Napisano 2 Wrzesień 200321 l Witam Czas odpocząć trochę od mojego YT-2000. Trochę w nim rzeczy do zrobienia jeszcze zostało, ale chwilowo nie mam do niego siły... Ale kolejny modelik.. jak najbardziej :D Tym razem padło na B-Winga - wszyscy miłośnicy Star Wars już wiedzą o jaki model chodzi :cool:. B-Wing - ciężki myśliwiec szturmowy zaprojektowany osobiście przez admirała Ackbara (wraz z grupą Verpińskich specjalistów) - najlepszy republikański myśliwiec \"anty-capital\". Obecny we flocie Rebelli od czasu Bitwy o Endor (w której wykazał swą przydatność), wielokrotnie modernizowy, lata w barwach Nowej Republiki aż do dzisiaj. Potężny pancerz i osłony robią z niego trudny cel, a równie potężne uzbrojenie robi sporo zamiesznia wśród floty przeciwnika. Doskonały zamiennik \"latającej trumny\" (Y-Wing) - przewyższa go w każdych osiągach. No - koniec opisu :] Czas na rendery - na razie nie za wiele jest do oceny, but soon it will be more... ;) Rendery:
Napisano 2 Wrzesień 200321 l hmm...te scianki gdzie wychodzi bron wydaje mi sie ze powiny byc troche grubsze... pozdr
Napisano 2 Wrzesień 200321 l No.. kolejny modelik SW :) Na razie swietnie.. choc tak jak Pablo zauwazyl trzymadelko dzialek powinno byc bardziej owalne, a nie takie splaszczone. Pozdrawiam Gith
Napisano 2 Wrzesień 200321 l muszę przyznać, że jestem ciekaw jak ci wyjdzie ten model, zwłaszcza, że to nie jest kolejny samochód :D trzymaj się [piwo]
Napisano 3 Wrzesień 200321 l Autor Ech.. nie miałem dziś zbyt czasu na mojego bwinga :/ Dodałem trochę szczegółów do samego skrzydła, poprawiłem je w paru miejscach i poprawiłem \"weapon holder\". Tę ostatnią czynność będe musiał wykonać jeszcze raz, bo coś to \"trzymadełko\" mi nie pasuje... Poza tym dodałem kolorki - wygląda z nimi zdecydowanie lepiej :) Rendery:
Napisano 3 Wrzesień 200321 l Autor Gith - te \"płaty\" to extrudowane i bevelowane poly (najpierw niewielki extrude, potem niewielki bevel - gdzieś w granicach 0,3-4 generic units). A te rowki u góry i na dole to to samo, z tym, że z \'-\' :] - technika podpatrzona u naszch \"car-makers\" :) Kulexy - akurat tutaj nie można zastosować greebla - dlatego męczyłem się i sam robiłem te \"płyty\" - to skrzydło ma być w miarę gładkie.
Napisano 3 Wrzesień 200321 l Kulexy: Oj nie! Tylko nie Greeble.. to by zabilo jego piekno... Do Otany pasuje ale nie do B-Winga.. Co do extrudowania.. to fakticznie przyuwazylem.. ale czy modyfikujesz siatke (przesowasz cos zeby pasowaly Ci kszatlem plyty, czy bezposrednio Bevelujesz) ?
Napisano 3 Wrzesień 200321 l Autor Gith - najpierw robiłem to metoda \"mocno dirty\" - przesuwałem vertexy tak, żeby mi pasowały. Jednak później miałem dwa razy tyle roboty, bo siatka się paskudnie \"falowała\". To co powyżej widać, to sposób \"mniej dirty\" aczkolwiek nadal \"dirty\" - narzędzie \"Cut\". Po prostu powycinałem w siatce dodatkowe edge\'e tak żeby poly pasowały kształtem do płyt. Aha - i robiłem to już po meshsmooth\'cie (iterations=2)
Napisano 4 Wrzesień 200321 l Autor Ok, koniec prac nad skrzydłem. Pylony już są na miejscu - B-Wing nabiera kształtów :] Jednak użyłem co nieco greebla - na wybranych polygonach. Wydaje mi się, zę wygląda dobrze. Teraz trzeba będzie sie zabrać za silnik i kabinę. (modelik ma już 300k faców... ja nie wiem skąd się tyle tego bierze... w tym tempie, to proc mi się usmaży nim skończę...) Rendery: Pozycja \"atak\": ... i \"lot\": Ps dzięki za komentarze - prosze o więcej :]
Napisano 4 Wrzesień 200321 l Autor Ech.. uwielbiam pracować w nocy :] I oto przedstawiam silniki, wraz z całym środkowym \"modułem\". Teraz już tylko kabina... (na to \"czarne\" na pierwszym renderze nie zwracać uwagi - bug już poprawiony :) ) --EDIT-- Zapomniałem dodać, że kolejne face\'y rodzą sie z prędkością światła - obecnie już pół miliona... geeez... a to wcale nie jest takie szczegółowe... geeeez... --EDIT-- Rendery:
Napisano 4 Wrzesień 200321 l Klejny świetny modelik. Face\'ów to masz faktycznie duuużo, ale jest druga strona medalu. Przy takiej dokładności modelu to tylko czekać, aż Gorge Lucas zaproponuje współpracę. ;) Skoro to już drugi modelik z tych klimatów, to może wszystkie możliwe pojazdy zrobić... :) Ja np. cały czas czekam, aż ktoś zrobi pięknego Millenium Falcon\'a. Nie schodziłby z mojego pulpitu. :D
Napisano 4 Wrzesień 200321 l Genialnie wykonanie... keep working [piwo] Jednak jedna rzecz mnie zastanawia... silnik, mozesz dac zblizenie, bo cos mi tam nie za bardzo pasuje. Ale poza tym wszystko pieknie :) Pozdrawiam Gith
Napisano 4 Wrzesień 200321 l Autor A proszę bardzo :) Dzięki temu zauważyłem parę bugów - trzeba będzie poprawić... Z bliska jednak bez texturki nie wygląda zbyt rewelacyjnie. Render:
Napisano 4 Wrzesień 200321 l masz zdolności i pomysł stary chociaż jakbym gdzieś coś podobnego widział hmmmmmmmmmmmmmm
Napisano 4 Wrzesień 200321 l Autor Hehe, widziałeś :) Podpowiem - Gwiezdne Wojny Epizod VI - Powrót Jedi, taka duuuuża bitwa na końcu, tam takie latały :D
Napisano 4 Wrzesień 200321 l Autor No i mamy cały myśliwiec :cool: Teraz zrobić wnętrze kabiny, a potem texturki. (polycount - 640k face\'ow - chyba lekko przesadzilem...) C&C mile widziane :] Render: \"atak\" \"lot\"
Napisano 4 Wrzesień 200321 l Super, co za tempo :). Tylko troche widac zlozenie z 2 czesci wzdluz glownego statecznika...Moze teksturki to zamaskuja. No i kabina w okolicach okna jest miejscami odksztalcona. Poza tym re5cept [piwo].
Napisano 4 Wrzesień 200321 l wszystko ekstra, tylko ten grebble mi jakoś tak nie pasuje :| ale to tylko moje zdanie, trzymaj się[piwo]
Napisano 5 Wrzesień 200321 l No cioraź lepsie :) Nie moge sie doczekac wersji finalnej [piwo] Pozdrawiam Gith
Napisano 6 Wrzesień 200321 l śliczny poprostu!! ale z tymi 640k to chyba jednak troche przesadziles... juz z tego co pamietam to mój Star Destroyer miał ok 300 000...:D
Napisano 8 Wrzesień 200321 l Panie Talonie, stanowczo żądam animki z lecącym B-Wingiem, który robi kilka zwrotów, strzela, a potem składa się i rozkłada, w dowolnej kolejności, bo ja B-Wingi bardzo lubię, tzn. inne-Wingi też, ale ten najfajniejszy jest właśnie przez to jego składanie. A najfajniej to by wyglądał B-Wing z motylkiem, motylki są takie słodkie i w ogóle. Dziękuję za uwagę, papaaa :)
Napisano 13 Wrzesień 200321 l Z blogoslawienstwem Karrde\'a podjalem sie obteksturowania tego swietnego modelu. Staram sie przy tym zachowac rowna dbalosc o detale co Karrde przy modelowaniu, ale nie wiem czy mi wychodzi :). Poki co spodnia czesc bocznego pylona :). W sumie, jesli tylko nie popsuje oryginalnego modelu, juz bedzie ok ;). Jak to poki co widzicie ;)?
Napisano 13 Wrzesień 200321 l no kurde nie wiem co, ale jednak coś mi tu jeszcze nie pasuję :D daj może kilka wersji teksturowania, a wtedy będzie nam łatwiej powiedzieć, która jest najlepsza :) trzymaj się [piwo]
Napisano 13 Wrzesień 200321 l Troche zbyt plastikowo to wygląda...myśle że brud powinienes ściągnac z jakies texturki...oprocz tego z bumpem sprobuj pokombinowac..
Napisano 14 Wrzesień 200321 l Thx za komentarze :). Sprobuje po prostu rzucic na niepomalowana czesc jakas teksturke odrobine chropowatego metalu z jakimis zabrudzeniami, zobaczymy co wyjdzie :). Co do bumpa, jak najbardziej, tylko nie wiem czy jest sens stosowac go przy tak duzej juz szczegolowosci modelu. W kazdym razie nie zaszkodzi poprobowac :).
Napisano 14 Wrzesień 200321 l Dorzucilem teksturke przyrdzewialej stali. Subtelna, bo juz powoli zaczyna to to wygladac jak b-wing z demobilu. Lepiej, czy nie ten kierunek :)?
Napisano 14 Wrzesień 200321 l Z demobilu bedzie fajniejszy:] ...co do bumpa to jednak radze ci go dać bo przeciez mimo ze model jest tak szczegółowy to i tak np płaskie powierzchnie nie są geometrycznie zdeformowane by imitowały takie drobne wgniecenia...byloby to z drugiej bez sensu...przeciez własnie bump zostal m.in do tego celu stworzony...
Napisano 14 Wrzesień 200321 l Jesli chodzi o bump materialu, to oczywiscie bedzie, poki co pracuje nad teksturka :). Ale przy okazji rzeczywiscie chyba zrobie osobno \"kanal\" glebi dla bumpa teksturki :).
Napisano 14 Wrzesień 200321 l Bump, bump, bump :). No to rzucilem mu na bumpa to: I wyszlo cos takiego (specjalnie zwiekszylem zbytnio bumpa, coby bylo widac jak dziala ;)): I jak?
Napisano 14 Wrzesień 200321 l I krotki >filmik z oswietleniem w warunkach kosmicznych :). Lepiej widac bumpa i material :).
Napisano 14 Wrzesień 200321 l powiem ci, że teraz to to fajnie wygląda [piwo] ale mam nadzieję, że bumpa trochę zmniejszysz... w końcu skrzydło powinno być raczej gładkie :) no ale to kosmos więc będe cicho :D trzymaj się [piwo]
Napisano 15 Wrzesień 200321 l Wyglada zawaliscie ale tak jak Loozack powiedzial musisz troche zmniejszyc bumpa. Ale poza tym swietnie!