa i też ładnie chodzi, tak jak ma być... Nie wiem, czy to jakiś błąd, czy ja coś pochrzaniłem, ale działa, w każdym razie dzieki za odzew i punkt dla Ciebie :) edit - może innym razem, bo mi nie pozwala :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waza Napisano 19 Kwiecień 2007 Share Napisano 19 Kwiecień 2007 Witam Wszystkich a mam kilka pytań do Mądrzejszych. 1. Gdy mam jakiś obiekt (a raczej narzędzie), czy mogę ustawić jego wyświetlanie jako przezroczystą siatkę nawet wtedy, gdy go nie obracam, skaluję itp., jak przy włączonym Dots Display? 2. Wrzuciłem zdjęcie na pulpit (np. głowy), zaimportowałem plik, który chcę dopracować w ZB na podstawie tego zdjęcia w tle. Narzędzie "Wchodzi" jednak w to tło. Przez dwa obroty narzędziem głowy "wyciągam" go z tego tła, ale po paru chwilach "wchodzi" ono spowrotem. Czy można zrobić, żeby narzędzie które właśnie modeluję, było cały czas na wierzchu w stosunku do tła? 3. Przed modelowaniem pozycjonuję sobie narzędzie w stosunku do tła - skaluję, przesuwam tak, by pasowało oko do oka, usta do ust itd. W pewnym momencie w trakcie przesuwania całe narzędzie samoczynnie rozskalowuje się. Tak jest gdy używam klawiatury i gdy używam przycisków przy pulpicie. Czy można temu zapobiec? Czy można zablokować skalę narzędzia? Ps. Śmiesznie się pisze o narzędziu, które w innych programach jest objektem ;) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Jaskólski Napisano 19 Kwiecień 2007 Share Napisano 19 Kwiecień 2007 witka 1.nie mam pojęcia 2 i 3. zanim wejdziesz w edit mode( jak jestes w edit mode to wylacz go na chwile ) przesun swoj obiekt do przodu (tryb move) klikajac obok obiektu i przeciagajac kursor w dół . Do modelowania z fotek polecam sposob z tego videotuta: http://206.145.80.239/zbc/showthread.php?t=33715&highlight=image+plane mozesz sobie przy jego pomocy ustawiac obiekt zgodnie z referką i zapisac ta pozycje pod przyciskiem ja przy modelowaniu twarzy ze zdjec laczylem zdjecie z przodu i z boku w fotoszopie (w tej samej skali i wyrownane wzgledem siebie) na jedna bitmape i ładowałem na image plane, nastepnie ustawiam rzezbiona glowe by pasowala do ujecia z przodu , zapisuje pozycje , to samo z pozycja boczna po wyrzezbieniu nakladam na model teksture z referencji i obrabiam dalej w PS ( przez Zapplink) Bardzo przydaje sie mapowanie uvw zrobione wczesniej w innym sofcie (np maxie ) do poprawiania baboli na rozłożonej teksturze ( zapplink robi babole takze trzeba co jakis czas zapisywac testure na coraz to nowy plik i na koncu lączy sie wszystko w PS ) :) Niech juz wyjdzie Z3 edit:2 fajny videotut - modelowanie detalu przy uzyciu tekstury z fotek http://206.145.80.239/zbc/showthread.php?t=33916&highlight=modeling+photo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waza Napisano 19 Kwiecień 2007 Share Napisano 19 Kwiecień 2007 Wielkie dzięki za odbowiedź. W tej chwili nie mogę sprawdzić ale wydaje się wyczerpująca a przynajmniej pokazująca kierunek. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam ps.: oczywiście kliknąłem na reputację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
streaker Napisano 19 Kwiecień 2007 Share Napisano 19 Kwiecień 2007 1. Możesz dć np. wyświetlanie siatki (Shift + F) i zrobić obiekt częściowo przezroczystym (tylko nie materiałem FastShader, tylko daj BasicMaterial) 2 i 3 Plugin Reference Image 2 powinien ci sie spodobać 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waza Napisano 19 Kwiecień 2007 Share Napisano 19 Kwiecień 2007 streaker - oczywiście dzięki za odpowiedź, ale jestem prostym człowiekiem i prosiłbym o większą łopatologię tzn.: 1. Mam wyświetlanie siatki i BasicMaterial. Opcji przezroczystości szukałem w menu Material i nie znalazłem 2 i 3. Właśnie miałem napisac, że nie mogę znaleźć pluginu Reference Image 2 ale znalazłem. Jest wprawdzie bez dwójki ale zaraz zobaczę, co mogę z nim zrobić. Jeszcze raz dzięki. Zawsze jestem bardzo wzruszony, kiedy dostaję bezinteresowną pomoc. ================= Po trzech minutach pracy z Reference Image wiem, że nie mam już tych problemów, które miałem. ZBrush to już inny program. Oczywiście klikam na wagę i jeszcze raz dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
streaker Napisano 20 Kwiecień 2007 Share Napisano 20 Kwiecień 2007 Reference Image 2: http://www.pixologic.com/zbrush/download-center/download-center.php#refimage2 A przezroczystość masz nawet w reference image: suwaczek model transparency czy jakoś tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waza Napisano 20 Kwiecień 2007 Share Napisano 20 Kwiecień 2007 Oj, do tej stronki dotarłem już po twoim pierwszym poście. Każdy plugin udaje mi się ściągnąć prócz Reference Image 2. Zgłasza mi chyba (nie znam angielskiego) brak uprawnień, choć jestem zalogowany. Mimo wszystko dzięki. A gdyby chciało Ci się przesłać ten mały pliczek to na [email protected] . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_LoGaN_ Napisano 25 Kwiecień 2007 Share Napisano 25 Kwiecień 2007 Witam niewiem czy byl taki problem poruszany (nie przegladalem calego watku) ale zmapowalem obiekt w maxie, exporuje do obj wszystko ladnie laduje w zbrushu tworze texture, zumuje na jakis element wciskam projection mastera i zaczynam malowac (exportowalem to tylko w celu polalowania, zadnego sculptingu) w koncu koncze malowanie i wychodze z projection mastera a tu... to co pomalowalem na tym miejscu w ktorym chcialem zeby bylo maluje mi jeszcze w innych czesciach mojej textury (tak jakby mirorowalo w dul ekranu) mimo ze niema nakladania sie uvw lub cos w tym rodzaju. Spotkal sie moze ktos z takim problemem ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Jaskólski Napisano 25 Kwiecień 2007 Share Napisano 25 Kwiecień 2007 jesli to nie bląd w mapowaniu to moze masz wcisnięte "double sided" w projection masterze. Nic innego mi nie przychodzi do głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_LoGaN_ Napisano 25 Kwiecień 2007 Share Napisano 25 Kwiecień 2007 to musi miec zwiazek z jakimis ustawieniami bo w double side niemam ustawionego a dzieje sie tak wylacznie kiedy niemam calego obiektu w ekranie (roboczym zbrusha) czyli kiedy dam zooma na jakis fragment obiektu i namaluje cos, maluje mi takze gdzies tam w dole poza kadrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waza Napisano 25 Kwiecień 2007 Share Napisano 25 Kwiecień 2007 Ja tak miałem gdy używałem pędzla z dużym ustawieniem Focal Shift. Wydawało mi się, że maluje tylko na wierzchu a jednak jakieś brudy dostawały się na część, która była w zasięgu "wygasania pędzla". Nie było tego widać w Projection Master ale po wyjściu z niego i obróceniu ukazywały się. Zwykłe niechlujstwo z mojej strony. Ale czy o to Ci chodzi?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ramsez Napisano 2 Maj 2007 Share Napisano 2 Maj 2007 Moglby mi ktos powiedziec w jaki sposob exportowac model zrobiony w wingsie do zbrusha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 2 Maj 2007 Share Napisano 2 Maj 2007 export do obj import w zbrushu finito Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi