filoos Napisano 8 Maj 2006 Share Napisano 8 Maj 2006 W życiu chyba każdego człowieczka zajmującego się grafiką 3d przychodzi moment, że zabiera się on za modelowanie swojego pierwszego samochodu ;] Na mnie przyszła kolej po 5 miesiącach zabawy w 3ds maxie. Zamieszczam tu na owym forum dopiero zalążki swojej pracy z nadzieją że wasze konstruktywne rady dadzą mi siłę na ukończenie tego projektu. posdr 600v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 8 Maj 2006 Share Napisano 8 Maj 2006 joł, człowieku jesteś potwornie zdeterminowany i odważny. na forum samochodomaniaków auto ???? ja nie mam jeszcze odwagi - powodzenia, na razie fajnie, jakbym widział car4ever Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filoos Napisano 8 Maj 2006 Autor Share Napisano 8 Maj 2006 No właśnie zapomniałem dodać, że referki zaczerpnąłem z car4ever. Staram się modelować sam ale gdy mam kłopot sięgam do wyżej wymienionego tutka, narazie udaje mi sie robic to żadko. posdr 600v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReflectVision Napisano 9 Maj 2006 Share Napisano 9 Maj 2006 oj to nie dobrze :D nie no zartuje, kazdy kiedys sciągał na klasówkach ;) btw troche krzywo ale dosyc dobrze Ci to idzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość marcin_mocny Napisano 9 Maj 2006 Share Napisano 9 Maj 2006 siatka proszę:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 9 Maj 2006 Share Napisano 9 Maj 2006 ja mialem zawsze problemy z tutkami bo jak robilem jakis to nie moglem sie oprzec zeby nie zobaczyc jak to powinno byc :) hehe narazie fajnie ;) choc widac bugi, pokaz siateczke ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 9 Maj 2006 Share Napisano 9 Maj 2006 jak zrobisz wszystko jak w car4ever to bedzie git, pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filoos Napisano 9 Maj 2006 Autor Share Napisano 9 Maj 2006 zapodaje siateczke i malutki upgrade, jeżeli cos jest nie tak z siatką to prosze o wskazanie błędów. posdr 600v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 9 Maj 2006 Share Napisano 9 Maj 2006 ogolnie super, troche tylko krzywo i nad swiatelkiem taki bug sie wkradł, pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max_1989 Napisano 10 Maj 2006 Share Napisano 10 Maj 2006 życze powodzenia a co do uwag to wlasciwie to samo co powyzej :). Co do tutka to proponuje go całego dokładnie obejrzeć, wtedy sie nauczysz wielu przydatnych "tricków" :) mam ten tutek i pokazali tam kilka fajnych funkcji bez których teraz nie idzie pracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dream_arts Napisano 10 Maj 2006 Share Napisano 10 Maj 2006 A jakim sposobem modelujesz samochód bo zamieżam sie za to zabrać bo mam 2CD blueprintów i nie wiem jakiej metody najlepiej użyć do modelowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filoos Napisano 10 Maj 2006 Autor Share Napisano 10 Maj 2006 poly modeling, zaczynasz od plane'a i jedziesz dalej ;] próbowałem nurbsami ale za cholere ten sposób modelingu mi nie podchodzi wole zostać przy poly ;] posdr 600v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 10 Maj 2006 Share Napisano 10 Maj 2006 mozna jeszcze splineami;) ale to juz trudniej, poly za to jest ciezko utrzymać poziom zeby model byl prosty, pozdarwiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XaoC Napisano 10 Maj 2006 Share Napisano 10 Maj 2006 No nieźle:) Ja jeszcze się zastanawiam czy pokazać swój projekcik 350z... Zajmuję się 3d też od 5miechów. Tym bardziej wiem, że padnie pytanie: "czy możesz pokazać siatkę?". Wtedy lipa, bo spie*****em to nieźle (no ale to mój pierwszy większy projekt;p), a jest dosyć późno na naprawę, w sumie to musiałbym zaczynać od początku;p Dodajesz mi odwagi człowieku:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XaoC Napisano 10 Maj 2006 Share Napisano 10 Maj 2006 próbowałem nurbsami ale za cholere ten sposób modelingu mi nie podchodzi wole zostać przy poly A ja właśnie większość w NURBS:D, polygony są dla mnie dosyć niezrozumiałe:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filoos Napisano 15 Maj 2006 Autor Share Napisano 15 Maj 2006 Siemanderko po dłuższej przerwie. Ehh dużo nie zrobiłem bo czasu nie miałem, nauka jest na pierwszym miejscu w moim przypadku ;p poprawie ocenki i biore sie ostro do pracy z tym modelem. Jak narazie to mi sie siatka zaczyna powoli sypać i coraz bardziej krzywy ten model :( posdr 600v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vv3k70r Napisano 15 Maj 2006 Share Napisano 15 Maj 2006 nono, sensowna praca :) ado tego w maxie a nie na ulatwiaczu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TORCIK Napisano 16 Maj 2006 Share Napisano 16 Maj 2006 Najlepiej obejżyj sobie car4ever cały i potem sam próbuj. Jak będziesz miał jakiś problem to znowu sobie obejżyj. Widze, że praca robiona z car4ever :P i troche krzywo jest. Ale skończ ten model tak dla testu i zabierz się za następny. Ja pamiętam jak odwiedziłem grupe EVERMOTION i też kupiłem sobie tą płytke :P. Pogadałem troche z nimi i pomagali mi jak miałem jakiś problem :). Ale szczerze mówiąc to gdyby nie ta płytka to nie nauczyłbym się lepiej modelować. I grupa EVERMOTION mówiła mi, że jak się tak cały czas poprawia siatke i się nie wie już do końca czy jest prosto czy krzywo to się wtedy wszystko kiepści :P. Ale powodzenia w tym modelu i ucz się :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filoos Napisano 20 Maj 2006 Autor Share Napisano 20 Maj 2006 Powoli, powoli z wewnętrznym ducha spokojem posuwam się do przodu. Prosiłbym o jakieś tutki o modelowaniu felg ;] Posdr 600v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 20 Maj 2006 Share Napisano 20 Maj 2006 zderzak po bokach, symetry po srodku na zderzaku, cos nad klamka koło drzwi przy tylnym słupku, nastepnym razem dawaj screeny/rendery z perspective view. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 20 Maj 2006 Share Napisano 20 Maj 2006 symetry po srodku na zderzaku całe symetry jest zle... pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filoos Napisano 20 Maj 2006 Autor Share Napisano 20 Maj 2006 spokojnie to symetry nie jest nawet zweldowane, to tak na szybko zeby całe nadwozie było widac. Przecierz widac najpierw robie połówke ;] posdr 600v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 20 Maj 2006 Share Napisano 20 Maj 2006 spokojnie to symetry nie jest nawet zweldowane, to tak na szybko zeby całe nadwozie było widac. eee... a po co weldować?:/:/:/ Przecierz widac najpierw robie połówke ;] no chyba zawsze autka si tak robi? :/ pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maczuga Napisano 20 Maj 2006 Share Napisano 20 Maj 2006 Ładnie, ja tam takich starych autek nie lubię, ale technicznie właściwie wszystko jest dobrze. Jedynie niedaleko tylnej maski wkradł ci się pięciokąt, będzie się pluło przy MeshSmooth, zrób z tego 2 trójkąty. qba: Mylisz się :P Nie każdy ściągał na klasówkach :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filoos Napisano 20 Maj 2006 Autor Share Napisano 20 Maj 2006 no jak nałożę modyfikatot symetry to si dwie połówki weldują, prawda. bynajmniej ja tak robie;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vv3k70r Napisano 20 Maj 2006 Share Napisano 20 Maj 2006 weld nei weld, prosto byc musi, chyba ze to powypadkowy, to co innegpo :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filoos Napisano 21 Maj 2006 Autor Share Napisano 21 Maj 2006 yeee koniec modelingu, teraz lakier i bedzie mój pierwszy samochodzik zakończony ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maczuga Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 Ja to auto widze w takim ciemnym, oldschoolowym pomarańczowym kolorku z granatowym paskiem lub dwoma pośrodku :) ale czekamy czekamy, chyba wymyślisz coś lepszego :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 jest ok, choc troche krzywo i troche bugow widac, pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonasz_Real Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 Noo , gites, Przód ładnie, ale tył, jest jakby nie dokonczony. Koła popraw, biezniki są oki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filoos Napisano 21 Maj 2006 Autor Share Napisano 21 Maj 2006 a co z kołami nie tak Jonaszu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vv3k70r Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 jest ok, tyl jakis malo szczegolowy, chyba Ci sie odechcialo w polowie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldx Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 Tak jak kiedyś mi napisał illy "u ciebie maska jest ok, okolice maski tez i im dalej od tej czesci tym gorsza jakosc" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy Napisano 22 Maj 2006 Share Napisano 22 Maj 2006 no ja bym jeszcze nie kończył modelingu; jest duuuuużo błędów, które w miare łatwo poprawić; więc POPRAW JE!!!! :] no i te felgi to troche na odwal zrobiłeś chyba bo są straszne. w załączniku zaznaczyłem ci co mi sie w oczy rzuciło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filoos Napisano 22 Maj 2006 Autor Share Napisano 22 Maj 2006 fajnie, dzieki ale chyba juz nie bede poprawiał tego modelu tylko zabiore sie za nowy ;] ten mi juz bokiem wychodzi i na dodatek robiłem go za pomocą tutka więc tak do końca on nie jest mój i nie czuje się spełniony przez niego, musze go tylko pomalować jakoś, ale nie moge znaleźć nigdzie żadnego tutka odnośnie malowania samochodów w vrayu. Posdr 600v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy Napisano 22 Maj 2006 Share Napisano 22 Maj 2006 co do lakierow do vray'a http://www.evermotion.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
himek Napisano 22 Maj 2006 Share Napisano 22 Maj 2006 nom... fajna furka -- z tutka evermotion :D sam go kiedys uzywalem :D faktycznie -- masz duzo niedorobek - ale znam ten bol kiedy jest ich tak duzo ze poprostu niechce sie poprawiac tylko lepiej zaczac nowy model -- powodzenia w dalszej pracy -- co do konkretnych bledow --chudy wytknal je wszytskie :D hejka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 22 Maj 2006 Share Napisano 22 Maj 2006 no nieźle, też chyba wezmę się za to autko z tutkiem w ręce. powodzenia w dokończeniu. poprosze czerwony sakramencko błyszczący lakierek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonasz_Real Napisano 22 Maj 2006 Share Napisano 22 Maj 2006 Sorry filoos dopiero teraz mogłem odpisac, wszystko Ci Chudy wytłumaczył, co masz poprawic. Ja by dokonczył ten samochód, bedziesz miał co wrzucic do portfolio :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi